Til hovedinnhold
NyhetElektronikkbransjens tall for 2015

Hele 800 000 nordmenn forventes å kjøpe et smartbånd i år

Og tar vi med smartklokker snakker vi langt over én million.

Tek.no

Oslo / Tek.no: Stiftelsen Elektronikkbransjen la i dag frem tallene sine for 2015. Resultatene viser at vi bruker mer penger enn noen gang på elektronikk, og at spesielt smartbånd har blitt en favoritt blant forbrukerne.

Totalt brukte Ola og Kari Nordmann hele 32 milliarder kroner på elektronikk i 2015. Det utgjør en vekst på 6,6 prosent.

Jan Røsholm i Elektronikkbransjen.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

– Selv med svak kronekurs kjøper vi stadig dyrere og mer avanserte produkter, forklarer Jan Røsholm, administrerende direktør i Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Smartbånd er det nye store

Spoler vi tiden tilbake til 2014, kjøpte vi totalt 240 000 smartbånd. Dette tallet har skutt i været i 2015, og har doblet seg til 480 000 enheter. Og skal vi tro Elektronikkbransjen er dette bare starten.

Prognosene til stiftelsen viser nemlig at det vil bli solgt hele 800 000 smartbånd i år.

Tar vi med smartklokker under samme tak, kan hele 1,2 millioner enheter forlate butikkhyllene i år. Smartklokkene er ikke like populære som de billigere smartbåndene, men det forventes likevel at antall klokker vil øke fra 240 000 enheter i fjor, til hele 400 000 enheter i år.

Nye typer smartutstyr, med sensorer i klær, sko og annet treningsutstyr, vil bidra til å innfri forventningen tror stiftelsen.

Marte Ottemo i Elektronikkbransjen.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

– Nordmenn er både glade i friluftsaktiviteter og ny teknologi, og ligger i forkant av den globale utviklingen, som spår at smartklokker og -armbånd skal enda videre opp de neste årene, sier Marte Ottemo, kommunikasjonssjef i Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Mest populært blant kvinner

Stemmer prognosene vil altså ytterligere én av fem nordmenn kjøpe smartklokker eller smartbånd i år. Ser vi nærmere på tallene fra stiftelsen var det spesielt forbrukere mellom 30-39 år som kjøpte seg smartbånd i 2015.

Samtidig er fordelingen mellom kjønnene nokså likt, men det er noen få prosent flere kvinner som gikk til anskaffelse av et smart-produkt i 2015. Totalsett kjøpte omlag 12 prosent av befolkningen seg et smartbånd.

Bruker mer penger på tilbehør til telefonen

En av grunnene til at vi bruker pengene på smartbånd og -klokker, kan være at vi ikke skifter ut mobiltelefonen like hyppig som før. Tallene viser dog at vi kjøper dyrere telefoner når vi først investerer i en ny mobil.

– Mobiltelefonen er fortsatt blant nordmenns viktigste eiendeler, og vi velger gjerne flaggskipmodellene fra de ulike produsentene. Det gjør også at utskiftingstakten har sunket til 2,5 år, sier Marte Ottemo.

Er du en av mange som skal kjøpe deg et smartbånd eller smartklokke?
Her kan du se hvilke modeller vi anbefaler deg »

annonse