TestSuunto Ambit 3 Vertical

Kan Suunto slå Garmin og Polar?

Vi har testet den nye og avanserte Ambit 3 Vertical-klokken med innebygget barometer.

Introduksjon

Suunto er et merke med en høy stjerne blant mange treningsentusiaster, og i januar lanserte selskapet en ny versjon av toppmodellen Ambit 3. Den nye versjonen har fått navnet Ambit 3 Vertical – og som det fremgår av navnet har denne klokken en rekke funksjoner relatert til høydemåling.

I tillegg til alt det en vanlig pulsklokke kan gjøre, kan Ambit 3 Vertical også fortelle deg hvor høyt over havet du befinner deg, hvor mange høydemeter opp eller ned du har beveget deg, samt la deg se høydeprofiler fra treningsøktene dine.

Klokken måler også aktivitetsnivået ditt gjennom dagen og bruker dette til å anslå restitusjonstid. Du får ikke telling av antall skritt og registrering av søvn, som med for eksempel Garmin Forerunner 920XT eller Polar V800 – men klokken tar hensyn til dette når den skal anslå restitusjonstid.

I likhet med de fleste GPS-baserte treningsklokker er også Ambit 3 Vertical forholdsvis stor, og ganske tykk. Klokken virker solid bygget, med urkasse i en slags hardplast og mineralglass foran skjermen. Rammen rundt skjermen er i matt svartlakkert stål.

Reimen er laget i silikongummi og er myk og behagelig å ha på seg.

Avansert multisportklokke

Ambit 3 Vertical er en avansert multisportklokke som støtter et stort antall ulike treningsformer, for eksempel løping, sykling, ski, mountain biking og svømming i basseng eller utendørs. Du har også multisportmoduser, som triatlon, og du kan selv opprette egne sportsmoduser.

Klokken er vanntett ned til 100 meter.

I tillegg til treningsfunksjonene har klokken også navigasjonsfunksjoner og kompass, samt muligheter for å legge inn apper.

Av eksterne sensorer er det mulig å koble til inntil tre sykkelsensorer, for eksempel hastighet, distanse og pedalfrekvens. Kun én av sensorene kan brukes samtidig. Du kan også koble til wattpedal og fotsensor. Om du ikke bruker fotsensor så brukes aksellerometeret i klokken til å måle løperytmen. Vi har kun testet med den ene sensoren som følger med – nemlig pulsbeltet Suunto Smart Sensor. Det er kun støtte for Bluetooth Smart-sensorer, ikke ANT+ – noe som for mange vil være et minus, i hvert fall om du har sensorer fra før du gjerne vil bruke.

Pulsbeltet har innebygget minne som lagrer pulsdata i tilfelle overføringen til klokken skulle kutte ut.

Pulsbeltet fra Suunto har innebygget pulsminne, det vil si at den bufrer data dersom overføringen til klokken av en eller annen grunn skulle bli avbrutt. Dette er et problem vi har opplevd med nesten alle pulsklokker – at pulsoverføringen i sjeldne tilfeller blir avbrutt noen sekunder slik at du får «huller» i pulsgrafen. Pulsminnet gjør også at du kan bruke pulsbeltet ved svømming, selv om vann blokkerer overføringen av pulsdata der og da.

Barometer og GPS gir større nøyaktighet

Hovedforskjellen mellom den vanlige Ambit 3-modellen og Ambit 3 Vertical er høydemålingen.

Et innebygget barometer i klokken måler lufttrykket. Da vi først skrudde på klokken fikk vi beskjed om at vi befant oss 50 meter under havnivå, til tross for at vi befant oss midt i Oslo sentrum. Men etter litt blaing i bruksanvisningen fant vi ut at vi måtte aktivere funksjonen FusedAlti for å kalibrere høydemåleren. Da henter klokken inn høydedata fra GPS-satellittene og kombinerer dette med data fra barometeret, for å kunne anslå høyden mer nøyaktig. Tallene vi fikk opp da ga straks litt mer mening, og stemte ganske godt overens med virkeligheten.

Når du er ute og løper, sykler – eller hva du nå holder på med – får du kontinuerlig informasjon om høyde, for eksempel hvor mange høydemetere i minuttet du løper opp eller ned.

Så hva er egentlig poenget med alle denne fokusen på høydemåling og barometrisk lufttrykk? Hensikten er ikke bare å gi deg mer nøyaktige høydeprofiler når du er ute og løper, men også å kunne gi mer nøyaktig avstandsangivelse når du er ute og trener.

Løper du mye i ulendt terreng, kan tilbakelagt distanse være større enn om du måler avstand i kun to dimensjoner.

Ettersom klokken også tar i betraktning høydeforskjeller – ikke bare korteste avstand fra A til Å, vil du få mer nøyaktig avstandsmåling. Er det mye oppover og nedoverbakker kan avstandsmålingen bli ganske mye feil om man ikke tar hensyn til bakkene.

På neste side kan du lese om hvordan klokken er i bruk – og vår konklusjon »

Suunto Ambit 3 Vertical HR
7
Bra

Suunto Ambit 3 Vertical HR

sitat"Ambit 3 Vertical er en super treningsklokke, men enkelte mangler trekker ned"

Fordeler

 • Krysse av
  Mange avanserte muligheter
 • Krysse av
  Kombinerer GPS og barometer for mer nøyaktig avstand
 • Krysse av
  Informasjon om høydedata på klokke og i Movescount
 • Krysse av
  Infoskjermer kan tilpasses

Ting å tenke på

 • Bytt
  Lite intuitivt brukergrensesnitt
 • Bytt
  Ikke skritt- og søvnmåling