Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestFitbit Charge HR

Fitbits nye armbånd måler pulsen din døgnet rundt

Vi har testet aktivitetsmåleren Fitbit Charge HR i litt over én uke.

Fitbit Charge HR

Fitbit lager noen av de mest populære såkalte aktivitetsarmbåndene på markedet, og før jul lanserte selskapet tre nye modeller; Fitbit Charge, Fitbit Charge HR og Fitbit Surge.

Remmen har en bedre låsemekanisme enn den vanlige Fitbit Charge-modellen. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Vi testet Fitbit Charge i januar, og ga den en score på 8 av 10 poeng. Nå har vi nettopp fått inn den versjonen som har innebygget pulsmåler: Fitbit Charge HR. Armbåndet ser ved første øyekast nesten identisk ut som den vanlige Charge-modellen, men ser du nærmere etter ser du at den har fått en litt annerledes gummirem. I tillegg til at mønsteret på remmen er annerledes, har Charge HR også fått en mer solid låsemekanisme av «beltespennetypen», i stedet for den enkle mekanismen i Charge-modellen. Remmen er også litt mykere og mer behagelig å ha på seg, men en ulempe med metallspennen er at den har en tendens til å ripe opp for eksempel håndleddstøtten på en bærbar PC.

Pulsmåling gjennom håndleddet døgnet rundt

De fleste produsentene av avanserte pulsklokker sverger til pulsbelter av den typen som du spenner fast over brystkassen, men det finnes også både pulsklokker og smartklokker som måler pulsen ved å lyse gjennom huden på armen. Vi har for eksempel tidligere testet TomTom Runner Cardio, som viste seg å gi svært nøyaktig pulsmåling gjennom håndleddet.

Også Fitbit Charge HR bruker pulsmåling gjennom huden på armen, gjennom en teknologi Fitbit kaller «PurePulse». Fordelen er at du slipper å ta på deg et pulsbelte – som også gjerne kan slutte å fungere om ikke huden under pulsbeltet holdes fuktig.

Fitbit Charge HR er også spesiell siden den faktisk måler pulsen døgnet rundt. Det betyr at du får vite hvor lav hvilepulsen din faktisk blir når du sover.

Pulsmåleren sitter på undersiden. Der plugger du også inn den proprietære ladekabelen. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Pulssensoren sitter rett på undersiden av armbåndet, og måler altså pulsen gjennom huden på oversiden av armen, rett under klokkedisplayet. Du ser at den er aktiv innimellom ved at to grønne lys blinker. En skulle kanskje tro at konstant pulsmåling ville gå veldig ut over batteritiden, men vår test bekrefter produsentens påstand om at batteriet skal holde i rundt fem dager. Det er bare to dager mindre enn batteritiden til Fitbit Charge uten pulssensor.

Vi skal på neste side gå gjennom hvor godt pulsmålingen faktisk fungerer.

Smart mobil-app

Fitbit Charge HR gjør stort sett det samme som Fitbit Flex og Fitbit Charge; den teller antall skritt du har gått i løpet av dagen, den registrerer alle bevegelsene dine døgnet rundt slik at den kan fortelle deg hvor godt du har sovet om natten, og den kan vise statistikk om kaloriforbruk og tilbakelagt distanse. I tillegg er det altså pulsmålingene.

Armbåndet skjønner automatisk om du sover eller er våken, slik at lengre perioder med liten aktivitet automatisk blir logget som søvn.

Fitbit-appen for iPhone.

Aktivitetene dine synkroniseres mot mobiltelefonen via Bluetooth 4.0 Low Energy, hvis du har installert Fitbit-appen på telefonen. Appen finnes til både iOS (iPhone), Windows Phone og til Android. I starten var det noen ganske få Android-mobiltelefoner som var støttet, men listen over støttede enheter har nå blitt ganske lang. Du kan også bruke en medfølgende USB-dongle for å synkronisere mot PC-en. Uansett synkroniseringsmetode, så lastes alle dataene opp «til skyen» slik at du har oversikt over aktivitetene dine både via mobilappen og via nettsiden Fitbit.com på PC-en.

