TestGarmin Fenix 2

Garmins treningsklokke har «alt»

Men kan den hamle opp med toppmodellene fra TomTom og Polar?

Garmin Fenix 2 er Garmins toppmodell innenfor såkalte «multisport»-klokker, og skal ifølge produsenten selv kombinere det beste fra selskapets treningsklokker og friluftsprodukter. I tillegg til at klokken er en tradisjonell pulsklokke, kan den også koble seg opp mot mobilen din via Bluetooth, slik at du kan få ulike varslinger og meldinger på klokken. Den har også enkle navigasjonsfunksjoner.

Fenix 2 er en direkte konkurrent til Polars multisportklokke Polar V800. Men det er en del forskjeller mellom de to. Polar V800 kan registrere aktivitene dine døgnet rundt så lenge du har på klokken, mens Fenix 2 er en ren treningsklokke som registrerer aktiviteter kun når du ber klokken om det. Samtidig har Fenix 2 en del funksjoner som mangler på V800, og V800 kan gjøre ting Fenix 2 ikke kan. Dette skal vi komme nærmere inn på etter hvert.

Her kan du lese testen av Polar V800 »

Støtter mange idrettsgrener

Garmin Fenix 2 har noen flere funksjoner enn Polar V800 (til høyre), men V800 er enklere å bruke og har bedre og mer lettleste informasjonsskjermer.Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

GPS-klokker er ofte litt store og klumpete, og det gjelder også Garmin Fenix 2. Klokken er en god del tykkere enn Polar V800 – som riktignok er en av de slankeste GPS-pulsklokkene på markedet. Vi synes likevel Fenix 2 ser ganske tøff ut – selv om den ikke er like «strømlinjeformet» og elegant som V800. Men det er smak og behag – noen liker nok bedre den litt røffe friluftsdesignen til Fenix 2.

Selve klokken er laget i stålforsterket termoplast og det er brukt mineralglass for å gjøre skjermen ripesikker. Den brede klokkereimen er laget i myk gummi, og klokken er ganske behagelig å ha på seg – selv om tykkelsen på klokken gjør at du bør ha ganske vide skjorteermer.

Dette er en multisportklokke som kan brukes innenfor en rekke ulike idrettsgrener, enten du løper, sykler, går på ski, svømmer, eller driver med noe annet. Du kan skifte mellom ulike aktiviteter, for eksempel fra sykling til løping, og fortsatt ha oversikt over den totale tiden du har brukt – samt distanse og andre data for hver av aktivitetene. Multisportfunksjonen kan brukes til vanlig triathlon, eller du kan opprette dine egne multisportaktiviteter bestående av de idrettsgrenene du liker best.

Siden klokken skal kunne brukes til svømming, er den selvfølgelig vanntett. Produsenten oppgir at den skal være vanntett til 50 meter (5 ATM). Det følger for øvrig med en stropp som kan brukes hvis du skal feste klokken rundt en vinterjakke, i stedet for å ha den rett på kroppen. Kjekt i skibakken.

Lade- og synkroniseringskabelen klipses fast på klokken og kobles til via fire vanntette kontaktpunkter på baksiden.Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Når du svømmer, kan klokken telle antall svømmetak og den registrerer automatisk når du snur i bassenget. Svømmer du i basseng, legger du inn lengden på bassenget før du starter – slik at avstandsberegningen blir mest mulig korrekt. Det er også mulig å bruke Fenix 2 til svømming i åpent vann. Pulsregistrering fungerer ikke under svømming.

Vi har testet Fenix 2 kun med løping.

Det medfølgende «HRM Run»-pulsbeltet bruker ANT+-teknologien til å kommunisere med klokken. En litt spesiell ting med beltet er at det inneholder et aksellerometer, som betyr at det kan måle hvor mye overkroppen din beveger seg opp og ned når du løper, og hvor lenge føttene dine er i kontakt med bakken. Det åpner for en del avanserte analysemuligheter. Det er naturligvis om å gjøre å bruke mest energi på å bevege kroppen fremover i stedet for opp og ned, og å være i kontakt med bakken så kort tid som mulig. Du kan bruke et hvilket som helst annet ANT+-pulsbelte, men da mister du den ekstra funksjonaliteten som aksellerometeret gir.

