Guide

Slik fungerer et skjermkort

Dette er den ultimate guiden for både nybegynnere og entusiaster.

Introduksjon

En dag sitter du der med en god slump penger på konto, og avgjør at tiden er inne for å oppgradere PC-en. Du vet at du får mest igjen for å oppgradere skjermkortet, så med friskt mot surfer du nettet for å finne ut hvilket kort du skal ha.

Til å begynne med kjenner du på følelsen av å ha ganske grei oversikt. Det er en varm og god følelse, men etter å ha klikket deg gjennom noen nettbutikker, og kanskje lest et par tester, kjølner det sakte i magen.

Det viser seg nemlig at noen av de billigste alternativene kommer med mange flere MHz enn de dyreste, og noen kryptiske forkortelser du knapt har vært borti kan føre med seg prisforskjeller på flere tusen kroner.

Ikke bare for de innvidde

Enkelte skjermkort er råere enn andre. Men hvor mye kraft trenger du, og hva gjør ett skjermkort kraftigere enn et annet?Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Selv om de hjelpsomme forumbrukerne våre kan ha mange har gode råd å komme med, later dessuten de fleste til å kunne alt så mye bedre enn deg – og det er ikke så kult å spørre om ting alle andre ser ut til å skjønne helt fint.

I denne guiden, som er så omfangsrik som den nesten må være, går vi nemlig grundig til verks for å sette deg inn i alle de mer eller mindre esoteriske begreper, funksjoner og prinsipper ved et skjermkort – og på en måte som hvem som helst kan forstå.

Uansett om du er en durkdreven entusiast, en ivrig nybegynner eller bare har vært ute av «gamet» i noen år, tror vi du vil finne mye av nytte i denne guiden. Mye har skjedd med skjermkort og spillgrafikk de siste 15 årene, så om du hører til sistnevnte kategori er det altså ingen grunn til å styre unna.

Bli med over til neste side, så ser vi først på hva skjermkortet faktisk gjør »