Til hovedinnhold

NASA ønsker seg 3D-pizzaskriver

Verdensrommet skal erobres med 3D-skrivere for mat.

iStockphoto, #15019095

Teknologien rundt 3D-skrivere har satt sitt preg på 2013, spesielt etter at tegningene til en pistol ble gjort fritt tilgjengelig, slik at hvem som helst i teorien kan skrive ut et våpen hjemme.

Men som kjent er det ikke teknologien i seg selv som er problemet – det er bruken av den som enten kan være god eller dårlig. Og da er det greit å vite at andre har helt andre planer enn å bruke 3D-skriverteknologien til å væpne folk til tennene.

Noen ser heller på det som en fin måte å fø verdens befolkning på, eller for den saks skyld sørge for at astronautene kan nyte en Grandis på Mars. Den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA synes i hvert fall dette høres så interessant ut at de har investert 125 tusen dollar – tilsvarende omtrent 730 000 norske kroner – i Systems & Materials Research Corporation (SMRC). Dette er selskapet til Anjan Contractor, som forhåpentligvis skal ha en prototype klar allerede om et halvt års tid.

Lang holdbarhet

En av de store utfordringene innen romfart – og da spesielt hvis vi snakker om ekspedisjoner som kan ta mange år – er at mat tar plass, har vekt og ikke holder evig. Men dersom de mange måltidene som kreves kan erstattes med næringsstoffer i pulverform, som kun tilsettes fuktighet rett før de doseres ut gjennom dysene til en 3D-skriver for mat, håper Contractor på en holdbarhetstid på opp til 30 år.

Slik skal altså en matskriver fungere.Foto: SMRC

Pizza først

Contractor har allerede lagd en enkel sjokoladeskriver, men er nå klar for litt mer kompleksitet. Den første «matretten» han vil prøve seg på, er pizza. Denne har fordelen av å være bygd opp lagvis, slik at skrivedysene bare trenger å hanskes med én substans om gangen.

Pizzaskriveren vil først skrive ut et lag deig, som stekes direkte på en varm plate på bunnen av skriveren. Deretter legger den tomatsaus, og topper det hele med «et lag protein».

Prototypen skal for øvrig baseres på andregenerasjon RepRap 3D-skriver, og Contractor har planer om å slippe programvaren til sin matskriver som åpen kildekode.

Over: Anjan Contractors sjokoladeprinterprototype.

En matskriver i hvert hus?

Anjan Contractor ser for seg at slike matskrivere kan ha en plass i de tusen hjem, og ikke bare i verdensrommet. Med stadig flere mennesker på jordkloden, kan næring i pulverform være den eneste måten å få mettet alle på.

– Jeg tror, og mange økonomer tror, at det nåværende matsystemet ikke kan forsyne 12 milliarder mennesker på en god nok måte. Etter hvert er vi nødt til å forandre mening om hva vi ser som mat, sier Contractor.

Ved å bruke næringsstoffer i pulverform, som bare mikses med vann og/eller oljer når maten skal skrives ut, trenger ikke mat å kasseres fordi det har gått ut på dato. Det er også et poeng at vi lettere kan beregne mengden mat vi tilbereder. På den måten kan vi enklere unngå å spise for mye, eller måtte kaste mat som ikke blir spist.

Når – eller dersom – teknologien blir god nok, kan en fremtidig matskriver kanskje også sørge for at folk vil utvide sin gastronomiske horisont. Tross alt er det enklere å laste ned en oppskrift der du bare kan trykke på utskriftsknappen og straks få servert vaktelegg i trøffelsaus, enn det er å jakte på eksklusive ingredienser på super'n.

Men akkurat nå, med Contractors pizzaskriver helt i startgropa, holder vi fremdeles en knapp på en skikkelig Grandiosa.

Oppskrifter er ikke bare barnemat:
Vil åpne torrent-nettsted for 3D-tegninger >>>

Kilde: Quartz

annonse