Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestCanon EOS M3

Canon har tatt løpefart inn i det speilløse markedet

Les testen for å se om de overbeviser oss.

Kristoffer Møllevik

Introduksjon

Gå inn på Prisguide.no. Velg kategorien «Systemkamera» under «Foto og video». Finn valget «Speilrefleks» blant filtrene og velg «Nei» (altså speilløst). Da får du opp 5 stykker fra Fujifilm, 5 fra Olympus, 12 (!) fra Sony, 8 stykker fra både Panasonic og Nikon.

Canon EOS M3, et speilløst systemkamera i en hending størrelse. Foto: Canon

Canon? 2 stykker. Og det ene, Canon EOS M, er fra 2012.

Det blir påstått at Canon kommer sent til «speilløs-festen», men vi er ikke helt enige. Det er mer som om de kom innom helt i starten av festen, litt sånn uflidd på vei hjem fra jobb, men var litt usikre på om de skulle bli eller ikke. Så dro de hjem og fortsatte litt med sitt (du vet, speilreflekser og sånt) mens de ventet på at festen skulle komme skikkelig i gang, før de fikset seg på håret, skiftet klær og kom tilbake noen år etterpå. Nå i form av Canon EOS M3.

Flere bilder av kameraet og spesifikasjoner finner du på neste side »

Kanskje ikke etterlengtet, men forventet

I kameraverden er Canon en av de virkelig store tungvekterne. 5D-serien deres er ekstremt populær blant profesjonelle fotografer, og til profesjonelt arbeid er det stort sett bare Nikon som har samme anseelse (selv om Sony, Olympus og de andre puster dem i nakken). Hvis vi går inn på Prisguide.no igjen og ser hvilke systemkameraer som er mest populære, så har Canon syv av ti på topp.

Og med dette i bakhodet er det i grunn litt rart at de har latt seg falle bakpå i det speilløse markedet. Denne populariteten som vi nevnte over har kanskje gitt dem nok pusterom til å vente å se, men nå som speilløse systemkameraer tydeligvis er kommet for å bli, er også forventningene til hvordan et speilløst systemkamera skal levere høyere. Særlig for en tungvekter som Canon.

Canon EOS M3
7
Bra

Canon EOS M3

7
Bra

Fordeler

 • +
  God bildekvalitet
 • +
  Utskiftbar optikk
 • +
  Kompakt størrelse
 • +
  Brukervennlig
 • +
  Rask fokus
 • +
  God ytelse ift. prisklasse
 • +
  Adapter gjør det mulig å bruke alle EF-objektiver
 • +
  Gode tilpassingsmuligheter
 • +
  Stor, god berøringsskjerm

Ting å tenke på

 • Liten størrelse går ut over ergonomien
 • Bare fire objektiver er laget for kameraet
 • Ikke innebygd søker
 • Fokusområdet ved ett-punkts fokus er litt vel stort

Spesifikasjoner og bilder av kameraet

Spesifikasjoner

På papiret ser kameraet veldig bra ut, med en stor APS-C bildebrikke på 24,2 megapiksler. Både bildebrikken og bildeprosessoren er de samme som Canon har satt i de nye speilrefleksene EOS 750D og EOS 760D, noe som lover godt for den forventede bildekvaliteten. Autofokusen benytter seg av både kontrastbasert fokus og fasedeteksjonsfokus, noe som Canon selv har påstått skal gi en lynrask autofokus på høyde med semi-proff speilrefleksen EOS 70D.

Den høye oppløsningen i seg selv er god nok til store utskrifter for de som setter pris på slikt, og for de som hovedsakelig bruker bildene i det digitale domenet åpner det for rause beskjæringer i etterbehandlingen. Det siste betyr blant annet at du har gode muligheter til å «zoome-inn» digitalt før det går på bildekvaliteten løs.

