Tek.no

Test Nikon D5200

– Et kamera det er lett å anbefale

Mange sterke sider og ingen virkelig store svakheter.

Nikon
17 Mar 2013 06:55

Fysisk

Nikon satser fortsatt for fullt på speilreflekser og i november 2012 lanserte de D5200 som vi tester i denne artikkelen. D5200 erstatter D5100 og ligger mellom innstegsmodellen D3200 og det mer avanserte D7100 i størrelse, pris og funksjonalitet.

(Foto: Nikon)

Aller først, noen spesifikasjoner for D5200 og noen av konkurrentene. Systemkameraer i begynnerklassen er det mange av, men det er ikke så mange speilreflekser som har vridbar skjerm. Canon 650D ligner mest. K30 er begynnermodellen til Pentax, men har fast skjerm og skiller seg også ut med bedre søker, værtetting og noe høyere vekt. Sony har flere SLT-modeller som er sammenlignbare, men de har elektronisk søker og er ikke tradisjonelle speilreflekser. Vi har tatt med SLT-A65 i tabellen, men SLT-A58 er et helt nytt kamera (mars 2013) som er i omtrent samme klasse. Det finnes også flere speilløse alternativ som Panasonic G5, Samsung NX20 og Sony NEX-6.

Sony A65: Vekt er oppgitt til 622 gram i spesifikasjonene, og batterikapasiteten er oppgitt med bruk av søker. Den er noe høyere ved bruk av LCD-skjermen. Prisen for A65 er eneste som inkluderer standardzoom (siden bare hus ble solgt til samme pris). Sonys nye mellomklassemodell A58 lå på ca. kr 4200.-, med standard 18-55 zoomlinse.

Sjekk flere spesifikasjoner på Nikon D5200 i prisguiden

Her kan du hoppe rett til seksjonen som interesserer deg mest:

Kamerahus

Nikon har to nivåer av begynnermodeller og D5200 er den mest avanserte av disse. Betegnelsen begynnermodell er forøvrig litt misvisende for bildekvalitetsmessig er det lite som skiller D5200 fra de mer avanserte D7000 og D7100. På byggekvaliteten skiller det mer og D5200 er laget vesentlig i plast mens Nikon bruker mer metall i de dyrere modellene. Plast er forøvrig ikke noe dårlig materiale og D5200 har helt OK byggekvalitet.

D5200 har skjerm som er hengslet i siden og dermed er det ikke plass til Nikons vanlige layout med knapper på begge sider av skjermen. Det er bare ett kontrollhjul på D5200, men Nikon har fått plass til et område med ruglete materiale der tomemlen plasseres og grepet har et lignende belegg mens resten av kamerahuset er laget i et ganske glatt plastmateriale.

På toppen er modusrattet, av/på-bryteren, utløser, egen videoutløser noen ekstra knapper. Blitsen sitter over søkeren og der er også mikrofonene plassert.

På venstre side er luken for alle tilkoblinskontakter som USB, HDMI, mikrofon og en port for ekstrautstyr. Det er også en programmerbar knapp (Fn) halvveis på forsiden som har ISO-justering som standardinnstilling.

På høyre side er luken for minnekort. D5200 bruker SD/SDHC/SDXC-kort. Sett fra siden virker grepet relativt stort, men selve huset er såpass tykt at det ikke er veldig stor plass til fingrene mellom grep og objektiv.

På undersiden er det en luke for batteri. Den sitter såpass langt ute at den kan åpnes selv med en middels stor hurtigkoblingsplate (for stativ) montert. Stativfestet er i metall og sentrert i forhold til objektivet.

Diagrammet under viser vekt for D5200 med en del av konkurrentene. Vekt er med batteri, minnekort og bærerem, men uten objektiv. Nikon har forøvrig et stort utvalg i standardzoomer (og andre objektiv). De vanligste pakkene er med 18-55 VR eller 18-105 VR. Akam hadde siste alternativ til test og 18-105 VR veier rundt 450 gram, 470 gram med solblender.

Skjerm

Tilbake til toppen

D5200 har en tretommers LCD-skjerm med 920000 punkter og dette er ganske typiske spesifikasjoner. Skjermen er hengslet i venstre side og kan vris i nesten alle retninger. Detter er en ganske sjelden finesse på speilreflekskameraer og det er bare Canon 650D og 60D som har tilsvarende løsning. På speilløse modeller er imidlertid vippbar eller vridbar skjerm ganske vanlig.

Som bildet viser er det to tapper på skjermen som gjør det lettere å få tak på skjermen, men det er likevel vanskelig å få brettet den ut med votter eller hansker på. Det er forøvrig et problem på mange modeller med vridbar skjerm.

Nikon oppgir at skjermen viser omtrent 100% søkerbilde, og vi kan bekrefte at det er omtrent og dessverre ikke helt eksakt. Det var nesten helt umulig å få justert utsnittet på Akams testplansjene nøyaktig. For de fleste vanlig bilder betyr det ingenting.

Søker

Tilbake til toppen

Søkeren til D5200 er typisk for rimelige speilreflekser, det vil si ganske liten og med bare 95% dekning (i begge retninger). D5200 har pentamirror-konstruksjon som regnes som litt dårligere (mørkere) enn pentaprisme, men pentaprisme finnes bare på Pentax K30 i denne klassen. Til tross for litt kritikk er søkeren selvsagt fullt brukbar. D5200 har diopterjustering og viser informasjon om lukkertid og blender under søkerbildet, pluss en del tilleggsinformasjon. Valgt fokuspunkt markeres med rødt.

Det er ikke noen sensor som skrur av skjermen automatisk når søkeren er i bruk, men den kan skrus av manuelt og skjermen slukkes også så fort utløseren trykkes halvveis ned for å fokusere.

På neste side snakker vi om ergonomi og hvordan det er i praktisk bruk.

Les også