Har nye drivere egentlig stort å si for spillytelsen?
Vi testet denne haugen skjermkort på nytt for å sjekke.
Innhold
Introduksjon
En evig utfordring for oss når vi tester skjermkort, er at produsentene kommer med nye drivere til disse langt oftere enn vi klarer å oppdatere rutinene. Sist vi gjorde en stor overhaling var i januar, og for hver måned som har gått, har testresultatene for eldre kort blitt mer og mer utdatert.
Nye drivere skal nemlig kunne gjøre de reneste underverker for ytelsen i spill, hevdes det fra selskapene selv. Men er det faktisk sant? I dag skal vi teste denne myten til gangs:
MYTE: Nye drivere kan gjøre underverker for ytelsen i spill.
Skikkelig gamle drivere
På Nvidias side har vi frem til nå testet alle eldre kort i GeForce GTX 600-serien med driverversjon 310.90, og det nyere GeForce GTX 650Ti Boost med driverversjon 314.21. I den nye generasjonen GeForce-kort testet vi GTX 780 med versjon 320.18, mens både GTX 760 og GTX 770 ble testet med driverversjon 320.39.
Når vi titter over på AMD-resultatene våre, er disse ikke stort nyere. De aller fleste skjermkortene i Radeon HD 7000-serien er testet med AMDs driverpakke versjon 12.11 beta 11, mens det dobbeltkjernede Radeon HD 7990 ble testet med versjon 13.5 beta 2.
Det betyr at vi på en rekke av våre tester har fått resultater med drivere som er nesten et år gamle. Hvis myten stemmer, burde vi derfor få se noen temmelig enorme hopp i ytelse på samtlige kort. Ekstra store fremskritt bør vi se på GeForce 600-serien og AMD sine enkeltkjernede Radeon HD 7000-kort, siden disse har slitt med de eldste driverne.
Dette skal vi teste med i dag
Siden Nvidia for noen måneder siden lanserte en helt ny generasjon med skjermkort, og AMD akkurat i disse dager er i ferd med å gjøre det samme, dropper vi en rekke kort fra vårt utvalg. Likevel er det en solid haug kort vi har igjen, som du ser på bildene.
Fra AMD sin side tester vi Radeon HD 7970 GHz Edition, lillebroren Radeon HD 7950 og det digre dobbelkjernede Radeon HD 7990. På motsatt ende av skalaen tester vi også med minikortet Radeon HD 7790, nærmere bestemt en overklokket versjon fra Sapphire.
Nvidia er litt tyngre representert, fordi vi i tillegg til å teste den direkte konkurrenten til hvert av Radeon-kortene, også tar med deres nye GeForce GTX 700-serie.
Driveren vi benytter er for å teste dagens myte er den absolutt aller ferskeste både AMD og Nvidia har sluppet til offentligheten. Begge selskapene lanserte nemlig samtidig hver sin beta-driver, i tide til betaen av Battlefield 4. AMD sin heter Catalyst versjon 13.10, mens Nvidia bringer Forceware versjon 331.40 til bordet.
Til sammen er det ikke så rent få utgaver som har kommet og gått siden vi sist oppdaterte rutinene, særlig hvis man regner med alle betadriverne – men med en så samtidig utgivelse som dette, skal vi også kunne få et meget definitivt svar på hvor godt de forskjellige skjermkortene yter i dagens test.
Bla om til neste side for å se de første resultatene av oppgraderingen »
Syntetisk ytelse
3DMark
F i r e S t r i k e
Tidligere har vi testet med det syntetiske testprogrammet 3DMark 11, så vel som 3DMark Fire Strike-testen. Sistnevnte har vært tilgjengelig og i drift lenge nok til at vi nå stoler skikkelig på resultatene den gir, så fra og med i dag legger vi 3DMark 11 på hylla.
Vår aller første ytelsestest er likevel en stabil og bred test, som gang på gang kan reprodusere målinger med svært lav variasjon. Programmet går løs på datamaskinen med en rekke forskjellige verktøy, og de forskjellige spesifikke testresultatene gis til slutt uttrykk for i en poengsum.
Med de gamle driverne ser vi litt av grunnen til at vi ikke har stolt hundre prosent på 3DMark Fire Strike-testen til nå. Det dobbeltkjernede monsterkortet GeForce GTX 690 kommer tredje verst ut, milevis bak den direkte konkurrenten fra AMD, Radeon HD 7990.
