På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Denne GPS-klokken er den råeste vi har testet
Polars nye treningsklokke logger aktivitene dine døgnet rundt, og passer også på at du får nok søvn.
For snart to år siden testet vi Polars første treningsklokke med innebygget GPS, Polar RC3 GPS. Selv om vi fortsatt mener RC3 GPS er en god treningsklokke, har den noen mangler. Klokken hadde for eksempel ikke innebygget barometer for mer nøyaktige høydedata, og den brukte forholdsvis lang tid på å finne GPS-posisjonen.
Nå har Polar kommet med en helt ny GPS-klokke, Polar V800, som de selv hevder skal være verdens mest avanserte treningscomputer. Om den virkelig er det, er vi ikke sikre på – vi har ikke testet samtlige toppmodellene i pulsklokkemarkedet selv.
Men etter å ha testet V800 i et par uker, kan vi i hvert fall slå fast én ting: Polar V800 er en knallbra treningsklokke – og en kjempestor oppgradering fra RC3 GPS.
En av de store nyhetene i V800 er at klokken kombinerer funksjoner fra aktivitetsarmbånd som Polar Loop og Fitbit med tradisjonelle pulsklokker. Det er nemlig meningen at du skal ha klokken på deg døgnet rundt, og så vil den innebygde bevegelsessensoren registrere alle bevegelsene dine.
Hovedfunksjonen er ikke telling av skritt, som i Polar Loop og Fitbit, men klokken bruker informasjon om aktivitetsnivået ditt til å gi deg mer korrekt informasjon om behovet for restitusjon etter trening. Går du til jobben, driver mye med hagearbeid eller foretrekker å ta trappene i stedet for heisen, vil altså klokken ta hensyn til dette når den gir deg anbefalinger om hvor lenge du bør vente før neste treningsøkt. En annen grunn til at det er nyttig med aktivitetsregistrering 24 timer i døgnet, er at klokken kan registrere kaloriforbruket ditt både mens du trener og når du er i aktivitet resten av dagen. Dermed er det lettere å holde styr på hvor mye energi du må ha i deg i løpet av dagen. Klokken registrerer også søvn hvis du har den på deg om natten.
Vanntett og robust
Pulsklokker er sjelden noen studie i god design, men med Polar V800 føler vi virkelig at Polar har lykkes. Etter vår mening er dette en av de lekreste pulsklokkene på markedet, og den desidert peneste klokken fra Polar.
Selve chassiset til klokken er laget i rustfritt stål og aluminium, mens reimen er laget i polyuretan – en slags myk, gummilignende plast. Skjermen måler 3,4 cm diagonalt – rundt 1,3 tommer – og er stor nok til at informasjonen på skjermen er lett å lese. Glasset foran skjermen er av typen Gorilla Glass, og dermed skal det godt gjøres å få riper i det.
Enkelte av skjermbildene du kan velge mellom under trening er ganske fullstappet med informasjon, men oppløsningen på skjermen er god nok til at det er lett å lese informasjonen. Skjermen er en svart/hvit LCD-skjerm som fungerer svært godt i sollys. Det er selvfølgelig mulig å skru på lys, slik at skjermen synes godt på kveldstid også. Om du vil kan du velge at lyset alltid skal være på – kjekt om du er ute på en løpe- eller sykkeltur på kvelden.
Klokken virker veldig robust, og den er også vanntett ned til 30 meter. Med den medfølgende H7-pulssensoren kan du til og med måle pulsen din mens du svømmer. Polar har med V800 gått over til Bluetooth Smart (4.0 Low Energy) som standard for alt utstyr som skal kobles til, i stedet for å bruke sine egne proprietære pulsmålere. H7-pulsmåleren støtter både Bluetooth (2,4 GHz) og overføring på 5 kHz (GymLink), og fungerer også med mye av utstyret som brukes på treningssentere. I tillegg til pulssensoren får du også kjøpt skrittsensor, tråkkfrekvenssensor for sykler, samt et pedalsett som måler effekt i watt når du er ute og sykler. Alle disse enhetene baserer seg også på Bluetooth.
Noen ville kanskje ønsket seg mulighet for pulsmåling uten pulsbelte, men Polar hevder dette ikke er nøyaktig nok for profesjonelle utøvere, og at enkelte av de avanserte testene du kan gjøre med V800 også er avhengig av et pulsbelte av EKG-typen. Det finnes imidlertid klokker som klarer å måle pulsen med en optisk sensor på håndleddet, som for eksempel den nye TomTom Runner Cardio, eller Samsung Gear Fit.
Vi har ikke prøvd V800 under svømming, kun løping og sykling. Alle svømmefunksjonene er heller ikke på plass ennå, men vil komme i en oppdatering i løpet av sommeren. Med nåværende programvare kan du bruke GPS-en til å måle fart og distanse ved utendørssvømming – men med litt mindre nøyaktighet enn du får på land. GPS kan også påvirke overføringen av pulsinformasjon, og det anbefales derfor å skru av GPS-funksjonen om man skal måle puls i vann. I dokumentasjonen opplyses det at det kan være problemer med pulsmåling i saltvann eller vann med høyt klorinnhold, på grunn av at vannet leder elektrisitet.
