Til hovedinnhold

Smartarmbånd eller smartklokke?

I dag lanserer Apple sin smartklokke – men det finnes massevis av andre alternativer. Sjekk vår oversikt.

I dag vil Apple vise frem sin første smartklokke, Apple Watch. Klokken ble annonsert allerede i september i fjor, men da vi fikk se den for første gang virket den veldig uferdig. Mandag kveld får vi vite enda mer om klokken, og det som forhåpentligvis er et mer ferdig produkt.

For deg som vil ha en smartklokke eller et smartarmbånd/aktivitetsarmbånd finnes det allerede et hav av alternativer på markedet. Men det er veldig store forskjeller mellom de ulike modellene, og før du kjøper bør du ha bestemt deg for hva slags klokke eller armbånd du egentlig har bruk for.

Her er vår guide til smartarmbånd, aktivitetsarmbånd, treningsklokker og smartklokker.

Aktivitetsarmbånd / smartarmbånd

De enkleste produktene kalles gjerne treningsarmbånd, aktivitetsarmbånd eller smartarmbånd. Disse passer fordeg som trenger motivasjon til å komme mer i aktivitet, og som vil ha et produkt med batteri som varer i mange dager – i motsetning til smartklokkene der batteriet gjerne må lades hver natt.

Produsenten Fitbit var en av pioneerene innenfor denne typen produkter, men har fått følge av mange spennende alternativer fra konkurrenter som Nike, Garmin og Polar.

De enkleste smartarmbåndene er egentlig ikke noe mer enn avanserte utgaver av skrittellerne som var så populære for noen år siden. De teller antall skritt, tilbakelagt distanse og kaloriforbruk – og veldig ofte også hvordan du sover. Noen av armbåndene kan i tillegg vise informasjon fra mobiltelefonen din, som for eksempel hvem som ringer. Andre igjen kommer med innebygget pulsmåler, og er dermed beslektet med de mer avanserte pulsklokkene som treningsfantastene har brukt i årevis.

Noen aktuelle produkter:

Fitbit Charge HR. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Fitbit Flex: Denne klassikeren fra Fitbit er forholdsvis enkel, og har ingen skjerm – men lysdioder som viser om du har nådd aktivitetsmålet ditt. Den kommuniserer trådløst med mobiltelefonen din, hvor du får opp mer omfattende statistikk om aktivitetsnivået ditt. Pris ca. 650 kroner (se Prisguide.no for beste pris). Les testen av Fitbit Flex her »

Fitbit Charge: Dette er en ny og mer avansert Fitbit-modell som har fått skjerm som viser informasjon. Fitbit Charge kan også vise informasjon om hvem som ringer. Pris ca. 1000 kroner (se Prisguide.no for beste pris). Les testen av Fitbit Charge her »

Fitbit Charge HR: Samme som Fitbit Charge, men har innebygget pulsmåler som måler pulsen din gjennom håndleddet. Passer fint for deg som ikke trenger en avansert pulsklokke. Pris ca. 1 300 kroner (se Prisguide.no for beste pris). Les testen av Fitbit Charge HR her »

Fitbit Surge: Dette er Fitbits første skikkelige treningsklokke, med stor skjerm som viser informasjon om aktivitetsnivået ditt og treningsøktene dine. Pulsen måles gjennom håndleddet. Pris ca. 2 200 kroner (se Prisguide.no for beste pris).

Jawbone Up Move: Denne aktivitetsmåleren er av den veldig enkle sorten, og har ingen skjerm. Den kan festes i beltet eller i et armbånd, og har forholdsvis begrenset med funksjoner annet enn at den logger aktivitetsnivået ditt dag og natt, og synkronkroniserer mot mobilen. Pris ca. 450 kroner (se Prisguide.no for beste pris). Les testen av Jawbone Up Move her »

Polar Loop. Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Polar Loop: Polar er mest kjent for sine forholdsvis avanserte pulsklokker, men med Loop har de laget et smartarmbånd som måler aktiviteten din døgnet rundt, også hvordan du sover. Armbåndet er stilig å se på, og fungerer også fint som en klokke. Du kan bruke pulsbelte, men armbåndet støtter ikke pulsmåling gjennom håndleddet. Pris ca. 700 kroner (se Prisguide.no for beste pris). Les testen av Polar Loop her »

Av andre enkle smartarmbånd som selges i norske butikker kan vi også nevne Garmin Vivofit til rundt 800 kroner og Nike Fuelband til rundt 1 600 kroner.

Treningsklokker

Pulsklokker har i den senere tid fått mer og mer til felles med smartklokker, og mange klokker har også likheter med smartarmbånd – ved at de kan logge aktivitetene dine døgnet rundt, ikke bare når du trener.