Når vi tester på nytt med nye drivere, kommer GeForce GTX 690 langt bedre ut, men det er nok mer sannsynlig at oppdateringer av programmet er å takke for dette. Vi testet nemlig AMD Radeon HD 7990 en god stund etter at 3DMark Fire Strike ble lansert, og dermed hadde hatt mulighet til å fikse skikkelig støtte for dobbeltkjernede kort.
Dette er en hypotese som støttes opp av at vi prøvde å kjøre Extreme-varianten av denne testen på Asus ROG Ares II i februar, og gjorde samtidig det samme med GeForce GTX 690. Da fikk det ekstreme Asus-kortet 3453 poeng, mens GeForce-kortet endte med 2663. Til sammenlikning klarte AMD Radeon HD 7990 å oppnå 5920 poeng – et langt større overtak på begge disse kortene enn det teknisk sett burde fått.
Ikke rare forskjellen
Bortsett fra at GeForce GTX 690 altså fikk et solid hopp, er det særdeles små endringer å spore. AMD Radeon HD 7990 fikk en oppgang på knapt 0,2 prosent. GeForce GTX 780 fikk drøyt 0,22 prosent bedre poengsum. PNY nærmet seg 0,3 prosent flere poeng med nyere drivere på sitt overklokkede GeForce GTX 770 XLR8.
Av kortene som i utgangspunktet hadde benyttet virkelig gamle drivere, var det litt bedre. GeForce GTX 680 fikk den aller største oppturen, med hele 8 prosent flere poeng etter oppdateringen, mens lillebror GTX 670 fulgte hakk i hæl med nesten 7 prosent mer.
Disse to var likevel de eneste som fikk noe i nærheten av en signifikant bedring. AMDs gamle flaggskip, Radeon HD 7970 GHz Edition, klarte ikke å dra i land mer enn 0,4 prosent forbedring med nye drivere, mens Radeon HD 7950 steg knapt 1,5 prosent.
Syntetiske tester er imidlertid ikke alt, og på neste side tester vi spill »
Spill - del 1
Battlefield 3
@ U l t r a , D X 1 1
Vi starter spilltestene med gode, gamle Battlefield 3. Spillet ble lansert allerede mot slutten av 2011, men benytter en hel del av DirectX 11-funksjonene. Det er likevel ikke så fryktelig krevende for maskinvaren, og på de nyeste skjermkortene måler vi stort sett høye FPS-verdier.
Selv om Battlefield 4 byr på enda lekrere grafikk med riktig maskin, tar vi ikke dette inn i testrutinene med det første. All erfaring tilsier nemlig at de første månedene et spill er ute gjøres det endringer som påvirker ytelsen, og dermed ville ikke resultatene hatt særlig lang holdbarhet.
Aller først titter vi på hva som skjer i oppløsningen Full HD.
Heller ikke her er det all verdens forskjell å spore, men noen endringer i rangeringen finner sted. Nvidias GeForce GTX 670 bytter plass med GeForce GTX 760 på listen, og AMD Radeon HD 7970 GHz Edition spretter mange plasser opp – takket være mer enn 22 prosent raskere bildeflyt.
Likevel er det slett ikke bare en positiv utvikling vi ser. Grunnen til at de to GeForce-kortene bytter plass er at det nyeste av de to mister 2 prosent av sin ytelse. AMDs dobbeltkjernede monster, Radeon HD 7990, beholder riktig nok sin førsteplass, men bildeflyten faller her med 11 FPS, eller om lag 8 prosent.
Samtidig gjør GeForce GTX 690 det drøyt 15 prosent bedre, og PNY GeForce GTX 770 OC klarer å levere rett over 5 prosent flere bilder per sekund. Ellers er det svært få endringer av betydning å spore. Vi skrur derfor oppløsningen til værs, og ser om det kan gi oss noe mer spennende å finne ut av.
Igjen er rangeringen omtrent lik. GeForce GTX 690 får på ny en betydelig opptur, mens Radeon HD 7990 igjen mister noe av sin bildeflyt – uten at de bytter plass av den grunn.
GeForce GTX 780 gjør det drøyt 3 prosent dårligere med nye drivere ombord, mens de neste par kortene på lista får et par prosent bedre ytelse. Videre nedover på liste opplever faktisk alle skjermkortene i GeForce-familien, bortsett fra GeForce GTX 650Ti Boost, en nedgang i sin bildeflyt på mellom 3 og 6 prosent.