I den kommende programvareoppdateringen vil du kunne legge inn bassenglengde, og så vil klokken regne ut tilbakelagt distanse basert på dette og på informasjon fra aksellerometeret. Frekvensen på svømmetakene dine vil måles enten du svømmer inne eller ute, får vi opplyst fra Polar Norge.
Treningsfunksjoner
Har du brukt en Polar-klokke tidligere, vil du kjenne igjen menyene og betjeningen på V800. Den store, røde knappen på høyre side brukes til å starte en aktivitet, og for å velge i menyer. Ett trykk på den fra klokkeskjermen, så kan du velge mellom ulike sportsprofiler – som sykling, løping eller svømming. Det er også et valg for multisport hvis du har en treningsøkt som består av flere aktiviteter – for eksempel triatlon. Da kan du begynne med for eksempel svømming, og så skifte til for eksempel sykling eller løping senere.
Under treningen kan du veksle mellom skjermbilder med ulik informasjon ved å trykke opp- og ned-knappene på høyre side av klokken. Du har selvfølgelig funksjoner for å vise pulssoner, og du kan dele sonene inn slik du selv ønsker. Holder du inne den røde knappen låser du den pulssonen du befinner deg i, og vil bli varslet om du går over eller under.
En praktisk funksjon, er Heart Touch. Den viser automatisk hvor mye klokken er, forrige rundetid, eller aktiverer baklyset, når du holder klokken opp mot pulsbeltet. Dermed slipper du å trykke noen knapper. En annen funksjon viser ulike typer informasjon når du dunker på skjermen. Selv om vi hadde satt denne funksjonen på beste følsomhet, så måtte vi dunke ganske hardt på skjermen for at klokken skulle reagere. Noen ganger reagerte klokken på ganske lette dunk, andre ganger måtte vi gjenta dunkingen enda hardere. Vi tror kanskje dette kan være et problem med vårt testeksemplar, som er en betaversjon av klokken.
Hvis du vil bruke klokken til andre aktiviteter enn de tre som allerede er lagt inn, kan du opprette nye «sportsprofiler» inne på Polar Flow-nettsidene. Du kan velge mellom et stort antall ulike idretter, og for hver sportsprofil du oppretter kan du skreddersy hvilken informasjon du vil ha på hvert av skjermbildene du kan veksle mellom. Det er også mulig å legge til flere skjermbilder, inntil åtte. Dette overføres til klokken neste gang du synkroniserer mot PC-en. Alt i alt er mulighetene til å tilpasse informasjonen du får under treningsøkten svært god, og du kan få alt fra tids-, distanse- og fartsmåling til målinger av tråkkfrekvens på sykkel, steglengde, pulsmålinger, høyde over havet og informasjon om stigning, lufttemperatur og annet.
God nettjeneste og app
Når du er ferdig med en aktivitet kan du synkronisere klokken enten mot PC-en via programmet Polar Flowsync og den medfølgende lade-/synkroniseringskabelen, eller synkronisere mot Polar Flow-appen på iPhone via Bluetooth. En Android-versjon av appen skal være underveis.
Via Flow-appen eller nettsidene får du oversikt over alle aktivitetene dine, og du vil også få informasjon om hvorvidt du trener for mye eller for lite. Polar Flow-tjenesten er også et nettsamfunn hvor du kan dele prestasjoner med venner.
Den innebygde GPS-en i klokken finner posisjonen svært raskt, og betydelig raskere enn GPS-en i Polar RC3 GPS. Selv når vi var i bevegelse før vi startet registreringen, klarte klokken å finne posisjonen i løpet av kort tid. Treningsøkten plottes inn på et kart som du får opp i Flow-appen eller på nettsidene. På nettsidene kan du spole frem og tilbake og se fart og puls for hver eneste meter gjennom løypen. Også høydedata fra klokkens innebygde barometer lagres.
Via appen eller nettjenesten har du en god og oversiktlig treningsdagbok, og du kan se hvor aktiv du har vært, hvor godt du har sovet, hvor mange kalorier du har forbrent, antallet skritt tatt, og så videre.
Oppdatert november 2014: Polar V800 har nå fått eksportfunksjon, og via webløsningen kan du eksportere til både .tcx- og .gpx-formatene.
Det eneste vi har å utsette på web-løsningen er at det foreløpig ikke finnes noen muligheter til å eksportere treningsdataene som .GPX-fil. I den gamle Polarpersonaltrainer.com-løsningen kunne du eksportere til .GPX-formatet, og så importere til for eksempel Runkeeper eller Endomondo. Polar opplyser imidlertid at en eksportfunksjon kommer, og at det også vil komme funksjoner som lar deg koble Polar Flow direkte til ulike treningstjenester – slik at du for eksempel kan få løpeturen automatisk synkronisert med Runkeeper eller andre tjenester. Dette er en funksjon som finnes i TomTom Runner Cardio, som vi nettopp har fått inn til test.
Sofa eller joggesko?
