NyhetHer er Norges råeste spilldatamaskin

Trodde du maskinen din var rå? Glem det!

Møt beistet som får alt annet til å virke puslete.

Maskinen

Møt Norges råeste maskin, har du en som er råere kommer vi på hjemmebesøk. Dette er en maskin i aller øverste klasse, både med tanke på maskinvare, men også når vi snakker om gjennomføring.

På innsiden av kabinettet finner vi blant annet hele fire av de råeste skjermkortene på markedet, med grafikkprosessorer fra Nvidia. Vi snakker selvfølgelig om GeForce GTX 980. Smak litt på det, vi snakker om skjermkort for 20 000 kroner – nok til å kjøpe et par andre helt greie og komplette maskiner.

Prosessoren er ikke spesielt beskjeden den heller. Her er Intels Core i7-5960X sentralt plassert.

Det er databutikken Digital Impuls som har bygget beistet, og med overklokkeren Haakon **DP** Jensen i spissen er det lite som her er normalt. Maskinen står til vanlig utstilt hos Digital Impuls i Oslo, og alle komponentene er hyllevarer.

Foto: Rolf B. Wegner, Tek.no

Alt er overklokket

Etter å ha navigert rundt 40 kilogram med det ypperste innen maskinvare er det med en viss spenning vi fyrer opp monsteret. Siden det står en fasekjøler på prosessoren må denne få litt tid til å gjøre seg klar, altså å få ned temperaturen, før resten av maskinen startes. Dette ordner systemet selv, og så snart temperaturen er lav nok fyres resten av oppsettet opp. Dette gir deg ikke de råeste oppstartstidene fra en romtemperert maskin, men om fasekjøleren er klar går det som bare det.

Intels Core i7-5960X er det råeste som finnes for LGA2011-3-plattformen i skrivende stund, og denne herligheten byr på åtte kjerner kjørende på 3,0 GHz. Med en fasekjøler ville det vært synd og skam om denne skulle kjørt på referansefrekvensen, og fra den godeste Jensen kommer prosessoren ferdig overklokket til 4,8 GHz. Selv på denne frekvensen holder kjølerhodet seg på rundt 45 minusgrader.

– Denne gangen er ikke prosessoren håndplukket. Det viser seg å være store utslag på disse og de beste klarer 3DMark på opptil 5,2Ghz under fasekjøling. Den som sitter i denne riggen greier 5,0 GHz. Kunder som kjøper disse maskinene leter vi opp de beste prosessorene til og selger dem som en pakke, forteller Haakon Jensen i Digital Impuls.

Prosessoren kjøres på OC Formula kortet til ASRock, som ifølge Jensen skal greie opptil 1300 W via prosessorsokkelen.

Egen BIOS på skjermkortene

De fire GeForce GTX 980-kortene har fått vannkjøling fra EK, og her er det også valgt en litt spesiell løsning.

– Jeg likte ikke oppsettet med vannkjølingsbridge over alle blokkene – så jeg «moddet» til to stk dual. Dette for å skape litt mer «rom» og «luft». Maskinen bruker også HD tubes for kjøling og det er installert en tappekran så bruker enkelt kan tømme systemet hvis det er ønskelig. Vannet er en spesiell miks av Mayhems produkter for mest mulig å matche OC Formula «Gold theme». EK har også gold bakplater til skjermkortene

Som om det ikke er nok har skjermkortene fått en spesiell BIOS som gir dem litt mer spenning enn standard, og justerer opp boostfrekvensen en del. Alt etter testprogram skal kortene greie 1570 MHz på grafikkprosessoren og 2050 MHz på minnet ifølge Jensen.

Lagringsløsningen er av den lille typen, og består av en SSD fra Samsung. Nærmere bestemt en XP941, som benytter Ultra M.2-standarden. Ytelsesmessig snakker vi om rundt 1150 MB/s ved lesing og 950 MB/s ved skriving. På side 5 får du vite mer om ytelsen »

Gå til neste side for å lese mer og se flere bilder »

Grei temperatur..

Takk til Digital Impuls som leverte maskinen til test.