På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Veldig smart tilbehør til Samsung-mobilen
Men kan Gear Fit være både treningsarmbånd og smartklokke på en gang?
Innhold
Med sin smale og buede AMOLED-skjerm og sølvramme ser Gear Fit unektelig ganske stilig ut. Den er lettere enn andre smartklokker, og har innbygget pulsmåler og skritt-teller som et treningsarmbånd. I tillegg kan den logge søvnen din, og lese ulike meldinger som kommer inn til mobilen din.
Kommer i flere farger
Reima er i plast, og kommer i flere farger. Den buede skjermen måler 1,84 tommer diagonalt, og klokken veier bare 27 gram. Likevel virker den ganske solid. Etter en måneds uforsiktig bruk har den fått noen skrammer i den blanke rammen, mens glasset over skjermen ser helt nytt ut. Klokka tåler vann, i alle fall så lenge du ikke senker den for dypt.
Operativsystemet i Gear Fit er Tizen, det sanne som i smartklokka Gear 2, som vi testet for ikke så lenge siden. Men selv om operativsystemet er det samme og begge har fått pulsmåler, er det fremdeles en del vesentlige forskjeller mellom de to.
Lett ribbet smartklokke
Geat Fit er nemlig en ribbet smartklokke, der kameraet, handsfree-funksjonen og den innbygde musikkspilleren er ofret for å gjøre Gear Fit mer lik et treningsarmbånd. Du trenger kanskje ikke kamera og handsfree i klokka når du er ute og jogger, men musikkspilleren hadde det kanskje vært greit å beholde. Har du mobilen med deg kan du uansett styre musikkspilleren i denne fra klokkeskjermen.
Ellers har armbåndet stoppeklokke, nedtellingsklokke, værvarsel, kontrollfunksjon for musikkspilleren på telefonen og en funksjon for å få telefonen til å gi lyd fra seg, i fall du er litt usikker på hvor du la den.
Som for resten av Gear-familien, er du avhengig av en app på mobilen for å få det hele til å virke. De fleste funksjonene på klokka er nemlig styrt fra mobilen du har koblet den til. Det gjelder selvsagt alle varslene som kommer inn, i tillegg til at klokka og værvarselet hentes fra mobilen. Nå er det ikke sånn at klokka slutter å vise tiden om telefonen går tom for strøm, men den vil ikke lenger korrigere seg automatisk.
Varsler alt mulig rart
Fra appen på mobilen kan du også bestemme hvilke varsler Gear Fit skal vise, og om den skal varsle deg også når skjermen på Gear Fit er av. Tillater du dette, vil Gear Fit lyse opp og alarmere deg hver gang en melding tikker inn. Det er mulig å få varsler om alt fra Facebook og Spotify-lister, til mer tradisjonelle SMS-er. Men MMS-bilder viser den ikke.
Vi fant ut at det kunne bli i meste laget, og aktiverte derfor funksjonen «hold skjermen slått av». Du kan fremdeles se på klokka for å sjekke om det er kommet nye meldinger.
Fra telefonen kan du også bestemme rekkefølgen på appene du har på Gear Fit. Siden det bare er plass til tre ikoner på skjermen, kan det være greit å ha de du bruker oftest liggende fremst. Ellers er det ikke vanskeligere å bla mellom appene på Gear Fit enn det er på mobilen din.
Skjermbildet kan roteres
Mange har kritisert Gear Fit for å vise informasjon i skjermens lengderetning, slik at du må skakke på hodet for å lese hva som står på skjermen når du holder armen i en naturlig stilling. Dette er ikke vanskeligere enn at du kan velge i menyen på klokken om du heller vil se informasjonen på tvers av den smale skjermen.
Da viser Gear Fit informasjonen på tvers av skjermens lengderetning, og irritasjonsmomentet er kraftig redusert. Til gjengjeld blir det ikke plass til mye tekst på hver linje. Om du først og fremst vil bruke klokken til å lese tekstmeldinger, kan du velge å snu meldingsteksten ved en berøring av et symbol på skjermen. Det er en smart løsning.
Sikkerhetslås
Det er ikke så mange funksjoner på Gear Fit, men noen er det. Blant annet liker vi at Gear Fit kan fungere som lås for telefonen. Det virker på den måten at telefonen låser seg når den kommer langt nok unna Smart-klokka. Da kan ikke telefonen åpnes uten kode, eller om klokke og mobil kommer innenfor rekkevidden av hverandres Bluetooth igjen. På den måten slipper du at noen snoker på telefonen din mens du er et ærend.
Skjermen på klokka er fargerik, i alle fall om du benytter standardoppsettet. Ønsker du en mer diskret layout, kan både klokkeutseende og bakgrunner endres.
For deg som egentlig vil ha et treningsarmbånd
Det finnes ikke så mange grunner til å velge Gear Fit fremfor storebror Gear 2. Det er enten pris, design eller treningsfunksjonene som samlet eller hver for seg blir avgjørende.
