Tek.no

Guide Fotoskolen Del 7 - Ekstrautstyr

13 ting du må ha, bør ha, eller som bare er kjekt å ha

Få oversikt over det viktigste ekstrautstyret.

Shutterstock
15 Des 2015 12:00

Må ha

Det finnes så utrolig mye greier en fotograf kan finne på å skaffe seg. Fotoutstyret som i sin spede begynnelse knapt fylte en liten skuff, kan før du vet ordet av det fylle hele kommoden. Det kan se ut til at vi amatørfotografer har lett for å skylde på utstyret når bildene våre ikke blir helt som vi vil, og dermed har lett for å kjøpe inn nytt. Sånn sett har vi nok mye til felles med sportsfiskere.

Få med deg Fotoskolen helt fra starten:
Har du kontroll på dette, har du kontroll på kameraet » (Tek Ekstra)

Kan du med hånden på hjertet si at du aldri i ditt stille sinn har tenkt noe slikt som at «hadde jeg bare hatt en [sett inn relevant fotoutstyr her], kunne jeg også kunne tatt slike bilder...»? Eller følt at du bare måtte ha en skikkelig telezoom? Eller endt opp med å kjøpe et skikkelig fint, men dyrt stykke fotoutstyr, men som du når det kom til stykket egentlig ikke kunne gi din bedre halvdel en god forklaring på hvorfor du trengte så veldig? Hvis ikke: Bra, du ligger godt an, men les videre for sikkerhets skyld.

Her er noen utstyrstips fra oss

Dette betyr selvsagt ikke at vi mener du bør nøye deg med utstyret som fulgte med kameraet, og så la det bli med det. La den som er fri for skyld kaste den første sten. Ingen her på kontoret er fri for skyld når det kommer til å være litt vel ivrige på «kjøp»-knappen når vi ser noe som ser kult ut.

Og det finnes jo så mange smarte greier en fotograf kan ha god bruk for, bare man holder hodet litt kaldt og tenker gjennom hva man faktisk trenger. Er du i tvil kan du jo alltids forsøke å leie eller låne utstyret litt først, for å sjekke om det er noe for deg.

For å hjelpe så godt vi kan, har vi i alle fall laget en fin-fin liste over ekstrautstyr som enhver dedikert amatør eller vordende proff må ha, bør ha og vil synes er kjekt å ha i skapet sitt. Og leter du etter julegaver til en kjær fotograf, kommer du til å finne noen gode gode gavetips her.

Må ha:

En god kameraveske

Eller en ryggsekk, eller noe annet å bære utstyret i. Her finnes det mange løsninger, og ingen som passer perfekt til alle situasjoner. En god kameraveske må selvsagt ha plass til kameraet med optikk, den bør også ha én eller flere lommer for ekstra minnekort, og batteri. Den bør være behagelig å bære, beskytte utstyret mot støt og slag, og være enkel å justere ved behov. Vi anbefaler at du går og ser litt på de ulike alternativene i en kamerabutikk med godt utvalg, slik at du kan se nærmere på de ulike typene og prøve dem på kroppen. Her er noen av våre favoritter:

Snutebag: Som for eksempel Lowepros Toploader-serie (lenke til Prisguide.no, kommersiell partner). Finnes i ulike størrelser. Har som regel plass til kamera med ett eller to objektiver, avhengig av størrelsen på optikken og bagen. Undertegnede har en Lowepro Toploader Zoom 55 AW, en veldig kjekk veske med god plass til et medium/stort speilreflekskamera, optikk, frontlomme til mikrofiberklut og solbriller (evt. lommelykt), indre lomme til ekstra batteri og minnekort, og integrert regntrekk. Fire D-ringer på baksiden av vesken gjør det enkelt å for eksempel feste den foran på en større tursekk.

En «Messenger-bag». Du vet, en sånn type som Indiana Jones alltid går med (og Zach Galifianakis i The Hangover). Perfekt for urbane utflukter når du har med litt mer enn du får plass til i en snutebag, men trenger mer kontroll over utstyret enn en ryggsekk, i tillegg til at du ikke blir like lett svett på ryggen som med en ryggsekk en varm sommerdag. Du får lett plass til kamera og litt ekstra optikk, kanskje et par solbriller, en flaske vann, et bykart og så videre. Når du må stoppe opp i folkemengder, for eksempel på rød mann, eller på en tettpakket T-bane, kan du enkelt flytte vesken frem på kroppen slik at klåfingrede lommetyver ikke knabber noe bak ryggen din.