For AMD går det bedre; Radeon HD 7950 klarer nemlig en oppgang på drøyt 6 prosent, men det er ingenting i forhold til hva storebroren klarer. Akkurat som på Full HD-oppløsning rykker nemlig Radeon HD 7970 GHz Edition oppover i feltet, med en oppgang på nesten 18 prosent.
Nye drivere viser seg imidlertid katastrofalt dårlig for det svakeste Radeon-kortet, Sapphire Radeon HD 7790, som får bildeflyten sin mer enn halvert.
Metro 2033
@ V e r y H i g h , D X 1 1 , 1 6 x A F , 4 x M S A A , P h y s X , D O F
Det andre spillet vi tester er Metro 2033. Spillet kom ut så tidlig som første kvartal 2010, og har nå rukket å få seg en oppfølger, men er like fullt fremdeles et spill hvor selv de aller råeste skjermkortene som slippes sliter overraskende mye.
Spillet kommer pakket med DX 11-baserte muligheter. Implementeringen av tesselering er meget synlig, og i denne testen har vi dratt innstillingene ut til det fulle. 16 x AF, 4 x MSAA og PhysX aktivert bør virkelig sette skjermkortene vi tester på prøve – selv i Full HD.
Etter Battlefield 3 hadde vi håpet at skikkelige forskjeller skulle tre frem i Metro 2033, men om noe er ytelsen her bare enda mer lik. Bortsett fra at GeForce GTX 760 mister rundt 4 prosent av sin bildeflyt, og dermed faller under GeForce GTX 670 på rangeringen, er det imidlertid ikke stort som skjer for hverken Nvidia eller AMD sine kort.
GeForce GTX 770 og Radeon HD 7950 bytter riktig nok plass på rangeringen, som følge av at Nvidia-kortet mister 2 prosent samtidig som AMD-kortet øker med like mye. GeForce GTX 780 mister også et par prosent ytelse, mens den største endringen av alle kortene er at Radeon HD 7990 går ned fra nesten 55 FPS til drøyt 51 FPS; en justering på rundt 7 prosent.
Når vi skrur oppløsningen til værs er det mye av det samme som gjentar seg, om enn på en litt mindre skala målt i rene bilder per sekund. Radeon HD 7990 og GeForce GTX 780 mister begge littegrann ytelse, PNY sin overklokkede GeForce GTX 770 går ned rundt 5 prosent og blir forbigått av Radeon HD 7950, mens resten av kortene mister mikroskopiske mengder kraft av å få nye drivere å rutte med.
Sniper Elite V2
@ U l t r a , D X 1 1 , C o m p u t e S h a d e r s , H i g h A d v a n c e d S h a d o w s
Vår tredje test er en smule ferskere, og kom ut i 2012. Sniper Elite V2 er navnet, og spillet er tidvis ekstremt krevende for skjermkortene. Dette er akkurat hva vi ønsker oss, og for å understreke dette har vi også her kjørt alt av innstillinger til maks.
Dette er et spill som i stor grad favoriserer AMD-kort, med «Gaming Evolved»-teknologi kun disse kan utnytte. Dermed er det en god motsats til Metro 2033, som skal kunne gi Nvidia-baserte skjermkort en dytt med sitt medlemskap i «The way it's meant to be played»-klubben.
Da vi oppgraderte skjermkorttestbenken vår i januar endte flere GeForce-kort med et temmelig surt resultat i dette spillet. Allerede ved Full HD-oppløsningen ser vi imidlertid at dette kan være et krystallklart eksempel på dårlig optimaliserte drivere, ettersom det dobbeltkjernede GeForce-kortet rykker opp og forbi Radeon HD 7990 med glans. En økning på nesten 44 prosent i bilder per sekund er rett og slett kolossalt.
Det gamle flaggskipet med én prosessorkjerne ombord, GeForce GTX 680, får et enda mer solid løft. Mer enn 52 prosent bedre bildeflyt rykker kortet opp tre plasser, og til et resultat som faktisk er sånn noenlunde spillbart. Lillebroren, GeForce GTX 670, følger hakk i hæl; takket være et enda heftigere løft på hele 54 prosent.
Også GeForce 700-serien får forbedret sin ytelse, men ettersom disse hadde langt nyere drivere som sitt utgangspunkt er ikke oppsvingen på langt nær like enorm.
