På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Utfordrer Bose med trådløse hodetelefoner
Her får du både støyreduksjon og blåtann i samme produkt.
Innhold
Tidligere i år testet vi Bose sine nye støyreduserende hodetelefoner, QuietComfort 25. En av tingene vi savnet med dette produktet var muligheten til å koble det trådløst opp mot mobiltelefonen.
Nå har vi fått inn Plantronics BackBeat PRO, som på samme måte som QC25 kan by på aktiv støyfjerning – og som samtidig har støtte for trådløs overføring. Prislappen du betaler er heller ikke helt avskrekkende, hvor du i skrivende stund må ut med omlag 1700 kroner for et eksemplar.
Ikke fullt så «reisevennlig»
Ut av esken er ikke Plantronics nye hodesett blant de minste modellene. Snarere tvert i mot er de ganske store, der vektnålen for kun hodesettet stopper på 340 gram. Klokkene er likevel meget komfortable og sitter godt på hodet.
Byggekvaliteten er god, selv om det er noe knirking å spore om du vrir på konstruksjonen. BackBeat PRO kan ikke foldes sammen på noe vis annet enn at du kan vri klokkene 90 grader sideveis. En funksjon som i flere tilfeller gjør det enklere å legge dem i for eksempel en ryggsekk. Det følger også med en tilpasset pose du kan ha klokkene i når du skal ut på tur.
Mange hendige funksjoner
Plantronics Backbeat PRO har mange funksjoner vi setter pris på. Hodesettet leveres med innebygde, oppladbare batterier. Ved av- og på-bryteren er det blåe dioder som viser hvor mye strøm du har igjen, samtidig som en stemme forteller deg nivået om du har klokkene på når det slås på.
Skal du mye ut å farte har du rikelig med batteritid å ta av. Plantronics oppgir 24 timers levetid når hodesettet er fullt oppladet, og vi har den siste tiden brukt hodesettet i mange, mange timer uten at det har gått tomt for strøm. Skulle du gå tom for batteri tar det omlag tre timer å lade produktet opp igjen. Går du tom for batteri uten strøm i nærheten kan du forsatt bruke klokkene ved hjelp av en vanlig jack-kabel.
Videre er det en del hjul og knapper rundt om på hodesettet det er verdt å nevne. På den høyre klokken kan du vri på et hjul for å justere volumet, og i midten av dette hjulet sitter det en svarknapp så du kan ta telefonen om det ringer. På den venstre klokken er det et tilsvarende hjul som lar deg hoppe til forrige eller neste sang i for eksempel spillelisten din. Samtidig kan du pause og starte ved hjelp av en knappen i midten av sporhjulet.
Demper lyden automatisk for deg
Funksjonen vi kanskje har blitt aller mest glad i er en automatisk dempefunksjon, der klokkene slår av lyden når du tar av deg hodesettet. I for eksempel et kontorlandskap, der du tar av og på deg hodetelefonen flere ganger daglig, er dette en meget velkommen funksjon.
En annen funksjon vi også har blitt glad i er at hodesettet har støtte for trådløs overføring. En stemme i hodesettet gir deg beskjed når du har koblet til en telefon, som du blant annet kan gjøre via for eksempel NFC-støtte – der du kun legger telefonen inntil den ene klokken på hodesettet før du takker ja til å koble til. Rekkevidden er oppgitt til maksimalt 100 meter, avhengig av hvor ny versjon av blåtann mobilen din har. Vi testet ikke dette annet enn at vi fint kunne gå rundt i hele det 20 meter lange kontorlokalet uten at forbindelsen ble brutt.
Har helt ok støydemping
Et av partytriksene til dette hodesettet fra Plantronics er aktiv støydemping. I praksis fungerer denne funksjonen nokså greit, selv om det fortsatt er et stykke opp før den tukter Boses QC25, som etter vår mening er best på akkurat dette.
