Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestNikon D7100

Få super bildekvalitet – uten at det koster skjorta

Nikon D7100 er et av de beste entusiastkameraene på markedet i dag.

Byggekvalitet

D7100 er Nikons rimeligste modell med metallkonstruksjon, pentaprismesøker og mulighet for vertikal- og batterigrep. Det ble lansert i februar 2013 og er Nikons mest avanserte speilreflekskamera med APS-C-størrelse bildebrikke – i hvert fall til Nikon lanserer en direkte erstatning for fire år gamle D300s.

D300s er forøvrig dyrere og fortsatt tilgjengelig (juni 2013), men med unntak av byggekvalitet og seriebildefunksjon er D7100 et mer avansert kamera – med vesentlig oppgradert elektronikk.

Vi ser det som et typisk semiprofesjonelt- eller entusiastkamera og det er mange alternativ i denne klassen. Derfor er det ikke helt enkelt å velge ut de nærmeste konkurrentene. D7100 ligger for eksempel mellom Canons modeller 60D og 7D og tilsvarende gjelder Pentax, der både K30 og K5 II/K5 IIs kan være aktuelle konkurrenter.

Blant Nikons egne modeller oppfatter vi fullformatskameraet D600 som det «naturlige» steget opp fra D7100, mens D5200 er modellen under.

Sony har A77 og A65, og speilløse modeller som Olympus E-M5, Panasonic GH3 og Sony NEX-6/NEX-7 kan også være gode alternativ – litt avhengig av hvilke egenskaper som prioriteres. I tabellen med spesifikasjoner har vi valgt ut Canon 60D, Pentax K5 II og Sony A77.

Nikon D7100Canon 60DPentax K-5 IISony A77
Oppløsning24 megapiksler18 megapiksler16 megapiksler24 megapiksler
BrikketypeCMOSCMOSCMOSCMOS
Brikke- størrelseAPS-C (369 mm²)APS-C (329 mm²)APS-C (369 mm²)APS-C (369 mm²)
Format3:23:23:23:2
Video1080p30 (i60)1080p301080p251080p60
Skjerm3.2" LCD3" LCD3" LCD3" LCD
Skjermoppløsning1.23M1.04M921K921K
Justerbar skjermFastVridbarFastVridbar
SøkerOptiskOptiskOptisk2.4M/OLED
Minnekort2 x SDSDSDSD/MS
Batterikapasitet950 bilder1100 bilder980 bilder470 bilder
Vertikal/batterigrepEkstrautstyrEkstrautstyrEkstrautstyrEkstrautstyr
Vekt (veid)810 gram814 gram800 gram786 gram
Vekt CIPA810 gram755 gram760 gram732 gram
Pris per 02/06 2013ca kr 8000,-ca kr 5000,-ca kr 7200,-ca kr 7800,-

Sjekk flere spesifikasjoner fra Nikon D7100 i prisguiden

Fysisk

Kameraer i entusiastklassen har vanligvis et godt utvalg av knapper og ratt for rask betjening og D7100 er intet unntak. D7100 har to kontrollhjul og det ene sitter på forsiden under utløseren, det andre på baksiden. Nedblendingsknappen er mellom kontrollhjulet og objektivfatningen. På motsatt side helt nederst er en kombinert knapp og bryter som sammen med kontrollhjulene brukes for å konfigurere fokuseringen.

På baksiden er det knapper på begge sider og over skjermen og helt oppe til høyre er det andre kontrollhjulet til D7100. På høyre side er det også et belegg der tommelen plasseres. Knappene virker solide og er store nok til at normalt det er lett å treffe riktig, men med hansker på gjelder det å sikte godt.

På toppen har D7100 en ekstra LCD-skjerm som viser essensiell informasjon om valgt oppsett på høyre side. På venstre er det to modusratt oppå hverandre. På det øverste velges eksponeringsmodus mens det nederste bytter mellom enkeltbilde, seriebilde, selvutløser osv. Begge er «låst» med en liten knapp som må trykkes inn før det er mulig å endre innstilling. Det var det litt kronglete å justere det nederste rattet.

