Tek.no

Test LG G Watch

Vi tester den billigste Android Wear-klokken

Nå får du kjøpt LG G Watch for 1300 kroner. Er den verdt det?

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim
10 Des 2014 05:31

Smartklokkene er i vinden om dagen, iallfall om man spør produsentene. Det begynner å bli et voksent utvalg klokker som er tilgjengelig på det norske markedet, og denne gangen skal vi se nærmere på LGs G Watch. Den kom tidligere i høst, og var først på det norske markedet med Android Wear. Nå har den vært på markedet en liten stund, og det er på høy tid å se nærmere på LGs grunnleggende smartklokke.

Klokka koster rundt 1600 kroner, men vi har sett den så lavt som 1300 kroner på enkelte nettbutikker. Det gjør den vesentlig billigere enn LGs designalibi, runde G Watch R, som koster rundt 2300 kroner.

Et kronglete første møte

LG G Watch er basert på Android Wear, Googles operativsystem for smartklokker. Dette er det samme som LG bruker i sin G Watch R, men denne varianten stiller uten pulsmåler, og med firkantet skjerm. Den stiller også uten en eneste synlig knapp.

Da vi først pakket ut klokken måtte undertegnede snu og vende på den flere ganger for å finne ut hvordan den skulle skrus på. På undersiden har klokken det som likner på et lite reset-hull, som må betjenes med en binders eller noe liknende. Hvis du ikke har med deg ladekrybben er det tydeligvis denne som brukes til å skru på klokken. Foretrekker du å legge igjen binderskrukken hjemme må du ta med deg ladekrybben for å få skrudd på klokken.

Det totale fraværet av knapper er ikke det eneste som er litt snodig med G Watch. Ved første oppstart får vi beskjed om at tilkoblingen ikke virker, til tross for at LGs egen G3 lister klokken som tilkoblet, og har Android Wear-applikasjonen installert. Vi blar oss litt rundt i klokkemenyene for å se om vi finner en løsning. Lengst til høyre, uten selskap av tekst, finner vi en X og en hake. Vi trykker på haken, og klokken gjør det den tydeligvis skal som svar på dette. Den nullstiller seg helt. Tilbake til start.

På andre forsøk går ting litt bedre, og vi får koblet til klokken.

Varslinger i Android Wear foregår slik.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Android Wear og appstøtte

Siden klokken baserer seg på Android Wear, gjøres mange av innstillingene i Android Wear-appen på telefonen. Undertegnede fikk stort sett kun opp produsentens egne apper i oversikten over apper som kunne gjøre noe fornuftig opp mot klokken. En trivelig funksjon er at telefonen kan dempe varslingslyder når den er tilkoblet en Android Wear-klokke. I motsetning til Samsungs Gear-modeller sier ikke Android Wear selv fra dersom du beveger deg ut av dekningsområdet for telefonen. Dette finnes det imidlertid apper i Google Play for.

Apropos apper. Google og produsentene som lager produkter basert på Android Wear har én viktig fordel. Plattformen er standardisert, og brukes av flere produsenter. Det burde borge for flere og bedre apper enn vi ser på plattformene som er skreddersydd for enkeltserier, slik som Tizen for Samsungs Gear-modeller, og operativsystemet som kjører på Pebble-klokkene. Like fullt er utvalget i Google play nokså beskjedent. Det er heller ikke all verdens oppfinnsomhet å spore i utvalget. De fleste Wear-appene konkurrerer om å være hårfint bedre enn hverandre på veldig mye av den samme funksjonaliteten.

Apper som Find my Phone, en nettleser som bare heter Browser og mangfoldige konverteringsverktøy er nyttige nok. Men, når svært mange av disse kun dupliserer funksjonalitet fra telefonen er vi litt usikre på nytteverdien. Du er jo tross alt uansett nødt til å ha med deg telefonen din for at appene skal forsynes med data fra internett.

