GuideFotoskolen - Del 2

Vi hjelper deg i kamerajungelen

Entusiastkompakt? Speilløst? Systemkamera? Ta det med ro, vi forklarer hva det betyr.

Introduksjon

I denne artikkelserien skal vi hjelpe dere med å bli bedre fotografer, og samtidig guide dere gjennom den tidvis tettvokste jungelen som fotografi er. Sist gang så vi nærmere på de tre viktigste kamerainnstillingene og hvordan de påvirker bildene dine: Blender, lukker og ISO.

Men for å kunne bruke blender, lukker og ISO må du ha et kamera som lar deg stille dem inn. For noen år siden var dette omtrent forbeholdt digitale speilreflekskameraer, men den siste 3-5 årene har det dukket opp avanserte fotoapparater i nesten alle størrelser og fasonger. I denne artikkelen skal vi se litt nærmere på de viktigste hovedtypene, slik at det blir litt lettere for deg (eller kanskje noen du kjenner?) å finne ut hva som er rett for deg.

«Alle» tar bilder

De siste årene er «alle» med tilgang til en smarttelefon blitt fotografer, noe som i alle fall innebærer mesteparten av den såkalte «vestlige verden». Å melde om drastisk nedgang i salget av dedikerte digitalkameraer har derfor tilsynelatende blitt en årlig tradisjon for elektronikkbransjen. For 2014 var nedgangen i salg av digitale speilreflekskameraer på hele 40%, sammenlignet med salgstallene fra 2013. Gang på gang ser det ut til at bunnen har falt ut av bøtta, og det kan virke som ingen kjøper kameraer lengre.

Så enten vet Canon, Nikon, Sony og de andre noe vi ikke vet, eller så er vi ikke særlig flinke til å lese statistikken, for de slipper nye kameraer hele tiden. Store og små.

Det har kanskje aldri vært så mange kameratyper som nå

Så selvsagt er det vi som leser statistikken galt, i alle fall hvis vi tror det blir færre fotografer. Ja, det er en nedgang i salget, men vi må også ta i betraktning den enorme oppsvingen kamerasalget fikk tidlig på 2000-tallet da digitalkameraer ble billige nok til å være allmannseie. Speilreflekskameraer gikk fra å være noe for veldig interesserte fotografer, til å være noe både Gud, hvermann og mødrene deres gikk rundt med fordi «da ble det bra bilder». Så hvis bunnen har falt ut av bøtta, må vi huske på at den bøtta er svær. Kanskje mer som en kornsilo?

Men la oss ikke prate oss bort i allegorier. Poenget er at selv om smarttelefonene helt åpenbart har tatt et svært jafs av kameramarkedet, har det nok ikke siden fotografiets barndom eksistert en så stor variasjon av ulike kameratyper som i dag. Flere produsenter har populære kameraserier som oppdateres årlig for at de ikke skal falle bakpå i det raske, teknologiske kappløpet. Det er lett å gå seg vill i denne krattskogen av kameramodeller med navn som LX100, RX100, GX7, G7 X, XQ2, X100T, GF7, og så videre.