Til hovedinnhold

Lurer du på hvordan NASA styrer rakettene sine?

Nå åpner de opp et berg av kildekode for alle slags systemer.

NASA

Har du noen gang lurt på nøyaktig hva det er slags kode som lar NASA sende rakettene sine til Mars, Jupiter, og andre fjerne himmelstrøk? Det kan du snart få sjansen til å finne ut av. Det amerikanske romfartsbyrået skal nemlig nå legge ut en hel katalog av sin egenproduserte kildekode.

Katalogen vil omfatte kildekode fra et tusentalls prosjekter, med det mål for øye å inspirere utviklere rundt omkring utenfor byrået til å komme opp med nye bruksområder for programvaren. Dette er en tilnærming som har blitt kronet med hell tidligere. For eksempel klarte en gjeng forskere som fikk fatt i Hubble-teleskopet sine algoritmer for stjernekartlegging i 2005 å tilpasse den for å spore utrydningstruede haier. Deres tilpasning har siden blitt tatt i bruk for både isbjørner og tropiske fisk.

Alt er egentlig offentlig

Kan det være vi får se kildekoden som styrer NASA sin 3D-pizzaskriver?Foto: SMRC

Siden NASA er et statlig organ i USA blir det aller meste de produserer automatisk «public domain», altså offentlig eiendom. Dermed har egentlig all deres kildekode i teorien vært til fri bruk lenge – men med så enorme mengder data som byrået sitter på er det ikke bare-bare å spre den til publikum på et fornuftig vis.

Dette ønsket den amerikanske presidenten Barack Obama å få gjort noe med, og i 2011 beordret han de mange statlige organene i landet sitt til å få opp dampen med å gjøre kode tilgjengelige for offentligheten, og for NASA sin del er altså denne katalogen et godt skritt på veien.

Enkelte typer kildekode blir riktig nok forbeholdt et utvalgt publikum – slik som styringssystemer for raketter, som av åpenbare grunner ikke bør havne i visse gale hender – men roboter, klimasimulatorer og kryogeniske systemer er noen av eksemplene magasinet Wired nevner som realistiske å få fatt på. Vi lurer også på om 3D-pizzaskriveren NASA ønsker seg vil bli å finne i butikkene snart – for det vil være fritt frem for å bruke kildekoden i kommersielle produkter også, uten å betale noen lisensavgifter.

Tanken er neppe helt urealistisk:
Det finnes jo allerede 3D-skrivere som kan lage godteri »

Skal utvides med flere funksjoner

Romfartsbyrået liker sin 3D-skriving. Denne rakettdelen kom også ut av en skriver.Foto: NASA/YouTube

NASA stopper dog ikke med en ren liste. Kodekatalogen åpnes opp i slutten av neste uke, og skal gi deg detaljerte instruksjoner på hvordan du får tak i koden som listes opp. Kun kort tid etter åpnes også en søkbar database over prosjektene deres. Deretter går planene frem til neste år, når de planlegger å oppbevare all koden på egne, åpent tilgjengelige servere.

Dermed tar NASA innpå det amerikanske forsvarets forskningsbyrået DARPA sine åpenhetsprosjekter. DARPA, som blant annet står bak Internett, har nemlig sin egen åpne katalog hvor du enkelt kan finne frem til en rekke prosjekter som IBM, Boeing eller andre har utviklet i samarbeid med militæret.

Likevel var NASA aller først ute, om enn i bitteliten skala. I anledning 40-årsjubileumet for den første månelandingen la de ut kildekode fra styringssystemene på Apollo 11-ferden – komplett med utviklerne på 60-tallet sine tidvis humoristiske kommentarer.

NASA har visst sansen for åpen kildekode til eget bruk også:
I fjor ble det bestemt at Den internasjonale romstasjonen ISS skulle bytte til Linux »

(Kilde: Wired)

Mer om
annonse