Til hovedinnhold
GuideFar Cry 4

Bli med på et skikkelig grafikkeventyr

Du trenger ikke dra til Asia for å oppleve fargerike fjellkulturer, men du trenger en kraftig nok maskin og Far Cry 4.

Innledning

Som så mange andre ganger begynner det ganske så uskyldig, men før du vet ordet av det står du med med trøbbel til langt over nesetippen. Du er forresten Ajay Ghale, og skulle egentlig bare ordne din mors begravelse, men har endt opp med å skulle redde et helt land fra en noe spesiell karakter.

Pagan Min er navnet hans, og han kan vel best beskrives som hakke spenna gær'n, og rimelig spesiell der han sprader rundt i rosa silkedress og platinablondt hår.

Det er på tide med et nytt spill i Far Cry-serien, og nok en gang dyttes grafikkgrensene. Far Cry-serien har alltid sett veldig bra ut, og det gjør den til gangs denne gangen også.

Med rosa silkedress, platinablond hår og særs spesiell personlighet er «skurken» i Far Cry 4 ganske så artig.
Det er vakkert i Kyrat.

Settingen er fjellregionen Kyrat, som minner en god del om virkelighetens områder i Tibet. Her er det høye, snøkledde monsterfjell med bygninger på de rareste steder.

Her er det fantastisk natur og en stor og åpen verden som bare ligger der og venter på deg. Du kan frese rundt som du vil, eller du kan kjøre historielinjen hardt. Underveis er det veldig mye moro å oppdage, og det gir et skikkelig sug i magen når man freser rundt på en tuktuk (overbygget trehjulssykkel) på trange fjellveier.

– Det beste på lenge

På tide med fisketur.

Vår kollega Andrine Vold Fangberget i Gamer.no har skrevet en omtale av Far Cry 4.

– I løpet av de snaue 15 timene det tok meg å komme gjennom historien har jeg knapt skrapt overflaten, så det sier sitt om hvor enormt og omfattende spillet er. Du kan gå hvor du vil nesten fra starten av, og det er en fantastisk følelse å bli sluppet fri i et vilt og vakkert land hvor eventyr venter hvor enn du snur deg.

– Historien er ganske spennende, men det er fristende å spore av når situasjoner man møter på veien virker forlokkende. Etter min mening er det her spillet virkelig kommer til sin rett, når man får utforske fritt og får en drøss med spennende eventyr å begi seg ut på. Jeg har fullført historien, men jeg er på ingen måte ferdig med å oppleve alt Kyrat har å by på.

Gamer.no endte opp med å gi spillet ni av ti poeng, og bedømte det til klassisk.

Les hele anmeldelsen av Far Cry 4 hos Gamer.no »

Grafikkinnstillinger

Grafikkinnstillingene i Far Cry 4 gir deg en serie med innstillingsmuligheter, og burde være nok for at de fleste får det de føler for. Spillet har fem ferdigkonfigurerte sett med innstillinger å velge mellom, omtalt som Low, Medium, High, Very High og Ultra, som hver regulerer en rekke forskjellige mindre innstillinger i spillet. Vi har konsentrert oss om Low, High og Ultra.

Dette gjør innstillingene
Graphics qualityLowHighUltra
Motion BlurOffOnOn
TexturesLowHighUltra
ShadowLowHighUltra
Post FXLowHighUltra
GeometryLowHighUltra
VegetationLowHighUltra
TerrainLowHighUltra
WaterLowHighUltra
EnvironmentLowHighUltra
Ambient OcclusionOffSSBCSSBC
Anti AliasingOffSMAASMAA
GodraysOffOffOn
FurOffOnOn
Trees reliefOffOffOn

Motion Blur er den effekten som gjør at ting som beveger seg raskt i forhold til deg fremstår som uklare, dette for å øke inntrykket av fart.

Texture er rett og slett bildekvaliteten på teksturene som blir brettet over alle elementene som står rundt på kartene.

Shadow sier noe om hvor avanserte skygger du får, alle innstillingene gir deg skygger, men de blir mer kantete og stygge ved lave innstillinger.

Post FX er etterbehandling av bildet, og er sånt som bloom, depth of field og tilsvarende. Disse kommer mest inn når det foregår kamper med skyting og hurtige sceneskifter, men også i enkelte cut scenes.

Geometry justerer hvor komplekst verden er bygget opp, være seg hvor mange elementer husene består av eller hva du ser av trær på avstand.

Vegetation justerer den grafiske kvaliteten på planter, trær og andre vekster.

Terrain justerer detaljmengden på terrenget, og styrer fjell, klipper, steiner og også selve bakken.

Water justerer vannets grafiske kvaliteter, og dette går først og fremst på hvordan refleksjonene på toppen av vannet er. I tillegg blir det for eksempel dårligere kvalitet på bølgene etter motorbåter ved et lavt nivå her.