Canon EOS M3Canon EOS MNikon 1 J5Panasonic Lumix DMC-GX7Samsung NX500
Pris*:6 169,-3 755,-5 144,-5 997,-6 499,-
Objektiv inkludert i pris:Canon EF-M 18-55mm f/3.5-5.6 IS STMCanon EF-M 18-55mm f/3.5-5.6 IS1 Nikkor VR 10-30mm f/3.5-5.6 PD-ZoomPanasonic Lumix G Vario 14-42mm f/3.5-5.6 ASPHSamsung 16-50mm OIS Power Zoom
Bildebrikke:APS-C (22,3 x 14,9 mm)APS-C (22,3 x 14,9 mm)1″ (13,2 x 8,8 mm)4/3 (17,3 x 13 mm)APS-C (23,5 x 15,7 mm)
Oppløsning:6000 x 40005184 x 34565568 x 37124592 x 34486480 x 4320
ISO:100 - 25 600100 - 25 600100 - 12 800100 - 25 600100 - 51 200
Fatning:Canon EF-MCanon EF-MNikon 14/3Samsung NX
Hastighet, bildeserie:4,2 fps4,2 fps60 fps5 fps9 fps
RAW-støtte:Krysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse av
Skjerm:3", 1 040 0003" 1 040 0003", 1 040 0003", 1 040 0003", 1 036 000
Berøringsskjerm:Krysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse av
Søker:EkstrautstyrEkstrautstyrByttElektroniskBytt
Batteri (CIPA):250230250350370
Vekt - kamerahus (gram):366298231402287

Under her er det bilder av kameraet. Sjekk side 3 og 4 for bilder tatt med kameraet »

På neste side tar vi også for oss hvordan kameraet er å bruke »

Kameraet i bilder

Det uthevede håndgrepet er gummikledd og fungerer fint med tanke på kameraets beskjedne størrelse. Utløserknappen er lett tilgjengelig og rundt den ligger et kontrollhjul som lar deg stille lukkeren eller blenderen, avhengig av hvilket modus kameraet står i. Foto: Kristoffer Møllevik
Kameraet har en tre tommers berøringsskjerm med høy oppløsning. Kontrollhjulet bak brukes til å stille blenderen når kameraet brukes i manuelt modus. «Slette»-knappen og filmknappen kan tildeles nye funksjoner, så hvis du ikke bruker filmfunksjonen kan du for eksempel velge at denne knappen heller skal stille «Drive Mode». Foto: Kristoffer Møllevik
Bak dekselet med påskriften «DIGITAL MIC» befinner det seg en MINI-USB-inngang for å koble kameraet til datamaskinen og en minijack-inngang for mikrofoner. Foto: Kristoffer Møllevik
Kameraet har inngang for HDMI type C. Tommelgrepet sees bak på kameraet der opptaks- og bildevisningsknappen sitter. Disse knappene er laget med litt mer motstand enn de andre for å unngå at fotografen trykker på dem uten å ville det. Foto: Kristoffer Møllevik
Standard 1/4" stativskrue. Batteriluka har en liten klaff som dekker en egen åpning for tilkobling av ekstern strøm. Og det kan jo sikkert være kjekt å ha. Foto: Kristoffer Møllevik
Betjeningen er betydelig bedre enn på forgjengeren EOS M. «M-Fn» knappen velger du selv hva skal være til, og det lett tilgjengelige hjulet for eksponeringskompensasjon (+3 til -3) ble mye brukt. Kameraet har ikke søker, men en ekstern søker kan monteres på blitsskoen. Foto: Kristoffer Møllevik
En liten pop-up blits kan løses ut ved behov, ikke noe å skrive hjem om, men den gjør jobben. Foto: Kristoffer Møllevik
Canon EOS M3
7
Bra

Canon EOS M3

7
Bra

Fordeler

 • +
  God bildekvalitet
 • +
  Utskiftbar optikk
 • +
  Kompakt størrelse
 • +
  Brukervennlig
 • +
  Rask fokus
 • +
  God ytelse ift. prisklasse
 • +
  Adapter gjør det mulig å bruke alle EF-objektiver
 • +
  Gode tilpassingsmuligheter
 • +
  Stor, god berøringsskjerm

