En smartere smartklokke uten Android
Det er mulig alle gode ting er tre. Men andre generasjon av Samsung Gear er ikke helt borte den heller.
Innhold
Gear 2 minner unektelig mye om sin forgjenger, Galaxy Gear. Men om forskjellene ved første øyekast ikke er så mange, er Gear 2 likevel en ganske annerledes smartklokke. Operativsystemet er nytt, reima er utskiftbar, og batteritiden er vesentlig forbedret. I tillegg har klokka fått en tynnere lås, kameraet er flyttet og det samme er hjem-tasten.
De små skruene som du så på Galaxy Gear mangler her, og klokken har fått et litt mer diskret utseende.
Klokken har også fått en Ir-sender så du kan bruke den som fjernkontroll til en TV eller mottaker. Legger vi til at den også har fått egen musikkspiller, pulsmåler og en litt renere design, er egentlig det meste sagt.
Men hvordan fungerer den i praksis?
Mobiltelefon-forlengelse
Som før trenger du et program på telefonen som kan brukes til å konfigurere klokken. Programmet er en ny versjon av Gear Manager, og inneholder ikke like mange apper som Galaxy Gear-versjonen.
Nå var det ikke mange av appene til Galaxy Gear som var verdt å laste ned heller, men en og annen kunne saktens være grei å ha. Siden klokka krever Gear Manager på mobilen, har Samsung effektivt satt en stopper for at du kan bruke den med en mobil det ikke står Samsung på.
Den første Samsung-klokken hadde kamera i reima. Plasseringen var omdiskutert. Noen klaget på det de mente så ut som en vorte, mens andre syntes plasseringen var praktisk. Kameraplasseringen var uansett en av grunnene til at du ikke kunne skifte reim på Galaxy Gear. Den andre grunnen var høyttaleren i låsen på reima.
Bilder og video
På den nye modellen er alt plassert i selve klokka. Kameraet tar bilder med 2 megapiksler oppløsning, og kan selvsagt brukes til å ta bilder med når du ikke har et annet og bedre kamera for hånden. Kvalitetsmessig tilsvarer det frontkameraet på de fleste andre smartmobiler.
Under artikkelen ser du noen bilder vi har tatt med Gear 2.
Men på Galaxy Gear hadde du en smart funksjon som gjorde at du kunne knipse bilder lynkjapt ved å stryke over skjermen og trykke på glasset. Gear 2 har ikke en tilsvarende hurtigfunksjon. Det er ikke mye hokuspokus som skal til for å få tatt bilde med Gear 2 heller. Men om du må trekke raskt for å rekke å ta bildet før øyeblikket er omme, kan Gear 2-kameraet bli litt for omstendelig.
Bildene du tar kan være kvadratiske 1:1, eller rektangulære, 4:3 eller 16:9. Når bildene er tatt lastes de automatisk over på mobilen via Bluetooth. Deretter kan de sendes automatisk til skylagring, som for eksempel Dropbox.
Du kan også filme i HD-oppløsning, men videokameraet er heller ikke veldig imponerende. Klippene er begrenset til 15 sekunder varighet, så dette er ikke kameraet for deg som vil filme forelesninger eller fotballkamper. Slik kan et 15-sekunders klipp i full HD se ut:
Klar og skarp skjerm
Skjermen på Gear 2 er fremdeles en 1,63-tommer AMOLED-skjerm med oppløsning på 320 x 320 punkter. Gear 2 har fått en ny «ute-funksjon». Med et langt trykk på hjem-tasten får du opp en meny hvor du kan velge å kjøre opp lysstyrken på skjermen.
Glasset på skjermen er av typen Gorilla Glass 3, som skal tåle en del. Nøyaktig hvor mye som skal til før glasset gir etter, har vi av naturlige grunner ikke funnet ut.
