Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestFujifilm FinePix X100T

En moderne klassiker

X100-serien leverer igjen, men prisen er høy.

Fujifilm

Fujifilm X100T

Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor Fujifilm FinePix X100 fikk en svært varm velkomst når vi først fikk se det under fotomessen Photokina i 2010. Et utrolig pent design som vi kjente igjen fra de gode, gamle rangefinderne og speilreflekser fra 1970-tallet, stor APS-C bildebrikke og en veldig god hybridsøker hvor man kunne veksle mellom optisk- og elektronisk søker.

Kameraet hadde ikke programhjulet vi var blitt vant med fra andre digitalkameraer, der du veksler mellom «M», «Av», «Tv», «portrett» og «sport», men i stedet et kontrollhjul på toppen der du stiller inn lukkertiden, og et kontrollhjul på objektivet der du stiller blenderåpningen. Begge kunne stilles på auto, men det signaliserte likevel at dette i utgangspunktet var et kamera for fotografer som vet hva de driver med, og setter pris på stor kontroll over bildene sine.

Foran på kameraet er det noen, men veldig små endringer. Foto: Kristoffer Møllevik

X100 ble etterfulgt av Fujifilm FinePix X100S, en vellykket andregenerasjon som vi kåret til årets kompaktkamera. Men nå er det tredje generasjon som gjelder: Fujifilm FinePix X100T. Hvis du lurer på hva S-en sto for i den forrige utgaven, og hva T-en står for nå, så spør du mer enn vi kan svare. Hvis det bare er for å skille dem fra hverandre kan man jo spørre hvorfor de valgte å starte så nært slutten av alfabetet? Ikke vet vi, men nok om det. Vi får ta en titt på selve kameraet.

På innsiden kan kameraet fortsatt skilte med en APS-C bildebrikke; en svært stor bildebrikke for et så lite kamera. Også objektivet hinter til at dette er noe for spesielt interesserte: 23 mm fastopptikk, som gir en effektiv brennvidde på 35mm. Et modig steg fra Fujifilms side da de introduserte det i en tid der de fleste systemløse kameraene på markedet skryter av hvor stor zoom de har.

Designet er tilnærmet uforandret; det er noen mindre, lite merkbare endringer av karismatisk karakter, men det som merkes fra forrige modell er i all hovedsak at noen av knappene er flyttet litt på.

Q-knappen for hurtigmenyen er flyttet opp til venstre for fireveiskontrolleren, og blir litt lettere å nå når kameraet er i bruk. Foto: Kristoffer Møllevik

Utmerket i lite lys

Skjermen er blitt betydelig bedre siden sist, og særlig responstiden for både skjermen og den elektroniske søkeren. På X100S hadde bildet en tendens til å henge etter når det var lite lys, og det var da den optiske søkeren kom til sin rett. Men denne forsinkelsen er til vår stor glede praktisk talt forsvunnet fra X100T, så vi har nesten utelukkende brukt den elektroniske søkeren.

Den store blenderåpningen gir oss gode forutsetninger for å holde ISO-en nede, men hvis man likevel må opp i ISO sørger den store sensoren for at kameraet leverer brukbare bilder helt opp til ISO 6400. Høyere enn det blir det etter vår smak for grøtete i JPEG og for kornete i RAW, men ikke verre enn at man kan kjenne igjen personen på bildet.

Kameraet yter ellers godt, og hvis man ønsker det kan det levere en skuddtakt på imponerende 6 bilder i sekundet. Riktignok klarer det bare 7 bilder i den hastigheten før skuddtakten blir betydelig redusert, så det krever at fotografen timer det godt. Dette gjør kameraet mindre egnet til for eksempel dyr- og sportsfotografering, men så er det nok ikke der kameraet er tenkt brukt heller.

x100t-jpg02
x100t-ubehandlet-raw02

Kompakt, men fastlåst optikk

Noe av det mest påfallende med kameraet er at det ikke har zoom; kun fastoptikk tilsvarende en brennvidde på 35 mm. Siden fastoptikk ikke trenger like mange linseelementer som zoomoptikk, tar objektivet mye mindre plass enn hva et zoomobjektiv til en så stor bildebrikke ville gjort. Det stikker ikke mer enn 2-3 centimeter ut fra kamerakroppen, og vi må heller ikke vente på at det skal utvide seg når du slår på kameraet. Færre bevegelige deler gir mindre slitasje.

Fujifilm produserer også to konverteringslinser for å skru utenpå objektivet: med WCL-X100 får du en effektiv brennvidde på 28mm, og på Prisguide.no finner vi den til 3399 kroner. TCL-X100 gir deg en effektiv brennvidde på 50mm, og koster tusen kroner mindre enn WCL-X100.