Ting å tenke på

 • Liten størrelse går ut over ergonomien
 • Bare fire objektiver er laget for kameraet
 • Ikke innebygd søker
 • Fokusområdet ved ett-punkts fokus er litt vel stort

Kameraet i bruk og testbilder

Utstyrt som en speilrefleks

Funksjonen på søppelbøtteknappen, filmopptaksknappen og en «M-Fn»-knapp oppe ved utløseren kan tilpasses individuelt. Foto: Kristoffer Møllevik

På mange måter er Canon EOS M3 som et lite speilreflekskamera i forkledning. De to kontrollhjulene oppå og bakpå kameraet gjør det veldig enkelt å stille lukkertid og blenderåpning, og fotografer som kommer fra Canons speilreflekser vil nok finne det kjærkomment velkjent.

Viktige kamerafunksjoner som ISO, blits og fokus har fått dedikerte hurtigknapper, men vi stusser litt over valgmulighetene de gir oss. Knappen for fokus lar oss for eksempel bare velge mellom manuell fokus og autofokus, og ikke mellom låst enkeltfokus og kontinuerlig fokus, som vi synes ville vært mer nyttig.

Knappen dedikert til blitsen lar oss bare velge om blitsen skal være av eller på, noe som virker unødvendig da vi kan gjøre akkurat det samme med å slå blitsen opp når vi trenger den og felle den ned igjen når vi ikke gjør det. For mer avanserte valg må man inn i menyen, og da virker det som denne knappen heller kunne vært dedikert noe annet, som for eksempel «Drive Mode».

Men de funksjonene vi synes manglet kunne vi selv tildele andre individuelt tilpassede knapper, så noen stor frustrasjon ble det ikke. Alt i alt fungerer de dedikerte knappene helt fint sammen med de individuelt tilpassede knappene, hurtigmenyen, og gode kontrollhjul for blender, lukker og eksponeringskompensasjon.

Søker eller ikke søker

En eventuell søker havner i samme kategori som ekstern blits og flere objektiver; altså ekstrautstyr. Foto: Canon

I likhet med Canons entusiastkompakt G7 X har ikke M3 søker, kun skjerm. I motsetning til G7 X har M3 blitssko, og dermed har de som savner en elektronisk søker muligheten til å kjøpe Canons EVF-DC1 som ekstrautstyr. Men til en prislapp på over 2000 kroner er dette neppe aktuelt for mange. Skjermen er god, men vi savner søkeren likevel. Mangelen på søker gjør tar kameraet et skritt vekk fra å føles som et profesjonelt speilrefleks, og litt mer som et «pek-og-klikk». Men at kompakte, speilløse systemkameraer kommer uten søker kan se ut til å bli regelen heller enn unntaket. Er det slik at vi som savner egen søker er unntaket heller en regelen?

Vi vet ikke. Uansett, skjermen er god å bruke. Været lot oss ikke teste den i direkte sollys, men på en vanlig overskyet dag fungerte den helt fint. Litt gjenskinn, men når vi holdt kameraet i skyggen av oss selv, eller vred litt på skjermen opplevde vi det ikke som noe stort problem. Berøringsfunksjonen er presis, og gjør det enkelt å navigere i kameraets hurtigmeny, og å endre fokuspunkt på farten.

Litt gjenskinn og fingermerker blir det jo på en stakkars berøringsskjerm, men vi overlever. Her ser vi også kameraets «peaking»-funksjon som hjelper til ved manuell fokusering. Foto: Kristoffer Møllevik

Rask fokus, men merkelig stort fokusområde

Kameraet benytter seg av både fasedeteksjonsfokus og kontrastbasert fokus, og klarer seg jevnt over veldig godt. Kameraet fokuserer raskt og vi opplevde sjeldent at det ikke fant fokus, selv om det noen ganger tar seg litt «betenkningstid» på vanskelige flater og/eller i dårlig lys.