På venstre side er det tre luker som beskytter tilkoblingskontakter for USB, mikrofon, HDMI, hodetelefonutgang og port for ekstrautstyr.

På høyre side er luken for minnekort. D7100 bruker SD/SDHC/SDXC-kort og har to kortplasser.

På undersiden er det en luke for batteri og et deksel for kontakten til batterigrep. Batteriluken sitter såpass langt ute at den kan åpnes selv med en middels stor hurtigkoblingsplate (for stativ) montert. Stativfestet er i metall og sentrert i forhold til objektivet.

D7100 er forseglet mot fuktighet og støv og huset er laget i magnesium for å tåle hard bruk bedre enn D3200 og d5200. Bildet under er Nikons illustrasjon av pakninger/forsegling.

Diagrammet under viser vekt for D7100 med en del av konkurrentene. Vekt er med batteri, minnekort og bærerem, men uten objektiv. Det er bare de to speilløse modellene som er vesentlig lettere. Canon 7D veier 922 gram.

På neste side kikker vi nærmere på om skjerm, søker og batteri holder mål »

Skjerm, søker, batteri og lader

Skjerm

D7100 har en 3.2 tommers (8 cm) LCD-skjerm med 1.23 millioner punkter og dette er ganske typiske spesifikasjoner. Skjermen er av typen som bruker fire punkter per piksel, så oppløsningen tilsvarer 920 000 punkter som brukes på mange andre modeller. Det siste punktet (per piksel) er hvitt og brukes for å øke skjermens lysstyrke.

I likhet med mange andre modeller i denne klassen er skjermen ikke vridbar, men Canon 650D og Sony A77 har skjerm som kan justeres. D5200 er eneste Nikon-modell med den muligheten.

Som på de fleste nye speilreflekser kan D7100 bruke skjermen som søker. Kameraet settes i Live View/Video-modus med Lv-knapp og bryter til høyre for skjermen og hurtigmenyen hentes frem med Info-knappen.

Skjermen virket skarp og fin og god lysstyrke hjelper i direkte sollys, som er et problemområde for LCD-skjermer

Søker

Søkeren til D7100 er god for et kamera med APS-C-størrelse bildebrikke. Det er en av de største søkerne i denne klassen og Nikon bruker et pentaprisme som er litt tyngre og dyrere, men bedre enn pentamirror-konstruksjonen i Nikons rimeligste modeller. Nikon oppgir 100% søkerdekning og det er diopterjustering.

Det kan vises en del informasjon rett i søkerbildet, blant annet lyser valgt fokuspunkt opp når utløseren trykkes halvveis ned.

Det er også markeringer som viser området for alle fokuspunktene og søkeren har også en ramme som vises når kameraet stilles i det Nikon kaller 1.3 crop modus. 1.3 er i forhold til Nikons DX-format som allerede er 1.5 crop så totalt blir det omtrent 2x crop i forhold til fullformat.

Under søkeren er et EL-display som blant annet viser valgt lukkertid og blender. ISO vises ikke default, men kan skrus på i menyene.

Batteri og lader

D7100 leveres med oppladbart Li-Ion batteri (EN-EL15) med kapasitet oppgitt til 1900 mah og det følger med ekstern lader. D7100 klarer 950 eksponeringer målt med CIPAs testmetode og bruk av optisk søker. Med Live View er kapasiteten dårligere, men Nikon oppgir ikke noe CIPA-tall for bruk av Live View. Batteriet skal holde til 100 minutters filming med Full HD oppløsning.

D7100 er Nikons rimeligste modell som er laget for å brukes med batteri/vertikalgrep. Det er ekstrautstyr og heter MB-D15 og har plass til et ekstra Li-Ion-batteri av samme type som brukes i kameraet eller seks AA-batterier. CIPA-tallet ved bruk av alkaliske batterier er 450, men både Litium- og oppladbare NiMH-batterier kan brukes. I menyene kan man velge om kameraet skal bruke batteriet i huset eller i grepet først

På neste side snakker vi om ergonomi og hvordan det er i praktisk bruk »

Praktisk bruk

Betjening og ergonomi

D7100 er et middels stor speilreflekskamera med et grep som bør passe bra for de aller fleste, men det er ingenting som erstatter en tur i fotoforretningen for å teste selv når det gjelder ergonomi. Grepet har et belegg som gjør at det lett å få et sikkert tak på kameraet og samme belegg er også brukt andre steder hvor det er naturlig å plassere hendene.

