Til hovedinnhold

Glem 3D-skriving – nå kommer 4D-teknologien

Gjett hva den fjerde dimensjonen er.

Skylar Tibbits

3D-skriving har potensial til å revolusjonere både industrien og folks hverdag, med et utall mulige anvendelser innen for eksempel estetikk, romfart, moddeprosjekter og mye mer.

Det som kanskje er mindre kjent at man også har begynt å se på såkalt 4D-skriving, for å bringe teknologien ett steg videre. Som nettstedet Gizmodo melder har det amerikanske forsvaret nå sysselsatt en dedikert forskergruppe til å trappe opp satsingen på denne spennende teknologien.

Objekter som kan endre seg

I og med at den fysiske virkeligheten kun har tre kjente dimensjoner, kan nok 4D-begrepet høres forvirrende ut, men den fjerde «dimensjonen» det her refereres til er simpelthen «forandring».

I mer konkrete termer betyr dette at 4D-skriving innebærer å skrive ut materialer som er i stand til å endre form og egenskaper på egen hånd. Det betyr at man kan skrive ut objekter som for eksempel er i stand til å «bygge seg selv», noe som vil gjøre produksjonen av kompliserte gjenstander enklere.

Dette i motsetning til vanlig 3D-skriving, hvor man kun kan skrive ut enkeltdelene, men deretter må sette dem sammen selv ved hjelp av manuelt arbeid.

Ved å utvikle slike materialer og skriveteknikker kan man også lage objekter som kan endre egenskaper på kommando, gjennom for eksempel ytre stimuli. I teorien kan dette blant annet bety tekstiler som endrer seg etter omgivelsene, eller billakk som automatisk tilpasser seg forholdene.

Nano-manipulering

De tekniske detaljene rundt denne 4D-skrivingen forblir noe mystiske, men forskningsarbeidet skal i hovedsak dreie seg om å manipulere ulike materialer på nano- og mikronivå, for å forårsake strukturelle endringer på makronivå i neste omgang. Arbeidet utføres av erfarne kjemikere.

Det er uvisst hva 4D-forskningen vil avstedkomme av konkrete resultater, og inntil videre må vi nok belage oss på «vanlig» 3D-skriving en god stund til.

For å se et eksempel på hva 4D-skriving kan gjøre, kan du for øvrig sjekke ut videoen under av MIT-forskeren Skylar Tibbits, som har jobbet med teknologien en stund. Videoen viser en kube som formes av seg selv etter å ha blitt senket ned i et vannkar.

En 3D-skriver i hjemmet kan gi deg masse moro: Her er noe av det du kan lage (Ekstra) »

4D Printing: Cube Self-Folding Strand from Skylar Tibbits on Vimeo.

(Kilder: Gizmodo, University of Pittsburgh)

annonse