Når vi slår på støydempingen tar den vekk en del av summingen, altså fjerner klokkene mye av den konstante støyen om du sitter for eksempel på en buss etter trikk. Men, det blir ikke fullt så stille som med Boses alternativ. Samtidig kommer det en lav, høyfrekvent sus om du ikke spiller av noe. Den er på ingen måte markant, men du legger merke til det dersom du ikke har på musikk.
God lyd for deg som liker mye bass
Lydkvaliteten du får med Plantronics nye hodetelefoner er god – dersom du er glad i ekstra bass. Den preger lydbildet, og er etter vår smak litt i overkant markant, selv om bassen i seg selv er overraskende fast i fisken.
Samtidig kunne vi ønsket oss en litt mer fremtredende diskant. Den faller litt i skyggen av bassen, og burde vært viet mer plass i lydbildet. Mellomtonen på sin side gjør en hederlig jobb, selv om også den må spille annenfiolin etter bassen.
For vår del ville altså et lydbilde med en litt mer neddysset bass, samtidig som diskanten hadde vært en anelse skarpere, tatt dette hodesettet helt opp i toppsjiktet av hva vi har testet i denne prisklassen. Likevel får du altså en god lydkvalitet med BackBeat PRO – men du må like litt ekstra bass.
Konklusjon
Etter å ha testet Plantronics BackBeat PRO over en tid, må vi si selskapet treffer blink på en del områder med sitt nye hodesett. Likevel er det et forbedringspotensiale på noen punkter.
Hodetelefonene er i seg selv ganske store og tunge, og selv om det fortsatt går greit å ha dem med seg på farten, kunne de gjerne vært lettere. Noe av vekten må nok batteriene ta skylden for, men på den positive siden sitter du igjen med et produkt som holder lenge på strømmen. Du kan bruke BackBeat PRO trådløst i opp mot 24 timer før det må lades, og oppladingen i seg selv er unnagjort på tre timer via USB.
Videre har hodesettet en rekke funksjoner vi synes er praktiske. Blant annet kan du justere volum, skifte spor, ta innkommende samtaler og mute mikrofonen via hjul og knapper på hodesettet. Har du en telefon med NFC, kan du dessuten legge telefonen inntil den ene klokken for å koble enhetene sammen.
En par av styrkene til BeatBack PRO er at de kan brukes trådløst, og har en rekkevidde som gjør at du kan bevege deg langt vekk fra mobiltelefonen din. Samtidig har de en aktiv støyreduksjon som gjør en god jobb med å holde uønsket støy ute. Dog lekker klokkene noe lyd om du er glad i kjøre opp volumet mot maks.
Likevel er det kanskje automute-funksjonen vi kommer til å savne mest, hvor BackBeat PRO slår av volumet automatisk når du tar av deg hodesettet – noe som er meget praktisk om du for eksempel bruker de i et åpent kontorlandskap.
Lydkvaliteten du får med Plantronics BackBeat PRO er jevnt over god, selv om bassen krever unødvendig mye plass i lydbildet etter vår mening. Det gjør at diskant og mellomtone kommer litt i skyggen. Bassen i seg selv er kjapp og presis, men burde vært mindre dominant.
Alt i alt synes vi Plantronics BackBeat PRO et godt produkt for de omlag 1700 kronene du betaler, og gjør seg fortjent til et Anbefalt-stempel.
Alternativer
Skal du reise mye og trenger en kompanjong på turen, er Bose QuietComfort 25 en klar anbefaling – spesielt om du trenger støyreduksjon. Her får du et hodesett som er laget med tanke på deg som bruker mye tid på reisefot.
Har du ikke brukt for aktiv støydemping, men fortsatt vil ha et hodesett som egner seg på farten, er Sennheiser Momentum noe du burde se nærmere på. Her får du lette høreklokker som er behagelig å ha på seg, og som ikke lekker lyd til omgivelsene.
Plantronics BackBeat PRO er hodesettet for deg som vil ha et som kan alt
Fordeler
- +God integrering av funksjonsknapper
- +Hele 24 timer batteritid
- +Støyreduksjon
- +Behagelig å ha på seg
Ting å tenke på
- —Mye bass i lydbildet
- —Lekker litt på høyt volum