Satser du på å bruke Gear Fit for å utvikle deg som toppidrettsutøver, vil du nok merke at hverken pulsmåler eller skritt-teller fungerer optimalt. For de fleste mosjonister er det kanskje ikke så farlig om pulsen ikke registreres kontinuerlig, så lenge den registreres det meste av tiden. Da betyr det antakelig heller ikke så mye at skritt-telleren legger til noen falske skritt om du vifter med armene mens du står i ro. I så måte er ikke denne skritt-telleren verre enn andre, og tre-fire hundre feilrapporterte skritt i løpet av et døgn, vil for de fleste være til å leve med.
Les også: Vi kårer det beste treningsarmbåndet
Smart pulsmåler
Klokka bruker skritt-telleren sammen med pulsmåleren for å se hvilken intensitet du har, og den beregner kaloriforbruket ulikt avhengig av om du sliter i motbakker eller spaserer på flatmark.
Etter å ha testet oss både varme og svette, begynner vi å se nytten i pulsklokka. Informasjonen synkroniseres mot S-health på telefonen, en treningsapp med funksjoner som minner om Runkeeper og Endomondo. Pulsmålingen er ikke alltid presis, men det aller meste av tiden er den til å stole på.
Sjekker søvnkvaliteten
S Health 3.0 er en grei treningsapp, og du kan koble S Health-kontoen din sammen med andre apper, som «Sove». Denne appen bruker klokka di for å registrere hvilket aktivitetsnivå du har om natta. De fleste vil vel ha enkelte reservasjoner mot å dele denne informasjonen med andre, men det er altså mulig.
Aktiverer du appen «Søvn» på klokka, får du en tilsvarende måling, men med mye mindre informasjon. Da vises bare tiden som er gått fra du slår funksjonen på, til du slår den av igjen, og du får beskjed om hvor mange prosent av totaltiden du har vært helt i ro. Men den underliggende informasjonen om hvor aktiv du har vært til de ulike tider av natten dukker opp på telefonen om du senere installerer «Sove».
En annen fordel med å aktivere søvnmåleren, er at dette automatisk setter mobilen i stillemodus. Så lenge søvn er aktivert, slipper du å bli vekket av meddelsomme kompiser med en annen døgnrytme enn deg selv.
Klokken har apper for å registrere løping, gåing, sykling og fottur. Pulsmåleren virker også med Runkeeper og Lark. Sistnevnte er en app som skal motivere deg til å gå en tur hver dag.
Bra batteri
Selve klokka sitter godt på hånden, og har ikke løsnet en eneste gang i løpet av den snaue måneden vi har brukt den. Batterikapasiteten er også bedre enn på noen av de andre smartklokkene vi har prøvd, med unntak av Pebble. Ved normal bruk og registrering av søvn hver natt, holder Gear Fit koken i drøyt fire døgn.
Da må den lades ved hjelp av en liten ladekrybbe du klipser fast under klokka. Krybba har standard micro-USB-inngang for mobillader eller tilkobling til PC. PC-tilkobling har riktig nok ingenting for seg. Du kan ikke overføre filer eller installere apper direkte fra en PC, så det eneste du har å hente fra PC-en er strøm til batteriet.
Reflekser i skjermen – teit løsning
Skjermen er lettlest i skygge, men utendørs kan reflekser være en utfordring. Du kan skru opp lyset i skjermen så den skal være lettere å se i sol, men etter fem minutter skrur den seg tilbake igjen. Ettersom du må inn i menyene for å intensivere lyset, er dette en lite praktisk funksjon. Tenk deg selv – du ser ikke skjermen på grunn av den svake belysningen, og så må du lete i den «usynlige» menyen for å skru lysstyrken opp? Hver femte minutt?
Klokken er ellers enkel å betjene. Tiden vises ikke hele tiden, men når du løfter armen for å se på klokken, tennes skjermen automatisk. Det gjør den også om du kjører bil i mørket, med begge hendene på rattet. I lengden kan det være litt irriterende med lampen som lyser opp hver gang du skal svinge til høyre. Det er imidlertid det også mulig å slå av denne automatikken. Da lyser klokken bare når du trykker på tasten på siden av klokken. Alternativet er å skru på "Søvn". Da tenner heller ikke klokkeskjermen i utide.
Alternativene
Alt i alt er dette et smart tilbehør til din Samsung-mobil. Den virker dessverre ikke med andre mobiltelefoner enn de det står Samsung på. Ifølge Prisguide.no koster klokken fra omtrent 1 650 kroner, og vi synes ikke det er så avskrekkende for en smartklokke med disse egenskapene.
Vil du ha en smartklokke med de samme egenskapene og noen til, er nevnte Gear 2 et godt alternativ. Ellers finner du en test av smartklokken med best batteri, Pebble, her.
Om det er treningsarmbånd du først og fremst er ute etter, kan du vurdere Jawbone Up eller Fitbit Flex.
Les også: Så smarte er smartklokkene »