Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestGarmin Fenix 3

Hadde MacGyver trengt en smartklokke hadde det vært denne

Dette er klokken for deg med dilla på funksjoner.

Smartklokker finnes nå på markedet fra en rekke leverandører. Noen er laget som en forlengelse av telefonen fin, mens andre er laget for å holde styr på helsen din, og ikke minst gi telefonen din tilbakemeldinger på hvordan du trener.

Vi har nå fått inn Garmin Fenix 3 til test, en broiler av en klokke som på papiret virker å være klokkenes svar på en «swiss army knife». Etter å ha testet den over en lengre periode kan vi bekrefte at den nettopp er det; og antagelig noe MacGyver hadde hatt om han trengte en smart-klokke.

Garmin Fenix 3 er stor og robust. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Bygget for å røff behandling

Har du et lite håndledd, og kanskje i tillegg ikke liker store klokker, er neppe Garmin Fenix 3 en modellen for deg. Samtidig er det ingen billig affære vi har med å gjøre, hvor et eksemplar koster deg rett i underkant av 4000 kroner.

Fenix 3 er ingen liten klokke. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Garmin har nemlig laget en tanks av en klokke, hvor de har valgt å gå for et utseende som lyser av tøffhet og robusthet. Selve urkassen er laget i et robust materiale som har som mål å ta vare på elektronikken under tøffe forhold. Samtidig har klokken en urkrans av metall som foregående modell også bidrar til god robusthet. Vi har testet klokken over en lengre periode, og frem til nå har vi ikke klart å lage hakk eller riper i den, ei heller har glasset fått riper – til tross for gjentatte forsøk med røff behandling.

Reimen som følger med er av gummi, og på lik linje som urkassen er også denne både robust og kraftig, men er samtidig fleksibel nok til at den ikke oppleves som stiv og uformelig.

Selve urkassen er omlag 5,5 centimeter i diameter, og høyden er rundt 1,5 centimeter. Med andre ord er dette en klokke som krever sin arm, og som fortsatt vanskelig lar seg skjule. Likevel har den blitt langt slankere enn forgående modell.

Den øverste knappen brukes til å denne lyset i skjermen. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Enkel i bruk

Ser vi nærmere på Garmin Fenix 3 så er dette en enkel modell å bruke. Du navigerer deg rundt ved hjelp av knappene på begge sider av klokken, og det er ingen berøringsskjerm på denne modellen. På mange måter er det kjekt, for skal du ut å løpe i regnet er det ikke alltid berøringsskjermen vil lystre det du ønsker at den skal.

På venstre siden finner du adgang til treningsapplikasjonene. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

På høyre siden har du en knapp lengst opp som i utgangspunktet bare lar deg aktivere bakbelysningen på skjermen slik at du kan se hva som foregår i mørket. Her er det altså ingen sensor slik for eksempel Fitbit Surge har. Holder du knappen inne noen sekunder får du opp valg som å låse klokken eller slå den av.

Under denne knappen har du to knapper som har to funksjoner. Enten å bla opp og ned i menyene, eller å finne frem ulike funksjoner som ikke er treningsapper. Holder du den midtre knappen nede kommer du inn i menyene til klokken.

Til venstre på klokken finner du to knapper til, der den øverste er en slags enter-knapp i tillegg til å kunne hente frem treningsappene. Den nederste har en slags tilbake-funksjon, altså er det denne du trykker på for å legge ned for eksempel varsler fra telefonen.

En ting som er verdt å merke seg er skjermen. Den har riktignok verken flest farger eller høyest oppløsning, men den har høy lesbarhet – også i direkte sollys.

Apper i fleng

Løping er en av mange funksjoner som er lagt inn fra fabrikk.

Garmin Fenix 3 er først og fremst en treningsklokke, og ut av esken har du en rekke programmer å velge i; Triatlon, Løping, Løping inne, Terrengløp, Sykling, Sykling inne, Basseng, Åpent vann, Fotvandring, Klatring, Alpint/snøbrett og Langrenn. Med andre ord er du nokså godt dekket fra fabrikken. Dog må du belage deg på å kjøpe et pulsbelte for å få ut data på dette. Klokken har nemlig ikke en innebygget måler.