Firkanten som definerer fokusområdet for ett-punktsfokus er litt merkelig stor. Foto: Kristoffer Møllevik

Det er to fokusmoduser: Ansiktsgjenkjenning og automatisk følgefokus, og ett-punkts fokus. I det første moduset sporer kameraet det du peker ut via berøringsskjermen, men hopper til ansikter hvis noen slike dukker opp på bildebrikken. I det andre moduset bruker kameraet ett fokusområde som vi selv velger hvor på skjermen skal være, noe som er veldig enkelt å gjøre underveis med berøringsskjermen.

Det eneste problemet er at fokusområdet her er så stort, og størrelsen kan ikke reguleres som på mange andre kameraer. Dette gjorde det vanskelig for oss å være nøyaktige når vi satte fokus, og da vi for eksempel ved én anledning skulle ta bilder av en and gjennom noen busker måtte det flere forsøk til før kameraet skjønte at det var anda, og ikke buskene, som var motivet.

Her hadde vi ønsket at området for enkeltpunktsfokusering var mindre, da kameraet til stadighet tok fokus på greinene istedenfor anden. 1/50s, f5.6, ISO 125
Her hadde vi ønsket at området for enkeltpunktsfokusering var mindre, da kameraet til stadighet tok fokus på greinene istedenfor anden. 1/50s, f5.6, ISO 125

Ingen «racer»

Vi hadde egentlig forventet at EOS M3 skulle takle raskere bildeserier enn det gjør, men kameraet klarer altså ikke mer enn 4,2 bilder i sekundet. Canon er ikke dårligst i klassen her, men vi hadde forventet litt mer av dette kameraet. Dette er riktignok uansett om du fotograferer i JPEG eller i det mer krevende RAW-formatet.

Etter et par forsøk satt fokusen godt også på hund i fullt firsprang, men det gikk ikke like bra da motivet kom rett mot.
Etter et par forsøk satt fokusen godt også på hund i fullt firsprang, men det gikk ikke like bra da motivet kom rett mot.

Batteritiden er oppgitt til 250 bilder etter CIPA-standarden, men siden dette i praksis er målt på en måte som krever mye strøm fra kameraet, vil nok de fleste oppleve batteritiden som bedre en dette. Det er ikke all verden, men helt OK sammenlignet med andre kameraer i samme størrelse. Ved «vanlig» fritidsbruk skal det nok holde et par dager før det går tomt, men planlegger du en lang dag med aktiv fotografering bør du skaffe noen ekstra batterier, eller ta med laderen.

Veldig god ISO-ytelse

Bildene under viser hvordan EOS M3 greier seg sammenlignet med storebror og speilrefleks EOS 70D på tre ulike ISO-nivåer. EOS 70D er et svært populært speilreflekskamera fra Canon i det såkalte «semi-proff» segmentet, og koster med kit-optikk omtrent 4000 kroner mer enn EOS M3. Begge har bildebrikke i APS-C format.

Bildene viser 100 % utsnitt fra kameraene, men på grunn av at kameraene har ulik oppløsning er ikke utsnittene helt like. Bildene merket JPEG er JPEG-filer prosessert av kameraet, mens bildene merket DNG er RAW-filer som har blitt åpnet i Adobe Camera RAW (ACR) og lagret til JPEG.

På neste side har vi flere bilder sammen med konklusjonen »

Lav ISO, 100

På lav ISO blir bildene fra kameraet veldig fine, og det ser ut til at kameraet drar ned høylyset noe og løfter litt i skyggene sammenlignet med DNG-filen.

Middels ISO, 800

På middels ISO begynner JPEG-filen å bli noe mer tåkete av kameraets interne støyreduksjon, men husk at dette er et 100%-utsnitt, og i mange tilfeller vil kameraets høye oppløsning kamuflere dette helt fint.