Ekstra batterigrep gir bedre ergonomi og en ekstra utløser for bilder i portrettformat. Det gjør også kameraet litt høyere for horisontalformat for den som bare ønsker litt mer å holde i.

På en entusiastmodell som D7100 er det selvsagt et godt utvalg av knapper og brytere for tilgang til funksjoner uten å gå inn i menyene. Det er også to kontrollhjul slik at både lukker og blender kan justeres i direkte manuell modus.

Autofokusen kan konfigureres med en knapp på forsiden. Ikke vår favorittplassering, men med litt øvelse går det greit å finne knappen, holde den inne og velge fokuspunkter med kontrollhjulene uten å ta kameraet fra øyet.

Modushjulet sitter på venstre side. Alle de vanlige PASM-eksponeringsvalgene er på plass i tillegg til U1/U2, som er brukerdefinerte konfigurasjoner, samt noen alternativ for motivprogram og effekter. Knappen i midten må trykkes inn for å få endret modus.

Under modusrattet er det et ratt for valg mellom enkeltbilde, seriebilde, selvutløser og så videre. Det er også beskyttet mot uønskede endringer med en liten knapp som må holdes inne, noe som var litt kronglete i bruk.

På høyre side er det knapper for valg av eksponeringskompensasjon og lysmålermodus. Den lille knappen med rød prikk er videoutløser og en LCD-skjerm viser viktig informasjon som blant annet valgt eksponering, antall bilder igjen, innstilt bildekvalitet og hvitbalanse.

Samme informasjon og mere til vises på hovedskjermen på baksiden når Info-knappen trykkes inn.

Skjermbildet kan settes i editeringsmodus med i-knappen på venstre side. Da kan mange innstillingene justeres på skjermen med joysticken (det er ikke berøringsfølsom skjerm).

Hovedmenyen hentes frem med menyknappen til venstre for skjermen og er delt inn i grupper, ganske logisk og greit.

Fokus

Autofokusen er et område som er oppgradert i forhold til forgjengeren D7000. Nytt er autofokusmodul med 51 fokuspunkter, samme antall som på Nikon D300s.

Med 51 punkter dekker fokusområdet ganske mye av søkeren og med 1.3 crop modus er det punkter i hele søkerens bredde.

Vi kan ikke komme inn på alle muligheter med et så avansert autofokussystem i en test, men noen hovedpunkter er fokusering for optikk med F8.0 som største blender, automatisk og manuelt valg av fokuspunkter og konfigurerbart antall punkter som er i bruk. Autofokusen gir selvsagt mulighet for både enkel fokusering følgefokus.

Det er riktignok bare senterpunktet som fungerer med F8-objektiver, men det gir mulighet for å bruke telezoomer med F5.6 på lengste brennvidde sammen med 1.4x telekonverter, ganske praktisk for hobbyfotografer som ikke har råd til de dyreste telene.

For den som ønsker mer detaljer om autofokussystemet har Nikon en side som gir mye informasjon, og brukerveiledning for D7100 kan lastes ned fra Nikons web-sider.

Teori er vel og bra, men det hele skal fungere i praksis også. Vi testet D7100 hovedsakelig med Nikon 18-105 mm VR standardzoom, som ga rask og presis fokus, men denne type objektiv gir ikke et autofokussystem de helt store utfordringene. Fokus satt bra også med Nikon 70-200 F4.0 VR som var tilgjengelig i en periode. Bilder av Akams testplansjer ble tatt med Nikon 50mm F1.4 og med dette ga Live View og kontrastbasert fokus noe bedre nøyaktighet enn i vanlig speilrefleksmodus. D7100 har mulighet for fokusjustering for hvert objektiv, men vi testet ikke den funksjonen.

Manuell fokus kan også brukes og D7100 gir fokushjelp i den optiske søkeren med piler blir en sirkel når autofokussensoren mener at motivet er i fokus. I Live View modus kan søkerbildet forstørres for meget nøyaktig fokusering.

