TestOlympus E-P5

Dette er et suverent og lekkert kamera

Olympus PEN er lett å like.

Innledning, batteri og skjerm

Det begynner å bli noen år siden Olympus lanserte sitt aller første kamera basert på micro Four-Thirds plattformen, som er et samarbeidsprosjekt med Panasonic. Olympus E-P1 så dagens lys i 2009, og bergtok de fleste av oss i fotobransjen med et lekkert retrodesign og et kamerahus i metall.

Det har siden den gang blitt lansert en rekke nye modeller både fra Olympus og Panasonic, og konkurransen blant de speilløse systemkameraene har aldri vært tøffere enn nå. Dagens testmodell, Olympus E-P5, er siste tilskudd i PEN-serien, og Olympus har holdt seg relativt tro til originaldesignet.

Da vi var på lanseringspressekonferansen i våres, ble vi svært imponert over hva den lille krabaten kunne by på. E-P5 er nærmest en blodkopi av den tidligere toppmodellen OM-D E-M5, og på plass er både høyoppløst, trykkfølsom skjerm og WiFi som gjør fjernstyring av kameraet med en mobiltelefon mulig.

Bildebrikken og prosessoren er den samme som sitter OM-D E-M5, noe som bør gi kameraet en svært god bildekvalitet. Vi ble iallfall imponert over dette da vi testet kameraet i fjor.

Les også: TEST: Olympus OM-D E-M5

Olympus E-P5.Foto: Olympus

Retrohus i solid metall

Dagens testmodell overtar etter den aldrende modellen Olympus E-P3, som vi testet i fjor vår. En av tingene vi stusset over den gangen, var at Olympus hadde brukt så mye plast i kamerahusets konstruksjon. E-P5 er derimot produsert i metall, noe som gir et solid kvalitetsinntrykk.

Valget av et metallbasert hus gir også kameraet et tydeligere retropreg enn forgjengeren. Selve kamerahuset fremstår som relativt godt sammenskrudd, og svært solid. En av nyhetene fra forrige modell er at Olympus har endret frontlogoen som står rett over objektivet, hvor PEN-navnet nå er tilført bak Olympus-logoen. Dette er også en designmessig henvisning til seriens gamle, analoge modeller, som også hadde en lignende benevning.

På baksiden av kameraet er det imidlertid svært lite som fremkaller retrofølelsen, og her ser E-P5 mer eller mindre ut som hvilket som helst moderne kamera. Olympus har endret en del sammenlignet med forrige modell, og det er spesielt knapper og brytere som er nytt. Vi liker endringene som blant annet innebærer et bedre plassert rullehjul og en mer ergonomisk plassering for tommelen når vi holder kameraet med høyre hånd. Borte er det svært upraktiske rullehjulet som var plassert rundt fireveiskontrolleren og nytt er en vippebryter som lar fotografen velge mellom to forhåndsdefinerte innstillinger. Spesielt sistnevnte liker vi veldig godt.

Svak batterikapasitet

Formelen er ganske enkel. Har du et lite kamerahus, er som regel batteriet lite. Et lite batteri har mindre kapasitet enn et større batteri, noe som er hovedårsaken til at speilløse modeller stort sett har dårligere kapasitet enn for eksempel speilreflekskameraer.

E-P5 har en batterikapasitet på 330 bilder i følge CIPA. I praksis er dette tallet noe høyere, da CIPA tar 50 prosent av bildene med blits, og 50 prosent uten. Vi synes uansett at dette tallet er litt i laveste laget, og hadde forventet litt bedre kapasitet enn dette. Nå er E-P5 et relativt velutstyrt kamera, og brukes WiFi vil dette være med på å trekke kapasiteten ned.

Sammenlignet med de andre modellene i PEN-serien er det ikke så galt, men i forhold til mange av konkurrentmodellene er det ikke et veldig imponerende tall. Til sammenligning klarer Sonys lille NEX-3N hele 480 bilder per lading. Er du avhengig av bedre kapasitet kan du kjøpe ekstra batterier, eller vurdere en av Olympus toppmodeller i OM-serien, hvor batterigrep er et alternativ.

Styr kameraet fra skjermen

En av de tingene vi liker svært godt på dagen testmodell, er skjermen. Olympus har utstyrt E-P5 med en 3 tommer stor LCD-skjerm, som er berøringssensitiv. Det åpner opp for en mer direkte fotografering, hvor brukeren blant annet kan trykke på skjermen der du ønsker at kameraet skal fokusere. Den er lys og skarp, og de 1 037 000 bildepunktene yter virkelig skjermen rettferdighet. Den kan også vippes både opp og ned, og trekkes ut fra kamerahuset. Dette gjør det enklere å komponere bilder i forskjellige høyder, samtidig som det er en stor fordel om du benytter seg av et stativ.

Som de aller fleste LCD-skjermer på markedet i dag, reflekterer også skjermen til E-P5 en del ved kraftig sollys, men dette kan enkelt unngå ved å endre litt på vinkelen eller skru opp styrken på skjermens bakgrunnbelysning.

Er du av typen som virkelig sverger til en kameraer med søker, er ikke dagens testmodell helt uaktuell selv om kameraet ikke har dette som standard. Olympus har en rekke elektroniske søkere tilgjengelig på markedet som både har god dekning og høy oppløsning. Toppmodellen blant Olympus´elektroniske søkere, VF4, ble lansert samtidig med kameraet og har en svært høy oppløsning som bør tilfredstille de aller fleste som stiller litt krav til en søker.

E-P5 har det aller meste av hva man trenger på innsiden, og har et svært pent og elegant ytre. Men hvordan er det egentlig i bruk? Vi ser nærmere på dette på neste side.