Høy ISO, 3200

På ISO 3200 har vi passert vår smertegrense, og støyreduksjonen i JPEG-ene gjør bildet for slørete for vår smak. Men igjen, det er når vi studerer bildet med lupe slik som nå; hvis du ikke trenger å hente ut et utsnitt i full oppløsning, eller skal skrive ut bildene i store format med tiltenkt kort seeravstand, kommer ikke dette til å være et problem.

Canon EOS M3
7
Bra

Canon EOS M3

7
Bra

Fordeler

 • +
  God bildekvalitet
 • +
  Utskiftbar optikk
 • +
  Kompakt størrelse
 • +
  Brukervennlig
 • +
  Rask fokus
 • +
  God ytelse ift. prisklasse
 • +
  Adapter gjør det mulig å bruke alle EF-objektiver
 • +
  Gode tilpassingsmuligheter
 • +
  Stor, god berøringsskjerm

Ting å tenke på

 • Liten størrelse går ut over ergonomien
 • Bare fire objektiver er laget for kameraet
 • Ikke innebygd søker
 • Fokusområdet ved ett-punkts fokus er litt vel stort

Konklusjon og bildeeksempler

Mye bilde for pengene

Du får utvilsomt veldig mye bildekvalitet for pengene med EOS M3, og Canon har laget et brukervennlig, kompakt systemkamera som yter godt. Vi synes JPEG-filene kameraet genererer er litt kjedelige, men Canon har som vanlig noen veldig enkle parametre for skarphet, kontrast, fargetone og fargemetning som gjør det mulig for de fleste å lage en bildestil de er fornøyd med.

Den store APS-C bildebrikken gjør at kameraet yter godt også høyt i ISO-skalaen, så det er ingen problem å ta bilder innendørs uten ekstra kameralys.

1/500s, f/3.5, ISO 4000. Foto: Kristoffer Møllevik

Men det som kan være en akilleshæl er objektivparken med EF-M fatning som Canon har til kameraet; den er nemlig ikke veldig stor. Foreløpig består den av fire objektiver: Én 18-55mm f/3.5-5.6, én 11-22mm f/4-5.6, én 22mm f/2 og én 55-200mm f/4.5-6.3. Et EOS M-EF adapter gir deg riktignok muligheten til å bruke alle Canons EF-objektiver, men med tanke på den fysiske størrelsen på disse i forhold til kameraet føler vi at det bryter veldig med hensikten.

1/60s, f/5.0, ISO 125
1/60s, f/5.0, ISO 125

EOS M er et kompakt systemkamera, og hvis det skal være verdt å gi opp noen av fordelene med et fysisk større system, må vi også få god, kompakt optikk. En standardzoom med fast blender på for eksempel 2.8 vil være en god start. Slik det er nå er det 22mm-objektivet som virker mest interessant, men siden det ikke har zoom faller det nok raskt i kategorien for spesielt interesserte. På en annen side er kanskje hele kameraet i kategorien for spesielt interesserte?

Eller er det for nybegynnere?

1/200s, f/6.3, ISO 100. Foto: Kristoffer Møllevik

Det virker ikke som Canon er helt sikre på hvor de vil med EOS M3. På hjemmesiden har de plassert det i kategorien «EOS for entusiaster», mellom «EOS for nybegynnere» og «EOS for profesjonelle». En kategori det deler med de store speilrefleksene EOS 70D, EOS 6D og EOS 7D Mark II. Vi er ikke uenige, men det passer nok like bra for nybegynnere og kunne stått sammen med «overgangskameraene» EOS 100D, 1200D og de nyere 750- og 760D.

Men kanskje dette er fordi Canon er redd for at EOS M3 skal ta en for stor bit av markedsandelen til de mindre speilrefleksene, og at det er derfor det foreløpig bare kommer ut i Europa og Asia? For sammen med 750D og 760D virker det som Canon forsøker å fylle alle åpningene i markedet for å se hva som selger.

