3D-skrivere til hjemmebruk kan være skadelige

Forskere har funnet helseskadelige effekter.

3D-skrivere får som kjent stadig nye bruksområder, og har den siste tiden laget til blant annet mikrobatterier, flytende metall, rakettdeler, pistoler og rifler.

Foreløpig er det hovedsakelig industrien som drar nytte av 3D-skriverne, men de er også på vei inn i hjemmet, en utvikling som muligens vil akselerere når skriverne blir enklere å bruke.

Partikler til besvær

Skjønt, 3D-skrivere er visst ikke helt uproblematiske å benytte innenfor hjemmets fire vegger også av andre årsaker enn lav brukervennlighet. Rimelige 3D-skrivere beregnet for privat bruk kan nemlig være farlige for helsen.

Som avisen The Telegraph melder, har forskere ved Illinois Institute of Technology i USA nå påpekt at smelteprosessen som slike skrivere benytter avgir ørsmå partikler ut i luften, som er potensielt skadelige.

Ved innånding kan disse partiklene, som kun er under 100 nanometer store, akkumuleres i lungene eller absorberes direkte inn i blodomløpet. Dette kan igjen potensielt føre til alvorlige lunge- og hjerterelaterte lidelser.

– Vær forsiktig

I et industrielt miljø vil forekomsten av slike partikler tas hånd om av ventilasjonsanlegg, men som forskerne gjør oppmerksom på kommer normalt ikke de kommersielt tilgjengelige 3D-skriverne med slikt utstyr.

Forsøkene ble utført med de to vanligste plaststoffene PLA (polylactide acid), som er en type nedbrytbar bioplast, og den sterke plastttypen ABS. ABS-plasten har et vesentlig høyere smeltepunkt og avga hele 10 ganger mer partikler enn PLA-stoffet.

Forskerne ønsker å gjøre flere kontrollerte eksperimenter med et større utvalg kommersielle 3D-skrivere, men på bakgrunn av funnene hittil råder de forbrukere til å være forsiktige med å bruke skriverne i dårlig ventilerte områder. Flere detaljer om forskningen kan du lese her.

3D-skrevne produkter kan også være farlige: Politiet skrev ut en pistol som eksploderte »

(Kilde: The Telegraph)

Les også
Nå vil kjempen HP satse på 3D-skrivere for fullt
Les også
Denne lar deg 3D-skrive med karbonfiber
Les også
Dette er verdens første 3D-skrevne pistol av metall
Les også
Denne 3D-skrevne dingsen hindrer webkamera-spionasje
Les også
Slik lager de en 3D-printer
Les også
Den 3D-skrevne pistolen blir museumsgjenstand
Les også
Her tester NASA en 3D-skrevet rakettdel
Les også
Vil stoppe pirater fra å bruke 3D-skrivere
Les også
Slik velger du riktig 3D-skriver
Les også
Den 3D-skrevne riflen blir farligere
Les også
Nå skal det bli enklere å 3D-skrive avanserte objekter
Les også
NASA har laget verdens første 3D-skrevede rakett-del
Les også
Forskere har 3D-skrevet flytende metall
Les også
Politiet lagde 3D-printet pistol som eksploderte
Les også
NASA ønsker seg 3D-pizzaskriver
Les også
Bråstans for selskap bak 3D-printede skytevåpen
annonse