Alltids kjekt å vite når sola går ned. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Likevel er det mange muligheter til å utvide valgmulighetene. Vi for vår del lastet ned en app som lot oss holde styr på antall slag på golfbanen, som du legger inn forløpende. Samtidig fant vi også en smart app som lar deg skritte opp arealet av for eksempel tomten din. Generelt er skritt-telleren på klokken meget nøyaktig. Da vi skulle kjøpe plenfrø, var det altså bare å traske rundt i ytterkant av område vi skulle forbedre før klokka raskt regnet ut antall kvadratmeter.

Vi fant også andre apper som for eksempel regner ut når det er sol opp- eller nedgang der du befinner deg, samt enklere varianter som viser deg hvor mange prosent batteri du har igjen. Fra fabrikk følger det med funksjoner som gir deg kompass, høydemåler, barometer, temperatur, værmelding, styring av musikk fra telefonen og kalendervarsler. Dette kombinert med muligheter for å laste ned utallige apper gjør denne klokken til et godt alternativ for deg som elsker funksjonsrike produkter.

Garmins app er oversiktlig. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Uansett hvilken app du ønsker å legge inn så finner du i appen til telefonen under Connect IQ-butikken, og du klikker bare installer så order appen resten for deg. Skulle du synes at urskiven begynner å bli kjedelig, finner du flere sider med andre alternativer som kan legges over på klokken.

Ryddig og grei brukerapp

Vi har tidligere testet blant annet Fitbit Surge, og denne har en app som er enkel å bruke. Det har Garmin også klart, og den er ikke så ulik når det kommer til oppbygning.

Den viser på en ryddig måte både hvordan du har sovet, samt følger med på hvor langt du har gått. Samtidig gir den også langt mer detaljert informasjon om du ønsker det det.

Har du for eksempel tatt deg en joggetur, og kjørt en av treningsprogrammen, får du full oversikt hvor på kartet du har vært, samt at data som antall høydemeter, tempo, puls, pedalfrekvens, vertikal oscillasjon, tid med bakkekontakt og temperatur kommer opp som lettfattelige grafer.

Helt grei rekkevidde

Klokken kan altså kommunisere med mobiltelefonen din via Blåtann. Rekkevidden er dog litt begrenset. I de tilfellene vi var hjemme i huset kunne vi i stort sett bevege oss rundt i huset uten å måtte ha telefonen i nærheten.

Ute på åpne plasser, der vi blant annet spilte fotball, kunne vi legge igjen mobilen i bilen på parkeringsplassen rett ved siden av banen, for så å holde kommunikasjonen på omlag halve banen. Med andre ord klarer klokken å opprettholde kommunikasjon med mobilen din i rundt 50-60 meter på det beste. Da lå mobilen på dashbordet slik at det var minimalt med metall til å bremse signalene.

Klokken har ladekontaktene plassert på undersiden. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Glemmer nesten at den må lades

Batteritid har ofte vært en akilleshæl på smartklokker, som ofte må lades omtrent daglig dersom du ønsker at de skal varsle om meldinger og innkommende samtaler, samt bruke GPS-en i enkelte treningsrunder.

Her har Garmin fått til noe som flere aktører bør ta en nærmere kikk på. Under vår testperiode har vi satt opp klokken slik at den varsler alt som foregår på telefonen til en hver tid, samt at vi har brukt GPS-en et par ganger i uken på treningsturer. Med denne bruken har klokken holdt seg gående i over 17 dager, altså over to uker. Vi mistenker derfor at dersom du bruker den mer aktivt vil du fint kunne ha glede av den i godt over en uke, mens den i andre enden av bruksbehovet vil holde tre til fire uker.

Ladingen skjer via en egen enhet som følger med klokken, og denne er en slags klemme som ved hjelp av fjærbelastning holder et godt tak i klokken mens batteriene fylles opp.

Via telefonen får du servert været for de kommende dagene. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Presis og kjapp

Et av problemene med foregående modell vi testet av Fenix, nemlig Fenix 2, var at den ble for treg i bruk. Dette har Garmin fått has på, og Fenix 3 er langt kjappere i avtrekkeren enn sin forgjenger.

Samtidig er den også kjapp til å få kontakt med GPS-satellittene når du trenger det. Starter du et program tar det bare få sekunder før den har oppnådd kontakt. Å bla i menyene går også greit, selv om det noen ganger hender at det trengs en kort tenkepause når du har lagt inn nye apper.

