TestPolar RC3 GPS

Denne gjør det morsommere å trene

Polars GPS-klokke er blant de tynneste og letteste på markedet.

Det første skjermbildet viser puls, hastighet akkurat nå, samt tilbakelagt distanse. Du bytter til andre visninger med to knapper på høyre side av klokken.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Micro-USB-kontakten på baksiden er beskyttet av et deksel som spretter på plass ved hjelp av en magnet.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

En pulsklokke kan være et nyttig og ikke minst motiverende hjelpemiddel, enten du trener ofte og mye eller snører på deg joggeskoene bare en sjelden gang. Med en pulsklokke er det lettere å variere intensiteten på treningen, og på den måten komme raskere i form.

Polar er en av de mest kjente – og anerkjente – produsentene av pulsklokker. Men inntil nylig har selskapet helt manglet en pulsklokke med innebygget GPS, slik at du kan spore treningsøkten din på et kart – samt ha oversikt over tilbakelagt distanse, gjennomsnittsfart og annen nyttig informasjon.

Den innebygde GPS-en i Polar RC3 GPS gjør at denne klokken i stor grad erstatter treningsapper til mobilen, selv om den også kan fungere som et supplement. GPS-klokken registrerer hvor du har løpt, og plotter dette inn på et kart sammen med øvrig informasjon om treningsøkten din på Polarpersonaltrainer.com.

Slank og pen

Pulsklokker pleier ofte ikke å være spesielt lekre å se på – og undertegnede har heller ikke tidligere hatt spesielt mye til overs for designen til pulsklokkene fra verken Polar, Garmin eller andre. Vi synes likevel at Polar med RC3 har tatt et stort skritt i riktig retning. Klokken ser riktignok ikke veldig dyr og eksklusiv ut, men den er slank og pen å se på – og helt klart noe du kan ha på deg til daglig, også når du ikke trener.

Selve klokken veier 58 gram og har en tykkelse på 13,7 millimeter. Det er tynnere og lettere enn Nike SportWatch GPS, som vi har testet tidligere.

Klokken er stort sett laget i plast, med en gummirem. Hele fronten av klokken er dekket av glass som går litt på utsiden av selve skjermen. I hvert hjørne av klokken er det knapper for å aktivere de ulike funksjonene, til å bla i menyer og for å starte og stoppe registrering av en treningsøkt.

Vi har brukt Polar RC3 jevnlig i flere uker, og synes klokken er behagelig å ha på seg. Gummiremmen er er perforert slik at den slipper gjennom svette - og dermed ikke blir så "klam" å ha på seg som enkelte andre klokker vi har prøvd. Lav vekt gjør at du merker lite til at du har klokken på armen, og at den er såpass tynn gjør at den ikke er i veien når du har på deg en treningsjakke eller langarmet treningstrøye.

Under eller etter løpet kan du se hvor lenge du har løpt i de ulike pulssonene.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Mange funksjoner

Polar RC3 GPS er ifølge produsenten beregnet på mosjonsløpere og syklister, og selv om klokken koster rundt 2000 kroner er den langt fra den mest avanserte pulsklokken Polar har å by på. Men den er likevel svært godt utrustet når det kommer til funksjoner, og den har selvfølgelig den fordelen at den har innebygget GPS. På noen andre Polar-modeller trenger du en GPS-enhet i tillegg.

GPS-funksjonen i klokken gir deg oversikt over fart og distanse, og ved normal utendørsbruk viser våre tester at denne funksjonen normalt er svært nøyaktig. Vi har gjort ettermålinger på kart, og på våre løpeturer som vanligvis var fra 7 - 15 kilometer lange var det lite avvik, maks noen få meter.

Men det er viktig at du venter til klokken har funnet posisjonen din skikkelig før du begynner å løpe. Dette skal ifølge Polar ta mellom 30 og 60 sekunder, men vi opplevde at den noen ganger kunne bruke litt lenger tid. Starter du en treningsøkt i nærheten av der du brukte klokken sist, går det raskere.

Klokken er vanntett og IP67-sertifisert, men er ikke ment brukt under vann. Micro-USB-kontakten på baksiden av klokken er dekket av et lite deksel som spretter på plass ved hjelp av en magnet. Det er en gummipakning på denne, men vi opplevde likevel at det kom fukt på baksiden – i kontakten. Om dette gjør noe, er vi usikre på. Vi merket aldri noen problemer med klokken som følge av dette.

Pulsbeltet som følger med er ganske standard. Det sitter godt og er behagelig å ha på seg under trening. Det benytter Polars egen proprietære standard, W.I.N.D., som er utbredt i treningsutstyr også på treningssentere. Vi skulle gjerne sett at det ble benyttet Bluetooth 4.0 "low energy" i stedet, da ville pulsbeltet kunne brukes både med pulsklokken og med treningsapper til mobiltelefonen (i hvert fall på iPhone. Skikkelig støtte for Bluetooth 4-utstyr på Android er ikke på plass ennå.).

Du får kjøpt skrittsensor og tråkkfrekvenssensor (kadens) som ekstrautstyr.

På Polarpersonaltrainer.com får du oversikt over treningen.

God treningslogg

Når du skrur på klokken første gang tas du gjennom en meny hvor du blant annet må velge språk, om du vil ha metriske eller britiske enheter, samt at du må legge inn informasjon om egen vekt og høyde, samt fødselsdato – slik at klokken kan ta hensyn til alder ved beregning av makspuls. Makspuls kan selvfølgelig legges inn manuelt også. Det er støtte for norsk språk, noe som er et stort pluss.