Environment går på hvor realistiske omgivelsene er. Jekker du denne opp kommer det mer busker, småflekker og annet mygel opp i bakgrunnen og mellom de faste objektene rundt om på brettene.

Ambient Occlusion forsøker å gi deg mer realistisk lys, ved at lyset reflekteres mer av objekter, på en måte som simulerer det virkelige liv. Dermed blir ikke lyssettingen så statisk som den ofte er i datagrafikkens verden. Dermed kan du få penere skyggeeffekter og et generelt sett mer troverdig bilde.

Anti-Aliasing Quality er på norsk kjent som kantutjevning, og brukes gjerne på skrå linjer som ellers lett ville fremstått som å bestå av flere trappetrinn. Disse hakkete linjene mykes opp for å ligne pikslene rundt, og resultatet er et mer naturlig bilde.

Godrays er en Nvidia-unik teknologi som gir deg særlig kraftig kontrastforskjell der det er noe veldig lyst som skinner, for eksempel gjennom et lite hull.

Fur setter pelskvaliteten på de mange ulike dyrene i spillet.

Trees relief er tesselering av trestammer, og om du aktiverer den vil barken på stammene få en bedre dybde og dermed se mer naturlig ut.

Naturen er fantastisk, det kan man ikke si om det rimelig ustabile enmannshelikopteret. Det gikk i bakken med et smell etter en liten motorstopp. .

Så god grafikk kan du få

Low fungerer greit nok om du vil spille Far Cry 4 halvgammel maskin. Til tross for at de kaller det low er det ikke så alt for galt. Likevel lar vi oss sjenere av ganske kjipe teksturer til tider og ikke minst store mengder hakkete kanter.

Medium er noe bedre, blant annet får planter og trær mye penere teksturer. Likevel synes vi det blir for mye grøt på litt avstand, og ikke minst for mange hakkete linjer.

Velg de forskjellige innstillingene i nedtrekksmenyene under for å se forskjellen.

High er ganske bra med tanke på kanter og teksturer opp til en viss avstand. Men ser vi litt lengre unna merker vi oss at det fremdeles ikke er helt der vi vil ha dem. Kjører du på dette innstillingssettet er det gode sjanser for at du synes det er godt nok.

Very High gir veldig gode trær og busker. Teksturene rundt deg, være seg steiner på bakken eller underlige tempellignende bygninger ser alle bra ut. Vi merker kun tendenser til hakkete kanter hvis vi virkelig fremprovoserer dem samtidig som vi ser etter dem.

Ultra High er helt klart vårt valg om vi fikk velge, trær, busker og skygger ser bra ut på lange avstander. Selv om de kanskje blir litt grøtete på langt unna også her.

Maskinoppsett

Vi har kjørt Far Cry 4 gjennom en rekke ulike maskinoppsett. I utgangspunktet har vi to grunnmaskiner, som vi så tester med flere skjermkort. Resultatet er en lang rekke med resultater, på alt fra relativt rimelige maskiner og opp til svært dyre oppsett.

Skjermkortene varierer i pris fra drøye 900 kroner og opp til rundt 4700 kroner.

Vi har benyttet de nyeste driverne fra henholdsvis AMD og Nvidia. For Nvidia-kortene er det Forceware 344.75 som gjelder. AMD-kortene blir brukt sammen med driverpakken Catalyst 14.11.2 Beta, den nyeste offisielle driverpakken begynner å bli gammel, samtidig som denne betadriveren har de siste av oppdateringer for nettopp dette spillet.

Det skal legges til at Far Cry 4 er en del av Nvidias «The Way It's Meant to be Played»-konsept, og at Nvidia-baserte skjermkort mest trolig har en fordel av dette. Typisk vil dette være at utviklerstudioet har benyttet Nvidia-kort under utviklingen, og AMD-kortene vil da ikke kjøre spillet like optimalt. På sikt pleier dette likevel gjerne å jevne seg ut.

Argh! Plutselig skjønte vi hva som skjedde om tøyset litt med en bil som stod i en bakke... Vi fortsatte til fots.

Ytelsestest

Resultater

Vi bruker altså to forskjellige maskiner for å teste ytelsen i Far Cry 4. Ytelsen er testet på enkeltspillerdelen, i en sekvens der det er vill og ukontrollert skyting, digre eksplosjoner, heftig bilkjøring og ikke minst fantastisk fjellnatur med høye fjell og skjønne trær på alle kanter.

Hovedforskjellene mellom de to maskinene er prosessoren og naturlig nok hovedkortet. Det er hovedsakelig prosessoren som skiller de to maskinen på ytelse. I den rimelige maskinen sitter en utgått AMD-prosessor til rundt 700 kroner, mens den dyre maskinen har en tre ganger så dyr Intel-prosessor innabords.