Rett over ladekontakten for krybben har G Watch en liten sølvgrå prikk. Det er av/på-knappen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Fjernstyring og varslinger

Enkelte apper og funksjoner lar deg bruke klokken som fjernkontroll. Dette fungerer som regel bra. For eksempel har Spotify nå fjernstyring av det som spiller på PC-en fra mobiltelefon. Har du appen aktiv på telefonen din, kan du fjernstyre den igjen fra klokka. Hvis du, som undertegnede, har en PC som sørger for musikken i stua, er det gull verdt å ha fjernkontrollen på håndleddet.

Til varslinger fungerer G Watch greit nok. Så godt som alt du får inn som varslinger i varslingsfeltet på telefonen, dukker også opp på klokka. I utgangspunktet skal den forhåndsvise deler av e-postmeldinger og annet du mottar. Spesielt for e-post irriterer vi oss over at Android Wear bruker haugevis av plass på å vise hvem som har mottatt e-posten, og andre detaljer før du kommer til meldingen. Er e-posten sendt til riktig mange, spises hele forhåndsvisningen opp av disse detaljene. Ikke så fryktelig nyttig.

Varslingene dukker opp som små linjer nederst på den digitale urskiven. Trekker du disse oppover får du opp detaljert informasjon om varslingen. Hvis en app har flere varslinger, eller Android Wear-funksjoner, kan du sveipe mot venstre for å vise disse. Lengst ute finner du knapper for grunnleggende funksjonalitet. Du kan for eksempel lese inn svar på e-post gjennom klokkens talegjenkjenning. Funksjonen virker sånn noenlunde på norsk, men forutsetter at du har en dialekt som ligger nokså nærme bokmål. Uansett er faren for plutselige sleivspark til stede, og klokken gir deg kun kort tid til å avbryte sending av meldingen etter at den er lest inn. Dette er med andre ord en risikosport vi ikke tror så mange andre vil ønske å drive med.

Sveiper du til høyre på en varsling avviser du den, og den forsvinner fra klokka.

G Watch er enkelt og greit en firkantet dings med LCD-skjerm på midten. Rent og pent, men vi kunne absolutt ønsket oss en av/på-knapp.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Bortgjemt app-meny

Det er fryktelig enkelt å finne app-menyen på G Watch. Først tapper du en gang på klokka for å vekke den, deretter tapper du på urskiven før du må sveipe langt og lenge. Helt nederst finner du det du leter etter, og er klar etter kun ett lite trykk.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Trykker du på urskiven får du opp en meny som lar deg snakke inn Google-søk. Blar du nedover herfra får du opp en rekke mer eller mindre nyttige valg, og helt nederst kommer du inn i app-menyen. Den er gjemt litt i beste laget for vår smak.

Det er ganske greit å ha varslingene på håndleddet, men klokken spiser opp batteri svært fort. Etter vår erfaring må G Watch lades omtrent hver kveld, og det med noenlunde forsiktig bruk. Klokken har en alltid på-funksjon, men med tempoet den spiser batteri i ellers, har vi ikke turt å aktivere denne. De fleste andre smartklokker vi har brukt i redaksjonen har iallfall holdt et par dager på en lading.

LGs G Watch er kanskje den av smartklokkene som er på markedet nå med minst oppsiktsvekkende design. Den er, kort fortalt, en svart firkant på en metallramme, med plast som bakdeksel. Den bruker standard klokkereimer, slik at du kan bytte til en reim du har fra før, eller bestille nye. Reimen som følger med er en svært myk silikonvariant.

Blendet av en smartklokke

Skjermen er en LCD-variant med 280 x 280 piksler. Den er ikke den skarpeste av smartklokkeskjermene vi har sett, men i bruk virker den noe skarpere enn den som bor i LGs egen G Watch R. At dette er en LCD-skjerm betyr at hele skjermen er belyst når noe skal vises på klokken. Dermed spiser den nok en del mer batteri enn klokkene med OLED-baserte skjermer, der hver enkelt punkt i skjermen lager det lyset det trenger. Disse klokkene bruker altså ikke energi på å vise svarte områder rundt en grunnleggende tidsangivelse.

En ulempe G Watch deler med mange av sine artsfrender, er mangelen på automatisk innstilt lyssetting. Stiller du lyset så skarpt at det virker i sterk sol, blir du blendet av klokken innendørs og på kveldstid. Stiller du lyset så lavt at du ikke blir blendet, risikerer du å ikke se klokken når solen steker som verst på dagtid. Beregn hyppige turer inn i innstillingsmenyen, som naturligvis er plassert nederst i listen, sammen med snarveien til app-menyen.