Teller etasjer

Fitbit Charge HR har en bitteliten skjerm på oversiden. Et trykk på en knapp på venstre side veksler mellom ulike visninger, som klokkevisning, antall skritt, puls, antall tilbakelagte kilometre, kaloriforbruk, samt antall trapper du har gått. En trapp tilsvarer omtrent én etasje i en bygning, eller rundt 3 meter.

Trappevisningen funger ved at en innebygget høydemåler finner ut hvor mange etasjer du har beveget deg oppover i løpet av dagen. Høydemåleren teller ikke etasjer når du beveger deg nedover, og kun når du er i bevegelse. Du får med andre ord ingen uttelling på antall etasjer når du går nedover i trapper, og heller ikke om du står stille i en rulletrapp.

Via mobilappen kan du sette opp vekking, slik at armbåndet begynner å vibrere når det er på tide å stå opp. Dermed slipper du å vekke den som eventuelt måtte ligge ved siden av deg. Men det er ingen snooze-funksjon, så skrur du den av uten å stå opp først må du nesten skylde deg selv om du skulle falle i søvn igjen.

En annen funksjon vi bør nevne, er at armbåndet kan vise deg hvem som ringer – inkludert navn på personen hvis du har lagret dette på telefonen din.

På neste side skal vi gå gjennom treningsfunksjonene, og vi skal se på hvordan pulsmålingen fungerer i praksis. Vi skal også se litt nærmere på nettjenesten Fitbit.com.

FitBit Charge HR
8
Meget bra

FitBit Charge HR

sitat"Kontinuerlig pulsmåling er praktisk, men det har sin pris"

Fordeler

 • Krysse av
  God aktivitetsmåler
 • Krysse av
  Pulsmåling døgnet rundt
 • Krysse av
  God batteritid
 • Krysse av
  God app og gode nettsider

Ting å tenke på

 • Bytt
  Unøyaktig pulsmåling under trening
 • Bytt
  Proprietær ladekabel
annonse
Fitbit Charge HRI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no

Pulsmåling / konklusjon

I likhet med Fitbit Charge, har også Charge HR en treningsfunksjon. Ved å holde inne knappen på armbåndet et par sekunder starter du logging av en treningsaktivitet. Dette vil vises i treningsloggen din i Fitbit-appen eller på Fitbit.com. Du riktignok ikke starte en treningsaktivitet, for som vi har vært inne på tidligere så holder Fitbit Charge HR et øye med pulsen din, antallet skritt, tilbakelagt distanse og kaloriforbruk uansett – bare du har armbåndet på deg. Men ved å gi armbåndet beskjed om at du har startet en treningsaktivitet får du tilgang til en del tilleggsinformasjon.

På Fitbit.com får du oversikt over treningen din.

Etter at du har satt Fitbit Charge HR i treningsmodus kan du trykke på knappen for å få informasjon om hvor lenge du har trent, hvor mange skritt og hvor mange kilometer du har tilbakelagt, samt kaloriforbruket ditt. Du kan selvfølgelig også se puls, og du kan se hvilken pulssone du er i: «fat burn», «cardio» eller «peak». Etter at treningen er overstått og armbåndet synkronisert mot Fitbit-appen eller mot PC-en, kan du se et sammendrag av treningen og hvor mye tid du har brukt i de ulike sonene.

Nettsidene gir deg mulighet til å manuelt logge enda mer detaljert informasjon, som blodtrykk, informasjon om hvile-, maks- og normalpuls, samt blodsukkernivå – noe som kan være praktisk spesielt for diabetikere. Pene grafer viser utviklingen over tid.