Med ANT+ kan du for øvrig koble pulsbeltet til både klokken og en smartmobil med ANT+-støtte – samtidig. Vi benyttet oss av dette for å få pulsmåling både på klokken og i treningsappen Endomondo på en Samsung Galaxy S5.

Lite informasjon per skjermbilde

Mens V800 har en firkantet skjerm, har Fenix 2 en mer tradisjonell, rund skjerm. Ulempen med en rund skjerm, er at den begrenser hvor mye informasjon du får plass til på skjermen. Spesielt under trening ser vi at det er plass til mye mer informasjon på den firkantede skjermen til V800, og skjermbildene er langt fra like lettleste og oversiktlige som på Polars toppmodell.

Noen skjermbilder fra Fenix 2. Fra venstre: 1) Start av aktivitet, 2) en av flere informasjonsskjermer under løping, 3) "virtual partner" lar deg konkurrere mot virtuell treningspartner, 4) barometer.Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Du betjener klokken med fem knapper som er plassert rundt kanten. En stor, rød knapp øverst til høyre brukes for å starte en treningsøkt. Menyknapper på venstre side brukes for å bla opp og ned i menyer, eller i listen over tilgjengelige aktiviteter. Holder du inne menyknappen et par sekunder, får du opp innstillingsmenyer og valg for mobiltilkobling, ulike verktøy – som sol- og månekalender og beste tider for jakt og fiske (!).

Etter at du har startet en treningsøkt kan du bruke opp- og ned-tastene på venstre side av klokken for å bla mellom de ulike informasjonsskjermbildene. Du kan se tilbakelagt distanse, puls, tempo og alle de vanlige tingene du forventer å finne på en pulsklokke. I tillegg er det en funksjon som heter «Virtual partner», hvor du kan legge inn en tenkt treningskompis og snittfart. På ett av skjermbildene kan du se hvordan du ligger an i løypa i forhold til den virtuelle treningskompisen, og du får også varslinger hvis du ligger bak. En kjekk funksjon for eksempel hvis du har bestemt deg for å løpe maraton på en gitt tid.

Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

De ulike skjermbildene kan tilpasses etter behov, slik at du får den informasjonen du trenger. Men det er som nevnt ikke plass til så mye på hver skjerm. Vi synes også pulsvisningen er dårligere enn på Polar-klokkene. Pulsen vises både som graf og som et tall, og du får se hvilket pulsområde du befinner deg i (for eksempel 130-150 slag i minuttet). Pulssonen kan vises ved hjelp av små markører rundt kanten av skjermen – dette måtte vi faktisk sjekke bruksanvisningen for å finne ut av hva var. Dette er noe som går igjen med Fenix 2 – mange av funksjonene er ikke spesielt intuitive, og det anbefales absolutt at du blar gjennom bruksanvisningen for å finne ut av alle funksjonene (den fullstendige bruksanvisningen finner du på Garmins nettsider). Vi savnet for øvrig en funksjon for å låse en pulssone for å få varsling om du beveger deg over eller under.

Når du løper innendørs på tredemølle, eller bruker ergometersykkel, fungerer selvfølgelig ikke GPS-en. I stedet brukes aksellerometeret for å beregne hvor langt du løper eller sykler. Denne funksjonen kalibreres automatisk hvis du tar et par løpeturer utendørs, slik at klokken etter hvert lærer hvor mange skritt du bruker på å tilbakelegge en gitt avstand med en viss fart.

Rundetider kan tas automatisk – for eksempel hver kilometer, eller når du trykker en knapp.

Etter endt treningsøkt får du en oppsummering av treningsøkten, og du får se hvor god treningseffekten var. Sistnevnte vises også bare som et tall som du må ty til bruksanvisningen for å tyde – på Polar V800 får du i tillegg en tekst som forklarer på en lettfattelig måte hva treningseffekten var (for eksempel fettforbrenning, forbedring av utholdenhet, osv.) Ved å velge detaljer får du svært detaljert informasjon, men klokken responderer ganske tregt – og det tar litt tid fra du trykker «detaljer» til informasjonen faktisk dukker opp på skjermen.

Gode nettsider og fine apper

Via nettjenesten Garmin Connect får du detaljert informasjon om treningsøktene dine. Det finnes også apper til Android og iOS.

