Til hovedinnhold

Nå vil NASA 3D-skrive gigantiske deler - i rommet

3D-skrivende «edderkopper» skal gjøre jobben.

Tethers Unlimited

Det amerikanske romfartsselskapet NASA har for alvor fått øynene opp for 3D-skriving, en teknologi som potensielt kan føre til store tids- og kostnadsbesparelser i den ressurskrevende industrien.

Testingen av 3D-skrevede rakettdeler er allerede unnagjort, og tidligere i sommer skrev vi også om at NASA undersøker muligheten for å ta med seg 3D-skrivere i rommet.

Poenget med det sistnevnte fremstøtet er visstnok å sette romstasjonen ISS i stand til å skrive ut reservedeler i stedet for å måtte frakte dem opp fra Jorden, men nå ser det ut til at NASA har et annet motiv for å teste ut vektløs 3D-skriving.

Robot-edderkopper

Som nettstedet GigaOM rapporterer jobber nemlig et partnerselskap til NASA, Tethers Unlimited, med et nytt system som gjør det mulig å bygge ulike typer strukturer i rommet ved hjelp av en helt spesiell type 3D-skrivere.

Systemet heter SpiderFab og innebærer å bruke 3D-skrivende «robot-edderkopper» til å konstruere blant annet romfartøy-deler, antenner og annet utstyr som brukes til å utføre oppdrag i rommet.

Vanligvis lages slike komponenter på bakken for deretter å pakkes inn i en rakett, noe som både er meget kostbart og samtidig legger store begrensninger på komponentenes størrelse.

Kan lage enorme deler

Ved å lage dem i rommet med 3D-skrivere kan man derimot stappe byggematerialene inn i små, kostnadseffektive raketter og samtidig fri seg fra størrelsesbegrensningene.

Det betyr at man i prinsippet kan lage deler som er flere hundre ganger større enn dem man kan lage på bakken. Antenner og teleskoper kan for eksempel lages så store som fotballbaner, med mulighet til å fange opp langt mer informasjon om det ytre rom enn dagens teknologi greier.

NASA har nettopp bevilget 500 000 dollar til Tethers Unlimited for å fortsette utviklingen av SpiderFab-konseptet. Det er høyst uvisst når vi eventuelt vil få se teknologien i aksjon. Mer informasjon om løsningen finner du her.

I mellomtiden blir 3D-skriving stadig enklere for vanlige folk:
Med denne kan du skanne objekter du vil skrive ut »

(Kilder: Tethers Unlimited, via GigaOM)

annonse