For AMD sin del er historien litt annerledes her. Deres drivere var åpenbart allerede blitt så gode som de kunne bli da vi testet dem første gang, som ikke er helt unaturlig gitt selskapets samarbeid med spillutviklerne. Selv om alle deres kort også merker en oppgang, er denne nesten ubetydelig sammenliknet med hvordan GeForce-kortene stiger.
Med oppløsningen skrudd til høyeste nivå, får vi i stor grad bare se en reprise. GeForce GTX 690 inntar førsteplassen, med en oppgang i FPS på nesten 60 prosent, GeForce GTX 680 får seg et løft på 65 prosent, mens bildeflyten på vårt GeForce GTX 670 stiger med 55 prosent. AMD-kortene står stort sett på stedet hvil.
Så langt er like fullt Sniper Elite V2 vårt eneste eksempel på at nyere drivere kan gi noe særlig bedre ytelse. Vi er så langt ikke særlig overbevist, og rykker videre med nyere spill:
Bli med på neste side for å sjekke de siste spillene »
Spill - del 2
Hitman: Absolution
@ U l t r a , D X 1 1 , 8 x M S A A
Hitman: Absolution var et av de mest krevende spillene som kom ut i 2012, i alle fall hva grafikk angår. Glacier 2-motoren spillet kjøres på ble designet fra grunnen av til denne lanseringen, og den leverer virkelig sakene.
Spillet byr på komplett implementering av alt DirectX 11 har å by på, og gir mulighet til å skru detaljnivåene opp til nær sagt uante høyder – noe vi selvfølgelig har gjort. Akkurat som Sniper Elite V2 er Hitman: Absolution dessuten også med i AMD sitt «Gaming Evolved»-program, så vi regner med å se resultater som tipper i AMD-baserte skjermkorts favør.
Første runde er også her i Full HD-oppløsningen, men heller ikke her er det kjempestore bevegelser å spore. AMD Radeon HD 7990 faller tilbake halvannet bilde per sekund, som utgjør drøyt 2 prosent. Samtidig gjør både Nvidia GeForce GTX 690 og AMD Radeon HD 7970 GHz Edition et lite byks på nærmere 6 prosent hver, uten at dette endrer på rangeringen i toppen.
De største endringene skjer istedet på den nedre halvdelen av tabellen. GeForce GTX 760 beholder den samme ytelsen som kortet leverte med sin gamle driver, men faller likevel flere plasser. Det skyldes at Radeon HD 7950 øker med 7 prosent, GeForce GTX 680 leverer 11 prosent bedre, mens GeForce GTX 670 legger seg virkelig hakk i hæl takket være 15 prosent bedre ytelse med ny driver.
Den største, og tristeste, utviklingen er det imidlertid Radeon HD 7790 som kan skilte med. Dette kortet faller faktisk med nesten 40 prosent etter sin driveroppdatering.
Med oppløsningen skrudd i taket er det igjen mye av det samme som skjer, men ettersom de absolutte verdiene er så små, blir enhver endring målt i prosent langt mer imponerende. Av litt mer betydning er at AMD sitt gamle flaggskip klarer, i tillegg til å øke sin gjennomsnittlige FPS med 25 prosent, også å fikse sin forferdelig svake minsteverdi.
Samtidig klatrer alle andre skjermkort med skikkelig gamle drivere ganske greit. Både GeForce GTX 670 og 680 får et løft på rundt 22 prosent hver av de nyere driverne, mens Radeon HD 7950 gir nesten 25 prosent flere bilder i sekundet. Alt i alt ganske bra, i alle fall for kortene med de eldste driverne. For resten er forskjellene bittesmå, og noen ganger negative.
Far Cry 3
@ U l t r a , D X 1 1 , 8 x M S A A , S S A O : H D A O , E n h a n c e d A t c M S
Far Cry-serien er kjent for vakre strender, svaiende palmetrær, flammer og eksplosjoner. Med slike omgivelser, sammen med en rekke spektakulære effekter, burde spillet kreve sitt av maskinvaren, og for å være sikre på dét har vi skrudd alle innstillinger til topps også her.
Dette spillet gir oss også et lite tegn på at myten kanskje kan ha noe for seg. Selv om rangeringen forblir ganske lik som med gamle drivere installert, gir de nye driverne nesten alle skjermkortene våre et ganske greit løft på Full HD.
