Til hovedinnhold

Slik skal NASA 3D-skrive i verdensrommet

Skal snart ta med en skriver til romstasjonen ISS.

NASA

3D-skrivere har blitt spådd en lysende fremtid, med potensialet til å revolusjonere det som er av industri verden over. Blant de mange som har fattet interesse for teknologien finner vi NASA, som allerede har 3D-printet deler til en romferge. Nå ønsker de å ta teknologien vekk fra tryggheten her på jorda, og ut i verdensrommet

Romorganisasjonen vurderer nemlig å ta med seg en 3D-skriver ut til romstasjonen ISS, der det er så godt som null gravitasjon. Datoen er foreløpig satt til juni neste år, men NASA har allerede testet teknologien i tilnærmet gravitasjonsfrie omgivelser ved hjelp av fly, og resultatene viser at det mest sannsynlig lar seg gjennomføre.

– 3D-skrivingen lar oss lage kopier i Star Trek-stil i verdensrommet, forklarer astronauten Timothy Creamer i en presentasjonsvideo.

Brukes til å lage reservedeler

Ved første øyekast kan man fort lure på hva NASA skal gjøre med skriveren ute i verdensrommet, men svaret er enklere enn du kanskje skulle tro.

For på samme måte som her på jorden, er det for gjort å rote vekk eller ødelegge utstyr på romstasjonen. Det er imidlertid ikke like enkelt å få tak i en nye deler helt der ute.

Og det er her en 3D-skriver vil komme til god nytte. For skulle besetningen om bord miste for eksempel en låsepinne, vil de kunne lage en ny bare ved å skrive den ut.

Astronautene vil med andre ord slippe å vente på at delen skal komme fra jorden ved neste oppskytning, noe som jo ikke akkurat skjer daglig.

NASA vil forhåndslagre mange byggetegninger for 3D-skriving av ulike deler, før skriveren blir skutt opp med en romferge. I tillegg har de muligheten til å laste opp tegninger fra jorda til romstasjonen i ettertid.

– Som du sikkert kan se for deg må vi i dag bruke det vi har tilgjengelig der og da på romstasjonen. Men med 3D-skriving kan vi skrive ut reservedelene når vi trenger dem ved romstasjonen, forklarer Niki Werkheiser, lederen for Zero-G-prosjektet, i NASAs presentasjonsvideo.

3D-skrivere kan gjøre hverdagen både enklere og billigere for folk flest:
Forskere mener du vil spare flere tusen kroner »

annonse