Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestCanon EOS 70D

Solid oppfølger fra Canon

Frir til videoentusiastene med bedre autofokus i EOS 70D.

Innledning, batteri og skjerm

Canons speilreflekser med tosifrede modellnummer, som EOS 20D, EOS 30D og EOS 40D, var i mange år det mest avanserte Canon hadde å tilby før man måtte gå til de profesjonelle kamerahusene.

Det har endret seg med modeller som EOS 7D, EOS 6D og til en viss grad EOS 5D-serien, men 70D, som Akam tester her, er fortsatt er en interessant modell for entusiaster og kanskje noen profesjonelle som ønsker er godt og solid hus uten å gå alt for høyt i pris.

Da EOS 60D ble lansert hadde det litt enklere byggekvalitet enn forgjengeren 50D, og var en nedgradering også på enkelte andre områder. EOS 7D overtok etter EOS 50D som Canons beste kamera med APS-C størrelse bildebrikke.

70D er likevel et klart steg opp fra begynnermodellene: blant annet med bedre ergonomi, byggekvalitet, autofokus og seriebildeytelse.

Mye nytt under panseret

Rent fysisk er 70D ganske likt 60D, men det er likevel en ganske kraftig oppgradering i forhold til 60D: ny bildeprosessor, ny bildebrikke, autofokussystem fra 7D, innebygd WiFi og mikrofokusjustering er tilbake.

70D er, når vi ser på elektronikken, også en oppgradering i forhold til 7D, men søker, byggekvalitet og bufferstørrelse gjør at 7D fortsatt ligger et hakk over 70D for bruk til sport og annen actionfotografering.

Det som virkelig gjør 70D interessant, også for potensielle 7D-kjøpere, er den nye bildebrikken med 20 megapiksler. Dette er første større oppgradering av Canons APS-C størrelse bildebrikke siden 18 megapikselbrikken ble lansert i 7D høsten 2009.

Fysisk

70D er et typisk for speilreflekskameraer i entusiastklassen og er generelt mer forseggjort enn de rimeligste modellene. Grepet er større, kameraet har to kontrollhjul, og det er bra med knapper for direkte tilgang til funksjoner. 70D er laget av aluminium og et plastmateriale. Byggekvaliteten virker god og kameraet er også vann-/støvbestandig, men Canon oppgir ikke noen standard for hva kameraet skal tåle, slik som for eksempel Olympus gjør på noen av sine modeller.

Sett bakfra er det lett å se slektskapet til andre Canon-speilreflekser og det gjøres bare mindre justeringer fra generasjon til generasjon, noe som er en fordel for den som oppgraderer. 70D har to kontrollhjul, det ene kan skimtes på toppen av kamerahuset, det andre er kombinert med fireveiskontrolleren.

I diagrammet under viser vi vekt med minnekort og batteri for 70D og noen av konkurrentene. Forskjellene til speilreflekser i samme klasse er liten, men de speilløse modellen veier en god del mindre.

Bildene under viser 70D og Olympus E-M1 som illustrasjon på hvor stor forskjell det er mellom speilreflekser og speilløse. Funksjonaliteten er ikke helt den samme, og batterikapasiteten er vesentlig dårligere på E-M1, men for veldig mange formål vil begge typer kameraer fungere omtrent like godt.

Skjerm og søker

70D har optisk søker med 98% dekning og det er Canons rimeligste modell med pentaprisme. 1100D, 700D og 100D bruker pentaspeil, som betyr litt dårligere søkerbilde. 70D-søkeren er også litt større enn på de rimeligste modellene. Canon bruker en gjennomsiktig LCD-skjerm over mattskiven for å vise fokuspunkter, vater og annen informasjon i søkeren.

70D har en tretommers LCD-skjerm med vel en million punkter. Skjermen er hengslet i venstre side og kan vris i neste alle retninger, inklusiv så den peker forover, eller inn mot baksiden av kameraet for beskyttelse. 70D er forøvrig den mest avanserte Canon-modellen som har vridbar skjerm.

Batteri

70D bruker oppladbart Li-Ion batteri, og ett batteri og ekstern lader følger med. Trenger man mer batterikapasitet lager Canon et kombinert vertikal/batterigrep BG-E14 med plass til to batterier.

Batterikapasiteten på 920 eksponeringer målt med CIPAs målemetode er typisk for speilreflekser i denne klassen. CIPA-testen bruker blits på halvparten av bildene og uten bruk av blits oppgir Canon at antall eksponeringer øker til 1300, alt med optisk søker. I Live View-modus synker kapasiteten til 210 bilder, det vil si dårligere enn de fleste speilløse modellene. Batterigrepet kan brukes med seks AA-batterier og da er CIPA-tallet 320.

På neste side snakker vi om hvordan Eos 70D er i praktisk bruk »