Nikon D7100 med 70-200mm F4 VR på 200mm F6.3, ISO 250, 1/320 sekund, utsnitt

Opptakshastighet

Nikon oppgir at D7100 klarer seks bilder i sekundet som høyeste bildefrekvens med full oppløsning og syv bilder i sekundet med redusert (1.3 crop modus). Vi har kun testet med full oppløsning og JPG-testen ble gjort med beste kvalitet.

Resultatet på 57 bilder på ti sekunder er bra for et kamera i denne klassen og nærme den oppgitte hastigheten. Dette er testet under nesten ideelle forhold med ISO 100 og statisk motiv uten alt for mye detaljer. Både fortegningskorreksjon og D-Lighting var skrudd av. Faktisk bildefrekvens påvirkes av mange faktorer som tid for fokusering, lukkertider som brukes og mye detaljer i motivet vil gjøre at filene blir større og bufferen går fortere full. Ytelse i JPG-modus var uansett ganske bra. Maksimal lengde for serier kan justeres i menyen, men ikke til over 100 bilder.

RAW-tester ble gjort med 14-bits filer og tapsfri komprimering og denne testen ga også et respektabelt resultat, men det er klart at D7100 ikke er ideell for den som ønsker lange serier med RAW på høy bildefrekvens. Det første sekundet klarte D7100 akkurat seks bilder, men så gikk bufferen full og hastigheten sank til i underkant av tre bilder i sekundet. Med RAW+JPG hadde bufferen plass til fem bilder og antall bilder på ti sekunder sank til 18. Resultatet i diagrammet under er med beste kvalitet RAW.

D7100 har mange muligheter for å forbedre seriebildeytelsen ved å gå litt ned i kvaliteten på filene. Vi testet ikke alle varianter, men Nikon oppgir at overgang fra 14 bits RAW med tapsfri komprimering til 12 bits og hardere komprimering øker bufferkapasiteten fra seks til ni bilder og mindre filstørrelse vil også øke bildefrekvensen når bufferen er full. Ved å velge 1.3 crop modus økes kapasiteten ytterligere (Nikons spesifikasjoner) til 14 bilder for RAW med 12 bits og hardeste komprimering.

D7100 ble testet med to minnekort, et 32GB Sandisk Ultra Pro og et 64GB kort av samme type. D7100 har to kortplasser og kameraet kan konfigureres til å skrive RAW og JPG til hvert sitt kort.

Vi hadde et lite håp om at lagring til to kort skulle øke ytelsen noe, men det skjedde dessverre ikke. Tvert i mot ble ytelsen marginalt dårligere med to kort i kameraet når de var satt opp til å lagre RAW på det ene og JPG på det andre. Plass for to minnekort er uansett positivt og kort nummer to også kan settes opp til å brukes som backup eller ta over når det første går fullt.

I tillegg til høyeste bildefrekvens har D7100 også en innstilling med valgfri hastighet. Default er tre bilder i sekundet med ett bilde i sekundet som laveste hastighet.

I enkeltbildemodus er det i praksis nesten aldri nødvendig å vente på at kameraet skal lagre eller at bufferen er full. Oppstartstiden var og så rask, vi målte rundt 1/4 sekund inklusiv fokusering for det første bildet med en 18-105 VR standardzoom.

Funksjoner

Tabellen under viser noen av forskjellene mellom D7100 og Nikons rimeligere modeller.

D3200D5200D7100
Bildebrikke24MP CMOS24MP CMOS24MP CMOS
ISO200-6400100-6400100-6400
Utvidet Iso1280012800/2560012800/25600
RAW (maks)12 bit14 bit14 bit
Fokusmotor i kameraByttByttKrysse av
NedblendingByttByttKrysse av
MLUByttNei, men funksjon for forsinket eksponeringKrysse av
BracketingByttKrysse avKrysse av
Lukkertider30 til 1/4000 sekund + B30 til 1/4000 sekund + B30 til 1/8000 sekund + B
Korteste blits synk1/200 sekund1/200 sekund1/250 sekund
Bilder per sekund456 (7)
Autofokuspunkter113951
F8.0 AutofokusByttByttKrysse av
FokusjusteringByttByttKrysse av
Intervall timerByttKrysse avKrysse av
Minnekortplasser112
Batteri/vertikalgrepByttByttKrysse av

D7100 gir som tabellen viser litt mer av alt i forhold til D3200 og D5200. Spesielt fokusmotor i huset for bruk av eldre Nikon autofokusoptikk, større søker med bedre dekning og mer avansert autofokus er fordeler. Fokusering med F8-optikk skiller D7100 fra andre kameraer i klassen.

