Til hovedinnhold

Vil gi hele verden gratis Internett med satelitter

«Outernet» er et ambisiøst prosjekt.

Mechanik/Shutterstock.com

Internett er på mange måter hovedkomponenten i vår moderne, digitale tidsalder, men fremdeles er det store deler av verden hvor Internett enten sensureres tungt eller ikke er tilgjengelig i det hele tatt.

Søkegiganten Google er blant dem som ønsker å bøte på dette, noe de vil gjøre ved å sende ballonger opp i stratosfæren som skal spre Internett til fattige land og andre steder hvor infrastrukturen er mangelfull.

Nå kan avisen The Daily Mail melde om en organisasjon som også har planer om å gjøre Internett «flyvende», men som vil enda lenger opp i høyden.

Hundrevis av satelitter

Det er New York-baserte Media Development Investment Fund (MDIF) som står bak de nye planene. Det MDIF har satt seg som mål er noe så ærgjerrig som å spre Internett til absolutt hele verden - helt gratis og uregulert.

Foto: MDIF

Prosjektet har fått navnet «Outernet» og går ut på å sende hundrevis av rimelige minisatelitter ut i lav bane rundt Jorden, det vil si at de vil ha en avstand på minimum 160 kilometer fra Jordens overflate.

Disse satelittene skal så motta signaler fra et nettverk av bakkestasjoner og sende disse videre til datamaskiner og andre typer elektroniske enheter. For å nå ut til flest mulig skal systemet ifølge MDIF benytte vanlige standarder som DVB, DRM og Wi-Fi-multicasting via UDP-protokollen.

Outernet vil i første omgang riktignok ikke tilsvare det vanlige Internett når det gjelder innhold. Til å begynne med vil det også kun legge til rette for enveiskommunikasjon av innhold, men på sikt er målet å få på plass vanlig toveiskommunikasjon.

Skal testes av NASA

Mange viktige tjenester vil dog bli levert over nettverket, hvorav MDIF blant annet nevner Wikipedia, nyhetskilder, underholdning og ikke minst Bitcoin-lommebøker. Det skal visstnok også være i stand til å omgå alle former for sensur, ivareta personvernet og altså være helt uten kostnader for brukerne.

Organisasjonen har planer om å be NASA om hjelp til å teste ut teknologien på romstasjonen ISS i september i år. Deretter er håpet å begynne å sende ut Outernet-satelittene allerede innen juni 2015.

Prosjektet er naturlig nok ikke direkte billig, og nå ber organisasjonen om økonomisk bistand via hjemmesiden sin, hvor du også kan lese mer informasjon om de ambisiøse planene.

I flere land reduseres stadig Internett-friheten: Tyrkia vedtok nylig en svært kontroversiell lov »

(Kilde: The Daily Mail, Outernet.is)

annonse