Tek.no

Test Gigabyte GA-F2A88XN-WIFI

Lekkert minikort for AMDs alt-i-ett-prosessor

Et ypperlig utgangspunkt for en kompakt stuemaskin.

Sindre Eldøy - Hardware.no
7 Des 2014 05:57

Hovedside

Det er ikke all bruk som krever det nyeste og grommeste innen prosessorytelse. Dette er produsenten AMD fullstendig klar over, som med sin plattform kalt FM2+ tilbyr helt grei ytelse, god funksjonalitet og en kurant integrert grafikkløsning til en fornuftig pris.

Har du ingen planer om å bygge en monster-PC med flere skjermkort, gromme kjøleløsninger og haugevis med harddisker for lagring, er det ingen grunn til å bygge en stor datamaskin med det tradisjonelle hovedkortformatet ATX. Da vil vi heller anbefale deg å se nærmere på mini-ITX-formatet med sin beskjedne størrelse på 17 x 17 centimeter, hvor det finnes gode alternativer for AMDs sokkel FM2+.

Vi har tidligere testet hovedkortet ASRock FM2A88X-ITX+, som vi syntes var et meget godt mini-ITX-alternativ for AMD FM2+. I dag har vi sett nærmere på et tilsvarende produkt fra produsenten Gigabyte, nærmere bestemt modellen GA-F2A88XN-WIFI.

Mye funksjonalitet i lite format

Selv om dagens hovedkort bare er 17 x 17 centimeter, er det ingen funksjonalitet vi umiddelbart savner. Hovedkortet har to minnespor for opp til 64 gigabyte med DDR3-minne, og et PCI Express x16-spor gir deg muligheten til å utstyre maskinen med et dedikert skjermkort eller andre ekspansjonskort.

Hovedkortet har videre fire SATA 6 Gbit/s-kontakter for tilkobling av SSD, harddisker og Blu-ray-drev. Dette anser vi som tilstrekkelig for de fleste som planlegger å bygge en kompakt datamaskin. Hovedkortet har også en mini-PCI Express-kontakt som brukes til det medfølgende trådløse nettverkskortet.

På kontaktpanelet finner vi en PS/2-kontakt for mus eller tastatur, fire USB 2.0- og to USB 3.0-porter, nettverkstilkobling og diverse kontakter for lyd. Vi finner videre antenne-tilkoblinger for det trådløse nettverkskortet, samt en DVI- og to HDMI-utganger for prossesorens integrerte grafikkløsning.

Til tross for sin kompakte størrelse tilbyr dagens testkort de fleste tilkoblingsmulighetene du kan ha bruk for.

En RTL8111F-kontroller fra Realtek styrer gigabitnettverket, mens det trådløse nettverket styres av Intel 7260HMW og har støtte for Bluetooth 4.0 og a/b/g/n/ac-standardene med en overføringskapasitet på opp til 867 Mbit/s. Lydprosesseringen blir gjort av Realtek ALC892-codec, som sørger for kurant lyd i opp til åtte kanaler.

Enkel utstyrspakke

I esken til Gigabyte GA-F2A88XN-WIFI finner du kun det mest nødvendige av tilbehør.

 • 2 x SATA 6Gbit/s-kabler
 • 1 x WIFI-antenne
 • I/O Bakplate
 • Brukermanual
 • Driver-CD

Konklusjon

Anbefales: Gigabyte GA-F2A88XN-WIFI.

Er du på jakt etter et hovedkort i Mini-ITX-format for AMDs sokkel FM2+, er Gigabyte GA-F2A88XN-WIFI et kurant alternativ. Vi mener at det nettopp er hovedkortets kompakte størrelse som er det største argumentet for å velge dagens testmodell.

Til tross for en grundig gjennomgang klarte vi ikke å finne noen viktige tilkoblingsmuligheter som manglet, og takket være den medfølgende mPCIe-modulen er kortet til og med utstyrt med trådløst nettverk.

PCI Express x16-sporet gir deg dessuten muligheten til å benytte et dedikert grafikkort for skikkelig spillytelse. Vi tror likevel de fleste som velger AMD FM2+ vil bruke prosessorens integrerte grafikkløsning. Du vil nemlig få mer igjen for pengene med et Mini-ITX-kort for LGA1150 og en rimelig Haswell-prosessor om du ønsker å benytte dedikert grafikk.

Gigabyte GA-F2A88XN-WIFI koster i skrivende stund i overkant av 800 kroner. Her synes vi at du får mye hovedkort for pengene, og mener derfor at dagens testprodukt kan anbefales.

Alternativer

Dagens testmodell har ikke så mange konkurrenter med sokkel FM2+ og mini-ITX-format. Faktisk finner vi bare fire slike hovedkort i Prisguide.no.

Vi har tidligere testet ASRock-modellen FM2A88X-ITX+. Både dagens testmodell og ASRock FM2A88X-ITX+ er gode hovedkort som trygt kan anbefales. Skal vi velge mellom disse synes vi imidlertid modellen fra ASRock er det sterkeste alternativet, da den tilbyr litt flere tilkoblingsmuligheter, har en noe heftigere løsning for lyd og en litt smartere layout.

Les hele testen av ASRock FM2A88X-ITX+ »

Detaljerte resultater

På den neste siden kan du se nærmere på hvordan dagens hovedkort klarer seg mot andre alternativer. Her lister vi opp testoppsettet, før vi tar for oss ytelsen til dagens testprodukt »

Gigabyte GA-F2A88XN-WIFI
7
Bra
Anbefalt

Gigabyte GA-F2A88XN-WIFI

sitat"Et ypperlig utgangspunkt for en kompakt stuemaskin."
 • Krysse av
  Snerten størrelse
 • Krysse av
  Mye funksjonalitet
 • Krysse av
  Trådløst nettverk
 • Krysse av
  Grei prislapp
 • Bytt
  Ingen spesielle