En del konkurrenter begynner å få GPS og/eller WiFi integrert i kamerahuset. Begge deler finnes som ekstrautstyr for D7100, men det gir en ekstra kostnad og det er ikke så praktisk å ha WiFi-enheten plugget inn i siden på kameraet. Innebygd panoramafunksjon finnes også hos flere konkurrenter, men det har Nikon foreløpig ikke i sine speilreflekser.

Nikon har masse ekstrautstyr som fjernkontroller, blitser, mikrofon, veske og undervannshus finnes fra tredjeparts leverandører.

D7100 med Nikon R1C1 for makro/nærbilder.

Video

Akam tester ikke videokvaliteten, så dette avsnittet er en gjennomgang av spesifikasjonene. Nytt i D7100 i forhold til D5200 er hodetelefonutgang sånn at det er mulig å følge med på lydnivå under opptak. D7100 har innebygd stereomikrofoner, inngang for ekstern mikrofon og lydnivå kan justeres i menyene.

Høyeste oppløsning for video er Full HD (1920x1080) med 30 bilder i sekundet progressivt. 25p og 24p er også tilgjengelig og det finnes lavere oppløsning som gir høyere bildefrekvens (720p60). Settes kameraet til 1.3 crop modus er det også mulig å filme i Full HD med 60 bilder i sekundet, men kun interlaced.

Kontinuerlig fokus kan brukes i videomodus, men er som på alle speilreflekskameraer ganske tregt og fokuseringen med 18-105mm VR bråkte nok til at lyden forstyrrer opptaket.

Blender må settes før man går inn i videomodus og kan ikke endres uten å gå ut igjen. Manuell modus gir kontroll over både lukkertid og blender og ISO, men med lukker eller blenderprioritering (eller program) bruker kameraet Auto-ISO for å stille riktig eksponering. Eneste måte å overstyre på er med eksponeringskompensasjon.

Det er mulig å få ukomprimert video fra HDMI-porten som kan tas opp med ekstern opptaker.

Heng med til neste side, hvor vi tar for oss bildekvaliteten »

Bildekvalitet

Bildekvalitet

Det viktigste ved et kamera er naturlig nok hvordan bildene blir. Selvsagt er det andre faktorer ved utstyret som påvirker det - er det et kamera du faktisk har med deg, ligger det støtt i hånden, forstår du bruken av det, og så videre - men gitt at du tar de beste bildene du klarer, er det kameraets bildekvalitet som er det avgjørende. Lenge etter at kameraet er pensjonert, mistet over bord eller knust i sinne, skal du fremdeles ha og verdsette bildene som en gang kom ut av det.

Nikon D7100 har en 24 megapiksel CMOS bildebrikke. Spesifikasjonene er så like den som brukes i Nikon D5200 at det sannsynligvis dreier seg om samme eller en variant av samme bildebrikke. På D7100 har Nikon imidlertid kuttet ut antialiasfilteret som normalt sitter foran bildebrikken for å redusere faren for moiré. Ulempen med slike filtre er at de reduserer oppløsning noe og stadig flere kameraer lages derfor uten filteret. Først fra Nikon var D800E og nå altså D7100. Kompaktkameraet Nikon Coolpix A har også bildebrikke uten antialiasfilter. Av de viktigste konkurrentene er det bare Pentax med K-5IIs som har valgt samme strategi.

Nikon D7100, 70-200mm F4 VR med 160 mm brennvidde, F7.1, ISO 100, 1/125 sekund, fra RAW, utsnitt. Klikk på bildet for en større versjon.

