Tek.no

Test Pentax K-3

Dette hardføre kameraet skyter rå bilder i høyt tempo

Da kan vi tilgi de få skavankene.

Pentax / montasje Akam.no
15 Feb 2014 15:00

Introduksjon

Pentax har alltid gått sine egne veier. Merket har tilbudt funksjonalitet og muligheter som vi vanligvis forbinder med dyrere kameraer, særlig om vi sammenligner med «de to store» i speilrefleksmarkedet. Selskapet har heller ikke vært redd for å komme med nye innovasjoner, vanligvis funksjonalitet som vi ikke har sett før. Og selv om Pentax nå er et varemerke som eies av Ricoh, virker det heldigvis som denne tradisjonen føres videre.

For da Pentax lanserte sitt nye flaggskip K-3 i begynnelsen av oktober, vakte det berettiget oppsikt. Pentax presenterte helt ny funksjonalitet i dette kameraet, i form av valgfri anti-aliasing for svært detaljerte motiver. Dette ble løst ved å utnytte den mekaniske bildestabiliseringen – altså å bevege bildebrikken i stedet for et linseelement i objektivet – som allerede var på plass i designet. Dette imponerte oss så mye at vi tildelte dette kameraet tittelen «Årets produkt 2013» i speilrefleksklassen, særlig for å gjøre stas på genuin innovasjon.

Nå er det på tide å ta nyvinningen i nærmere øyesyn, og sjekke om Pentax holder det de lover. Vi har testet Pentax K-3.

Liten og tett

Pentax K-3 sett forfra.Foto: Pentax

Første gang du ser K-3, virker det å være lite i forhold til et tradisjonelt kamera i entusiastklassen. Det er likevel ikke sånn at dette er ultrakompakt kamera – det er et middels lite speilreflekshus. I fysiske mål er kameraet bare litt større enn forgjengeren Pentax K-5 II, mens det er noen millimeter smalere, lavere og tynnere enn kameraer som Nikon D7100 eller Canon EOS 70D. Sammenlignet med et speilløst entusiastalternativ som Olympus OM-D E-M1 er Pentax K-3 bare litt større, særlig i tykkelsen.

Første gang tar i K-3, så føles det veldig massivt. Allerede fra første stund kjenner du at dette ikke er et billig begynnerkamera, dette er solide saker. Med batteri og minnekort er vekten på selve huset oppgitt til cirka 800 gram. Dette er omkring 40 gram tyngre enn speilrefleksalternativene vi har nevnt over, og hele 303 gram mer enn Olympus’ speilløse alternativ.

Vi har testet kameraet med kitobjektivet med det ikke spesielt velklingende navnet «smc PENTAX-DA 18-135mm F3.5-5.6 ED AL [IF] DC WR». Dette objektivet er 76mm langt og legger til 405 gram på totalvekta, slik at vi til sammen har drøyt 1,2 kilo i hånden når vi skal fotografere.

Dette kan kanskje høres mye ut, og det er heller ingen tvil om at dette kameraet føles solid og massivt, men takket være det gode grepet som dette huset er utstyrt med, så er det ingen problemer med å gå med K-3 i hånden. Her er det likevel verd å nevne at denne testeren ikke har spesielt store labber, så som alltid når det gjelder ergonomi, er det best å gå i butikken og kjenne etter selv.

Pentax K-3: 28mm, ISO 200, 1/80, f/4.Foto: Stig Øyvann / Akam.no

Høy byggekvalitet

Magnesium og rustfritt stål bidrar til den solide følelsen dette kameraet gir.Foto: Pentax

Vekten er også en indikasjon på en av de viktige egenskapene med Pentax K-3: Byggekvaliteten. Hele huset er støpt i en magnesiumslegering, som er satt sammen med en bunn av rustfritt stål, slik at dette kameraet gir et helt annet inntrykk enn enkelte andre kameraer tilbyr, her er ingen «plastikkfølelse».

I tillegg er kameraet støv- og værsikret. Ifølge fabrikanten er dette kamerahuset utstyrt med hele 92 pakninger og forseglinger som skal holde fukt, vann og støv ute. Objektivet vi har testet har også slik sikring, det er det koden «WR» («Weather Resistant») betyr. Pentax oppgir imidlertid ikke hvor godt kameraet er sikret, for eksempel ved hjelp av en IP-klasse eller lignende, men selskapet lover at kameraet skal holde vannet ute når man for eksempel er ute i regnet og fotograferer.

Pentax K-3 er også sikret mot lave temperaturer. Ifølge spesifikasjonene har kameraet blitt testet ned til minus 10 grader Celsius, både for mekaniske og elektroniske feil. Selskapet lover også at batterispenningen skal holde seg innenfor akseptable grenser i en slik temperatur. Lukkeren skal være testet for 200 000 eksponeringer.