Det finnes et hav av alternativer, men en som det er mye «buzz» rundt for tiden er «The Everyday Messenger» fra Peak Design. Vi venter fortsatt på å få testet denne kameravesken, men vi kjenner godt til og er veldig fornøyde med de andre smarte produktene fra firmaet, og har store forhåpninger. I videoen til høyre får du et kjapt inntrykk av hvorfor denne baggen er smartere enn de fleste andre, og du kan sjekke denne lengre videoen for mer detaljer.

Med LowePro Fastpack 350 får du plass til det essensielle utstyret og litt til, samtidig som kameraet er lett tilgjengelig når du er på farten. Foto: Lowepro, via Prisguide.no

En god kameraryggsekk er et «must» når du skal gå rundt med et større utvalg utstyr i mer enn bare noen minutter av gangen. Mange kamerasekker er laget for å få plass til mye kamerautstyr og lite annet, men for oss som ikke skal frakte rundt på seks store objektiver, flere kamerahus og stativ, er det greieste å gå for en litt mindre modell. Undertegnede har en Lowepro Fastpack 350 AW.

Dette er en todelt ryggsekk med et stort sett åpent topprom, og en egen kameradel i bunnen. I kameradelen er det plass til et større systemkamera og flere objektiver, i topplokket kan du for eksempel ha en liten regnjakke, matpakke, eller mer kamerautstyr. Sekken har rygglomme for bærbar PC, og er veldig ofte med meg på reportasjeturer der jeg vet jeg må frakte «kontoret» på ryggen. Favorittfunksjonen er at kameraet er lett tilgjengelig fra en åpning i siden, slik at du ikke trenger å ta av hele sekken for å nå det. Istedet hekter du sekken av høyre skulder og slenger den rundt på magen, hvor den også fungerer som ekstra støtte for albuene når du fotograferer.

Du kan se flere varianter og finne beste pris hos vår kommersielle partner Prisguide.no

En god kamerareim

De reimene som følger med kameraene er nesten uten unntak noe herk å ha med å gjøre. Et stort kamera er svært ubehagelig å bære rundt nakken, i alle fall hvis du bruker tung optikk, og et lite kamera kan du like gjerne ha i en lomme eller en liten veske; og da er reima bare i veien. Mange profesjonelle og aktive amatører velger derfor heller å bære kameraet på den ene skuldra, noe som er ubehagelig i lengden, og egentlig ikke veldig trygt for kameraet hvis du løper rundt. Det hemmer bevegelsesfriheten din, og det er fort gjort å dunke kameraet borti en dørkarm i vanvare.

Men hvis det er enkelt og behagelig å ha kameraet på kroppen, lett tilgjengelig, er det større sansynlighet for at det faktisk blir brukt, og at du har det klart når et godt motiv dukker opp. En god kamerareim trenger i utgangspunktet ikke være særlig avansert, og det finnes et hav av både enkle og billige alternativer på eBay, men vi skal komme med to konkrete anbefalinger.

For mindre kameraer: Leash, av Peak Design. Dette er en veldig enkel reim med noen svært hendige funksjoner. For det første er det veldig enkelt å justere lengden på stroppen, slik at du kan velge om du vil ha den rundt nakken, eller tvers over brystet slik at du bærer kameraet i hoftehøyde. Smarte klipps gjør det enkelt å ta reima av og på etter behov, eller sette den på et annet kamera hvis du har flere.

Den beste prisen vi har funnet for Leash er hos Interfoto, der den koster 299 kroner.

For større kameraer:
Sun Sniper Strap Pro II.

pro_2_01. Foto: SunSniperFor større kameraer:

Denne er fantastisk hvis du har et stort speilreflekskamera og tilsvarende stor optikk. Selve reima er solid utført i vevd nylon, med en ståltråd sydd inn som ekstra sikring, slik at for eksempel en lommetyv ikke kan kappe den av. Kameraet festes med en stativskrue på undersiden, som igjen sitter på en svivel. Dette gjør at kameraet følger kroppens bevegelser når du bærer det med reima på kryss over skulderen, slik at kameraet hviler på hofta. En stor skulderpute samt støtdemping sydd inn i selve reima sørger for god bærekomfort.

Beste pris finner du hos Prisguide.no, og i skrivende stund er den på salg, så det er ikke dumt å slå til nå.