Det dobbeltkjernede GeForce-kortet vårt klatrer til toppen av tabellen ved hjelp av nesten 12 prosent bedre ytelse, mens AMDs motpart kun får 3 prosent mer guffe. Det er likevel nesten fire ganger så mye som hva Nvidias GeForce GTX 780 klarer å servere ved hjelp av sin driveroppdatering.
For det overklokkede PNY-kortet blir det en liten tilbakegang, men det ligger fremdeles trygt foran referansemodellen av GeForce GTX 770 fra Nvidia. Sistnevnte må, tross at det også får seg et par-tre prosent raskere bildeflyt, også se seg slått av AMD Radeon HD 7970 GHz Edition, som klarer å levere 4,5 prosent flere bilder per sekund med sine nyere drivere.
Også når vi skur oppløsningen til værs ser vi de samme tendensene i Far Cry 3, men her er det GeForce GTX 650Ti Boost som imponerer mest – ved å gå fra fullstendig ubrukelig, til å nesten levere like gode resultater som Radeon HD 7950 gjorde med gamle drivere. Langt opp til nevnte Radeon-kort er det likevel, siden dette får seg et løft på nesten 30 prosent.
Faste lesere av våre skjermkorttester vet også at det er omtrent her testresultatene fra Civilization V bruker å dukke opp, men fra og med i dag er dette spillet henvist til historien – da vi har fått skiftet det ut med et langt nyere og mye mer krevende spill. Dette har vi dog ikke noen resultater fra med nye drivere, så da gjenstår det kun å konkludere.
Bla om til siste side for å se vår vurdering av dagens myte »
Konklusjon
På starten av denne testen var vi egentlig litt skeptiske til dagens myte. Når vi leser notater fra produsentene i forbindelse med nye drivere er det ikke måte på hvor mye bedre alt skal gå sammenliknet med sist gang en oppdatering kom ut. Vi ser gjerne at det snakkes om alt fra 20 til 50 prosent hopp i bildeflyt, og det har vi som regel syntes hørtes litt i overkant mye ut.
Etter å ha gjennomført dagens test, sitter vi igjen med et litt blandet bilde. Vi har testet et helt lass med skjermkort fra begge de to store produsentene, som i utgangspunktet har kjørt drivere som var alt fra et par måneder til nesten et år gamle. Dommen er likevel klar.
Myten var: Nye drivere kan gjøre underverker for ytelsen i spill.
Sprikende forskjeller
I det eldste spillet vi testet, Metro 2033, var det svært lite entydige forskjeller å spore mellom når vi brukte nye og gamle drivere. Noen skjermkort gjorde det litt bedre med en oppdatering installert, mens andre gjorde det litt dårligere. Det var nesten ingen kort hvor vi så noen forskjeller av praktisk betydning, og målt i prosent fikk vi aldri mer enn et ensifret forskjell – hverken opp eller ned.
I det nyere Battlefield 3 var det litt mer aktivitet på tabellen. Enkelte skjermkort klarte å levere mer enn 20 prosent bedre resultater, mens andre faktisk gjorde det ganske mye dårligere etter oppdateringen.
Først da vi startet opp Sniper Elite V2, som kom ut på midten av fjoråret, begynte vi å se noen forandringer. En rekke skjermkort som gjorde det fryktelig slapt da spillet hadde vært ute i et halvt års tid, gjorde det med nyere drivere plutselig svært skarpt. Skjermkort som vi testet med drivere som ble publisert et års tid etter spillet, hadde derimot lite å hente.
I både Hitman: Absolution og Far Cry 3, som begge kom ut på tampen av 2012, fikk vi imidlertid noen solide løft over nesten hele linja.
Alderen avgjør
Helt entydige resultater er dette riktig nok ikke, og når det gjelder syntetiske tester spilte driveroppdateringen så godt som ingen rolle i det hele tatt – men vår konklusjon er at denne myten må regnes som fakta. Det er imidlertid én betingelse – og det er at spillet du vil ha bedre ytelse i kom ut for mindre enn et år siden.
Ut fra våre tester ser det nemlig ut til at det er så lenge skjermkortprodusentene trenger for å gjøre en skikkelig jobb med driverne sine, med mindre de har et tett samarbeid med spillutvikleren. Da kan du være heldig nok til å få skikkelige drivere nesten like etter lansering.