Detaljgjengivelse

JPG eller RAW?
Vi råder generelt sett folk til å fotografere i både JPG og RAW samtidig, dersom det er mulig. Dersom bildene blir bra i utgangspunktet og noenlunde slik man ønsket å gjøre dem, er det ikke så farlig med RAW, og JPG vil sannsynligvis duge mer enn godt nok, men i det øyeblikk man trenger å flikke på bildene for å få dem slik man ønsker, er det RAW som gjelder. Da har man et langt bedre utgangspunkt for etterarbeid, med mange ganger så mye bildeinformasjon i. Tar man både RAW og JPG samtidig, har man også mulighet til å bruke JPG-filene til å gi en kjapp kopi til bestemor, eller ta vare på som en ekstra backup, mens man har RAW-filen i tilfelle nøye etterarbeid skulle være nødvendig.

JPG og RAW på lav ISO

Nedenfor ser du utsnitt av et JPG-bilde tatt rett fra testkameraet, på ISO 100. Fører du muspilen over bildet vil du få se samme utsnitt fra samme bilde, men fra RAW-filen. Tar du muspilen bort fra bildet, kommer det første bildet tilbake.

For å få fullt utbytte av RAW kreves det god etterbehandling. Her er det gjort en enkel konvertering fra RAW med standardinnstillinger i Adobe Photoshop CS6 (ACR 7.4), men RAW-versjonen har likevel litt mer detaljer og finjustering og oppskarping kunne forbedret resultatet ytterligere.

På oppløsningskartet under er RAW-versjonen igjen et lite hakk bedre. Moiré er ikke noe alvorlig problem verken på JPG- eller RAW-versjon.

Sammenligningbilder - lav ISO

Bildet under viser samme D7100-bilde fra RAW-format som over, men her dukker tilsvarende bilde fra Nikon D600 opp når muspilen er over bildet. D600 er Nikons rimeligste fullformatkamera og neste steg opp i forhold til D7100.

Bildestøy

Generelt om bildestøy
Det er ikke bare optikken som begrenser et kameras evne til å gjengi detaljer, men også bildestøyen. Bildestøy oppstår i dårlig lys fordi man for å kompensere for lite lys må forsterke signalet fra bildebrikken for å få et riktig bilde. Problemet er bare at når man gjør det, forsterker man også feilene, også kjent som bildestøy eller bare støy.

Det finnes en del automatikk som forsøker å se forskjell på signal og støy og luke ut det siste, mens man beholder det første, men til syvende og sist vil støyfjerning alltid i større eller mindre grad gå ut over detaljene. Det er dessverre ikke til å unngå, og jo mindre pikslene er, jo større blir problemet. Samtidig spiller selve teknologien til en viss grad inn, og en nyere brikke vil ofte kunne gi bedre bildekvalitet enn en eldre, selv om den nye er mindre eller har flere piksler, eller begge deler. Det eneste som til syvende og sist kan fortelle noe om hva som er best, er sammenlignbare målinger og tester.

Sammenligningbilder - stigende ISO

Nedenfor ser du de samme testbildeutsnittene som over, men tatt med ulike ISO-verdier. Akkurat som over, fører du muspilen over bildet vil du få se et tilsvarende utsnitt fra samme motiv, men fra sammenligningskameraet. Tar du muspilen bort fra bildet, kommer det første bildet tilbake. Alle RAW-bilder er konvertert med Aobode ACR og standardinnstillinger.

ISO 400 - RAW - Nikon D7100 og Nikon D600

ISO 1600 - RAW - Nikon D7100 og Nikon D600

ISO 6400 - RAW - Nikon D7100 og Nikon D600

ISO 25600 - RAW - Nikon D7100 og Nikon D600

Bildestøy, konklusjon

Nikon D7100 gjør det meget bra for et kamera med APS-C-størrelse bildebrikke og selv fullformatskameraet D600 er klart bare bedre på de høye ISO-verdier.

Hvitbalanse

Om hvitbalanse
Hvitbalanse er mindre viktig for kameraer som kan gi RAW-filer og ikke bare JPG, siden den da kan både fin- og grovjusteres i etterkant uten at det går ut over bildekvaliteten, men det er selvsagt best dersom kameraet i utgangspunktet har en god hvitbalanse, noe de aller fleste har. Problemer melder seg som oftest kun i svært vekslende lysforhold, eller når det er flere lyskilder med forskjellig farge som lyser opp motivet.