Bruker du Fenix 2 med pulsmåler vil klokken kunne beregne hvor god kondisjon du er i. Du bør ha fylt ut litt data om deg selv først, og ha løpt noen løpeturer – men etter det vil klokken vise maksimalt oksygenopptak – og en indikator som viser hvor god form du er i (fra 1-5, hvor 5 er dårlig og 1 er veldig bra). Basert på kondisjonen din kan Fenix 2 anslå omtrent hvor lang tid du vil bruke på ulike konkurransedistanser, som 5 km, 10 km, halvmaraton og maraton. Klokken mangler imidlertid de avanserte kondisjonstestene Polar V800 har – som for eksempel mulighet til å kontrollere dagsformen ved å måle forskjeller i hvilepuls når du ligger og når du står. Til gjengjeld har har klokken mer avanserte funksjoner for analyse av «løpsdynamikk» – som hvor mange skritt du tar i minuttet, hvor mye kroppen din beveger seg opp og ned når du løper, samt hvor lang tid føttene dine er i kontakt med bakken. Alt dette kan brukes til å forbedre løpeteknikken din over tid.

Restitusjonstid er også en nyttig funksjon, som vi også finner på Polar V800. Det er et anslag på hvor lang tid det vil ta før du er fullt ut restituert etter en treningsøkt.

Klokken kan synkroniseres mot nettjenesten Garmin Connect, hvor du får detaljert oversikt over alle treningsøktene dine. Du kan se på et kart hvor du har løpt, og du får grafer for puls, hastighet, høyde, og mye mer. Høydedata fra klokkens innebygde barometer registreres også på kartet.

Det finnes apper til Android og iOS, og du kan synkronisere klokken mot Garmin Connect via mobiltelefonen. I disse appene finner du også detaljert informasjon om treningsøktene dine. Det er verdt å merke seg at du ikke kan bruke Bluetooth samtidig med ANT+, det vil si at du må velge om du vil ha klokken koblet opp mot mobiltelefonen eller mot pulsbeltet. I innstillingsmenyene kan du imidlertid velge at Bluetooth skal være på bare når du ikke trener. Da kan du også få varslinger fra mobiltelefonen vist på klokken, for eksempel kalendervarslinger.

Kobler du klokken til mobiltelefonen kan du dele treningsøkten med venner via funksjonen Live Track, hvor venner kan treningsøkten live på et kart. Men da mister du altså pulsmålingen.

En kjekk funksjon, som Garmin kanskje har «lånt» fra Strava, er «segmenter». Med denne funksjonen kan du definere en strekning som et segment, og så vil du på Garmin Connect-nettsiden (eller i appen) kunne se hvem som har løpt (eller syklet) strekningen raskest. Dermed kan du enkelt konkurrere med andre, eller eventuelt med deg selv.

Andre funksjoner

I tillegg til vanlige aktiviteter som løping, sykling, svømming og skigåing, har du også en funksjon som heter «navigasjon». Du kan lagre såkalte «veipunkter», som for eksempel kan være stedet du befinner deg akkurat nå. Så kan klokken hjelpe deg med å finne veien tilbake. Har du vært ute og løpt, eller gått, kan ruten lagres som et «spor», som du så kan følge tilbake igjen. Med funksjonen «Sight'n Go» kan du peke klokken mot et objekt langt unna – for eksempel et fjell - og låse retningen. Så vil det innebygde kompasset vise deg retningen du skal holde for å komme frem til det aktuelle punktet.

Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Navigasjonsfunksjonene – og kompasset og høydemåleren i klokken – er nok nyttige å ha for friluftsmennesker, men det er verdt å merke seg at kartene på den lille skjermen er svært enkle og lite innholdsrike. Du kan finne frem med dem, men for oss som er blitt vant med Google Maps virker kartnavigasjon på Fenix 2 veldig rudimentær. Av litt mer spesielle navigasjonsfunksjoner, nevner vi geocaching-funksjonen. Installerer du en plugin til nettleseren på PC-en, kan du sende geocache-lokasjoner til klokken og bruke klokken til å navigere. Dette fungerer imidlertid mye bedre på en mobiltelefon. Lurer du på hva geocaching er? Les mer om det her »

Ellers har klokken innebygget barometer og høydemåler, og det er også en temperatursensor. Denne kan nok bli noe påvirket av kroppsvarmen, men det er mulig å kjøpe en ekstern temperatursensor – noe vi innbiller oss er mest for spesielt interesserte.