Men 35mm er en allsidig brennvidde i seg selv, og et slikt objektiv ville vært manges førstevalg i en fastopptikksamling. At vi blir låst til én brennvidde oppleves mer som en utfordring enn et problem. Vi blir tvunget til å tenke nytt og tilnærme oss fotograferingen på en annen måte. Vi har gjerne fått mer av miljøet med i bildene, og når vi har tatt bilder som er tettere på, har vi måttet gå tettere på, noe som vises igjen i bildene. For en fotograf som er vant med å zoome inn og ut er det en forfriskende fotoopplevelse.

x100t-jpg03
x100t-ubehandlet-raw03_1

Humørsyk og dyr, men jevnt over veldig bra

Ok, vi innrømmer det: Fujifilm X100T er et kamera vi liker veldig godt. Vi føler at fotoglede virkelig står i fokus med Fujifilms X100-serie, X100T-en inkludert. Fastoptikken blir en utfordring vi setter veldig pris på, og vi lar oss inspirere av å jobbe med det. Når kameraet i tillegg kan levere bilder i profesjonell kvalitet, og stort sett yter deretter, burde det være en «no-brainer» for fotoentusiaster som ikke har den forrige modellen fra før.

Men ja, vi sier at det «stort sett» yter som en profesjonelt kamera, men det er ikke helt stabilt. Fokusen er lynrask; men barenår den treffer. For selv om den stort sett gjør det, hender det innimellom at vi får den røde firkanten i stedet for den grønne, også under helt greie lysforhold. Noen få ganger har vi opplevd at kameraet ikke vil ta bilde nummer 2 uten av vi slipper utløserknappen helt opp og tar fokus igjen. Det er ikke så ofte at vi irriterer oss nevneverdig over det, men vi håper at det lar seg fikse i en oppdatering, Fujifilm har pleid å være gode på slikt.

Konklusjon

Alt i alt X100T er et svært godt kamera, men forbedringene fra X100S er ikke så store at vi ville oppgradert hvis vi hadde hatt den forrige modellen. Selv om prisen på nesten 11 000 kroner sikkert kan forsvares, er den såpass høy at den trekker noe ned på totalkarakteren. Hvis du er på jakt etter et nytt kamera og ikke synes hverken prisen eller fastoptikken er avskrekkende, kan vi varmt anbefale Fujifilm X100T.

Leter du etter noe billigere kan du spare flere tusenlapper på X100S, sjekk Prisguide for å finne ut hvem som fortsatt har det på lager.

Et annet alternativ vi trygt kan anbefale er Sony Cyber-shot RX100 III. Det kommer med en betydelig mindre bildesensor enn X100T, men til gjengjeld får det plass i bukselomma, og koster «bare» rett under 7000 kroner.

Vil du vite mer om kameraet, eller savner du spesifikasjonene? Bli med til neste side »

Liker du retrostilen til X100T? Da bør du sjekke ut denne speilrefleksen fra Nikon»

Fujifilm X100T
8
Meget bra

Fujifilm X100T

8
Meget bra

Fordeler

 • +
  Stor sensor
 • +
  Kompakt design
 • +
  God optikk
 • +
  Gode ISO-egenskaper
 • +
  God oppløsning på skjermen
 • +
  Utmerket elektronisk søker
 • +
  Fin manuell fokus

Ting å tenke på

 • Høy pris ift. tilsvarende kameraer
 • Lite batteri
 • Lite værtett
 • Ustabil, men rask fokus

Kameraet i bruk

Spesifikasjoner

Fujifilm FinePix X100TFujifilm FinePix X100SSony Cyber-Shot DSCRX100 III Panasonic Lumix DMC-LX100 Canon PowerShot G1 X Mark II
Pris*:10 844,-7 987,-6 978,-6 990,-6 395,-
Bildebrikke:CMOSCMOSBSI-CMOSCMOSCMOS
Bildebrikke størrelse: APS-C (23,6 x 15,8 mm)APS-C (23,6 x 15,8 mm)1″ (13,2 x 8,8 mm)4/3 (17,3 x 13 mm)1,5″ (18,7 x 14 mm)
Oppløsning:4896 x 32644896 x 32645472 x 36484112 x 30884160 x 3120
ISO:100 - 51 200100 - 25 600100 - 12 800100 - 25 600100 - 12 800
Blender:221,8 - 2,81,7 - 2,82,0 - 3,9
Effektiv brennvidde:35 mm35 mm24 - 70mm24 - 75mm24 - 120 mm
Optisk zoom:ByttBytt2,9x3,1x5x
Bildestabilisering:ByttByttOptiskOptiskOptisk
RAW-støtte:Krysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse av
Skjerm:3" | 1 040 000 pt.2,8" | 460 000 pt.3" | 1 228 000 pt.3" | 921 000 pt.3" | 1 040 000 pt.
Søker:Optisk og elektroniskOptisk og elektroniskElektroniskElektroniskEkstrautstyr
Batteri (CIPA).330330320300240
Vekt:440 gram445 gram290 gram393 gram553 gram