Hvitbalanse, konklusjon
Vi fant ingen spesielle problemer med den automatiske hvitbalansen til D7100, som ga bra resultat under mange forhold. Det er selvsagt mulig å sette hvitbalansen manuelt ved å måle på et nøytralt punkt eller sette den til en av de forhåndsdefinerte lystypene.

Fargegjengivelse

Nedenfor kan du se nærmere på fargegjengivelsen til testkameraet i forhold til det perfekte. Firkantene representerer her korrekt farge, plassert i AdobeRGB-fargerommet, og sirklene er fargen slik kameraet har avfotografert samme farge. Linjene øverst til høyre og nederst til venstre angir fargerommets grenser, og linjene mellom kvadratene og sirklene angir avviket. Jo lengre en linje er, desto større er avviket på den fargen fra idealet.

Nikon D7100 fargegjengivelse, RAW, AdobeRGB, ISO 100

D7100 traff rimelig bra på hudtoner og gråskalaen var bra om ikke helt perfekt. Fra ISO 3200 ble det en større feil på gråskalen. Til tross for en del avvik på andre farger er resultatet ganske typisk med litt mer fargemetning enn idealet.

Dynamikkomfang

Noe som er viktig for bildekvaliteten, og som mange kompaktkameraer ikke er gode på, er evnen til å gjengi detaljer i både høylys og skygger samtidig, uten at de drukner i svart eller blåses ut i pur hvitt. For eksempel i bryllupsfoto er dette viktig, siden man da skal fotografere en hvit brudekjole ved siden av en svart dress eller smoking, og aller helst ha detaljer i dem begge. Andre situasjoner kan være portretter i skyggen, hvor du ønsker å kunne se bakgrunnen som ligger badet i sol, eller i andre situasjoner med stort spenn mellom lyst og mørkt.

Dynamikkomfang vil si hvor stor forskjell mellom hvitt og svart et kamera er i stand til å gjengi, eller sagt på en annen måte, hvor mange ulike gråtoner det har plass til mellom de to motpolene. Dette måles ved å avfotografere testplansjer som den nedenfor.

Stouffer 4110 testplansje for dynamikkomfang

Dynamikkomfanget er vanligvis lavere ved høy ISO, fordi det der er vanskeligere å se forskjell på signal og støy, og detaljgjengivelse går da spesielt tapt i skyggeområdene.

Imatestanalysen viste at Nikon D7100 scoret bra på dynamikkomfang og det stemmer bra med inntrykket kameraet ga i bruk på høykontrast motiv.

Oppsummering: Bildekvalitet

Vi fant mye positivt og lite negativt å si om bildekvaliteten til Nikon D7100. Kameraet gjør det bra på alt fra oppløsningstester til egenskaper på høy ISO og dynamikkomfang. Farger og eksponering satt også godt.

Selv om D7100 ikke har antialiasfilter, var moiré i praksis ikke noe problem. På den annen side så vi ikke noen signifikant forbedring i oppløsningsevne sammenlignet med Nikon D5200 på testbildene. Med 24 megapiksler og et godt objektiv tåler D7100-bildene uansett imponerende mye beskjæring uten at resultatet blir uskarpt.

Bildet under er tatt med D7100 og Nikon 70-200 F4 VR på 200mm F5.6 på litt for lang avstand.

Ubeskåret original

Bildet under er beskåret til et mer passende utstnitt - klikk på bildet for å se det i 100 %.

Utsnitt fra RAW - klikk på bildet for versjon i 100%.

På neste side følger konklusjonen av testen »

Oppsummering & Konklusjon

Konklusjon

D7100 er Nikons mest avanserte speilreflekskamera med APS-C-størrelse bildebrikke og det er rettet mot fotoentusiaster og til en viss grad profesjonelle brukere. D7100 skiller seg fra innstegsmodellen D3200 og det noe mer avanserte D5200 med blant annet bedre byggekvalitet, bedre søker, mer avansert autofokussystem, værtetting og mulighet for batterigrep.

