På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Brukervennlig treningsklokke, smartklokke og aktivitetsarmbånd i ett
Garmin Vívoactive er tynn og lett og kan mye, men den har ett problem.
Innhold
- Side 1
- Bla om til neste side, så skal vi se nærmere på Garmin Vívoactive »
- Side 2 – Vívoactive i bruk
- Tynn og lett med super skjerm
- Synkroniseringstrøbbel på Samsung Galaxy S6
- Klokken i bruk
- På neste side ser vi mer på hvordan skjermbildene kan tilpasses – og så skal vi konkludere. Bør du kjøpe Vívoactive, eller ikke? »
- Side 3 - Konklusjon
- Skjermbildene kan tilpasses
- Golf-modus
- Konklusjon og alternativer
Side 1
Smartklokker, aktivitetsarmbånd og rene treningsklokker holder på å smelte mer og mer sammen. Mange avanserte smartklokker som tidligere først og fremst var telefontilbehør har fått innebygget pulsmåler og skritteller, mens tradisjonelle pulsklokker har fått funksjoner du tidligere fant bare i smartklokker.
Garmin Vívoactive er et slikt hybridprodukt. Klokken ser ut som en pulsklokke eller smartklokke, men kan i likhet med selskapets enklere Vívofit-armbånd og konkurrerende armbånd som Fitbit Charge også måle aktivitetsnivået ditt gjennom hele døgnet – i tillegg til å måle søvnkvalitet. Samtidig kan den gi deg varslinger fra mobiltelefonen, værmelding, SMS-er og andre funksjoner som du finner på smartklokker fra for eksempel Samsung eller Apple.
Vívoactive er også en treningsklokke som ved hjelp av den innebygde GPS-en kan spore treningsøkten på et kart, og kobler du til et pulsbelte får du pulsmåling. Det er ikke pulsmåling gjennom huden på håndleddet slik du har i for eksempel Fitbit Surge eller TomTom Runner Cardio – men vår erfaring er at tradisjonelle pulsbelter ofte er mer nøyaktige, selv om de kan være litt upraktiske.
Klokken er vanntett ned til rundt 50 meter og har treningsmoduser for løping, sykling, svømming, gåing, golf, samt innendørsmoduser for løping og sykling.
Garmin Vívoactive virket altså som et svært spennende produkt, spesielt tatt i betraktning at den ikke bare har mange nyttige funksjoner, men også er en av de tynneste og letteste GPS-treningsklokkene på markedet.
Bla om til neste side, så skal vi se nærmere på Garmin Vívoactive »
Garmin Vivoactive
Vívoactive kombinerer det beste fra aktivitetsarmbånd, pulsklokker og smartklokker
Fordeler
- +Tynn og lett
- +Enkel å bruke
- +Varslinger fra mobiltelefonen
- +Veldig god utendørsskjerm
- +Touchskjerm
- +God Garmin Connect-tjeneste
- +Vanntett
Ting å tenke på
- —Synkroniseringsproblemer mot Android-telefoner
Side 2 – Vívoactive i bruk
Tynn og lett med super skjerm
Vívoactive finnes i både svart og hvit utførelse, og den er med sine 8 millimeter en av de absolutt tynneste treningsklokkene på markedet. Til sammenligning er TomTom Runner Cardio rundt 13,5 millimeter tykk mens Polar M400 har en tykkelse på 11,5 millimeter.
Også vekten er lav. Inkludert gummireimen veier klokken 38 gram (18 gram uten reim), og det kombinert med en myk rem gjør at du knapt merker at du har klokken på deg. Det at klokken også er tynn gjør at den heller ikke så ofte kommer i veien eller hekter seg fast i ting.
Det er kun to knapper på klokken – en knapp på venstre side som brukes for å skru på skjermbelysningen, og en knapp på høyre side som brukes for å gå til en meny hvor du blant annet kan velge mellom ulike treningsaktiviteter.
Skjermen så i utgangspunktet litt mørk ut, men da vi tok den ut i sollys skjønte vi godt hvorfor Garmin har valgt en såkalt transreflektiv fargeskjerm. Skjermen kan vise farger, et litt begrenset utvalg riktignok, og er av en type som bare blir bedre jo mer lys den får på seg. Oppløsningen på skjermen er 205 x 148 piksler, som betyr sylskarpt og detaljert bilde. Er du ute og trener etter mørkets frembrudd fungerer skjermbelysningen bra, men det er ute i solen at denne skjermen virkelig overbeviser.
Du kan sveipe med fingeren over skjermen for å velge mellom å vise klokken, et skjermbilde som viser hvor aktiv du har vært i løpet av dagen, samt skjermbilder med informasjon fra mobiltelefonen. Via tjenesten Garmin Connect IQ kan du tilpasse hvordan du vil at «urskiven» skal se ut, og du kan også laste ned ulike apper og widgeter.
Vi synes ikke utvalget av apper var kjempebra, men en del nyttige apper finnes det. Muligheten for å bytte ut klokkevisningen med noe annet vil sikkert også tiltale mange.