Er det trening som er hovedmotivasjonen din kan det være verdt å ta steget opp fra de enkleste aktivitetsarmbåndene, og heller satse på en skikkelig treningsklokke. De mangler vanligvis mulighetene du har på de mest avanserte smartklokkene til å få informasjon fra telefonen din – her er det mest fokus på trening og aktivitet.

Noen alternativer:

Garmin Fenix 2: Dette er en svært godt utstyrt treningsklokke som er proppet full av avanserte funksjoner. Den egner seg godt enten du driver med løping, sykling, går på ski, eller driver med andre aktiviteter. Det som trekker ned, er at brukergrensesnittet er lite intuitivt, at menyene er litt trege, og skjermbildene under trening har plass til lite informasjon. Pris ca. 3 000 kroner (se Prisguide.no for beste pris). Les testen av Garmin Fenix 2 »

TomTom Runner Cardio måler pulsen gjennom håndleddet. Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

TomTom Runner Cardio: Fordelen med denne pulsklokken er at den kan måle pulsen gjennom armen din, så du slipper pulsbelte. Samtidig er klokken enkel og grei å bruke, men den mangler de mest avanserte funksjonene. Pris ca. 2 300 kroner (se Prisguide.no for beste pris). Les testen av TomTom Runner Cardio »

Polar V800: Dette er den råeste treningsklokken på markedet, og den kan i motsetning til de to pulsklokkene over logge aktivitetsnivået ditt døgnet rundt – slik du kan med et aktivitetsarmbånd. Samtidig som den har svært avanserte treningsfunksjoner er den også enkel å bruke. Men den krever pulsbelte, og prisen er høy. Pris ca. 3 500 kroner (se Prisguide.no for beste pris). Les testen av Polar V800 »

Et billigere alternativ, til rundt 1800 kroner, er Polar V400 – som du kan lese testen av her »

Smartklokker som er tillegg til mobilen

De fleste klokkene i den kategorien vi tenker på som virkelige smartklokker, er ikke smartere enn at de er avhengige av mobiltelefonen din for at de skal være særlig nyttige. Mange av klokkene er ikke mer enn en ekstra skjerm til mobilen din, men andre har også en del tilleggsfunksjoner.

Her er noen aktuelle alternativer:

Apple Watch: Apples nye smartklokke kan i tillegg til å vise tiden også kan fore deg med enkle varsler gjennom din iPhone eller logge treningsøkter og vise forskjelig helseinformasjon. Telefonen kobles til iPhone-en din, og viser varslinger slik at du slipper å ta telefonen opp av lommen. Sett opp prisvarsel for å få beskjed når Apple Watch blir tilgjengelig.

LG G Watch R kjører Android Wear-operativsystemet. . Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Android Wear-baserte smartklokker: En rekke smartklokker baserer seg på Googles Android Wear-operativsystem. Felles for disse klokkene er at de viser deg informasjon fra mobilen i form av «kort» som dukker opp på skjermen, og som du kan sveipe vekk. Du kan også snakke til klokken og få den til å – via Android-telefonen – utføre forskjellige oppgaver. For eksempel sjekke kalenderen din, eller finne ut hvordan været blir. Noen aktuelle modeller i denne kategorien er LG G Watch, Sony Smartwatch 3 og den helt runde LG G Watch R.

Det finnes også smartklokker som ikke bruker Android Wear. Et eksempel er Samsung Gear 2, som er basert på Samsungs eget Tizen-operativsystem. Klokken koster rundt 2 600 kroner (se beste pris på Prisguide.no). Her kan du lese en test av Samsung Gear 2 »

De supersmarte smartklokkene

Hvis du vil ha en smartklokke som er mer uavhengig av mobiltelefonen din, er det en klokke i denne kategorien du skal velge. Dette er klokker som er en fullverdig mobiltelefon, som du faktisk kan ringe fra – i reneste James Bond-stil. To alternativer:

Samsung GalaxyGear S. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

LG Watch Urbane LTE: Denne klokken ble lansert nå nettopp, og kjører LGs eget operativsystem basert på WebOS. Klokken har innebygget 4G, og fungerer helt uavhengig av telefonen. Du kan blant annet ringe fra den. Det er foreløpig ukjent hva klokken vil koste, eller når den kommer til Norge. Her kan du lese vår sniktitt på LG Watch Urbane LTE »

Samsung Gear S: Denne stilige smartklokken ble kåret til Best i test da vi testet smartklokker før jul, og er fortsatt et knallbra produkt. Klokken kjører Samsungs eget Tizen-operativsystem, og i likhet med LG Watch Urbane LTE er klokken en fullverdig mobiltelefon som du kan ringe fra. Du får også informasjon fra mobiltelefonen din. Ulempen er at den fungerer kun med Samsung-mobiler. Pris ca. 3 000 kroner. Les testen av Samsung Gear S »

Det ble lansert en masse nye smartklokker på den store mobilmessen i Barcelona nylig:
Smartklokke-ras på Mobile World Congress »

annonse