TestFujifilm FinePix X100T

En moderne klassiker

X100-serien leverer igjen, men prisen er høy.

Fujifilm X100T

Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor Fujifilm FinePix X100 fikk en svært varm velkomst når vi først fikk se det under fotomessen Photokina i 2010. Et utrolig pent design som vi kjente igjen fra de gode, gamle rangefinderne og speilreflekser fra 1970-tallet, stor APS-C bildebrikke og en veldig god hybridsøker hvor man kunne veksle mellom optisk- og elektronisk søker.

Kameraet hadde ikke programhjulet vi var blitt vant med fra andre digitalkameraer, der du veksler mellom «M», «Av», «Tv», «portrett» og «sport», men i stedet et kontrollhjul på toppen der du stiller inn lukkertiden, og et kontrollhjul på objektivet der du stiller blenderåpningen. Begge kunne stilles på auto, men det signaliserte likevel at dette i utgangspunktet var et kamera for fotografer som vet hva de driver med, og setter pris på stor kontroll over bildene sine.

Foran på kameraet er det noen, men veldig små endringer. Foto: Kristoffer Møllevik

X100 ble etterfulgt av Fujifilm FinePix X100S, en vellykket andregenerasjon som vi kåret til årets kompaktkamera. Men nå er det tredje generasjon som gjelder: Fujifilm FinePix X100T. Hvis du lurer på hva S-en sto for i den forrige utgaven, og hva T-en står for nå, så spør du mer enn vi kan svare. Hvis det bare er for å skille dem fra hverandre kan man jo spørre hvorfor de valgte å starte så nært slutten av alfabetet? Ikke vet vi, men nok om det. Vi får ta en titt på selve kameraet.

På innsiden kan kameraet fortsatt skilte med en APS-C bildebrikke; en svært stor bildebrikke for et så lite kamera. Også objektivet hinter til at dette er noe for spesielt interesserte: 23 mm fastopptikk, som gir en effektiv brennvidde på 35mm. Et modig steg fra Fujifilms side da de introduserte det i en tid der de fleste systemløse kameraene på markedet skryter av hvor stor zoom de har.

Designet er tilnærmet uforandret; det er noen mindre, lite merkbare endringer av karismatisk karakter, men det som merkes fra forrige modell er i all hovedsak at noen av knappene er flyttet litt på.

Q-knappen for hurtigmenyen er flyttet opp til venstre for fireveiskontrolleren, og blir litt lettere å nå når kameraet er i bruk. Foto: Kristoffer Møllevik

Utmerket i lite lys

Skjermen er blitt betydelig bedre siden sist, og særlig responstiden for både skjermen og den elektroniske søkeren. På X100S hadde bildet en tendens til å henge etter når det var lite lys, og det var da den optiske søkeren kom til sin rett. Men denne forsinkelsen er til vår stor glede praktisk talt forsvunnet fra X100T, så vi har nesten utelukkende brukt den elektroniske søkeren.

Den store blenderåpningen gir oss gode forutsetninger for å holde ISO-en nede, men hvis man likevel må opp i ISO sørger den store sensoren for at kameraet leverer brukbare bilder helt opp til ISO 6400. Høyere enn det blir det etter vår smak for grøtete i JPEG og for kornete i RAW, men ikke verre enn at man kan kjenne igjen personen på bildet.

Kameraet yter ellers godt, og hvis man ønsker det kan det levere en skuddtakt på imponerende 6 bilder i sekundet. Riktignok klarer det bare 7 bilder i den hastigheten før skuddtakten blir betydelig redusert, så det krever at fotografen timer det godt. Dette gjør kameraet mindre egnet til for eksempel dyr- og sportsfotografering, men så er det nok ikke der kameraet er tenkt brukt heller.

x100t-jpg02
x100t-ubehandlet-raw02

Kompakt, men fastlåst optikk

Noe av det mest påfallende med kameraet er at det ikke har zoom; kun fastoptikk tilsvarende en brennvidde på 35 mm. Siden fastoptikk ikke trenger like mange linseelementer som zoomoptikk, tar objektivet mye mindre plass enn hva et zoomobjektiv til en så stor bildebrikke ville gjort. Det stikker ikke mer enn 2-3 centimeter ut fra kamerakroppen, og vi må heller ikke vente på at det skal utvide seg når du slår på kameraet. Færre bevegelige deler gir mindre slitasje.

