Til hovedinnhold

Forskere har laget billig 3D-skriver som kan skrive metallgjenstander

Og du kan bygge skriveren selv.

MTU

Som kjent er det hovedsakelig enkle plastgjenstander man kan skrive ut med 3D-skrivere til hjemmebruk. Skriving av metallobjekter, som for eksempel NASA bedriver, er en ressurskrevende prosess hovedsakelig forbeholdt industrien.

Nå kan nettstedet Phys.org melde at 3D-skriving av metallgjenstander har tatt et stort steg i retning av å bli tilgjengelig også for vanlige folk.

Billig metallskriving

En gruppe forskere fra Michigan Technological University i USA har nemlig klart å bygge en 3D-skriver som både kan skrive ut objekter av metall og også faktisk er rimeligere enn mange av de eksisterende plast-3D-skriverne.

Den nøyaktige virkemåten er litt usikker, men skriveren benytter en form for additiv metode til å legge tynne lag av metall oppå hverandre for å danne kompliserte geometriske former. Et av komponentene i skriveren er et sveiseapparat av typen MIG.

Delene som skriveren er laget av kostet ifølge utviklerne rundt 1500 dollar, altså rundt 9000 kroner, noe som er å regne som en slikk og ingenting i 3D-skriver-sammenheng.

I tillegg til dette kan skriveren også bygges hjemme. Alle de tekniske planene til skriveren, manualen og den nødvendige programvaren er nemlig åpne og fritt tilgjengelige for enhver som har lyst til å prøve seg.

Bekymret for våpenskriving

Med dette håper oppfinnerne at andre vil bidra til å forbedre skriveren, som i sin nåværende form fremdeles er under utvikling og temmelig «grov» og uferdig i konstruksjonen.

Selv om byggeinstruksene er tilgjengelige for alle, anbefales det likevel at den brukes av erfarent personell, da den er vesentlig farligere å bruke enn en vanlig 3D-skriver og krever mer sikkerhetsutstyr.

Dermed kan det altså bli teoretisk mulig for enhver å skrive ut våpen av metall, som andre allerede har begynt med. Lederen for forskergruppen som laget 3D-skriveren sa han var bekymret for nettopp dette under utviklingen, men at de potensielle fordelene med teknologien er viktigere.

Instruksene for bygging av 3D-skriveren finner du her.

3D-skriving gir uante muligheter, så vi tok en titt på hvordan de lages:
EKSTRA: Type A Machines i San Francisco har sin egen måte å gjøre det på »

(Kilde: MTU, via Phys.org)

annonse