Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung UE65JS9005

Samsungs nye toppserie briljerer

Se hvor bra det kan bli hvis du er villig til å betale 50 000 kroner for en 65-tommers 4K-TV fra Samsung.

Ole Henrik Johansen / Tek.no

Samsung UE65JS9005 - Design og brukeropplevelse »

Vi går inn i et spennende TV-år der årets nye modeller fra de ulike produsentene begynner å nærme seg butikkhyllene. En av årets store snakkiser er TV-er med støtte for 10-bits fargerom og HDR, hvilket betyr at modellene skal kunne gi deg langt flere fargenyanser enn tidligere.

En av TV-ene som har dette nye panelet er Samsungs nye 9000-serie, og nå har 65 tommer store UE65JS9005 funnet veien til vår testlab. Vårt første møte med denne TV-en fikk vi for noen uker tilbake i Monaco under Samsung årlige europeiske forum. Nå har vi satt oss ned i ro og mak for å finne ut hvor god den egentlig er for de omlag 50 000 kronene du må betale.

Designen til JS9005 er stilren i børstet aluminium. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Blir et smykke i stuen din

Det begynner å bli en god stund siden vi testen en 9-serie fra Samsung, faktisk må vi spole tiden tilbake til 2013. Felles for flere av modellene i denne toppserien har vært design, og en av de modellene vi husker best kom ut i 2010. Den gang tok 9-serien oss med storm ved å blant annet ta i bruk børstet aluminium.

Design er helt klart noe selskapet fortsatt har satt høyt oppe på prioriteringslisten. Det er nemlig en svært smekker modell som dukker opp av esken, og TV-en vil ta en sentral plass som blikkfang i stuen din.

Foten er med å gi utseende til skjermen en prikk over i-en. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Nøkkelordet er aluminium, hvor hele rammen er laget i nettopp børstet, lys aluminium. Rammene i seg selv har to ulike bredder, altså er rammene som går oppe og nede tynnere enn de på sidene, noe som gir de et lite særpreg. På toppen av skjermen finner vi en krommet plate som lager en tøff overgang fra aluminiumen. Likevel er det ikke rammene som stjeler all oppmerksomheten.

Foten som følger med den nye 9-serien byr også på en spennende utforming. Den kan minne om en slags bomerang der endene er tynne og blir gradvis mer massive inn mot midten av foten. Selve TV-en er festet til foten i bakkant, slik at TV-en ser ut som den «henger» i luften når du ser den forfra.

Sorte ledningen bryter med resten av den spenstige baksiden. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Heller ikke baksiden er glemt under utformingen av denne TV-en. Siden modellen støtter det Samsung kaller OneConnect, kobler du til alt av enheter du skal bruke via en egen koblingsboks. Dermed er det kun to kabler som kommet ut fra baksiden, mens resten av overflaten er består av sølvgråe riller. Det eneste vi undres over er hvorfor ikke de to kablene er farget i samme farge som bakdekselet. På den måten hadde de ikke skilt seg fra resten av TV-en, hvilket de nå gjør siden de er sorte.

Tizen – det nye systemet virker lovende

Før vi tar fatt på hvordan det nye operativsystemet virker må vi informere om at testeksemplaret vi har fått til test ikke har har en fullt operativ utgave av Tizen. Der i blant mangler adgang til app-markedet + at en rekke standardapper ikke er på plass. Dette vil endre seg før modellene kommer i handel her på berget, og vi vil ta en nærmere gjennomgang av grensesnittet når den tid kommer.

De funksjonene du bruker mest kommer opp i bunnen av skjermen når du trykker på Smart Hub. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Likevel er det en rekke funksjoner som er på plass i vårt eksemplar, og etter å ha brukt TV-en noen dager må vi si at Samsung har løftet brukervennligheten ved å ta i bruk det nye operativsystemet.

I utgangspunktet er enkelte elementer nokså likt som på fjorårets TV-er. Trykker du på tilkoblingsvalgene kommer disse opp som en egen meny i toppen av bildet som før, men ikoner og grafikken har blitt litt renere og enklere. Trykker du deg inn for å navigere deg rundt i menyene, har denne forandret seg en del. Før fikk du opp en slags kopi av en fjernkontroll på venstre side i bildet, mens nå er den delt opp. På venstre side får du tall og andre enkle funksjoner, mens tilgang til menyen og andre innstillinger har blitt lagt opp i en egen linje – øverst i bildet. Denne endringen synes vi gjør denne meny-funksjonen bedre enn tidligere.

Hva du har tilkoblet får du opp i en enkel meny i toppen av bildet. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

En annen ting som har blitt endret er Smart Hub-funksjonen, på den måten at om du for eksempel har startet en app, kan du trykke på knappen så legger menyen seg bare over det du ser på. Før måtte du gå ut av appen for å komme deg til menyen, og du måtte dermed laste inn appen på nytt.

Samtidig har det kommet inn et hurtigvalg som vi liker godt. Holder du «ok-knappen» på kontrollen inne kommer det opp et ikon i hvert av hjørnene på skjermen. Da kan du peke på ikonene for hvor du enten kan justere lyden, entre menyen, starte Smart Hub-funksjonen eller se kanal-listen.

Nå kan du selv bestemme størrelsene på vinduene på delt skjerm. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Ønsker du å bruke delt-skjerm-funksjonen er også denne forandret fra i fjor. Nå får du opp to bilder, for eksempel det du ser på via en kanal, samt Facebook i den andre. Det fine nå er at de to bildene skilles av med en hvit stripe når du holder markøren over bildene, som du kan flytte slik at du kan ender størrelsen på de to skjermene. Ergo kan du få en litt større sending mens Facebook-vinduet blir mindre eller visa versa. Samtidig er også selve delt-skjerm-funksjonen fått en liten grafisk overhaling.

Ellers er grafikken generelt blitt enklere og renere med Tizen. App-markedet har vi som nevnt ikke fått kikket noe nærmere på annet enn at vi fikk se det under vårt opphold i Monaco tidligere i år, hvor vi raskt kunne se at det var en haug apper å velge mellom. TV-en starter dog de få appene som er inne på testeksemplaret uhyre raskt, og vitner om at årets oppgradering av prosessor-kraften tydeligvis har gjort susen. Blant annet bruker den knapt et par sekunder på starte opp YouTube. Samtidig er den også raskt på pletten når vi starter den fra standby.

Samsung UE65JS9005
10
Fantastisk
Anbefalt

Samsung UE65JS9005

10
Fantastisk
sitatEn av de aller beste TV-ene vi har testet.

Fordeler

 • +
  Råflott design
 • +
  Knallgode farger
 • +
  Meget bra sortnivå
 • +
  Brukervennlig
 • +
  Meget lav inputlag
 • +
  Lyssterk
 • +
  Meget god bildebehandling

Ting å tenke på

 • Dyr
 • Svak lydkvalitet

Samsung UE65JS9005 - Bildekvalitet »

Godt bilde rett fra fabrikk

Standard gir deg et bilde med blåstikk. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

I menyene har koreanerne nå begrenset antall bildemodier du har å velge i, slik at det er fire valg som står på menyen. Nytt av året er også at TV-en står i modusen Standard når du pakker den ut, og ikke Dynamisk slik de har pleid å gjøre.

Standard-modusen er dog ikke den beste av valgene, der det kun er Dynamisk som er et dårligere valg. Både kontrast og lysstyrke er for kraftig over hele fjøla, samtidig som som hvitbalansen er preget av et kraftig blåstikk. Riktignok gjør det nye SUHD-panelet at fargene ikke oppleves så skrikende som målingene viser, men fortsatt er du tjent med å velge en av de to andre modiene.

Om du ikke er spesielt fristet til å navigere deg rundt i menyene for å gjøre den siste finpussen er det valget Film som er det beste ut av esken. Her er hvitbalansen faktisk ganske så riktig, og de fleste fargene er nokså nøyaktige med unntak av Magenta som drar for mye mot rødt. Det eneste som kan være greit å passe på er at bildeutjevningen deaktiveres når du setter på denne modusen, slik at om du ønsker glatte bevegelser når du skal se film, så må du inn å slå på Auto Motion Plus.

Krever en siste finpuss

Fargene er langt bedre kalibrert. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Før vi tar fatt på den siste finpussen av bildet setter vi skjermen i Film-modus. Det er et utgangspunkt som gjør at du ikke trenger å foreta de mest voldsomme endringene for å få et bedre resultat. Hvilke justeringer vi endte opp med kan du se i bildekarusellen nederst på siden.

Det første vi må endre er lysstyrken og kontrasten. For at gammakurven skal treffe der vi ønsker, rundt 2,22, må begge verdiene senkes noe. Samtidig demper vi bakgrunnsbelysningen et par hakk. Etter disse justeringene treffer JS9005 rett på vårt mål, hvor grafen viser at det kun er ved 10 og 100 prosent grått at bildet er et lite snev for lyst.

Samtidig krever hvitbalansen litt oppmerksomhet. I utgangspunktet er bildet preget av å være litt for rødt, men etter å ha justert treffer også disse ganske så bra. Her kunne vi nok antagelig klart et enda bedre resultat, men problemer med at menygrafikken påvirket målesensoren vår slik at vi må ute av menyen for hver gang vi har justert for å dobbeltsjekke.

Gamma-kurven er meget nøyaktig etter justering.

Det samme gjelder for fargene, men med litt tålmodig fremgangsmåte kommer vi til slutt frem til et resultat som er godtkjent. De eneste fargene som ikke er helt hundre prosent er blått og gult.

En bildekvalitet vi aldri har sett maken til

Denne modellen, UE65JS9005, er lillebroren til det kommende flaggskipet UE65JS9505, og en av forskjellene på disse modellene er bakgrunnbelysningen. JS9005 benytter en kantbelyst løsning, og til å være såkalt «Edge-LED» har vi aldri sett et så godt bilde med denne teknologien.

Belysningen er for det første meget jevn, og en av hemmelighetene bak dette er at Samsung angivelig skal ha endre avstanden og vinkelen diodene belyser panelet fra. Resultatet er et bilde der du har minimalt med lyslekkasjer, hvor vi knapt kan skimte noe i et helt beksvart rom. Med andre ord er sortnivået på denne modellen det beste vi har sett med kantbelysning, og byr på et nivå vi kun har sett hos direktebelyste LCD-skjermer tidligere.

Krabben ser ikke mindre god ut med 10-bits farger. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Samtidig gir det nye SUHD-panelet fra seg knakende gode farger. En av endringene i år er at de har endret på selve pikslene, hvor en forbedret blå-diode kombinert med det selskapet kaller nanokrystaller baner vei for langt flere farger og lysstyrke. Riktignok testet vi skjermen aller mest på vanlig 8-bits materiale, men likevel kan vi se at bildebehandlingen til TV-en jobber godt med signalet og med det leverer fra seg bedre farger enn hva vi har sett fra LCD tidligere.

Tar vi frem noen filmklipp med 10-bits materiale hever TV-en seg ytterligere to hakk. Spesielt blir overgangene mellom ulike fargenyanser helt glattet ut, og fargene spiller på et helt annet nivå enn hva vi har sett med tradisjonelle flatskjermer. Det er rett og slett en fryd å se hvor mye mer nyansert spesielt grønne farger blir, samtidig som Cola-boksen for første gang ser helt ekte ut.

Skarpheten er det heller lite å utsette på. Selv med litt halvslappe Youtube- og Netflix-snutter jobbes det godt med å behandle signalet slik at oppskaleringen byr på gode resultater. Slår vi over på en studiosending fra NRK må vi si oss imponert av hva det nye panelet og bildeprosessoren får til av utgangspunktet, hvor resultatet blir meget bra.

JS9005 har knallsterk lysstyrke. . Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

En annen ting som blir kraftig bedre av de forbedrede diodene er lysstyrken skjermen kan avgi uten at det går ut over farger. På papiret oppgir Samsung at årets nye SHUD-skjermer skal gi omlag 37 prosent mer lys. Våre målinger viser TV-en på det meste gir cirka 590 candela (cd/m2), og omlag 300 candela etter kalibrering i et mørkt rom, hvilket er forholdsvis høyt. Men selv om lysstyrken er høy klarer skjermen fortsatt å holde et høyt nivå på både farger og detaljer.

Den kjappeste skjermen vi har testet

Mange kjøper seg TV for å spille på, og da er inputlag noe man ikke ønsker seg. Det vi måler er altså hvor lang tid det tar fra et signal sendes til pikslene på skjermen har gjort endringene som signalet ber om.

Vi starter med å måle inputlag i vanlige bildemoduser, mest for å se hvor stor forandring det blir mot en ren spillmodus. Normalt skiller det en god del, men aldri har vi sett et så stor sprang som på denne nye modellen fra Samsung.

Setter vi TV-en i Standard-modus og fyrer opp lag-måleren viser resultatene en inputlag på 136 millisekunder. Noe som for en aktiv spiller er å regne som en hel evighet.

Dog forandrer ting seg totalt når vi går inn i menyen å aktivere spillmodus. Det gjør du ved å trykke på menyknappen, så velge System og klikk deg videre inn til Generell. Her kan du huke av for spillemodus, slik at skjermen optimaliseres for nettopp spill. Da forandres resultatene til det beste vi har mål siden vi fikk måleren, hvor resultatet er rundt 6,1 millisekunder ved endring fra grått til grått.

Lyden skremmer ingen

Mye med den nye 9-serien til Samsung er imponerende, det gjelder dog ikke lyden. Lydbildet er ikke skremmende dårlig, men plasserer seg helt midt på treet etter vår mening.

Her er det mangel på bass og mellomtone om du skulle ønske å få det maksimale ut av filmkvelden. Ergo er det anbefalt å heller gå for en ekstern lydløsning utenom. Et tips kan være å se nærmere på selskapets nye lydplanke, som er utformet slik at den kan legges over foten så den ser ut til å gå i ett med skjermen.

Samsung UE65JS9005
10
Fantastisk
Anbefalt

Samsung UE65JS9005

10
Fantastisk
sitatEn av de aller beste TV-ene vi har testet.

Fordeler

 • +
  Råflott design
 • +
  Knallgode farger
 • +
  Meget bra sortnivå
 • +
  Brukervennlig
 • +
  Meget lav inputlag
 • +
  Lyssterk
 • +
  Meget god bildebehandling

Ting å tenke på

 • Dyr
 • Svak lydkvalitet

Samsung UE65JS9005 - Konklusjon

Konklusjon

2015 blir året hvor markedet stifter bekjentskap med nye flatskjermer som kan by på bedre 4K-bilder i form av bedre fargerom og lysstyrke. Vårt første møte på testbenken er Samsungs nye UE65JS9005, og dette er en TV-modell det er verdt å merke seg på flere punkter.

Her har selskapet klart å lage en TV som i våre øyne er et skikkelig blikkfang. Det er nemlig en lekkerbisken som Samsung har kommet opp med i denne nye 9-serien, hvor enkle og rene linjer kledd i børstet, lys aluminium preger skjermen. Samtidig har de laget en lekker fot som er med å sette prikken over i-en på denne skjermen.

En annen endring på den nye toppserien til Samsung er operativsystemet selskapet bruker. I år har de skiftet til Tizen, og etter vår mening har dette endret brukeropplevelsen til det bedre. Grafikken er generelt mer ren og enkel, uten for mye animasjoner og andre forstyrrende elementer. Samtidig er det lagt inn noen smarte endringer av hurtigmenyer og Smart Hub-en som øker brukervennligheten. Spesielt setter vi pris på at du nå kan hente opp Smart Hub-en uten å måtte avslutte appen du bruker.

Samsung UE65JS9005. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Men det er først og fremst bildekvaliteten hvor Samsungs nye SUHD-panel viser sin aller største styrke. Spesielt er fargene blitt langt bedre, selv under vanlige sendinger jobber bildebehandlingen i TV-en godt slik at bildet yter det lille ekstra når det kommer til farger. Samtidig er dette den beste kant-belyste skjermen vi har testet, hvor det er minimalt med lyslekkasjer, og sortnivået er imponerende godt. I tillegg er lysstyrken i skjermen forbedret fra fjorårets modeller, hvor resultatet er at du får en TV som klarer seg langt bedre i lysintense miljøer.

Er du på jakt etter en TV som egner seg godt til å spille på, er JS9005 et godt valg. Riktignok gir den langt fra imponerende tall i vanlig Standard-modus, men tar du i bruk spillmodusen er dette den mest responsive TV-en vi har testet, med en inputlag på rundt 6.1 millisekunder fra signalet er sendt til panelet har reagert.

Selv om UE65JS9005 har en veiledende pris på sviende 50 000 kroner, er det også en av de aller beste TV-ene vi har testet.

Til å være kant-belyst er det rett og slett imponerende hvor godt bilde koreanerne klarer å gi deg, og får utvilsomt et Anbefalt-stempel av oss selv om prislappen neppe begeistrer noen.

Alternativer

Når du beveger deg opp i denne prisklassen begynner det å bli færre om beinet. Likevel finnes det alternativer i form av direktebelyste modeller som kan skilte med meget god bildekvalitet. En av disse er Panasonics toppmodell, TX-65AX900, en modell som har høstet gode kritikker verden over.

Har du et lavere budsjett er det fort fristende å prøve ut en TV med OLED-teknologi. Enn så lenge er det kun LG som lager disse typene TV, men sørg ikke av den grunn. Den beste TV-en vi testet i fjor, 55EC930V, er en modell det kan være lurt å ta en nærmere kikk på.

Samsung UE65JS9005
10
Fantastisk
Anbefalt

Samsung UE65JS9005

10
Fantastisk
sitatEn av de aller beste TV-ene vi har testet.

Fordeler

 • +
  Råflott design
 • +
  Knallgode farger
 • +
  Meget bra sortnivå
 • +
  Brukervennlig
 • +
  Meget lav inputlag
 • +
  Lyssterk
 • +
  Meget god bildebehandling

Ting å tenke på

 • Dyr
 • Svak lydkvalitet
annonse