Alle klokkefunksjoner
Gear 2 er en smartklokke, og gjør også det du kan forvente av en smartklokke. I praksis betyr det at den er en slags ekstraskjerm til mobilen. Den kanskje viktigste funksjonen er at du slipper å lete frem mobilen hver gang det kommer en melding og du vil sjekke hva det gjelder. I tillegg viser den selvsagt hva klokken er, og gjør ellers det andre digitalklokker gjør – som nedtelling, alarm og tidtaking.
Gear 2 viser ikke tiden hele tiden, slik Pebble og Sony SmartWatch 2 gjør. For å tenne skjermen løfter du bare klokken opp i synsfeltet. Du bruker ikke mange forsøkene på å lære deg hvordan dette virker, så du slipper å riste på klokken for å se hva den viser. Skulle du av en eller annen grunn være forhindret fra å løfte armen, kan du selvsagt tenne skjermen med et trykk på hjem-tasten.
Du bestemmer selv hvilke apper klokken skal hente informasjon fra, som Facebook, meldinger, e-post, kalender og så videre.
Fungerer som «håndfri»
I tillegg til dette kan klokken fungere som håndfri til telefonen, så du kan føre mobilsamtaler direkte på klokka. Høyttaleren i klokka er ganske kraftig, så det er fullt mulig å føre en samtale via klokka mens du kjører bil. Hvordan dette forholder seg rent juridisk vil du forhåpentlig aldri få greie på.
Om det å snakke i Gear 2 tilsvarer å snakke i håndholdt mobiltelefon blir et tolkningsspørsmål. Holder du begge hendene på rattet mens du snakker, formoder vi at det kan passere. Vi tror uansett det skal bli svært vanskelig for politiet å observere at du faktisk snakker i mobilen, dersom du bruker klokka som håndfri.
Frittstående musikkspiller
Klokka har også noen funksjoner Galaxy Gear mangler. Blant annet kan den fungere som musikkspiller, uavhengig av telefonen.
Musikken kan du spille av via den innbygde høyttaleren, men da låter det uomtvistelig elendig. Vil du ha en grei lydopplevelse trenger du et hodesett. Og siden det ikke er noen hodesettutgang på klokka, må du bruke et hodesett med Bluetooth.
Har du dette, blir lyden slett ikke så verst. Det kan selvsagt være litt vanskelig å orientere i et stort lydbibliotek fra den lille skjermen, så du bør nok unngå å laste ned mer musikk enn du regner med å bruke. Klokka har 4 GB minne, men da vi skulle legge inn musikk var det bare 2,16 GB som var tilgjengelig for oss. Ikke hadde vi lagt inn mange apper heller, men operativsystemet krever åpenbart sitt.
Musikken overfører du via ladekabelen som følger med, eller fra telefonen til klokken via Gear Manager.
Treningsarmbånd med pulsmåler
Ved siden av å være håndfri, meldingssentral, musikkspiller og klokke, er Gear 2 skapt for den som liker korporlige utfordringer, som for eksempel trening. Klokken har innebygget pulsmåler, og kan brukes sammen med en app på telefonen for å logge pulsen din på treningsøkta. Dermed kan du slippe å bruke den plagsomme Polar-strikken rundt brystkassa når du trener. Husk bare å feste klokka litt stramt, for ellers kan den av og til ha problemer med å holde telling på hjertefrekvensen din.
Treningsprogrammet i klokken din teller også skritt, og kan brukes til løping, gåing, fottur eller sykling. Om den har batteri nok til at du kan sykle hele «store skryteprøven» (Trondheim – Oslo) har vi ikke tenkt å finne ut. Det vil selvsagt også avhenge av hvor lang tid du bruker på strekningen.
Bra brukergrensesnitt
Vi liker brukergrensesnittet på klokken. Den har fått litt kraftigere prosessor, men vi er litt usikre på om det er dette, eller det nye operativsystemet, Tizen, som skal ha det meste av æren for at alt nå glir mye bedre. Ikonene kan flyttes rundt så du får det oppsettet du ønsker, på samme måte som vi kjenner fra mobiltelefoner med Android. Klokkeskiven kan vise et bilde som ser ut som en fargerik mobilskjerm med litt tilleggsinformasjon på, eller du kan velge et mer diskret klassisk klokkeutseende.
