Så mye bedre er dette skjermkortet enn ditt gamle
Hvilket kort snakker vi om? Alle sammen, vel!
Introduksjon
Har du noen gang lurt på hvor mye du egentlig har å tjene på å skifte ut det gamle skjermkortet ditt med en splitter ny toppmodell? Eller vurderer du en rimelig oppgradering fra bruktmarkedet vårt, men lurer på om det billige kortet du fant der egentlig er noe raskere enn det du har fra før? Nå gir vi deg muligheten til å finne svaret på slike spørsmål både raskt og enkelt.
For etter mer enn 15 år med tester og anmeldelser av skjermkort sitter vi i Hardware.no på en god del statistikk over hva som yter hvordan, og databasen vokser stadig. På neste side kan du selv gå inn og velge det skjermkortet du har fra før, og se hvordan det duger sammenliknet med et annet.
Sjekk grafen og prøv kalkulatoren på neste side »
Denne oversikten ble senest oppdatert februar 2015.
Derfor har vi laget oversikten
For å holde de ordinære testene våre oversiktlige er det sjelden vi har plass til å inkludere alt vi har testet. Hver gang vi skifter ut testriggen, oppdaterer driverne eller bytter ut programmer, er det dessuten mye som «går tapt» fra grafene – rett og slett fordi resultatene ikke er direkte sammenliknbare mer.
Hvis et skjermkort fortsatt er i salg, og det ikke er noe som tyder på at det vil forsvinne fra markedet med det første, vil vi som regel teste det på nytt med de nye rutinene. Unntaket, som skjer litt oftere enn vi skulle foretrukket, er når vi har vært nødt til å sende et skjermkort i retur til produsenten. Dette kan gjøre det litt vanskelig å se hvor mye bedre et nytt kort yter enn de som er noen år gamle, men det er fortsatt mulig å gå tilbake i arkivet, og se etter overlappinger mellom gamle og nye tester.
Nå har vi gjort denne jobben for dere, og i denne saken har vi laget en oversikt over ytelsen til de fleste skjermkort vi har testet siden slutten av 2009.
Hvis du ikke er interessert i å lese om metoden som ligger bak kan du hoppe videre til neste side, hvor du kan finne den kolossale grafen med rangeringen – samt en enkel kalkulator som lar deg sammenlikne ditt gamle skjermkort med et hvilket som helst annet kort vi har inkludert.
Sjekk grafen og prøv kalkulatoren på neste side »
Metoden bak
I hver «generasjon» av testrutinene våre er det mange kort som testes på nytt igjen, og som dermed gir oss et bindeledd fra gamle til nye tider. For å ta et konkret eksempel vet vi fra våre nyeste testrutiner at GeForce GTX 980 er 28 prosent raskere enn GeForce GTX 780, og fra den forrige testbenken vår vet vi at GeForce GTX 780 på sin side er drøyt 34 prosent raskere enn GeForce GTX 680.
Fra dette kan vi regne oss frem til at GeForce GTX 980 er 72 prosent raskere enn GeForce GTX 680, selv uten å kjøre GeForce GTX 680 gjennom en egen test i den nyeste riggen. Men hvordan kan vi komme til den konklusjonen når vi har testet de forskjellige kortene med forskjellige metoder?
Aller først har vi samlet sammen alle testdata for alle de 62 skjermkortene vi har valgt i ett datasett per testgenerasjon. Deretter har vi vektet hver eneste test i hvert rutinesett like tungt. Dette har vi gjort ved å sette en fast verdi som referansepunkt, og så gitt hvert kort en bestemt poengsum i hver deltest basert på dets testresultater relativt til de andre kortenes – tellende ut fra denne verdien.
Dette har gitt oss et sett med poeng per kort for hver av test-generasjonene våre. Deretter har vi sammenliknet poengsummene for de kortene som overlapper mellom hver generasjon med hverandre, og justert referansepunktet til poengsummene for disse overlappende kortene til de ble identiske på tvers av generasjoner.
En åpenbar feilkilde i denne metoden er at vi både har oppdatert drivere, byttet ut maskinvare og ikke minst skiftet ut testprogrammer og teknologien som benyttes i disse – selv om vi har sørget for å ha kraftig nok maskinvare i bunn i våre testbenker til at ytelsen først og fremst har vært begrenset av kraften i skjermkortene vi har testet. Med flere skjermkort fra både AMD og Nvidia som referanser mellom generasjonene har vi imidlertid sett overraskende små avvik over alle modellene – selv på kort som har gitt oss verdier fra tre generasjoner.
De gangene vi har fått avvik – for eksempel hvis Radeon R9 290X skulle få 197 poeng i én generasjon og 199 poeng i en annen – har vi løst dette ved å ta gjennomsnittet av verdiene. Som sagt har imidlertid denne typen avvik vært svært små, og bør dermed ikke påvirke sluttresultatet vesentlig.
Resultater
Nedenfor finner du først en kalkulator basert på tallgrunnlaget vi forklarte på forrige side. Den fungerer veldig enkelt slik at du velger skjermkortet du har fra den venstre nedtrekksmenyen, og et skjermkort du vil sammenlikne det med i menyen til høyre.
Sjekk ytelsen selv
Det er viktig å huske at ytelsen vi har tallfestet til hvert av disse kortene er nettopp dét; et mål på ytelse. Det tar ikke hensyn til at nyere kort også har støtte for flere funksjoner og nyere teknologier enn de eldre modellene – så som stereoskopisk 3D, prosessering av surround-lyd, G-Sync og FreeSync.
Mer ytelse betyr dessuten mer enn bare glattere bildeflyt i spill. Større grafikkmuskler gir også muligheten til å slå på flere effekter og mer «pynt», og hvis du driver med databehandling i form av Folding@Home eller liknenede vil du også få unna mer arbeid på kortere tid med mer kraft.
Til slutt er det også greit å huske på at resten av maskinen din må henge med for at tallene skal stemme. Som regel er det skjermkortet som er flaskehalsen, men noen ganger er det prosessoren det skorter på – som vi så i artikkelserien om jakten på den beste spilloppgraderingen.
Helt til slutt har vi også laget et liggende søylediagram med alle resultatene, for deg som savner det fullstendige utvalget i de ordinære testene våre. Vel bekomme!
Den store ytelsesoversikten
Enkelte av skjermkortene i grafen ovenfor har ganske spesielle etternavn:
Dette er betydningen bak betegnelser som DirectCU, OC, TwinFrozr og ACX »