Fitbit lager også en badevekt som automatisk kan laste opp informasjon om vekt og fettprosent til Fitbit.com. Vi har testet badevekten Fitbit Aria tidligere »

Unøyaktig pulsmåling

Pulsmåling er naturlig nok den funksjonen vi var mest nysgjerrige på. Det å få pulsmåling kontinuerlig døgnet rundt er i seg selv ganske morsomt, men kan dette armbåndet gjøre nytten også for oss som ønsker å bruke det til trening? Kan Fitbit Charge HR være et enkelt og rimeligere alternativ til dyre pulsklokker?

For å sjekke om pulsmålingen var korrekt, tok vi et par løpeturer med Fitbit Charge HR på den ene armen og en av Garmins mest avanserte pulsklokker for løpere, Forerunner 620, på den andre armen. Garmin Forerunner 620 benytter pulsbelte av EKG-varianten som spennes fast over brystkassen, og vår erfaring er at denne gir en svært nøyaktig pulsmåling. Vi har tidligere sammenlignet flere avanserte pulsklokker med pulsbelte, og det er små forskjeller mellom de ulike merkene når det gjelder pulsmåling.

Etter en 20-minutters løpetur med Fitbit Charge HR og Garmin Forerunner 620 endte vi opp med en gjennomsnittspuls som for Fitbit Charge HR sin del var 5-6 prosent for lav. Fitbit ga oss en snittpuls på 151 slag i minuttet, mens Garmin Forerunner 620 viste 160. Vi la pulsgrafene fra Fitbit og Garmin oppå hverandre, og det kan se ut som om pulsmålingen til Fitbit er mer ustabil, og plutselig gjør noen dipp ned der hvor vi ifølge Garmin hadde jevn puls. Når vi fulgte med på pulsvisningen til Garmin og Fitbit mens vi løp, lå Fitbit gjennomgående en del slag lavere enn Garmin. Vi trodde kanskje vi ikke hadde festet Fitbit-armbåndet stramt nok, men uansett om vi brukte det med armbåndet løst eller stramt, var fortsatt pulsen for lav.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Pulsen målt med Fitbit Charge HR (den grønne linjen) varierte mye mer enn målt med Garmin Forerunner 620, og snittpulsen ble også lavere.

Det virker som feilvisningen på puls blir større jo høyere pulsen blir, og ved hvilepuls var visningen noenlunde riktig.

I informasjonen vi fikk med Charge HR fra Fitbits PR-byrå sto det at man skulle eksperimentere med å plassere armbåndet høyere på håndleddet under aktiv trening, ettersom blodstrømmen øker nærmere hjertet. En flytting på bare noen centimeter kan gi en mer nøyaktig måling, hevdes det. Men det er temmelig upraktisk å feste armbåndet høyere opp på armen enn der armen er smalest, ettersom armbåndet da lett sklir ned når du er i aktivitet.

Konklusjon og alternativer

Etter å ha brukt Fitbit Charge HR en ukes tid, kan vi slå fast at dette i likhet med den vanlige Fitbit Charge-modellen er et utmerket aktivitetsarmbånd som er enkelt å bruke, behagelig å ha på seg, og som har mange kjekke funksjoner som motiverer deg til å holde deg mer i aktivitet. I den sammenhengen bør vi også nevne at du kan utfordre venner og bekjente, og se en toppliste over hvem av vennene dine som er mest aktiv.

Fitbit Charge HR. Foto: Fitbit

For å enkelt følge med på pulsen din under trening, kan Charge HR også ha en funksjon – men dessverre virket pulsmålingen ganske unøyaktig for vår del. Det er også vanskelig å se tydelig på den bittelille skjermen hvilken pulssone du befinner deg i. TomTom Runner Cardio, som også måler pulsen gjennom armen, er langt mer nøyaktig – men den er ingen aktivitetsmåler som måler aktiviteten din døgnet rundt.