Fenix 2 med ladekabelen klipset på plass.Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Av ekstrautstyr finnes det blant annet en fotsensor for mer nøyaktig måling av avstand og tempo når du trener innendørs, samt at du kan koble til sensorer for pedalfrekvens på sykkel.

Batteriet i pulsbeltet er oppgitt til 1 år ved 1 times trening hver dag, mens batteriet i klokken skal holde i opptil 5 uker hvis du ikke bruker den til trening. Trener du (og det er jo litt av poenget med en slik klokke), skal batteriet holde i 16 timer ved høy GPS-nøyaktighet, eller opptil 50 timer om du går ned på GPS-nøyaktigheten.

Konklusjon

Garmin Fenix 2 er en svært godt utstyrt treningsklokke som er proppet full av avanserte funksjoner. Den egner seg godt enten du driver med løping, sykling, går på ski, eller driver med andre aktiviteter. Det som trekker ned, er at brukergrensesnittet er lite intuitivt, at menyene er litt trege, og skjermbildene under trening har plass til lite informasjon. På den positive siden nevner vi svært gode nettsider og gode funksjoner for treningsanalyse.

Vi mener imidlertid at konkurrenten Polar V800 er et bedre valg for de fleste. V800 er mer intuitiv og enklere å bruke, samtidig som den har en bedre skjerm med mer lettleste informasjonsskjermbilder. I løpet av de ukene vi løp med både V800 og Fenix 2 på hver sin arm (!), opplevde vi at V800 gjennomgående var en del raskere enn Fenix 2 på å finne GPS-posisjonen før start (begge var riktignok forholdsvis kjappe). Fenix 2 har mer avanserte funksjoner for å analysere løpeteknikken din, og den har en god eksportfunksjon – noe som dessverre foreløpig mangler i V800. Men de fleste vil nok likevel bli mer fornøyd med Polar-klokken.

Et annet godt valg er TomTom Runner Cardio, som riktignok er en ren løpeklokke (det finnes en multisportversjon også). TomTom Runner Cardio gjør pulsbeltet overflødig ved at pulsen måles gjennom huden i håndleddet, og klokken synkroniseres automatisk mot treningstjenester som Endomondo, Strava og Runkeeper. Men den mangler noen av de mer avanserte funksjonene du finner i Polar V800 og Garmin Fenix 2.

Les testen av konkurrenten Polar V800 her »

Samsung har valgt en litt annen løsning:
Kan Gear Fit være både treningsarmbånd og smartklokke på én gang? »

Garmin Fenix 2
7
Bra

Garmin Fenix 2

sitat"Garmin Fenix 2 er en velutstyrt pulsklokke, men den kunne vært enklere å bruke"

Fordeler

 • Krysse av
  Mange funksjoner
 • Krysse av
  Avansert analyse av løpestil
 • Krysse av
  Kan få informasjon fra mobiltelefonen
 • Krysse av
  God treningsapp og nettside
 • Krysse av
  Vanntett til 50 meter
 • Krysse av
  Støtter mange treningsformer

Ting å tenke på

 • Bytt
  Kan ikke kommunisere med mobil og pulsbelte samtidig
 • Bytt
  Treg
 • Bytt
  Litt uoversiktlige skjermbilder
 • Bytt
  Forholdsvis stor og klumpete
Les også
Nye sykkeldingser fra Garmin kan berge liv
Les også
Garmins første med optisk pulsmåler
Les også
Smartarmbånd eller smartklokke?
Les også
Smartklokker: Test av Samsung Gear 2, Gear S, LG G Watch, LG G Watch R og Sony Smartwatch 3
Les også
Polar M400: Polar M400 er det beste fra Polar V800, til en mye mer fornuftig pris
Les også
Fitbit planlegger skikkelig GPS-treningsklokke
Les også
Polar V800 mot TomTom Runner Cardio og Garmin Fenix 2: Vi kårer den beste treningsklokken
Les også
TomTom Runner Cardio: TomTom har endelig fjernet beltet til pulsklokka
Les også
Polar V800: Denne GPS-klokken er den råeste vi har testet
Les også
Fitbit Flex, Polar Loop og Jawbone Up: Vi kårer det beste treningsarmbåndet
Les også
Vi har testet appene som får deg i toppform
annonse