Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestProbox2 EX

En spennende utfordrer til Apple TV

Denne Android-baserte spilleren byr blant annet på 4K.

Ole Henrik Johansen / Tek.no

Nå har vi fått inn Probox2 EX til test, en spennende liten mini-PC som kjører Android-grensesnitt. På papiret har spilleren spennende spesifikasjoner der blant annet maskinvaren skal kunne håndtere 4K-oppløsning. Samtidig kan den brukes til flere ting enn kun å se film – du har blant annet mulighet til å spille på den.

Produktet er levert til test av Samok.no – produktets leverandør i Norge. I skrivende stund koster et eksemplar deg 1749 kroner.

Probox2 EX versus Apple TV.Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Minner om en Apple TV i utseende

Ut av esken er det vanskelig å komme utenom at den har nære likhetstrekk med Apple TV. Den store forskjellen rent utseendemessig er at Probox2 EX er fysisk større, i tillegg til at den har flere tilkoblingsmuligheter – eksempelvis en ekstern, trådløs antenne som kobles til et inntak på siden av spilleren.

Med i esken følger det med det meste du trenger. Alt fra en enkel fjernkontroll, til et strømadapter, analog kabel for lyd og bilde, USB- og HDMI-kabel. I tillegg følger det med en pekekontroll i en egen eske. I vårt eksemplar fulgte det ikke med batterier, så det kan være greit å ha i bakhodet om du bestiller den.

Om vi skal sette fingeren på noe med designen må det være at den føles billigere i utførelsen enn Apple TV – som koster tusen kroner mindre. Vekten er også litt lav, slik at den lett forflytter seg om du skumper borti den.

Dette følger med i esken.Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Oppdater programvaren med en gang

Ikonene er enklere og tydelige å lese av.Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.noOle Henrik Johansen / Tek.no

Probox2 EX kjører en 4.4-versjon av Android når du pakker den opp, og vi vil anbefale deg å oppdatere maskinen før du tar den i bruk. Det gjøres enklest ved at du laster ned programvaren fra produsentens nettside, overfører denne til en minnepenn og starter oppdateringen via menyene.

I vårt tilfelle fjernet oppdateringen en del småfeil i programvaren, som blant annet resulterte i at 4K-avspillingen fungerte en del bedre. Hele prosessen er unnagjort på noen få minutter.

Probox2 EX er enkel å bruke

Appene er oversiktlig å bla igjennom.Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Menyene som møter deg er enkle, samtidig som de gir en god oversikt over hvilke funksjoner og innhold du har til rådighet. I tillegg blir opplevelsen forbedret av pekekontrollen som følger med. Den gjør at du enklere kan peke deg frem dit du ønsker deg. Dog skal du være obs på at en av de to USB-portene må avses til mottakeren til denne pekekontrollen.

Maskinen har også innebygget blåtannstøtte, så du kan hekte på for eksempel et tastatur om du skulle trenge det.

Selv om maskinen er godt når det kommer til å håndtere film og grafikk, er den noe tregere til å laste inn apper. Ikke så treg at det blir et stort irritasjonsmoment, men likevel noe som bør nevnes.

Kraftig nok til det meste

Vi lastet blant annet ned testprogrammet Antutu på Probox2 EX, og her klarer den å oppnå en score på rundt 39 000, hvilket plasserer den blant de kraftigere mobilene og nettbrettene på markedet. For eksempel får Samsung S5 rundt 41 000 poeng i samme test. Dog gjør ikke Probox2 EX det like skarpt i våre andre testprogrammer.

Når det kommer til ren prosessorkraft er ikke Probox2 EX like kraftig. Her viser Geekbench 3 at den scorer rundt 1200 poeng, noe som for eksempel er et godt stykke bak de beste nettbrettene på markedet. Noe som igjen kan forklare at den bruker litt tid på å laste inn apper.

Her er Probox2 EXs resultater i Antutu.Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Under avspilling av ulike videoformater virker ikke maskinen å ha noe problemer med å tygge unna de videoformatene vi gir den, selv ikke når vi setter på klipp som har 4K-oppløsning. Maskinen leveres med en HDMI 1.4-port, hvilket betyr at du vil oppnå maksimalt 30 bilder i sekundet med denne oppløsningen. Med andre ord får du ikke 60 bilder, slik HDMI 2.0-porten kan servere, men igjen vil dette kreve en god del kraftigere maskinvare – til en helt annen pris.

Det går helt greit å spille på Probox2 EX.

Kan være en alternativ spillkonsoll

Mange bruker både mobilen og nettbrettet til å spille på. Du har samme muligheter til å hente ned spill på Probox2 EX via applikasjonsmarkedet til Google. Vi lastet ned blant annet Asphalt 8 Airborn, et bilspill som er blant de mer krevende som finnes på markedet for øyeblikket.

Selv om spillet ikke drives helt silkemykt, takler maskinen spillet mer enn godt nok til at det er fullt spillbart. Her kommer også pekekontrollen til sin rett, som har dedikerte knapper for spill om du holder den på tvers.

Pekekontrollen gjør jobben enklere å navigere seg rundt.Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Konklusjon

Probox2 EX kommer som et friskt pust inn på vår testbenk, og vi ble positivt overrasket over hvor gjennomført produktet er til prisen du betaler.

Selve maskinen kan minne litt om Apple TV når det kommer til utseende.

Probox2 EX kjører Android som plattform og er enkel å bruke samtidig som den har støtte for de aller fleste medieoverføringer. Dog må du antagelig belage deg på å oppdatere programvaren før du tar den i bruk. I vårt tilfelle hjalp dette mye på ytelsen til maskinen.

Probox2 EX er et Anbefalt produkt.

I og med at Probox2 EX benytter seg av Android betyr det at du får mye av de samme mulighetene som en mobiltelefon som bruker samme grensesnitt. Her kan du gå inn i applikasjonsmarkedet til Google og blant annet laste ned spill.

Under panseret sitter det nok krefter til at du fint kan kjøre krevende spill. Rent ytelsesmessig er Probox2 EX omtrent like kraftig som en Samsung Galaxy S5, om vi ser på Antutu-resultatene.

Likevel er henger ikke prosessoren like godt med som grafikkdelen. Det gjør at det tar litt ekstra tid å laste inn appene.

Når det kommer til filmer tygger maskinen unna det aller meste av formater, og sliter ikke med å holde en god flyt i bildene. Probox2 EX kan også servere deg innhold i 4K-oppløsning.

Alt i alt faller Probox2 EX i smak hos oss. Her kan du boltre deg i apper, samtidig som maskinen har krefter nok til å takle oppgavene den gis. Prisen er heller ikke avskrekkende, og totalt er dette et produkt som får et Anbefalt-stempel fra oss.

Alternativer

Et populært alternativ er Apple TV. Denne lille boksen fra den amerikanske giganten serverer deg blant annet filmer og bilder fra andre enheter, samtidig som den har støtte for trådløs overføring, Airplay, mellom to produkter fra samme produsent. Prismessig legger den seg rett under 700 kroner

Ønsker du en helt enkel løsning for å overføre innhold fra for eksempel PC-en din til flatskjermen i stua, er Google Chromecast en godt alternativ. Denne lille sjarmøren er like stor som en forvokst minnepenn, og koster deg rett rundt 275 kroner. Denne pennen snakker sammen med en rekke ulike andre produkter på markedet.

Sammen med en mediespiller trenger du innhold:
Her kan du se hvilken strømmetjeneste som har mest innhold (Ekstra) »

Se karakter og oppsummering under bildegalleriet nedenfor.

Mer om
annonse