Tek.no

Test Canon EOS 5D Mark III

Legenden er tilbake

5D Mark III er en 7D med fullformat.

Canon
30 Juni 2012 04:38

Fysisk

Canons 5D-serie har opnådd en slags legendestatus, etter to modeller som begge var å anse som banebrytende på hvert sitt lille vis. Kan Canon EOS 5D Mark III klare å hoppe etter sine Wirkola-aktige lagkamerater?

På papiret er Canon EOS 5D Mark III forbedret fra forgjengeren i praktisk talt ett og alt, og er på mange måter et uekte barn av 7D og 5D Mark II.

Vi testet Canon EOS 5D Mark III med firmware 1.1.2 og 1.1.3.
Alle vurderinger av bildekvalitet er basert på bilder tatt med Canon EF 85mm f/1.2L USM II.

Aller først, noen spesifikasjoner:

Sjekk flere spesifikasjoner på Canon EOS 5D Mark III i prisguiden

Her kan du hoppe rett til seksjonen som interesserer deg mest:

Kamerahus

Canon EOS 5D Mark III er et forholdsvis stort og tungt kamera, sammenlignet med mange andre av typen som ikke har innebygget vertikalgrep, og det har lagt på seg noen gram siden sist. Ikke mange, dog, og det er fremdeles et godt hakk lettere enn Nikons aldrende D700. Er du en av dem som vurderer å oppgradere fra Canon EOS 7D, bør du ha i tankene at 5D Mark III er nesten 100 gram tyngre.

Canon vil som vanlig ikke la oss plukke testkameraet fra hverandre for å se nærmere på oppbygningen, så vi må nøye oss med å vurdere byggekvaliteten basert på følelser, erfaring og informasjon fra Canon. For å ta det første først, så føles absolutt 5D Mark III som solide saker. Ingen ting knirker eller gir etter, og det er ikke noe slark å finne noe sted. Alle luker og åpninger ser og kjennes forholdsvis tillitsvekkende ut, og batteriluken har til og med fått et nytt og forbedret hengsel.

5D Mark III er beregnet på røffere forhold enn forgjengeren var, og har dermed forbedret beskyttelse mot styggedom som vil inn i kameraet ditt og ødelegge det. Spesielt på toppen og der kameraet holdes eller henger fra er beskyttet bedre enn før.

Skjerm

Tilbake til toppen

Det er vanskelig å vesentlig forbedre de eksisterende toppmodellskjermene i dag, og fra 5D Mark II til 5D Mark III er det ikke all verden av fysiske forbedringer å spore når det kommer til skjermen. Joda, oppløsningen er økt fra 920 000 subpiksler til 1 040 000, og størrelsen fra 3 tommer (7,6 cm) til 3,2 (8,1 cm), men dette er ikke noe du hadde lagt merke til i praksis. Der det store forbedringene er å finne, er innen hva som vises på skjermen, og hvordan den brukes. Dette har vi skrevet mer om i seksjonen om funksjoner.

Søker

Tilbake til toppen

En av de store skuffelsene ved 5D Mark II var uten tvil at søkerdekningen ikke var på 100%. Nå var ikke 5D Mark II langt unna med sine 98%, men forskjellen var likevel absolutt tilstede, og plagsom for de som var avhengige av nøyaktig komposisjon langs bildekantene. At kameraet tar med mer enn det ser ut som det gjør i søkeren, kan medføre en betydelig mengde ekstra etterarbeid i form av beskjæring av bilder alene.

Heldigvis var dette noe Canon gjorde noe med i Canon EOS 5D Mark III, og 100% dekning er nå på plass. Det medfører også at 5D Mark IIIs søker oppleves som noe større enn forgjengerens, men ikke med veldig mye. Uansett er søkeren blant de alle beste Canon tilbyr.

Nedenfor kan du se en sammenligning av opplevd søkerstørrelse for en del kameraer. 100% vil her tilsvare et fullformatkamera med 100% dekning og 1.0x søkerforstørrelse.

Canon EOS 5D Mark III Søkerstørrelse.

Informasjonen i søkeren er også god. Vi skal ikke oppsummere alt her, men nøyer oss i stedet med å si at det ikke er stort vi savner. Unntaket må være at valgt fokusfelt vises i svart og ikke lysende rødt som i 5D Mark II. Det svarte merket i søkeren er til tider svært vanskelig å se under mørke forhold, og vi skjønner ærlig talt ikke helt hva Canon har tenkt her. Dette er imidlertid noe Canon har sagt de jobber med, men at oppgaven er mer kompleks enn man kanskje kunne tro, på grunn av mulig påvirkning av lysmålersystem og så videre.

På neste side snakker vi om ergonomi og hvordan kameraet er i praktisk bruk.

Les også