Solblender

Du vet, den der litt rare greia som du kan skru på, som stikker ut foran objektivet ditt, og som alt for få gidder å bruke, selv om de bør det. Hovedhensikten med en solblender er å hindre lys fra solen eller en annen lyskilde fra å treffe objektivet direkte. Det kan nemlig ødelegge kontrastene i bildet ditt, og du kan ende opp med stygge refleksflekker som kan være svært vanskelige å kvitte seg med i etterkant.

Men solblenderen er minst like nyttig og viktig når det ikke er særlig pent vær, siden den hjelper til med å holde irriterende regndråper unna selve objektivet. Og ikke minst: Den er en uvurdelig beskytter av frontglasset på objektivet når du er ute på farten, enten det er fra fallskader, at du i vanvare dunker kameraet borti et rekkverk der det henger rundt skuldra di, eller bare fra fingeravtrykk når du håndterer kameraet. Derfor plasserer vi den i «Må ha»-kategorien. Undertegnede lar ofte linselokket ligge igjen hjemme (eller bortglemt i en eller annen jakkelomme), men solblenderen min får du aldri. Utenom den gangen jeg glemte den på biltaket og kjørte fra den da... Kjenner du flere som har mistet sin? Julegavetips der altså.

Akkurat på denne fronten finnes det så mange alternativer at vi ikke skal komme med noen konkrete anbefalinger, annet enn å si at originale solblendere er uforholdsmessig dyre, og at det finnes en mengde uoriginale på for eksempel Amazon.com som er såpass billige at de enkelt kommer under tollgrensen. Det er tross alt et relativt enkelt stykke plast. Bare pass på at diameteren stemmer og at det er tilpasset riktig brennvidde; setter du en blender for et 200 millimeter-objektiv på en 50 millimeter, kommer den til å synes i bildet.

Backup for bildene

De aller fleste av oss har de aller fleste bildene våre på PC-en, og får bare et fåtall av dem konvertert til den analoge verdenen i form av utskrifter og fotobøker. Det å ikke ha skikkelig backup av de digitale bildene er å leke med ilden. De fleste vet det, men de færreste gjør noe med det. Harddisker krasjer før eller senere, datamaskinen kan bli holdt som gissel av såkalt «ransomware», laptopper kan bli stjålet, ulykker som brann og vannskade kan ødelegge både datamaskinen og utskrifter. Kamerautstyret kan forsikres og erstattes, men ikke bildene. Et bilde er et øyeblikk i tiden som aldri kan gjenskapes akkurat slik det var der og da, tapt for alltid hvis ulykken er ute og du ikke har sikret deg. Heldigvis er det enkelt å ta backup.

Skylagring er et av de enkleste alternativene, og noen bredbåndsleverandører tilbyr noen gigabyte som en del av bredbåndsabonnementet. Hvis du har en Google-konto og bruker Google Drive kan du enkelt oppgradere fra de 15 GB gratis langringsplass til 100 GB for bare 1,99 dollar i måneden, omtrent 17 kroner. Hundre gigabyte er nok for de fleste, men har du mye video eller store arbeidsfiler, kan det være du skal oppgradere til én terabyte, altså 1000 GB, som koster 9,99 dollar (omtrent 85 kroner) hos Google. Samme oppgraderingen kan du gjøre hos Dropbox for samme pris. Fordelen med disse løsningene er at du er sikret mot datakrasj siden innholdet ditt speiles på mange harddisker, slik at det alltid finnes backup av backupen. I tillegg er det enkelt å ta backup daglig.

Corsair Voyager Mini 32GB er et godt alternativ for deg som ønsker en backupløsning du kan holde i hånden. Foto: Corsair

Hvis du er av typen som er litt ukomfortabel med å ha alle bildene lastet opp på nett kan en ekstern harddisk, eller flere store minnepinner være en løsning. Av de to alternativene vil en ekstern harddisk gi mest lagringsplass for pengene, men ulempen med en slik er at all backupen er samlet på ett sted, og hvis du har den hjemme er den like sårbar som originalfilene ved for eksempel brann eller innbrudd. Da kan flere minnepinner være et godt alternativ. Når du har tatt backup av en viss mengde eller periode av bilder, tar du minnepinnen ut av huset og oppbevarer den et annet sted, for eksempel i en bankboks eller hjemme hos noen du stoler på, eventuelt i en brannsafe hjemme.

Hvis det høres ut som en løsning for deg ville vi sjekket ut Corsair Voyager Mini 32GB, den tar lite oppbevaringsplass, og siden det bare er USB 2.0 får du ganske mye lagringsplass for pengene. I skrivende stund koster den rundt 160-180 kroner, men du finner oppdaterte priser hos Prisguide.no.

Les også