Synkroniseringstrøbbel på Samsung Galaxy S6
Klokken kan synkronisere aktivitetene dine til Garmin Connect, som er en tjeneste som samler oversikt over alle aktivitetene dine. Garmin Connect kan enten brukes via nettleseren på PC-en, eller via apper til Android eller iOS (Windows Phone finnes ikke). Garmin anbefaler at du kobler klokken til mobiltelefonen via Garmin Connect-appen på telefonen, men det er også mulig å synkronisere klokken ved å plassere den i den medfølgende ladeenheten som du plugger i PC-ens USB-port. Vil du ha kontinuerlig synkronisering gjennom dagen er det imidlertid best å bruke mobilappen.
En annen fordel med å ha klokken kontinuerlig synkronisert via Garmin Connect-appen er at du da også får varslinger fra telefonen direkte på klokken. Når noen ringer eller du får en SMS, viberer klokken og du får informasjon direkte på klokkeskjermen. Ved å sveipe mellom de ulike skjermbildene kan du også se kalenderhendelser, styre musikk på telefonen via klokken eller få værvarsling.
Da vi begynte å teste Vívoactive på en Samsung Galaxy S6 hadde vi problemer med at klokken hele tiden koblet seg fra telefonen. En kollega som prøvde klokken hadde også samme problem på sin S6. Når telefonen koblet seg fra fikk vi beskjed på klokken om at Garmin Connect Mobile-tilkobling kreves for å vise informasjon fra telefonen, og vi ble nødt til å skru av og på Bluetooth for å koble til på nytt. Et Google-søk avslører at flere andre brukere opplever samme problem, også på andre Android-telefoner. Garmin Norge bekrefter at de har hørt om problemet – og at det antagelig er et softwareproblem. Når klokken var koblet til Galaxy S6 gikk det også kraftig ut over batteritiden til telefonen.
Underveis i testen byttet vi derfor til en iPhone 6, og der fungerte alt prikkfritt. Klokken synkroniserte seg automatisk så lenge Connect-appen var startet opp og lå i bakgrunnen, uten at det så ut til å påvirke telefonens batteritid noe særlig. Det er Bluetooth 4.0 Low Energy som brukes for kommunikasjon.
Vi fikk varslinger (med vibrasjon) og informasjon kontinuerlig på klokken – noe som viste seg å være en funksjon vi begynte å sette mer og mer pris på jo lenger vi brukte klokken. Det er veldig kjekt å bare kunne kaste et raskt blikk på klokken når det kommer en SMS eller en Facebook-varsling, i stedet for å måtte fiske frem telefonen hver gang. Du kan ikke gjøre noe med varslingene på klokken, kun lese dem.
Batteritiden er oppgitt til tre uker, eller ti timer hvis du bruker GPS-en (det vil si når du trener). Undertegnede løper 3-4 ganger i uken, og i løpet av de par ukene jeg har brukt klokken har jeg ladet kun én gang – og da var det en god del strøm igjen på batteriet.
Klokken i bruk
Som nevnt logger Vívoactive alle bevegelsene dine i løpet av dagen, og den kan også måle søvnkvaliteten. I bruksanvisningen står det at du må starte «sovemodus» manuelt, og det er et menyvalg for å gjøre nettopp dette. Fra og med en av de siste programvareoppdateringene har imidlertid Vívoactive fått automatisk søvnregistrering, slik blant andre Fitbit har.
Sveiper du fra venstre mot høyre med fingeren over skjermen får du opp et skjermbilde som viser dagens aktivitetsnivå. Et slags «speedometer» fylles opp etter hvert som du nærmer deg det daglige målet, og du får også se tilbakelagt distanse og kaloriforbruk. Mens de fleste aktivitetsarmbånd har et fast, daglig mål på for eksempel 10 000 skritt, oppdaterer Vívoactive dagsmålet automatisk basert på tidligere aktivitetsnivå. Det begynte på fattige 5000 skritt, men etter noen dager med mye aktivitet og noen løpeturer begynte målet å bevege seg oppover mot 10 000.
Når du skal begynne en treningsøkt trykker du på knappen på høyre side av klokken. Der har du også menyer for de ulike klokkeinnstillingene. Trykker du på for eksempel Løping eller Sykling begynner klokken å lete etter GPS-posisjon og eventuelt pulsbelte hvis du har koblet til det. Klokken selges med eller uten pulsbelte, men du kan selvfølgelig koble til et pulsbelte senere om du kjøper dette etterpå. Garmin bruker ANT+-kompatible pulsbelter. Når klokken har funnet GPS-posisjon trykker du en gang til på knappen for å starte treningsøkten. Bruker du en innendørs treningsmodus prøver klokken å anslå omtrentlig distanse ved hjelp av bevegelsessensoren.