Bedre skjerm, bedre søker og forbedret betjening

Den største forbedringen fra Fujifilm X100S er helt klart responstiden for både skjermen og den elektroniske søkeren. På X100S hadde bildet en tendens til å henge etter når det var lite lys, men denne forsinkelsen er til vår stor glede helt forsvunnet fra Fujifilm X100T. At antall bildepunkter på skjermen er doblet burde gjøre det lettere å sjekke fokus på bildene når man viser de på kameraet, men en «forstørrelsessperre» gjør det likevel vanskelig å finsjekke på mindre detaljer i bildet, så den økte oppløsningen blir litt bortkastet. La oss håpe Fujifilm kan fikse det i en oppdatering.

Fujifilms illustrasjon av hybridsøkeren. Foto: Fujifilm

Søkeren er en hybridsøker der vi kan veksle mellom optisk og elektronisk søker etter behov. Den optiske søkeren har et såkalt «head-up-display», der kamerainformasjon (lukker, blender, eksponering etc.) projekteres på søkeren. Dette var kjempenyttig på X100S siden den elektroniske søkeren der «hang etter» når det var lite lys (lav visningsframerate), men dette er i så stor grad forbedret på X100T-en at det ikke oppleves som noe problem. Og på grunn av fordelene med den elektroniske søkeren, som for eksempel fokusmarkering og forhåndsvisning av eksponeringen, brukte vi nesten ikke den optiske søkeren under testperioden.

En ny ting Fujifilm har funnet på med X100T er en slags hybridsøker, der en lite, elektronisk søkervindu dukker opp i den optiske søkeren. Tanken er vel at du kan bruke det til å sjekke fokus, men vinduet er etter vår mening for lite til det. Det blir en litt kul ting vi viser til vennene våre, men ikke noe vi bruker i praksis. Som sagt, den elektroniske søkeren er så god at det ikke er noen grunn til det.

X100T til venstre for forgjengeren X100S. Foto: Kristoffer Møllevik

Ergonomi og design

Designendringene fra X100S er minimale. Fujifilm har bare flyttet litt på knappene, ellers er kameraet helt likt. Plasseringen av hurtigmenyknappen (Q) er bedre enn på S-en, og kontrollhjulet på fireveis-kontrolleren er borte, antakeligvis fordi det var lett å utilsiktet komme borti det. Umiddelbart gjør dette at navigering i menyene går litt tregere for oss, men det er en vanesak.

Foto: Fujifilm

Knappene på fireveiskontrolleren er blanke på X100T, og det gjør at vi knoter en del med å finne den funksjonen vi leter etter. Grunnen til at det er sånn kan være at alle disse knappene enkelt kan tilpasses ditt behov. Det er bare å holde knappen inne i noen sekunder, så får du opp 28 ulike valgmuligheter; alt fra ISO og film, til bildestil eller ingenting (altså å deaktivere knappen).

Som med de andre kameraene i serien har X100T noe som ligner på ergonomisk utformelse, men det er et nett, relativt lite kamera og ergonomien er deretter. Kameraet har en antydning til et håndgrep, og sammen med læret kameraet er kledd i fungerer det greit nok.

Rask fokus, god ytelse, men svakt batteri

Autofokusen fungerer stort sett veldig bra; i godt lys er den lynrask når den får jobbe mot noe med kontraster, og naturlig nok litt tregere i dårlig lys eller på mer monotone flater. Men selv om den er rask, var den ikke alltid like stabil. Vi opplevde i blant at kameraet trengte to forsøk på å fokusere på ting som ikke burde være noe problem, noe som i verste fall kunne ført til at vi gikk glipp av bildet.

Synker lyset mer enn det autofokusen klarer er det bare å hoppe over på manuel fokus. Med den trinnløse fokusringen foran på objektivet, og god hjelp fra kameraet i form av kraftig forstørret fokusområde og fokusmarkering (peaking) går manuell fokusering som en drøm. Vi lot oss noen ganger lure av at fokusmarkøren markerte litt vel mye, men vi er jevnt over veldig fornøyd med den manuelle fokusen. Faktisk brukte vi manuell fokus også der autofokusen hadde greid seg helt fint, bare fordi det var mer gøy å ta bildene på den måten. Det føles på mange måter som de riktig gode, gamle filmkameraene.