En viktig funksjon i Polar V800 er som nevnt innledningsvis at klokken skal hjelpe deg med å finne ut hvor mye tid du trenger til restitusjon etter at du har trent. Ved at du har klokken på deg hele tiden, tar klokken hensyn til alle aktivitetene i løpet av dagen. Klokken viser deg informasjon om hvorvidt du har trent for mye, for lite, eller akkurat passe. Etter hver treningsøkt anslår klokken hvor mange timer eller dager det er til du er fullt restituert, og klar for en ny dyst. Du får også en god og lettfattelig forklaring på hva utbyttet av treningen har vært – for eksempel om du har forbedret tempoet ditt, forbrent fett, eller hva det måtte være.
V800 holder også styr på kaloriforbruket ditt gjennom dagen, ved å analysere både normal aktivitet og treningsaktivitet. Både i appen eller nettsiden og på selve klokken har du god oversikt over hvordan aktivitetsnivået ditt er i forhold til hvordan det burde vært.
Selv om V800 er en avansert pulsklokke, er den forholdsvis enkel å bruke. Men du har en masse avanserte funksjoner, som for eksempel at du kan måle kondisjonen din og få beregnet omtrentlig oksygenopptak (VO2max) ved å ligge på sofaen med pulsbeltet på i fem minutter. Dette beregnes ut fra puls og hvordan hvilepulsen varierer, samt personlig informasjon. En mer avansert test som kan finne ut hvordan både kondisjonen og dagsformen er, er den såkalte ortostatiske testen. Den utføres ved at pulsen først måles mens du ligger i tre minutter, og deretter mens du står. Ved å se på forskjellen i hvilepuls avhengig av om du står eller ligger, kan du over tid analysere hvordan pulsen responderer på treningen. Funksjonen RR-registrering måler tiden mellom hvert pulsslag, for å se på hvor mye dette varierer – dette er typisk en funksjon for spesielt interesserte – mens de to andre testene kan være relevante for flere av oss.
Via nettjenesten kan du legge inn treningsmål, for eksempel at du skal klare å løpe halvmaraton på en bestemt tid. Målet kan lagres til en bestemt dato, og da kan klokken hjelpe deg med å holde riktig fart. Treningsmål kan også være å holde en bestemt fart over tid, eller følge en rute du har løpt tidligere. For å bruke sistnevnte funksjon må du først lagre en tidligere rute som favoritt. Da dukker den opp i favoritter-menyen på klokken. Litt av ruten tegnes opp på skjermen på klokken, og en pil viser hvilken retning du skal løpe. En annen nyttig funksjon er «fasemål», hvor du kan dele treningsøkten inn i flere faser av ulik lengde og intensitet (pulssoner), for eksempel for intervalltrening.
Mange av de avanserte funksjonene er godt gjemt inne på Polar Flow-tjenesten, og må settes opp der før du synkroniserer til klokken.
Konklusjon
Batteritiden er oppgitt til 14 timer trening med beste nøyaktighet på GPS-en, men man kan få opptil 50 timer hvis man bruker en strømsparemodus som gir litt dårligere presisjon på GPSen. Bruker du V800 bare som klokke med aktivitetssporing skal batteriet vare i 30 dager. Undertegnede har hatt fire løpeturer i uken, og batteritiden virker god. Det er først når du trener, og bruker GPS, at batteriet tappes i særlig merkbar grad – bruker du V800 bare som klokke rører batteriindikatoren knapt på seg. Vi har ladet klokken fullt opp igjen kun én gang i løpet av de to ukene den har vært i bruk, og da var det fortsatt ganske mye strøm igjen.
En positiv ting med V800 er at den kan oppgraderes med nye funksjoner etter hvert, via firmware-oppdateringer. Produsenten sier det vil kunne komme tilkobling til mobiltelefon via Bluetooth Smart, slik at du blant annet kan få SMS-varsling – og kanskje også andre funksjoner som mulighet for styring av musikken på mobiltelefonen.
Alt i alt er vi svært godt fornøyd med Polar V800. Den er lekker å se på og enkel i bruk, samtidig som den er proppet full av avanserte funksjoner. Sammen med mobilappen og nettjenesten Polar Flow er vi ikke i tvil om at V800 gjør det enda morsommere å trene. Det eneste som trekker litt ned er at svømmefunksjonene ikke er på plass ennå – men det skal som nevnt komme med en programvareoppdatering snart. Prisen er også forholdsvis høy.
Hvis du synes rundt 4 400 kroner er for dyrt for en treningsklokke, er fortsatt Polar RC3 GPS et godt kjøp til under halve prisen. Den er ikke like avansert, har tregere GPS, og den kan ikke brukes til svømming, men er likevel en god pulsklokke.
Samsung har valgt en litt annen løsning:
Kan Gear Fit være både treningsarmbånd og smartklokke på én gang? »
Få også med deg testene av disse aktivitetsarmbåndene:
Polar V800 er en knallbra treningsklokke med få mangler
Fordeler
- +Logger aktivitet døgnet rundt
- +Vanntett til 30 meter
- +Fungerer også til svømming
- +God app og god nettjeneste
- +Avanserte muligheter, men forholdsvis enkel i bruk
Ting å tenke på
- —Ingen eksportmulighet i web-løsningen