Skjermkortene vi har brukt spenner i pris fra tusen kroner og helt opp til godt over fire tusen kroner. Vi har brukt skjermkort fra både AMD og Nvidia.

En sånn i full fart på smale fjellveier, med stupbratte kanter, krever at grafikken ikke hakker.

Den gamle og rimelige AMD-maskinen vår har nok sett bedre dager, men det går likevel relativt greit unna ved å sette alt på low. Om du kan takle en litt lavere bilderate kan du gjerne teste ut high, men vi hadde nok satset på low.

Det er egentlig bare to av kortene vi brukte som vi føler ga god nok flyt, og det er GeForce GTX 770 og 970. Tar vi i betraktning at GTX 970 koster rundt en tusenlapp mer enn GTX 770 så holder vi en knapp på det gode gamle GeForce GTX 770 på denne maskinen.

Litt kvinnfolk ble det jammen plass til i Far Cry 4 også, men bare på vanlig måte.

Med den litt dyrere Intel-baserte maskinen er det mange kort som yter godt nok, og her kan vi trygt smelle på det feteste innstillingssettet ultra. Med denne innstillingen kan vi velge mellom de to dyreste fra henholdsvis Nvidia og AMD.

Nvidia-kortene ligger dog veldig mye over i ytelse, og GTX 970 koster bare 200 kroner mer enn R9 290, så vårt valg blir dermed GeForce GTX 970.

Folk kjører som galinger på veiene, så vær klar for en smell i ny og ne.

Anbefalt utstyr

Det er flere ting du trenger for å få den komplette spillopplevelsen med Far Cry 4 og her følger vår liste over ting du i det minste bør vurdere. Nå er det betaversjonen som vi har basert oss på, så det kan komme endringer når den endelige versjonen av spillet kommer ut.

Først og fremst trenger du selvfølgelig Assassin's Creed. Dette spillet får du i en rekke nettbutikker, samt fra Ubisofts spilltjeneste Uplay. Du kan også kjøpe en lisenskode fra en tredjepart, som du så løser ut.

Krever sitt av maskinen din

Far Cry 4 krever en del av maskinen din, spesielt om du skal dundre på med mest mulig grafiske detaljer. Ofte er det også slik at man ikke kjøper ny datamaskin utelukkende for å spille ett eneste spill, så derfor anbefaler vi gjerne en litt kraftig grunnmaskin.

Intels Core i5-4690.

Prosessor

Skal du ha en kraftig PC for variert bruk eller spill, er vår sterkeste prosessoranbefaling en Intel Core i5 4690, som koster rundt 1800 kroner. Med Intels Haswell-arkitektur, fire kjerner på 3,5 GHz, Turbo-teknologi og 6 MB L3-cache, leverer prosessoren svært god ytelse.

Skjermkort

Nvidias GeForce GTX 970 gjør rent bord denne gangen. Dette er et knallgodt skjermkort som yter godt, er relativt stillegående og ikke så alt for effektsugen. Legger vi til at prisen ikke er så hakkende gal, så er det ikke vanskelig å anbefale akkurat dette kortet.

Dette har i alle fall blitt en av våre absolutte favoritter i den øvre mellomklasse til nedre toppklasse.

Skjerm

En god skjerm er gull verdt, og er bindeleddet for den visuelle opplevelsen du skal ha av spillet. Som en ren spillskjerm vil vi gjerne trekke frem Asus ROG Swift PG278Q, som byr på et lynkjapt panel og solide justeringsmuligheter.

Det store ankepunktet er kanskje prisen, som er godt over 5000 kroner. Dette er likevel en særdeles god skjerm, som absolutt bør vurderes.

Corsair Vengeance K60.

Tastatur

Et godt tastatur er alltid fint å ha. Vi sverger til mekaniske tastaturer med Cherry MX Red-taster. Disse har et særdeles lett nedtrykk, og gir deg full kontroll i intensive dueller og når du må trykke som en gal for å komme deg unna tyske soldater som plutselig har oppdaget deg.

Vi vil her trekke frem Corsair Vengeance K60, som er blant de rimeligere tastaturene med Cherry MX Red-taster. I tillegg til pris har tastaturet også et par småfinesser vi setter pris på. Rullestyringen av volum er én av dem, samt den herlige håndleddstøtten som ligger godt under venstrehånden mens du spiller. Det er et spilltastatur til beinet, og vi elsker det.

Corsair Vengeance M65.

Mus

For å matche tastaturet fra Corsair bør du også vurdere musen M65, fra samme selskap. Dette er en meget god mus, som heller ikke koster så alt for mye. Anbefales helt klart.

Trenger du en hel spillmaskin? Sjekk ut anbefalingen vår »

Klar for action!
annonse