Les testen av TomTom Runner Cardio »

Vi bør også nevne at kilometertellingen på Fitbit Charge var unøyaktig, men at det er mulig å gjøre noe med det. Når undertegnede løp 1000 meter, viste Fitbit Charge HR en distanse på rundt 850-900 meter. Det gjaldt enten jeg løp på tredemølle innendørs eller utendørs. Dette er imidlertid mulig å kalibrere ved at du går eller løper en kjent distanse og så deler avstanden på antallet skritt. Så må du legge inn skrittlengde for løping og gåing i antall centimeter. Dette er en ganske omstendelig og tungvint måte å kalibrere på – da hadde vi heller foretrukket at du hadde kunnet løpe/gå en distanse, og så taste inn nøyaktig distanse etterpå for å kalibrere automatisk.

Så vil vi anbefale Fitbit Charge HR? Vi liker døgnkontinuerlig pulsmåling, og ved å måle også om natten får du en god måling av hvilepulsen din. Ved å følge med på hvilepulsen kan du se om du har klart å komme i bedre form. Etter hvert som hjertet ditt styrkes vil nemlig hjertemuskelen ikke lenger behøve å slå like raskt for å pumpe blodet rundt i kroppen. Så blir det opp til deg å vurdere om denne funksjonen er verdt de 300-400 kronene mer som Fitbit Charge HR koster sammenlignet med den vanlige Charge-versjonen.

Les testen av Fitbit Charge og konkurrenten Jawbone UP Move her »

For de mer aktive brukerne vil det antagelig være et bedre valg å kjøpe den enkleste Fitbit Charge-versjonen til å logge daglig aktivitet, og heller vurdere å kjøpe en skikkelig pulsklokke som Polar M400 eller Polar V800 til treningsformål.

Vi har sammenlignet Polar V800 med TomTom Runner Cardio og Garmin Fenix 2:
Her er den beste treningsklokken »

Synes du disse er for dyre?
Polar M400 er det beste fra Polar V800, til en mye mer fornuftig pris »

FitBit Charge HR
8
Meget bra

FitBit Charge HR

sitat"Kontinuerlig pulsmåling er praktisk, men det har sin pris"

Fordeler

 • Krysse av
  God aktivitetsmåler
 • Krysse av
  Pulsmåling døgnet rundt
 • Krysse av
  God batteritid
 • Krysse av
  God app og gode nettsider

Ting å tenke på

 • Bytt
  Unøyaktig pulsmåling under trening
 • Bytt
  Proprietær ladekabel
annonse
Fitbit Charge HRI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Les også
Xiaomi Mi Band 2: Xiaomi Mi Band 2 er et superbillig alternativ til Fitbit
Les også
Lyst på treningsklokke eller aktivitetsarmbånd?
Les også
Slik er Fitbits nye treningsklokke
Les også
Nå kan Fitbit-armbåndet ditt automatisk gjenkjenne hva du driver med
Les også
Slik er Sonys nye SmartBand 2
Les også
Garmin Vívoactive: Brukervennlig treningsklokke, smartklokke og aktivitetsarmbånd i ett
Les også
Garmins første med optisk pulsmåler
Les også
Vinn en Fitbit Surge eller morsomme duppeditter
Les også
Fitbit Surge: Denne er både aktivitetsarmbånd og brukervennlig treningsklokke i ett
Les også
Mobiltilbehør til nytte og fornøyelse
Les også
Smartarmbånd eller smartklokke?
Les også
Fitbit Charge og Jawbone UP Move: Disse dingsene gjør det morsommere å være i aktivitet
Les også
Polar M400: Polar M400 er det beste fra Polar V800, til en mye mer fornuftig pris
Les også
Polar V800 mot TomTom Runner Cardio og Garmin Fenix 2: Vi kårer den beste treningsklokken
Les også
Polar V800: Denne GPS-klokken er den råeste vi har testet
Les også
Samsung Gear Fit: Veldig smart tilbehør til Samsung-mobilen
Les også
Polar Loop Activity Tracker: Er dette det kuleste treningsarmbåndet?
Les også
Fitbit Flex: Kom deg opp av sofaen
annonse