Dette er altså et kamera som skal tåle røff bruk, og som vil være velegnet for norske vær- og føreforhold.

Mange og kraftige forbedringer

På mange måter kan man si at Pentax K-3 er en videreutvikling av forgjengeren sin, Pentax K-5 II. Det er et kamera som vi gav karakteren «Anbefalt» da vi testet det i april i fjor.

Etter et kjapt blikk på spesifikasjonene til disse to kameraene kan det kanskje være enkelt å konkludere med at K-3 bare er en K-5 II med høyrere oppløsning, men dette er langt fra sannheten. Pentax har bygd inn en lang rekke med forbedringer fra forgjengeren, med kanskje særlig fokus på behovene til de som også bruker speilrefleksen sin til videoopptak.

Pentax K-3: 24mm, ISO 200, 1/100, f/5.Foto: Stig Øyvann / Akam.no

Bildebrikken har nå fått en halv gang flere piksler, 24 megapiksler mot forgjengerens 16 megapiksler. Dette er en CMOS-brikke i APS-C størrelse, med lysstyrke fra ISO 100 til ISO 51200. En annen solid oppgradering finner vi i målesystemet. Her har Pentax gått fra den 77-segmenters brikken i K-5 II til en 86 000-punkters RGB-matrise i K-3. Fokussystemet er også nytt, og kalles «SAFOX 11», det har 27 fokuspunkter der 25 av dem er av kryss-typen.

Ytelsen til Pentax K-3 er også forbedret. I serieopptak klarer kameraet 8,3 bilder per sekund i høyeste kvalitet, opptil 60 bilder per serie i JPEG eller 23 bilder per serie i råformat.

Den største fotografiske forbedringen er likevel den valgfrie anti-alias filtersimuleringen ved hjelp av bildestabilisatoren. Bli med videre på side 2 i denne testen for å se selv hvordan dette fungerer.

Både mikrofoninngang og hodetelefonutgang er en god nyhet for videofotografene.Foto: Pentax

Vi tester ikke videofunksjonalitet i kameratester her på Akam, men vi skal likevel kort nevne nyhetene som har med dette å gjøre: Den mest synlige nyheten er at kameraet nå har fått en egen knapp ved siden av søkeren for videoopptak, i tillegg til at det har dukket opp en velger for stillbilder eller video under denne. I tillegg har Pentax gjemt både mikrofoninngang med styring av opptaksnivå og hodetelefonutgang på huset. Videoopptak har nå blitt utvidet til Full HD 1080i / 60 fps.

To minnekortplasser

Pentax K-3 har verken posisjonering i form av GPS eller støtte for Wi-Fi innebygd. Her forutsetter fabrikanten at vi skal bruke eksternt og ekstra utstyr for å få denne funksjonaliteten. For GPS betyr dette en klumpete ekstraenhet som for eksempel monteres i blitsskoen, men for Wi-Fi trenger ikke dette å være et stort problem:

En annen nyhet som både still- og videofotografer vil sette pris på, er nemlig at Pentax K-3 har to SD minnekortplasser. Disse kortplassene kan brukes på mange forskjellige måter. I sammenheng med trådløs kommunikasjon kan den ene kortplassen brukes til et trådløst kort. Pentax anbefaler merket Flucard til denne bruken. Pentax kommer med et eget Pentax-merket 16 GB Flucard i mars måned, da kommer det til å koste cirka € 130, eller knappe 1100 kroner med dagens kurs.

Med dette kortet installert, støttes nær sagt full fjernkontroll av kameraet. Ved hjelp av en app på en smartenhet – mobil eller nettbrett – kan blender, lukkertid, ISO-verdi og fokuspunkt endres. Live View-bildet lar seg også overføre trådløst, i tillegg til overføring av bilder til den eksterne enheten. Pentax K-3 kan også bruke Eye-Fi-kort.

I tillegg kan to minnekort brukes på flere måter for lagring av opptak: Kameraet fyller først det ene kortet, så det andre; eller at kameraet lagrer samme bilder på begge kortene, slik at sikkerhetskopier tas idet bildet tas; eller til slutt at kameraet legger JPEG-bildene på det ene kortet, og legger bilder i råformat på de andre. Dette er nyttig.

Det er helt tydelig at Pentax K-3 er et steg opp i forhold til forgjengeren Pentax K-5 II, i alle fall når vi studerer spesifikasjonene.

På testtidspunktet kostet Pentax K-3 9.995,- kroner for kun hus, og 12.990,- med 18-135mm-objektivet som vi har brukt i denne testen.
Finn laveste pris på Pentax K-3 i vår prisguide.

Les også