Både Samsungs Gear S, og Sonys SmartWatch 3 har automatisk styring av lysstyrken ved hjelp av en sensor.

Smartklokkene er ikke på alles håndledd ennå, men produsentene slipper nye produkter i et forholdsvis raskt tempo.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

At klokken ikke har fysiske taster kan være irriterende. Klokkeskjermen på G Watch skal tennes automatisk om du løfter klokken, men i praksis gjør den ikke alltid det. Av og til gjør den det med en viss forsinkelse. Hvis klokken ikke våkner av seg selv, må du tappe på skjermen. Tapper du på skjermen når den er i ferd med å våkne, aktiverer du i stedet Googles talesøk. En knapp ved siden av, så som hjem-tasten på Samsungs Gear S, eller kronen på G Watch R, hadde eliminert dette problemet.

Konklusjon og alternativer

LGs G Watch gjør en noenlunde grei jobb i å varsle om meldinger på håndleddet, men av smartklokkene med Android Wear er sannsynligvis dette den enklest utstyrte. Uten en eneste knapp kan den også være litt vanskelig å bruke, og vi setter svært lite pris på at den ikke styrer lysstyrken sin selv.

Undertegnede la igjen ladekrybben til G Watch hjemme dagen vi skulle ta bilder. Derfor tok vi bilder av disse to krybbene som ikke passer. Sony ser ut til å være de eneste som har forstått at proprietære ladekrybber er en uting.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

På den annen side er dette en av de billigste smartklokkene du kan kjøpe. I skrivende stund får du tak i en G Watch fra 1290 kroner. Det er rimelig, men da bør du også være ganske sikker på at du har bruk for det noe smale utvalget funksjoner G Watch kan fylle. Hvis ikke risikerer den å gå fra status som billig smartklokke til dyr støvsamler.

Ser du etter alternativ kan LGs egen G Watch R være verdt en titt. Klokken er foreløpig alene på det norske markedet om å ha rund skjerm. Den byr i tillegg på pulsmåler dersom du ønsker det, men til rundt 2300 kroner er det en forholdsvis kostbar oppgradering.

Les testen av LG G Watch R her »

Langt nærmere G Watch i pris ligger Sonys SmartWatch 3. Her slipper du unna de irriterende ladekrybbene LG og Samsung insisterer på. Du får dessuten GPS innebygget i klokken, og automatisk justering av skjermbelysning. Klokken har dessuten en refleksiv skjerm, slik at du ser innholdet uten at baklyset behøver å stå på. Bruker du den for det meste i denne modusen kan SmartWatch 3 vare i dagevis. I denne prisklassen er SmartWatch 3 det klareste valget, og bedre enn G Watch på de fleste punkter.

Les testen av Sony SmartWatch 3 her »

Skal du derimot ha smartklokken som med all tydelighet viser hvor bra en slik dings kan bli i 2014, finnes det ingen vei utenom Samsungs Gear S. Til 3000 kroner koster den betydelig mer enn G Watch, men da får du også en klokke som gjør jobben også om du glemmer igjen mobilen hjemme. Denne har nemlig innebygget plass for SIM-kort, og en rekke smarte funksjoner.

Les testen av Samsung Gear S »

Les også
Her kjører han spillklassikeren Half-Life på en Android-smartklokke
Les også
Smartklokker med Android Wear blir oppdatert
Les også
Smartklokker: Test av Samsung Gear 2, Gear S, LG G Watch, LG G Watch R og Sony Smartwatch 3
Les også
Sony SmartWatch 3: Er den smartere enn en femteklassing?
Les også
Samsung Gear S: Den første smartklokka som ikke står i veien for deg
Les også
LG G Watch R: Smartklokka som ser ut som en vanlig klokke.
Les også
Slipper smartklokke for de stilbevisste
Les også
Nå blir det enkelt å skrive på smartklokkene
Les også
Apple har sluppet en smartklokke og iPhone 6
annonse

Les også