Fujifilm produserer også to konverteringslinser for å skru utenpå objektivet: med WCL-X100 får du en effektiv brennvidde på 28mm, og på Prisguide.no finner vi den til 3399 kroner. TCL-X100 gir deg en effektiv brennvidde på 50mm, og koster tusen kroner mindre enn WCL-X100.

Men 35mm er en allsidig brennvidde i seg selv, og et slikt objektiv ville vært manges førstevalg i en fastopptikksamling. At vi blir låst til én brennvidde oppleves mer som en utfordring enn et problem. Vi blir tvunget til å tenke nytt og tilnærme oss fotograferingen på en annen måte. Vi har gjerne fått mer av miljøet med i bildene, og når vi har tatt bilder som er tettere på, har vi måttet gå tettere på, noe som vises igjen i bildene. For en fotograf som er vant med å zoome inn og ut er det en forfriskende fotoopplevelse.

x100t-jpg03
x100t-ubehandlet-raw03_1

Humørsyk og dyr, men jevnt over veldig bra

Ok, vi innrømmer det: Fujifilm X100T er et kamera vi liker veldig godt. Vi føler at fotoglede virkelig står i fokus med Fujifilms X100-serie, X100T-en inkludert. Fastoptikken blir en utfordring vi setter veldig pris på, og vi lar oss inspirere av å jobbe med det. Når kameraet i tillegg kan levere bilder i profesjonell kvalitet, og stort sett yter deretter, burde det være en «no-brainer» for fotoentusiaster som ikke har den forrige modellen fra før.

Men ja, vi sier at det «stort sett» yter som en profesjonelt kamera, men det er ikke helt stabilt. Fokusen er lynrask; men barenår den treffer. For selv om den stort sett gjør det, hender det innimellom at vi får den røde firkanten i stedet for den grønne, også under helt greie lysforhold. Noen få ganger har vi opplevd at kameraet ikke vil ta bilde nummer 2 uten av vi slipper utløserknappen helt opp og tar fokus igjen. Det er ikke så ofte at vi irriterer oss nevneverdig over det, men vi håper at det lar seg fikse i en oppdatering, Fujifilm har pleid å være gode på slikt.

Konklusjon

Alt i alt X100T er et svært godt kamera, men forbedringene fra X100S er ikke så store at vi ville oppgradert hvis vi hadde hatt den forrige modellen. Selv om prisen på nesten 11 000 kroner sikkert kan forsvares, er den såpass høy at den trekker noe ned på totalkarakteren. Hvis du er på jakt etter et nytt kamera og ikke synes hverken prisen eller fastoptikken er avskrekkende, kan vi varmt anbefale Fujifilm X100T.

Leter du etter noe billigere kan du spare flere tusenlapper på X100S, sjekk Prisguide for å finne ut hvem som fortsatt har det på lager.

Et annet alternativ vi trygt kan anbefale er Sony Cyber-shot RX100 III. Det kommer med en betydelig mindre bildesensor enn X100T, men til gjengjeld får det plass i bukselomma, og koster «bare» rett under 7000 kroner.

Vil du vite mer om kameraet, eller savner du spesifikasjonene? Bli med til neste side »

Liker du retrostilen til X100T? Da bør du sjekke ut denne speilrefleksen fra Nikon»

Fujifilm X100T
8
Meget bra

Fujifilm X100T

Fordeler

 • Krysse av
  Stor sensor
 • Krysse av
  Kompakt design
 • Krysse av
  God optikk
 • Krysse av
  Gode ISO-egenskaper
 • Krysse av
  God oppløsning på skjermen
 • Krysse av
  Utmerket elektronisk søker
 • Krysse av
  Fin manuell fokus

Ting å tenke på

 • Bytt
  Høy pris ift. tilsvarende kameraer
 • Bytt
  Lite batteri
 • Bytt
  Lite værtett
 • Bytt
  Ustabil, men rask fokus