Til hovedinnhold

Den 3D-skrevne pistolen blir museumsgjenstand

Betraktes nå som et «kunstverk».

Defcad

Da det første 3D-skrevne skytevåpenet Liberator så dagens lys ble dette som kjent en stor begivenhet som pisket opp mye kontroverser, spesielt blant politikere, som med loven i hånd vil bekjempe fenomenet ved roten.

Nå får likevel det lille plastvåpenet noe som kan tolkes som positiv oppmerksomhet fra offentligeten, og det fra heller uventet hold. Som magasinet Dezeen melder har nemlig et britisk kunstmuseum bestemt seg for å kjøpe et par eksemplarer av Liberator-pistolen til samlingen sin.

– Startet en viktig debatt

Det er Victoria and Albert Museum i London, verdens største kunst- og designmuseum, som nå går til anskaffelse av de noe atypiske museumsgjenstandene. Våpnene skal visstnok kjøpes direkte fra produsenten Defense Distributed for en ukjent pris.

Museet ga ingen utførlig forklaring for kjøpet, men antydet at det er symbolverdien til de 3D-skrevne våpnene som var bakgrunnen.

– Liberator-pistolen startet en intens diskusjon og debatt om fordelene ved nye produksjonsteknologier og den uregulerte delingen av design på Internett, sa muséet i sin offisielle kunngjøring.

Oppfinneren glad

Skaperen av våpenet, Cody Wilson, var ifølge nettavisen Forbes godt fornøyd med det han oppfatter som en anerkjennelse av det politiske symbolet som oppfinnelsen hans er.

– Jeg ser det ikke som et kunstprosjekt, men det har en kunstnerisk kvalitet. Det er en slags demonstrasjon av retningen til vår teknologiske fremtid, uttalte Wilson da Forbes tok kontakt i forbindelse med salget.

Wilson sa også at årsaken til at muséet valgte å kjøpe pistolene i stedet for å skrive dem ut selv, var at de ønsket «autentiske» eksemplarer som allerede var testet og bekreftet å fungere.

I tillegg til selve pistolene skal Victoria and Albert Museum også ha kjøpt flere 3D-skrevne våpendeler. Objektene skal stilles ut under muséets pågående designfestival.

Har du lyst til å begynne med 3D-skriving?
Slik velger du riktig 3D-skriver (Ekstra-sak) »

(Kilde: Dezeen, via Forbes)

annonse