TestFujifilm X-T1

En imponerende kraftplugg fra Fujifilm

X-T1 gjør det meste godt.

Intro og byggekvalitet

Fujifilm startet året med å slå på stortromma da de etter en lang ryktestorm annonserte sitt nye flaggskip, Fujifilm X-T1, i slutten av januar. Kameraene i Fujifilms X-serie er både populære og prisbelønnede, men felles for dem alle er at de nok, med noen få unntak, stort sett har rettet seg mot en noe snevrere målgruppe enn mange av konkurrentenes produkter.

Det må kunne sies at Fujifilm har gått litt egne veier med sine systemkameraer, og det er nok sånn at enten så elsker man denne tilnærmingen, eller så hater man den. Med et utpreget retrodesign og en ganske annerledes betjeningsløsning, appellerer nok X-kameraene mest til dem som i tillegg til å ville ha rasende god bildekvalitet i et relativt lite kamera, er ute etter en spesiell «følelse» når de fotograferer.

For disse entusiastene har X-serien fylt et behov som tidligere muligens kun ble besvart av den legendariske, men dyre, M-serien til Leica. Disse trekkene ved X-serien ses nok på som enten styrker eller svakheter, alt etter hvem det er som ser, og for mange fotoentusiaster er det klart at at Fujifilms konkurrenter har tilbydt dem mer allsidige og robuste løsninger, selv om de da, i alle fall i en Fuji-entusiasts øyne, har måttet gi slipp på noen av de styrkene som gjør X-serien så interessant.

Med X-T1 ser det imidlertid ut til at Fujifilm har bestemt seg for å forandre på dette. Vi får inntrykk av at Fujifilm på papiret har spart på fint lite da de designet X-T1, og en del viktig funksjonalitet som tidligere kun har vært å finne hos konkurrentene, er nå å finne i det nye kameraet. Fujifilm har da også klart å presse inn et par nyvinninger i sitt nye flaggskip.

Vi lot oss imponere over kameraet da vi tok en sniktitt på det tidligere i år, men vi lurer veldig på om kameraet makter å leve opp til hypen som etter hvert har oppstått rundt det. Vi har lagt Fujfilm X-T1 under lupen for å prøve å finne svaret på nettopp dette.

Få også med deg testen av lillebroren X-E2:
Kameraet er en perle for stillbildefotografen »

Designet som et speilreflekskamera

Fujifilm X-T1 - 18mm - 1/1000 - f/2.8 - ISO 200. (Foto: Johannes Granseth)

Det første man legger merke til når man sammenlikner X-T1 med de andre X-kameraene, er at det nye kameraet har et litt annerledes design. De andre modellene i serien har søkeren plassert ytterst på venstre side av huset, noe som gjør at kameraene blir mer eller mindre flate på toppen, og får det rektangulære omrisset som vi kjenner fra klassiske rammesøkerkameraer.

X-T1 er derimot designet mer som et speilreflekskamera, og har søkeren plassert mot midten i samme akse som objektivet. Kameraet har en meget stor søker, og for å få plass til denne har designerne hos Fujifilm latt søkeren stikke et stykke opp på toppen av kamerahuset, slik at det ser ut som om kameraet har et prismehus.

Noe av det vi liker med X-serien er det lekre retrodesignet, og vi er derfor glade for at Fujifilm har videreført denne designideen i X-T1 også. Kameraet har rene og fine linjer, og søkeren på toppen samt alle de fysiske knappene og hjulene gjør at det minner om et gammelt analogt speilreflekskamera fra 70-tallet.

I likhet med Fujifilm X-Pro1 er X-T1 kun tilgjengelig i helsvart, og selv om noen helt sikkert skulle ønske at Fujifilm slapp en utgave av kameraet i svart/sølv, synes vi X-T1 kler fargen sin veldig godt.
Svart gir i våre øyne et profesjonellt og diskret inntrykk, i tillegg til at vi synes kameraet passer godt sammen med XF-objektivene, som stort sett kun er tilgjengelig i svart.

Fujifilm X-T1 er det første kameraet i X-serien som er værtett. Huset er bygget i magnesium, og er i følge produsenten værtettet på cirka 80 ulike punkter. Det er også støvsikkert, og skal tåle temperaturer ned mot -10°C.

X-T1 er svært robust bygget, uten tegn til slark eller knirking. Huset inneholder nesten ikke noe plast, om vi ser bort i fra en del av knappene. Vi får inntrykk av at Fujifilm valgte de beste materialene da de designet X-T1, og vi finner kun ett punkt som vi synes skiller seg ut i negativ retning.

Minnekortet har fått sin en egen plass bak en dør i grepet, og sitter ikke sammen med batteriet, slik som på de andre X-kameraene. Denne døren er laget i plast, og vi synes den er litt i det skjøreste laget. Vi føler at det er mulig å knekke den hvis vi presser feil på den, og det føles litt som om den egentlig er lånt fra et annet kamera. Det er godt mulig det ikke er noen grunn til å bekymre seg for dette, men vi synes det er litt synd da resten av huset virker å være veldig godt skrudd sammen.

Stødig brukeropplevelse

Akams testeksemplar. (Foto: Johannes Granseth)

Med minnekort og batteri veier huset omlag 440 gram, og når vi monterer på et objektiv synes vi X-T1 har en god vekt som gir oss en stødig brukeropplevelse. Kameraet er utstyrt med et relativt stort grep, og vi må si at kameraet ligger svært godt i hendene våre. På baksiden av kameraet er det en liten uthevning akkurat til høyre for der det er naturlig å plassere tommelen. Denne uthevningen fungerer nesten litt som et thumbs-up-grep, og gjør at vi har veldig god kontroll på kameraet også hvis vi bruker et av de større objektivene.

Kameraet har tre innstillingshjul, et for lukkertid, et for ISO og et for eksponeringskompensasjon. De to førstnevnte er utstyrt med låseknapp på midten, mens hjulet for eksponeringskompensasjon ikke har dette. Alle hjulene gir god respons når vi vrir på dem, men de to hjulene som har låseknapp gir en litt tammere respons enn det hjulet som ikke har det. Skal vi være helt ærlige så liker vi responsen til eksponeringskompensasjonshjulet best – men nå snakker vi altså om flisespikkeri.

Vi må også nevne at kameraets fireveiskontroll dessverre gir dårligere respons enn vi liker. Knappene fungerer hver gang vi trykker på dem, men de gir ikke i fra seg noen ordentlig klikkelyd, og de sitter litt for dypt i huset for å gi noen særlig taktil følelse av at de er trykket ned. Vi mistenker at det kan ha noe med værtettingen å gjøre, uten at dette er noen fullgod unnskyldning da mange andre kameraer er værtette uten å ha dette problemet.

Responsen har blitt noe bedre over tid – det kan virke som om knappene på en eller annen måte blir «kjørt inn», men vi synes fortsatt de tilsvarende knappene på for eksempel X-E2 er mye bedre. Det kan også se ut til at Fujifilm er klar over problemet, og faktisk allerede har rettet på det i produksjonen av X-T1. Ellers gir alle knapper og ratt god respons og er solide i bruk, og vi synes det er tydelig at Fujifilm har hatt ergonomi i bakhodet da de designet X-T1.

Fujifilm X-T1 - 35mm - 1/320 - f/2.0 - ISO 200. (Foto: Johannes Granseth)