Som på telefonen kan du også her velge ulike bakgrunner på hjemmeskjermen.
Fysisk tast på fronten
Den fysiske tasten har en dobbeltfunksjon. Trykker du én gang vekker du skjermen. Trykker du to ganger rett etter hverandre starter den en app du selv har valgt. Vi valgte å la tasten aktivere kameraet, ettersom dette er den funksjonen vi anser det som viktigst å ha rask tilgang til. Du kan selvsagt velge å gå rett til musikkspilleren eller nedtellingsklokka, men du må velge én funksjon, og det kan du gjøre i innstillingsmenyen på klokka.
Klokka har talekontroll, og du kan bruke den til å snakke inn tekstmeldinger. Men Samsung har brukt sin egen talegjenkjenner, og den skjønner foreløpig ikke norsk. Snakker du engelsk fungerer den tålelig bra.
Styrer TV og mottaker
Fjernkontrollen på klokka lar deg styre en rekke forskjellige TV-er og mottakere, såkalte «settopbox-er» (STB). Den er ikke veldig avansert, men om hensikten bare er å skru TV-en av eller på, velge kilde, skifte kanal og justere volum, så har den alt du trenger.
Rekkevidden på Ir-kontrollen er ikke fantastisk, men setter du deg nær nok TV-en på pub-en, er det du som bestemmer hvilken fotballkamp som skal vises.
Holder ute vann og sånn ...
En viktig nyhet ved Gear 2 er at den er vanntett. Ikke at det er noen dykkerklokke, men du kan i det minste vaske hendene uten å være redd for at klokka blir våt. Den har IP67, og skal kunne senkes til en meter dybde i 30 minutter, hva nå det skulle være godt for.
Men skulle noen oppdage at det er du som til stadighet bytter kanal på pub-TV-en, kan det være godt å vite at Gear 2 tåler å bli stenket med øl også.
Fordeler og ulemper
Vi liker den nye klokka, som har bragt Samsung et stykke nærmere versjon 3, som forhåpentlig har flere apper, bedre batterikapasitet og innbygget Micro-USB-port. Selv om ladekrybben ikke lenger er dobbelt så stor som klokka, så er den fremdeles en dings du må huske på om du skal være hjemmefra et par dager.
Uten krybba er klokka verdiløs. Du kan nemlig ikke regne med at noen kan låne deg en slik lader om du skulle gå tom for strøm.
Alternativene
Om du er ute etter en funksjonsrik smartklokke er Gear 2 antakelig den beste smartklokka du kan få. Alternativene er Sony SmartWatch 2, som er en Android-klokke du kan bruke sammen med alle Android-mobiler. Denne har ikke musikkspiller, «fitband»-funksjoner eller innbygget handsfree. Men den har noe bedre batterikapasitet og et ganske brukbart utvalg av apper.
Et annet alternativ er Pebble, som nå er kommet i en stålversjon som ser bedre ut enn den første plastutgaven. Denne har bedre batterikapasitet, men mangler ellers svært mye av funksjonaliteten fra Samsungs og Sonys klokker. Pebble har heller ikke fargeskjerm, men benytter en skjermteknologi, e-papir,som gjør at skjermbildet alltid står på. Bare når det er mørkt må du tenne en bakgrunnsbelysning for å kunne lese skjermen. Pebble er også den eneste av disse klokkene som virker med iPhone.
Pebble steel koster ca 2400 kroner, Sony SmartWatch 2 koster ca 1200 kroner, mens Samsung Gear er priset til ca 2600 kroner.
På Prisguide.no kan du se hvem som selger Gear 2 billigst, og du kan sette opp Prisvarsling og få beskjed når klokken faller i pris »
Les også: Så smarte er smartklokkene
Se karakter og oppsummering under bildegalleriet. Disse bildene er tatt med klokken: