På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Samsungs nye toppserie briljerer
Se hvor bra det kan bli hvis du er villig til å betale 50 000 kroner for en 65-tommers 4K-TV fra Samsung.
Samsung UE65JS9005 - Design og brukeropplevelse »
Vi går inn i et spennende TV-år der årets nye modeller fra de ulike produsentene begynner å nærme seg butikkhyllene. En av årets store snakkiser er TV-er med støtte for 10-bits fargerom og HDR, hvilket betyr at modellene skal kunne gi deg langt flere fargenyanser enn tidligere.
En av TV-ene som har dette nye panelet er Samsungs nye 9000-serie, og nå har 65 tommer store UE65JS9005 funnet veien til vår testlab. Vårt første møte med denne TV-en fikk vi for noen uker tilbake i Monaco under Samsung årlige europeiske forum. Nå har vi satt oss ned i ro og mak for å finne ut hvor god den egentlig er for de omlag 50 000 kronene du må betale.
Blir et smykke i stuen din
Det begynner å bli en god stund siden vi testen en 9-serie fra Samsung, faktisk må vi spole tiden tilbake til 2013. Felles for flere av modellene i denne toppserien har vært design, og en av de modellene vi husker best kom ut i 2010. Den gang tok 9-serien oss med storm ved å blant annet ta i bruk børstet aluminium.
Design er helt klart noe selskapet fortsatt har satt høyt oppe på prioriteringslisten. Det er nemlig en svært smekker modell som dukker opp av esken, og TV-en vil ta en sentral plass som blikkfang i stuen din.
Nøkkelordet er aluminium, hvor hele rammen er laget i nettopp børstet, lys aluminium. Rammene i seg selv har to ulike bredder, altså er rammene som går oppe og nede tynnere enn de på sidene, noe som gir de et lite særpreg. På toppen av skjermen finner vi en krommet plate som lager en tøff overgang fra aluminiumen. Likevel er det ikke rammene som stjeler all oppmerksomheten.
Foten som følger med den nye 9-serien byr også på en spennende utforming. Den kan minne om en slags bomerang der endene er tynne og blir gradvis mer massive inn mot midten av foten. Selve TV-en er festet til foten i bakkant, slik at TV-en ser ut som den «henger» i luften når du ser den forfra.
Heller ikke baksiden er glemt under utformingen av denne TV-en. Siden modellen støtter det Samsung kaller OneConnect, kobler du til alt av enheter du skal bruke via en egen koblingsboks. Dermed er det kun to kabler som kommet ut fra baksiden, mens resten av overflaten er består av sølvgråe riller. Det eneste vi undres over er hvorfor ikke de to kablene er farget i samme farge som bakdekselet. På den måten hadde de ikke skilt seg fra resten av TV-en, hvilket de nå gjør siden de er sorte.
Tizen – det nye systemet virker lovende
Før vi tar fatt på hvordan det nye operativsystemet virker må vi informere om at testeksemplaret vi har fått til test ikke har har en fullt operativ utgave av Tizen. Der i blant mangler adgang til app-markedet + at en rekke standardapper ikke er på plass. Dette vil endre seg før modellene kommer i handel her på berget, og vi vil ta en nærmere gjennomgang av grensesnittet når den tid kommer.
Likevel er det en rekke funksjoner som er på plass i vårt eksemplar, og etter å ha brukt TV-en noen dager må vi si at Samsung har løftet brukervennligheten ved å ta i bruk det nye operativsystemet.
I utgangspunktet er enkelte elementer nokså likt som på fjorårets TV-er. Trykker du på tilkoblingsvalgene kommer disse opp som en egen meny i toppen av bildet som før, men ikoner og grafikken har blitt litt renere og enklere. Trykker du deg inn for å navigere deg rundt i menyene, har denne forandret seg en del. Før fikk du opp en slags kopi av en fjernkontroll på venstre side i bildet, mens nå er den delt opp. På venstre side får du tall og andre enkle funksjoner, mens tilgang til menyen og andre innstillinger har blitt lagt opp i en egen linje – øverst i bildet. Denne endringen synes vi gjør denne meny-funksjonen bedre enn tidligere.
En annen ting som har blitt endret er Smart Hub-funksjonen, på den måten at om du for eksempel har startet en app, kan du trykke på knappen så legger menyen seg bare over det du ser på. Før måtte du gå ut av appen for å komme deg til menyen, og du måtte dermed laste inn appen på nytt.
Samtidig har det kommet inn et hurtigvalg som vi liker godt. Holder du «ok-knappen» på kontrollen inne kommer det opp et ikon i hvert av hjørnene på skjermen. Da kan du peke på ikonene for hvor du enten kan justere lyden, entre menyen, starte Smart Hub-funksjonen eller se kanal-listen.
Ønsker du å bruke delt-skjerm-funksjonen er også denne forandret fra i fjor. Nå får du opp to bilder, for eksempel det du ser på via en kanal, samt Facebook i den andre. Det fine nå er at de to bildene skilles av med en hvit stripe når du holder markøren over bildene, som du kan flytte slik at du kan ender størrelsen på de to skjermene. Ergo kan du få en litt større sending mens Facebook-vinduet blir mindre eller visa versa. Samtidig er også selve delt-skjerm-funksjonen fått en liten grafisk overhaling.
Ellers er grafikken generelt blitt enklere og renere med Tizen. App-markedet har vi som nevnt ikke fått kikket noe nærmere på annet enn at vi fikk se det under vårt opphold i Monaco tidligere i år, hvor vi raskt kunne se at det var en haug apper å velge mellom. TV-en starter dog de få appene som er inne på testeksemplaret uhyre raskt, og vitner om at årets oppgradering av prosessor-kraften tydeligvis har gjort susen. Blant annet bruker den knapt et par sekunder på starte opp YouTube. Samtidig er den også raskt på pletten når vi starter den fra standby.