Konklusjon

Som vi har vært inne på hadde nok Macgyver hatt denne klokka om han trengte en. I det legger vi at Garmin med sin nye Fenix 3 har lykkes å lage en meget allsidig klokke, som både kan være en god treningskamerat, hjelpsom på tur eller smart-klokke for deg som trenger varsler og mulighet til å kontrollere musikken din. Dog har den aldri fått oss ut av en farlig knipe.

Garmin Fenix 3 får et anbefalt-stempel i vår bok. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Garmin Fenix 3 er ingen liten smart-klokke, men likevel ikke avskrekkende sett at det er en klokke som har egen GPS-enhet. Selve urkassen måler om lag 5,5 centimeter i bredden, mens høyden er på omlag 1,5 centimeter. Samtidig er det ingen billig modell vi har med å gjøre, hvor du må belage deg på å bla opp nesten fire tusen kroner for et eksemplar. Men du får valuta for pengene.

Klokken er nemlig stappet med muligheter som vil tilfredsstille de fleste aktive mosjonister og treningsinteresserte. Her finner du en rekke programmer for ulike grener, og du kan i tillegg laste ned en mengde andre apper fra Garmins egne appmarked. NB: For å få glede av pulsmålinger må du kjøpe et pulsbelte utenom.

Har du sansen for funksjoner og finesser finnes det en haug med apper som gir deg nyttige og mindre nyttige muligheter. Samtidig er det en klokke som gjør en jobb med å videreformidler av hva som foregår på telefonen din. Riktignok er den ikke like avansert som for eksempel Samsung Gear S, men den tilfredsstiller nok behovet for de fleste.

Samtidig er det en kjapp klokke vi har med å gjøre, som bruker lite tid å finne for eksempel GPS-posisjonen din. Og selv om klokken har mange funksjoner og finesser kan den likevel skilte med meget bra batteritid. I vårt tilfelle holdt Fenix 3 godt over to uker med forholdsvis aktivt bruk. I tillegg er skjermen godt lesbar selv i sterkt sollys, selv om den verken kan skilte med rå oppløsning eller mange farger.

Alt i alt setter Garmin en standard hva gjelder sportsklokker, og får med det et soleklart Anbefalt-stempel av oss.

Garmin Fenix 3
9
Imponerende
Anbefalt

Garmin Fenix 3

sitat"Garmin har med Fenix 3 lagt listen for smart-klokker som skal kunne alt »"

Fordeler

 • Krysse av
  God skjerm
 • Krysse av
  Enkel å bruke
 • Krysse av
  Robust
 • Krysse av
  Gode treningsapper
 • Krysse av
  Enkelt å laste opp nye apper
 • Krysse av
  Fungerer godt som en smart-klokke
 • Krysse av
  Meget god batteritid
 • Krysse av
  God ladeløsning
 • Krysse av
  Rask til å finne GPS
 • Krysse av
  Nøyaktige målinger av skritt og puls (krever belte)

Ting å tenke på

 • Bytt
  Dyr
 • Bytt
  For stor for noen
Les også
Garmin Tactix Bravo: Dette er Garmins tøffeste klokke
Les også
Jeg tar kontoret med til fjells for litt ekstra påskeferie
Les også
Suunto Ambit 3 Vertical: Kan Suunto slå Garmin og Polar?
Les også
Suunto Traverse: En pansret smartklokke du kan stole på
Les også
Lyst på treningsklokke eller aktivitetsarmbånd?
Les også
Garmins nye smartarmbånd har touchskjerm og måler pulsen
Les også
Slik er Sonys nye SmartBand 2
Les også
15 fantastiske dingser du kan bruke skattepengene på
Les også
Sony MDR-AS600BT: Disse øreproppene sitter, selv når du trener
Les også
Garmin Forerunner 920XT: Dette er den beste treningsklokken vi har testet
Les også
LG Watch Urbane: Slik er den første klokka med Android Wear 5.1
Les også
Smartarmbånd eller smartklokke?
Les også
LG G Watch R: Smartklokka som ser ut som en vanlig klokke.
Les også
Polar V800 mot TomTom Runner Cardio og Garmin Fenix 2: Vi kårer den beste treningsklokken
annonse