Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestLG G Watch R

Smartklokka som ser ut som en vanlig klokke.

Har LG klart å putte «smart» i sin runde smartklokke? Vi har testet den.

Espen Irwing Swang, Tek.no

Smartklokker er fremdeles et sjelden syn på norske lanker. Dette til tross for at slike klokker har vært en av science fiction-universets kjæledegger siden sjangeren ble oppfunnet. En av grunnene til den lave utbredelsen er selvsagt at produktkategorien fremdeles er umoden. Klokkene må lades ofte, de har begrenset nytte sammenliknet med smartmobilen din, og de er gjerne nokså store og klumpete.

Likner på en vanlig klokke

LGs G Watch R likner til forveksling på en vanlig klokke. Men videre smekker er den ikke. (Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no)

Det siste har i alle fall LG klart å gjøre noe med. Smartklokken G Watch R er rund, vanntett ned til en meter, og ser ut som et vanlig armbåndsur. Ikke er den oppsiktsvekkende stor heller. Klokken er 4,6 cm bred og en drøy centimeter tykk. På dette middels store «herreuret» har LG fått plass til en 1,3-tommer sirkulær skjerm med 320 piksler i diametralt. Vekten er heller ikke avskrekkende. Selv om det er rustfritt stål i klokkehuset veier ikke uret mer enn 62 gram.

Remmen er utskiftbar, og du kan benytte en hvilken som helst standard 22 mm klokkerem. På testeksemplaret vi har fått låne sitter en sort og temmelig nøytral skinnrem.

Solid innmat

Skinnremmen har en solid lås. (Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no)

Klokken har en Qualcomm Snapdragon 400-brikke klokket til 1,2 GHz. Prosessoren har 512 MB minne. Dette kan minne om spesifikasjonene på de tidlige smartmobilene. LG Gwatch R er imidlertid ikke noen mobiltelefon, slik Samsungs Gear S er. Den har Bluetooth 4.0 som den bruker for å kommunisere med smartmobilen din, og den har sensorer som registrerer bevegelse (gyro, akselerometer og kompass), i tillegg til trykkmåler (barometer) og pulsmåler.

Klokken gir deg 4 GB minne til lagring av apper og filer, for eksempel om du vil bruke G Watch R som frittstående musikkspiller.

Større batteri, men fremdeles kort batteritid

Ladekrybben inneholder en magnet som fester seg til nøkler og annet du har i lomma. .Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Selv om G Watch R er en av de minste smartklokkene, har den et av de største batteriene. 410 mAh holder likevel ikke til mer enn i høyden halvannet døgns bruk mellom hver lading.

Du kan ikke lade G Watch R med en standard mobillader. Når du vil lade G Watch R plasserer du den i en liten ladekrybbe som du igjen kobler telefonladeren din til. Laderen inneholder ikke noe batteri , slik krybben til Samsung Gear S gjør.

Det er to grunner til å velge krybbe fremfor MicroUSB-kontakt direkte på klokken. Den ene er at en slik kontakt ville gjort klokken litt større. Den andre grunnen er at det er lettere å holde klokken støv- og vantett når den ikke har en slik kontakt. Samsung har valgt en liknende løsning, mens Sony har klart å gjøre sin Smartwatch 3 vanntett, selv med innebygget MicroUSB-kontakt.

Men en ting er spesifikasjonene på papiret. Vi er mer interessert i å finne ut hva vi kan bruke klokken til, hvilke styrker den har, og hvor den kommer til kort.

Android Wear, app og OS

Du må installere Android Wear på telefonen for å få klokken og mobilen til å snakke med hverandre.

Operativsystemet i G Watch R er Google Android Wear. Dette er et operativsystem som knapt kan stå på egne ben. Du kan bruke klokkefunksjonene, skritt-telleren og gjøre endringer i innstillingene, men ellers er du avhengig av at klokken snakker med mobiltelefonen din, og at mobilen er tilkoblet et nett.

Når klokken jobber sammen med mobilen kan du sette på varsler, ta notater, styre musikk, lese e-post og tekstmeldinger, navigere, og se både innkommende og tapte anrop. Dessuten kan du gjøre talesøk på Google, sjekke trafikkinformasjon, værvarsel, og mye mer.

Du vil trenge en app på telefonen for å ha glede G Watch, eller andre smartklokker med operativsystemet Android Wear. Appen heter også Android Wear, og det er denne du bruker for å bestemme hvilke varsler som skal vises på klokken.