D7100 har også fokusmotor som er nødvendig for å få autofokus med eldre (og noen nye) Nikon-objektiver. D7100 har også flere knapper og kontrollhjul for raskere betjening enn de rimeligste Nikon-modellene. Neste skritt opp i Nikons modellhierarki er D600, som ligner D7100 i funksjonalitet og byggekvalitet, men har en større bildebrikke.

Kameraet har et bra grep med belegg som gjør at det sitter godt i hånden. Nikon har helt klart prioritert ergonomi og god betjeningskomfort og mange funksjoner er tilgjengelige på egne knapper. Søkeren har 100 prosent dekning og bruker et pentaprisme som regnes som den beste konstruksjonen for speilreflekssøkere.
.

D7100 er laget vesentlig av metall (magnesium) med deksler og belegg i plastmateriale og pakninger som skal hindre fuktighet og støv å trenge inn.

D7100 har en bildebrikke med 24 megapiksler som kombinert med gode objektiv kan gi meget detaljrike bilder. Ytelse på høy ISO er også bra og det samme gjelder dynamikken. Totalt sett er bildekvaliteten til D7100 blant de aller beste for kameraer med APS-C-størrelse bildebrikke.

Autofokussystemet har 51 punkter og kan konfigureres på mange måter og det klarer også å fokusere med objektiv med F8 som største blender (de fleste stopper på F5.6) og er dermed noe av det mest avanserte i klassen. Seriebildefunksjonen holder ikke helt samme nivå med seks bilder i sekundet som høyeste bildefrekvens (syv med redusert størrelse). Dette er absolutt respektabelt, men ikke helt på høyde med for Canon 7D og Pentax K-5II klarer også syv bilder i sekundet med full oppløsning. Bufferstørrelsen kan være en begrensing for den som ofte tar lange serier med RAW eller RAW+JPG-format, hvor det bare er plass til henholdsvis seks eller fem bilder før bufferen går full.

Videofunksjonen gir Full HD kvalitet med 30 bilder i sekundet (eller 60 interlaced i 1.3 crop-modus). Manuelle eksponering i videomodus er mulig, men blender kan ikke endres uten å gå ut av videofunksjonen og inn igjen. HDMI-porten gir ukomprimert video ut for opptak med ekstern enhet og kameraet har innebygde stereomikrofoner, inngang for ekstra mikrofon og utgang for hodetelefoner.

Totalt sett er D7100 et av de beste kameraene i entusiastklassen og fortjener opplagt en anbefaling.

Alternativer

I listen med alternativer tar vi for oss det vi ser som de mest aktuelle alternativene til Nikon D7100. Det er ingen modell som matcher D7100 eksakt, men mange med tilsvarende egensakper.

Presentasjonen av alternativene er laget i juni 2013 og dette er en liste som endrer seg over tid. Nye modeller kommer stadig mens andre fases ut.

  • Canon 60D: Har vridbar skjerm, men ligger ellers litt under D7100 i funksjonalitet - ikke minst fordi det er en litt eldre modell.
  • Canon 7D: Canons mest avanserte crop-kamera og egentlig et hakk over D7100, men noen år gammelt og ligger nå på omtrent samme pris. Bedre seriebildefunksjon.
  • Nikon D5200: Nikons modell et nivå under D7100. Enklere konstruksjon, men samme bildekvalitet og plusspoeng for vridbar skjerm.
  • Olympus E-M5: Speilløst alternativ med elektronisk søker. Mye mindre og lettere, nesten like bra på stillbilder. Følgefokus er mye dårligere.
  • Panasonic GH3: Speilløst alternativ med elektronisk søker. Bedre på video, nesten like bra på stillbilder, men følgefokus er ikke på samme nivå.
  • Pentax K-5 II og K-5 IIs: Toppmodellene fra Pentax. S-versjonen er uten antialiasfilter på samme måte som D7100. To av de største konkurrentene.
  • Sony SLT-A77: Modell med fast halvgjennomskinnelig speil fra Sony. Elektronisk søker og masse funsjonalitet innebygd.
Mer om
annonse