På neste side ser vi mer på hvordan skjermbildene kan tilpasses – og så skal vi konkludere. Bør du kjøpe Vívoactive, eller ikke? »
Garmin Vivoactive
Vívoactive kombinerer det beste fra aktivitetsarmbånd, pulsklokker og smartklokker
Fordeler
- +Tynn og lett
- +Enkel å bruke
- +Varslinger fra mobiltelefonen
- +Veldig god utendørsskjerm
- +Touchskjerm
- +God Garmin Connect-tjeneste
- +Vanntett
Ting å tenke på
- —Synkroniseringsproblemer mot Android-telefoner
Side 3 - Konklusjon
Skjermbildene kan tilpasses
Det er tre dataskjermbilder for hver aktivitet, og disse kan du tilpasse slik du ønsker. Undertegnede synes for eksempel det er praktisk å ha ett skjermbilde som viser gjennomsnittlig tempo, nåværende tempo og puls. Dermed er det mulig å ha full kontroll på at du løper passe fort for å komme i mål på en gitt tid – for eksempel hvis du vil løpe 10 km på under 60 minutter må du ha et gjennomsnittlig tempo på 6 minutter per kilometer, og ser du at gjennomsnittet ligger over dette er du nødt til å løpe raskere. Det er dessverre ikke mulig å ha flere enn tre dataskjermbilder.
Når du er ferdig med treningsøkten synkroniseres denne automatisk til Garmin Connect via mobiltelefonen eller når du kobler klokken til PC-en. Ved utendørs trening kan du se ruten på et kart, og du får også detaljert informasjon om puls, tempo, høydeprofil på terrenget, pedalfrekvens – altså antall skritt i minuttet, samt rundetider og annen nyttig informasjon. Du får ikke like mye informasjon som på de mer avanserte treningsklokkene fra Garmin, som for eksempel Forerunner 620 – som også måler ting som tid med bakkekontakt og kroppens vertikale bevegelse. Men dette er uansett ting som de færreste har bruk for, og vi synes Garmin med Vívoactive har funnet et godt kompromiss mellom det å lage en brukervennlig og enkel treningsklokke som passer for «mannen i gata» og en klokke som også fungerer bra for de med litt mer avanserte behov.
Golf-modus
Spiller du golf vil du antagelig sette pris på klokkens golfmodus. Via Vívoactive-appen kan du laste ned golfbaner som så blir tilgjengelige på klokken. Etter at du har valgt en bane på klokken vil klokken via GPS-en vite hvilket hull du befinner deg ved og vise blant annet avstand til hullet. Du kan også føre poengregnskap på klokken, og scorekort vil synkroniseres over til Garmin Connect. Vi har ikke testet golf-funksjonen.
Vi nevner også svømmefunksjonen, som vi heller ikke har hatt anledning til å teste. Denne måler distanse og fart ved hjelp av aksellerometeret i klokken, og svømmer du i basseng kan du angi bassenglengde slik at du får god nøyaktighet og også får registrering av svømmeintervaller.
Konklusjon og alternativer
Alt i alt mener vi Garmin Vívoactive er en god treningsklokke for alle som ikke har behov for de aller mest avanserte funksjonene – altså de aller fleste av oss. Klokken er enkel å bruke, og den kombinerer de nyttigste funksjonene fra aktivitetsarmbånd, pulsklokker og smartklokker.
Dessverre har klokken en del tilkoblingsproblemer på Samsung Galaxy S6, og mange brukere rapporterer om tilsvarende problemer som vi har opplevd på andre Android-telefoner med Bluetooth 4.0. Så selv om klokken fungerte prikkfritt på iPhone, må vi gi litt trekk i totalkarakteren på grunn av dette. Har du tenkt å bruke klokken mot en iPhone har vi ingen problemer med å anbefale den, men er du Android-bruker bør du tenke deg om to ganger. Hvis Bluetooth-problemene blir fikset i en programvareoppdatering vil vi kunne justere opp karakteren 1-2 poeng.
Et godt alternativ til Garmin Vívoactive er Fitbit Surge, som koster omtrent det samme. Den har imidlertid litt unøyaktig pulsmåling, så hvis dette er veldig viktig anbefaler vi Polar M400 som bruker tradisjonelle pulsbelter og som også logger aktiviteten din gjennom døgnet. Men Polar M400 har ikke like gode varslingsfunksjoner fra mobilen som Garmin Vívoactive. Ta også en kikk på TomTom Runner Cardio, som er en brukervennlig treningsklokke som måler pulsen gjennom håndleddet og som viste seg å ha mer nøyaktig pulsmåling enn Fitbit.
Garmin Vivoactive
Vívoactive kombinerer det beste fra aktivitetsarmbånd, pulsklokker og smartklokker
Fordeler
- +Tynn og lett
- +Enkel å bruke
- +Varslinger fra mobiltelefonen
- +Veldig god utendørsskjerm
- +Touchskjerm
- +God Garmin Connect-tjeneste
- +Vanntett
Ting å tenke på
- —Synkroniseringsproblemer mot Android-telefoner