Talestyring, men ikke på norsk

Store deler av grensesnittet er bygget opp rundt talekommandoer. Du sier «OK Google», og leser inn kommandoen din. På denne måten kan du gjøre alt fra å spille musikk til å lese inn e-postmeldinger. Men her har vi nordboere et handicap. Google har nemlig ikke tatt seg bryet med å implementere støtte for norsk språk i Google Wear. Skal du få dette til å fungere sånn passelig, må du sette språkinnstillingene på både klokke og telefon til engelsk. Alternativt kan du prøve med fransk, spansk, italiensk, japansk, koreansk, russisk, eller portugisisk slik det snakkes i Brasil.

Vi føler det unektelig litt kleint å snakke inn kommandoer på klokken, særlig om vi har folk rundt oss. Hvorfor? Still deg på gaten og rop koreanske, russiske eller engelske kommandoer inn i klokken din, så skal du se hvor lang tid det tar før noen dukker opp og tar hånd om deg.

Søk krever tilgang til Internett

Klokken kan hoste opp informasjon den mener du har bruk for. Som reisetid fra jobb til hjem.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Nå trenger du selvsagt ikke å rope til klokken. LG G Watch R er muligens litt tungnem, men tunghørt er den ikke. For at det hele skal fungere må imidlertid telefonen din ha nett-tilgang. Både stemmeanalysen og informasjonssøk gjøres på det store internettet.

Hvor relevante treff du får vil avhenge av hvor god du er til å formulere deg når du snakker med Google. Her er det ikke om å gjøre å strø om seg med innskutte bisetninger og «honnørord». Prøv heller å snakke enkelt men poengtert. Det er imponerende å se hvordan klokken analyserer utsagnene våre, og kommer opp med svar på spørsmålene vi har. Når vi spør på engelsk om hva som er meningen med livet, svarer klokken med en Wikipedia-artikkel om emnet. Spør vi om været i oslo får vi temperatur, vær og værutsikter for Oslo.

Mye å sette seg inn i

Slik ser applikasjonsmenyen ut om du installerer en egen launcher.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Kjøper du en smartklokke kan du ikke regne med å få fullt utbytte av den fra første stund. På samme måte som med smartmobiler har klokken flere apper. Noen av dem er nyttige, mens andre slett ikke er det. Bare noen få av disse appene er på klokken når du tar den i bruk. De andre laster du ned til telefonen, og dermed havner de på klokken også. Hvilke apper du bør ha og hvilke du bør styre unna er ikke noe tema for denne testen, med ett unntak; Du må ha Wear Mini Launcher. Vi kommer straks tilbake til hvorfor.

Ellers nøyer oss med å si at du finner alt fra fjernkontroll med søker til kameraet, til kontaktappen Tinder og Flappy Bird-liknende spill. Selv nettlesere kan du laste ned til den runde lille skjermen. Nytteverdien er i beste fall diskutabel.

Ett trykk på denne tasten tenner skjermen, Et kort og et lang trykk åpner instillingsmenyen.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Vi har prøvd ganske mange smartklokker nå, og begynner å merke oss hva som går igjen på dem, og hva som er styrker og svakheter ved de forskjellige. En gjenganger er at klokkene har dårlig batterikapasitet, og et litt for kronglete navigasjonssystem. På G Watch R er applikasjonsmenyen gjemt bort i bunnen av listen over talekommandoer, slik Android Wear legger opp til. Hvilket geni som fant ut at dette var lurt får vi antakelig aldri vite.

Men heldigvis finnes det en vei utenom. Du kan installere en tredjepartsapplikasjon som heter Wear Mini launcher. Denne appen gjør det mulig å hente frem en egen app-meny ved å stryke over urskiven øverst fra venstre mot høyre. Da dukker det opp en oversikt over alle appene du har på klokken. Slik burde det vært fra starten av.

Betjenes med strøk

Appene du har på telefonen kan sende varsler til håndleddet ditt.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Trekker du fra bunnen av skjermen og opp, får du frem kortene du har i «Google Nå» på telefonen. Her kan du bla deg gjennom værvarsler, reisetid til jobb eller hjem, fotballresultater, boardingkort og hva du ellers måtte ha satt opp på telefonen din. Trekk til venstre for mer informasjon om et kort, eller motsatt vei for å lukke kortet.

Vil du slukke skjermen kan du legge hånden over urskiven til det durer i klokken. Vil du tenne den kan du løfte klokken som for å se på den, berøre skjermen eller trykke på knappen på siden av uret.

Trekker du fra toppen av skjermen demper du alle varslingslyder, og trekker du bare halvveis ned, får du se hvor mye strøm som gjenstår på klokken.

Bluetooth, men ingen «hands free»

Slik ser e-post ut på G Watch R.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Selv om det sitter en Bluetooth-brikke i LG G Watch R kan du ikke bruke den til håndfrisamtaler. Innkommende anrop varsles på skjermen og du kan velge å besvare, men selve samtalen må du føre på mobilen eller via en håndfriløsning som er koblet til denne.

