Til hovedinnhold

Slik oppfant han 3D-skriving

Mannen som startet revolusjonen snakker ut om bakgrunnen.

CNN

3D-skriverne er nå godt på vei til å endre teknologien, industrien og samfunnet generelt på viktige måter, med anvendelsesområder som blant annet omfatter våpen, kunst, romfart og godteri.

Samtidig har mannen som opprinnelig fant opp den potensielt revolusjonerende teknologien holdt en uforholdsmessig lav profil, men nå har CNN intervjuet den beskjedne herren, noe som gir oss et lite innblikk i historien bak oppfinnelsen.

Chuck Hull, som er navnet til den nå 74 år gamle oppfinneren, startet eventyret i 1983 som ansatt i et lite selskap som produserte belegg til bord ved hjelp av ultrafiolette lamper.

Eksperimenterte på egen hånd

Her fikk Hull det for seg at han ville prøve å utvikle en metode for å omforme datamodeller til ekte prototyper på en rask og effektiv måte, noe som førte til at han fikk disponere et eget lokale for å jobbe med denne oppgaven.

Etter lang tid med eksperimentering kom han frem til at han kunne bruke de ultrafiolette lampene sammen med såkalte fotopolymer-materialer, det vil et type flytende, akrylbasert plaststoff som omdannes til fast plast når det utsettes for UV-strålingen.

Dermed var teknologien kjent som «stereolitografi», altså det prinsippet 3D-skriving er basert på, født. I begynnelsen var et av problemene med teknikken at det oppstod unøyaktigheter ved skrivingen som følge av at plastmaterialet krympet en del i overgangen fra flytende til fast tilstand, men som Hull sier i intervjuet er disse kjemiske utfordringene nå stort sett løst.

Har overgått forventingene

Når det gjelder årsaken til at 3D-skriving er blitt så populært på kort tid tror Hull dette er fordi det over tid har bygget seg opp et sterkt behov for å kunne konvertere den kreativiteten som datateknologien åpner for til noe håndfast. Det er dette 3D-skriverne legger til rette for.

Den aldrende oppfinneren hadde aldri trodd at fenomenet ville ta så av på forbrukernivået som det har gjort, og at det er vanskelig å spå den videre utviklingen, da produsentene hele tiden flytter grensene for hva teknologien kan brukes til.

Hele intervjuet med Chuck Hull kan du se under.

Det finnes stadig flere hjemme-3D-skrivere: Denne Kickstarter-modellen er både stilfull og rimelig »

(Kilde: CNN)

annonse