Når klokken kobles til PC-en synkroniseres treningsdataene automatisk mot tjenesten Polarpersonaltrainer.com. Her finner du oversikt over alle treningsøktene og rutene dine. Det er også mulig å sette opp treningsprogrammer. Programmene kommer ikke over til klokken, men hvis du har satt opp et treningsprogram som går frem mot et løp – for eksempel maraton – så vil klokken vise deg hvor mange dager det er igjen til løpsdagen. Det kan jo motivere deg til å få på deg joggeskoene.

Den store skjermen på klokken gir deg god oversikt over den viktigste informasjonen når du løper. Du kan velge mellom sju ulike informasjonsskjermer ved å trykke knappene for å bla opp eller ned. Den første skjermen viser deg puls, fart for øyeblikket i minutter per kilometer, samt tilbakelagt distanse. Med et kjapt tastetrykk veksler du til skjerm to som viser blant annet hastighet, distanse og varighet av økten. Den tredje skjermen er nyttig når du trener i ulike pulssoner, for eksempel ved intervalltrening. Da ser du hvilken av de fem pulssonene du befinner deg i for øyeblikket, samt hvor lang tid du har trent i denne sonen.

Du kan selvfølgelig låse klokken til en pulssone. Da vil du bli varslet hvis pulsen går over eller under de angitte grensene. Klokkken har for øvrig en smart funksjon som kalles ZoneOptimizer, som automatisk analyserer pulsen din når du gradvis øker treningsintensiteten. På den måten kan klokken estimere makspulsen din og sette opp de ulike pulssonene automatisk.

Skulle vi savnet noe, måtte det vært mulighet for å endre hvilken informasjon som skal vises på de ulike skjermene. Undertegnede savnet for eksempel å se både varighet og puls i samme skjermbilde. Det er heller ingen kjapp måte å sjekke hvor mye klokken er. På en annen Polar-modell, FT-80, kan du holde klokken opp mot pulsbeltet for å raskt vise klokkeslett – før klokken skifter tilbake til treningsvisning. En kjekk funksjon vi gjerne skulle sett på RC3 GPS også. Men ellers er informasjonen du får på skjermen veldig god.

Etter løpet får du et sammendrag. Du kan bla i skjermbilder som viser blant annet gjennomsnitspuls og makspuls, kaloriforbruk og treningseffekt.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Etter treningen

Når du er ferdig med treningsøkten vil du få en oppsummering som viser deg blant annet gjennomsnittspuls, makspuls, kaloriforbruk, tilbakelagt avstand, samt informasjon om hvilke av de fem pulssonene du har trent i. Klokken vil også analysere treningsøkten, og gi deg tilbakemelding på hva slags treningsfordel du har hatt av treningsøkten. Dette kan være for eksempel om løpeturen eller sykkelturen har forbedret kondisjonen din, har gjort deg mer utholdende, har forbedret sprinthastigheten, eller andre ting.

En funksjon vi ikke har nevnt, er "Back to start". Den bruker GPS-en til å fortelle deg veien tilbake til der du startet treningsøkten. Kanskje mest praktisk hvis du løper eller sykler i terreng.

Batteriet i klokken varer i 12 timer ved bruk av GPS, og i fire måneder når du ikke bruker GPS-en. Det betyr at du bør lade opp klokken etter at du har gjennomført noen treningsøkter. Men det gjør du samtidig som du synkroniserer den mot PC-en.

Polar RC3 GPS.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Konklusjon

Polar RC3 GPS er en avansert pulsklokke som samtidig er enkel å bruke, og den er som sagt såpass slank og stilig at den fint kan brukes som armbåndsur til daglig. Om ikke annet enn for å fortelle hele verden at du er en av dem som liker å holde deg i form.

Vi har testet klokken stort sett ved løping utendørs, men har også prøvd den på et par sykkelturer. For syklister vil mulighet for tråkkfrekvenssensor være et stort pluss. Det finnes til og med en holder som lar deg feste klokken på sykkelstyret. Trener du mye innendørs, for eksempel på tredemølle, kan klokken også være nyttig - selv om GPS-en da ikke vil ha noen funksjon. Vi testet den på tredemølle, og det virket som om klokken forsto at vi var i ro og at den ikke skulle ta hensyn til GPS-data. Dermed slapp vi å få plottet inn meningsløse GPS-data på et kart etter treningen.

Er du ute etter en avansert pulsklokke med GPS, bør du absolutt vurdere Polar RC3 GPS. Et annet og rimeligere alternativ er Nike SportWatch GPS, som er koblet opp mot tjenesten Nike+. Men denne klokken har langt færre muligheter enn Polar RC3 GPS, og støtter blant annet ikke pulssoner – en ganske sentral egenskap for mange som trener.

Les også vår store test av 10 treningsapper til mobilen.

Polar RC3 GPS
7
Bra
Anbefalt

Polar RC3 GPS

Les også
Polar V800: Denne GPS-klokken er den råeste vi har testet
Les også
Smart treningsdings til sykkelen
Les også
I'm Watch: Denne smartklokken kjører Android
Les også
Kan Garmin gjøre trening gøy igjen?
Les også
Ti treningsapper til mobilen: Disse appene gjør det morsommere å trene
Les også
Slik får du pulsmåling i treningsappen
Les også
Denne gjør det morsommere å trene
annonse