Det er ikke til å benekte at den runde skjermen får et mindre areal å presentere informasjon på. Det gjør at det stilles høye krav til utviklere som lager apper til klokken. Det gjør også at det blir mye artig orddeling, når skjermen ikke har plass til alle tegnene ordet inneholder.

For appen som styrer musikken på telefonen din spiller det mindre rolle om skjermen er rund. Skritt-telleren har mer enn nok plass på den runde skjermen, og det har de fleste informasjonskortene også. Men meldinger og e-post skriker etter større areal.

Treningsarmbånd

Klokken kan ta pulsen din ved hjelp av en sensor på undersiden av urkassen.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Skritt-telleren er omtrent så nøyaktig som du kan forvente. Siden sensorene registrerer bevegelser må du regne med en del «falske» registreringer. Pulsmåleren registrerer stort sett riktig puls, men kan av og til gå helt bananas. Den klarer heller ikke å gi en helt kontinuerlig pulsmåling under aktivitet, slik et pulsbelte gjør. Kobler du den mot Endomondo får du likevel en viss pekepinn om hvordan pulsen din er under treningsøkten.

Laster du ned Google Fit, skal også denne kunne hente informasjon fra klokka, men her vises bare de enkelte pulsmålingene du selv har gjort, og ikke en registrering over tid.

Klokken registrerer ikke søvn. Å registrere nattesøvn med G Watch R er uansett ingen god ide, for når skal du da lade batteriet?

Låser deg til Googles musikktjeneste

Slik ser det ut når vi bruker klokken som kontroll for Spotify på mobilen. Når vi spiller direkte fra klokken vises ingen albumgrafikk.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Som nevnt har klokken et lagringsminne som er oppgitt til 4 GB. I virkeligheten vil systemprogrammer og de mest nødvendige appene raskt legge beslag på halvparten av denne plassen. Men om du vil fylle opp resten av plassen med musikk, kan du spille denne fra klokken.

Her støter du imidlertid på følgende utfordring; hvordan få musikken over på klokken?

Den medfølgende ladekrybben er til liten nytte. Den eneste måten å få musikk over i klokken på, er via Googles «Play Music». Du trenger med andre ord et abonnement på Play Music til 99 kroner per måned, og med dette kan du laste ned album til telefonen med kopi på klokken. Klokken kan du koble til et hodesett eller en høyttaler via Bluetooth, og dermed har du en mp3-spiller på håndleddet.

Musikken kan du spille av helt uavhengig av telefonen. Dette er praktisk for eksempel om du vil spille musikk på en treningsøkt og ikke vil ha telefonen å dra på. Men løsningen er upraktisk for deg som vil høre podcast, eller lydbøker du har kjøpt med PC-en din. Disse får du rett og slett ikke overført til minnet på G Watch R.

Skjermen er liten, men musikkmenyen er god, så det er ikke vanskelig å finne frem til låta du vil høre på. Vi har likevel en sterk følelse av at dette er noe vi ikke kommer til å gjøre særlig ofte.

Konklusjon og alternativer

Sonys Smartwatch 3, Samsung Gear S og LG G Watch R. Sistnevnte er unektelig den eneste som til forveksling er lik en vanlig klokke.

LG G Watch R er en smartklokke som faktisk har noen smarte funksjoner. Den ser ut som en klokke med rund tallskive, men klokkehuset er nokså kraftig med markerte kanter. Hvor mange som ville kjøpt en vanlig klokke i denne designen er vi litt usikre på, men når det gjelder runde smartklokker er utvalget mildt sagt sparsomt.

Det største ankepunktet mot klokka er den dårlige batteritiden. Her må LG se seg grundig slått av Samsung, som bruker et annet og mer strømsparende OS på sine smartklokker. Vi synes også det er synd at talestyringen ikke virker på norsk.

LG G Watch R koster rundt 2300 kroner. Til sammenligning koster Sonys Smartwatch 3 fra 1790 kroner. Den er riktig nok ikke rund, og mangler også pulsmåler. Samsung Gear 2 koster omtrent det samme som G Watch R, og har i tillegg kamera og bedre batteritid. Men denne virker bare med Samsungs Galaxy-telefoner. Det samme gjelder Samsungs toppmodell, Gear S, som koster fra rundt 3000 kroner. Dette er imidlertid en komplett mobiltelefon med eget SIM-kort, i tillegg til å være smartklokke til din smartmobil fra Samsung.

Et rimeligere alternativ er Pebble, som virker med alle mobiltelefoner, har god batterikapasitet, men ellers er enklere enn LG, Sony og Samsungs smartklokker.

Sjekk den oppdaterte prisen på LG G Watch R i vår prisguide

annonse