Batteriet kunne med fordel vært sterkere, da det bare gir 330 bilder per lading, målt etter CIPA-metoden. Det er lite på et så stort kamera. Riktignok kan dette tallet dobles ved å sette kameraet i «Power save», men det vil gå ut over ytelsen. Fujifilm kunne lett ha laget plass til et større batteri ved å for eksempel utvide kameraets håndgrep noe. Dette, samt bedre værtetting (den er omtrent fraværende) er noe vi håper å se med neste modell.

Sjekk flere bilder fra kameraet på neste side»

Liker du retrostilen til X100T? Da bør du sjekke ut denne speilrefleksen fra Nikon»

Fujifilm X100T
8
Meget bra

Fujifilm X100T

8
Meget bra

Fordeler

 • +
  Stor sensor
 • +
  Kompakt design
 • +
  God optikk
 • +
  Gode ISO-egenskaper
 • +
  God oppløsning på skjermen
 • +
  Utmerket elektronisk søker
 • +
  Fin manuell fokus

Ting å tenke på

 • Høy pris ift. tilsvarende kameraer
 • Lite batteri
 • Lite værtett
 • Ustabil, men rask fokus

Flere bilder

Dette er en typisk situasjon der jeg med et annet kamera ville zoomet inn, men fastopptikken på Fujifilm X100T får meg til å velge et annet utsnitt og inkludere mer av miljøet rundt. 1/100 - f/2.2 - ISO 6400. JPEG til venstre, behandlet RAW til høyre. Klikk på linkene for å åpne bildet i full oppløsning.

x100t-jpg02
x100t-ubehandlet-raw02

Fujifilm har lang erfaring med produksjon av fotofilm, og X100T prosesserer JPEG-er som simulerer noen av disse. Det er til sammen 11 filmsimuleringer, som også kan justeres noe etter behov. 1/60 - f/2.2 - ISO 6400. JPEG til venstre, ubehandlet RAW til høyre. Klikk på linkene for å åpne bildet i full oppløsning.

x100t-jpg03
x100t-ubehandlet-raw03_1

Med korrekt eksponering kommer det veldig pene bilder rett ut fra kameraet, men vi opplevde ofte at vi uten å ville det stilte på kontrollhjulet for eksponeringskompensasjon når vi tok kameraet ut og inn av kameraveska. Det ble gjerne mange undereksponerte bilder som måtte justeres i RAW Dette hjulet kunne gjerne hatt en låsefunksjon, for selv om det er veldig greit at det er der, er det ikke så ofte vi bruker det. 1/60 - f/2.0 - ISO 800. JPEG til venstre, behandlet RAW til høyre. Klikk på linkene for å åpne bildet i full oppløsning.

side304
side303

Den mekaniske lukkeren kan ta bilder med en lukkertid ned til 1/4000, mens du med den elektroniske lukkeren kan ta bilder med en lukkertid på så lite som 1/32000. Dette gjør at du kan bruke store blenderåpninger omtrent uansett hvor lyst det er. Og hvis du vil ha lengre lukkertider har kameraet internt 3-stopp ND-filter. 1/60 - f/2.0 - ISO 320. Ubehandlet RAW til venstre, JPEG til høyre. Klikk på linkene for å åpne bildet i full oppløsning.

side301
side302

Den effektive brennvidden på 35mm passer veldig godt til miljøbilder, og med tanke på kameraets kompakte størrelse er Fujifilm X100T et veldig fint reisekamera. 1/80 - f/2.8 - ISO 200. JPEG til venstre, ubehandlet RAW til høyre. Klikk på linkene for å åpne bildet i full oppløsning.

side306
side305

Leter du etter konklusjonen? Den var på side 1»

Liker du retrostilen til X100T? Da bør du sjekke ut denne speilrefleksen fra Nikon»

Fujifilm X100T
8
Meget bra

Fujifilm X100T

8
Meget bra

Fordeler

 • +
  Stor sensor
 • +
  Kompakt design
 • +
  God optikk
 • +
  Gode ISO-egenskaper
 • +
  God oppløsning på skjermen
 • +
  Utmerket elektronisk søker
 • +
  Fin manuell fokus

Ting å tenke på

 • Høy pris ift. tilsvarende kameraer
 • Lite batteri
 • Lite værtett
 • Ustabil, men rask fokus
annonse