Les mer om 750D og 760D her »

Så hvem passer det for?

EOS M3 er lite nok til at vi kunne bære det rundt i en litt stor jakkelomme, men stort nok til at dette blir for ukomfortabelt til å bli en vane. Så hvis vi likevel må bære det i en egen skulderveske, ryggsekk eller noe lignende, hva er så fordelen med dette kameraet?

På ett punkt mener vi at EOS M3 er overlegent sine andre Canon-brødre (eller søstre om du vil): Hele systemet blir mye mindre. Siden kameraet er lite og lett, klarer vi oss med et mindre fotostativ. Siden objektivene er mindre, får vi mer utstyr i én bag. Dette er utrolig fint for reisefotografer, landskapsfotografer og andre som er nødt til å være sitt eget muldyr og bære utstyret selv, og spesielt de av dem igjen som er mye til fots.

For å finne ut om EOS M3 er kameraet for deg må du stille deg selv noen spørsmål:

1: Trenger jeg å kunne, og kommer jeg til å skifte optikk? Hvis nei, så er ikke dette kameraet for deg. Hvis ja, gå videre.

2: Vil jeg ta sjansen på at Canon kommer med flere og bedre EF-M objektiver, eller gjør det ikke noe for meg å bruke de større EF objektivene? Hvis nei, så er ikke dette kameraet for deg. Hvis ja, gå videre.

3: Skal jeg ta mye bilder av sport, fugler og/eller andre raske dyr? Hvis ja, så er ikke dette kameraet for deg. Hvis ikke, gå videre.

Konklusjon

Til høyre ser vi innstillingene vi får med Creative Assist: Dybdeskarphet, eksponering, kontrast, fargemetning og fargetemperatur. Foto: Kristoffer Møllevik

Canon har laget et godt, speilløst systemkamera med EOS M3. Det tar gode bilder, også på høy ISO, det er enkelt å bruke og yter godt i forhold til sin prisklasse. Funksjonen Crative Assist gjør det enkelt for nybegynnere å ta kontroll over dybdeskarphet, fargemetning, eksponering og kontraster, uten at man trenger å vite noe om hva en blender eller en lukker er. Og de som vet det noe om det får gode kontrollmuligheter takket være de to dedikerte kontrollhjulene, eget hjul for eksponeringskompensasjon, og – om ikke så mange, så i alle fall noen – knapper der vi selv kan velge funksjonen.

Men vi savner en innebygd søker og vi savner mer kompakte objektiver. Med unntak av 20mm-objektivet føler vi at poenget med kamerahusets kompakte størrelse forsvinner litt, og nytteverdien av dette designet blir for liten sammenlignet med for eksempel en liten speilrefleks som EOS 700D, eller den kommende EOS 760D. Da får vi et bedre grep, bedre batteritid og en dedikert søker.

Canon EOS M3 får derfor ikke en anbefaling fra oss. Det betyr ikke at det ikke er et godt kamera, bare at du bør tenkte litt ekstra gjennom dine behov og ønsker før du eventuelt kjøper det.

På denne siden finner du alle våre kameratester på ett sted »

Canon EOS M3
7
Bra

Canon EOS M3

7
Bra

Fordeler

 • +
  God bildekvalitet
 • +
  Utskiftbar optikk
 • +
  Kompakt størrelse
 • +
  Brukervennlig
 • +
  Rask fokus
 • +
  God ytelse ift. prisklasse
 • +
  Adapter gjør det mulig å bruke alle EF-objektiver
 • +
  Gode tilpassingsmuligheter
 • +
  Stor, god berøringsskjerm

Ting å tenke på

 • Liten størrelse går ut over ergonomien
 • Bare fire objektiver er laget for kameraet
 • Ikke innebygd søker
 • Fokusområdet ved ett-punkts fokus er litt vel stort
annonse