Tek.no

Test Samsung Gear S2

Slik er Samsungs nyeste smartklokke

Er smartklokkene nå smarte nok til å fortjene betegnelsen?

Espen Irwing Swang, Tek.no
Espen Irwing Swang
6 Nov 2015 06:00

En rund smartklokke er ikke noe nytt. Faktisk finnes det etter hvert ganske mange av dem, som for eksempel Moto 360 og LG Watch Urbane. Så hva er de som kan forsvare at vi kaller Samsungs Gear S2 for en litt smartere smartklokke? Først og fremst at den har fått et grensesnitt som gjør den enklere å bruke.

Bruker Samsungs eget OS

Samsung har også tidligere produsert smartklokker basert på sitt eget operativsystem Tizen, som ifølge Samsungs norske representanter uttales «taisen», og ikke – ja, du vet.

Ved første øyekast ser dette ut som en klokke der tallskiven er byttet ut med en sort tom flate, og det er jo ikke egentlig så gromt. Men når skjermen lyser opp ser det ut som en vanlig klokke med visere og det hele. Siden urskiven egentlig er et skjermbilde, kan du du bytte ut det klassiske utseendet med et annet, og få informasjonen presentert med tall, bilder og mye annet.

Men heller ikke dette er nytt.

Drei på ringen rundt skjermen for å velge funksjon. Raskt, presist og svært enkelt.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Smart navigasjonsring

Det som derimot er nytt er bezelen, og at klokken har fått to knapper du kan trykke på, mot tidligere bare én. Bezel er betegnelsen på den dreibare ringen du finner som en ramme rundt glasset på mange klokker.

To knapper og en bezel gjør ingen klokke smartere. Det er hva du kan gjøre med disse som betyr noe. I dette tilfellet har Samsung gjort det enklere å få oversikt over den informasjonen klokken kan vise, enten i form av varsler, eller i egne apper som kjører på klokken.

Dreier du ringen mot venstre ser du de siste varslene dine, og dreier du til høyre dukker appene dine opp. Her kan du legge til flere apper, om du ønsker det. Stryker du fingeren på tvers av skjermen oppnår du det samme som når du dreier på bezelen.

På siden har Gear S2 2 taster. Den ene er en tilbaketast, mens den andre er hjem-tasten. Hjemtasten kan programmeres så den fungerer som snarvei ved dobbelttrykk.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Ikke noe «mikronettbrett»

Før vi går videre skal vi minne om en ting; en smartklokke erstatter ikke en smartmobil. At du ikke kan bruke den som Bluetooth-håndfri og snakke i den er så sin sak, men å bruke klokken som et nettbrett i miniatyr har lite for seg. Til det er skjermen altfor liten.

Har du feil forventninger vil du bli skuffet. En smartklokke fungerer mer som et lett tilgjengelig varselpanel, så du slipper å fiske frem mobilen hver gang du hører et varsel eller synes du kjenner en vibrasjon. I tillegg kan den fungere som skritteller, treningsarmbånd, klokke med tilhørende alarmer, nedtellinger, og annet du bare vil bruke noen sekunder på å sjekke.

Samsung Pay – og noen smarte apper

Samsung Galaxy Gear S2 har enkle og funksjonelle menyer. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Klokken er også forberedt for betaling via den trådløse teknologien Samsung Pay. Om denne tjenesten noen gang vil komme til Norge er det for tidlig å si noe om. Dette er en løsning der du bruker klokken som betalingskort, og bare holder den opp mot en leser i betalingsterminalen når du skal foreta en betaling.

Denne smartklokken kan ikke brukes som håndfri, men du kan spille musikk til Bluetooth-hodetelefoner direkte fra klokken. Små apper med kart, pulsmåling, værvarsel, nyhetsoppdateringer og talenotater finnes også. Du kan legge til en rekke andre andre apper om du vil. Det kan du på de fleste andre smartklokker også.

Samsung har også utviklet klokkeapper for smarte hus og smarte biler. Du kan faktisk fjernstyre mange av funksjonene i flere modeller fra VW direkte fra klokken.

Det finnes også en app som lar deg bruke klokken som en slags walkie talkie, men som i tillegg til tale også lar deg sende tekst og bilder. Du kan finne restauranter ved hjelp av Yelp, eller bruke klokken sammen med Nike+, om du er glad i å løpe.

I Gear-appen på mobilen kan du velge utseende, bestemme hvilke apper som skal sende alarmer til klokken, installere nye apper, flytte musikk og bilder til klokken og mye mer. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Oversiktlig administrasjon fra mobilen

Samsung har sin egen app til mobilen for administrasjon av klokken. Det er her du knytter klokken og mobilen sammen, velger utseende på urskiven, og legger til ekstra apper. Appen, som bare heter «Gear», er den samme enten du har en gammel Samsung-klokke, eller den nye Gear S2.

Gear S2 revolusjonerer ikke smartklokkemarkedet med tanke på hva slike klokker er anvendelige til. Men den har et smartere brukergrensesnitt enn andre smartklokker til Android-mobiler.

Vi synes den har et bedre grensesnitt enn Apple Watch også, men her er forskjellen mindre. Det Samsung løser med sin bezel, løser Apple med en skrukrone. De to klokkene konkurrerer uansett ikke direkte med hverandre, ettersom de er ment for hver sin målgruppe. Det er heller ikke mulig å si hvilken av de to som er «finest». De er fine begge to, om enn på hver sin måte.

Du kan lagre musikk eller bilder i minnet på klokken. Minnet er på 4 GB. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Svært god skjerm

Samsung Gear S2 har en AMOLED-skjerm som måler 1,2 tommer, og har 360 x 360 punkter (302 ppi). Det gir et skarpt og klart skjermbilde. Lysstyrken kan du justere ganske enkelt. Trekk bare skjermen fra toppen og ned, og du får en meny der du kan velge hvor kraftig skjermen skal lyse. Vi hadde nok foretrukket at klokken hadde hatt en sensor så dette kunne reguleres automatisk. Noe større problem er det likevel ikke.

På dette skjermbildet ser du også batteristatus og Bluetooth-status. I tillegg kan du raskt sette klokken i «ikke forstyrr»-modus. Da slipper du at skjermen lyser opp om natten, eller at du blir vekket av at det durer i klokken når dine venner oppdaterer Facebook-profilen sin midt på natten.

Klokken er slank og lekker. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Slank og rask

Klokken er bare 11,2 millimeter tykk, mens den måler 42,3 millimeter i bredden. Det gjør Gear S2 til en av de slankeste smartklokkene på markedet, og den slankeste av alle til Android. Om du har valgt bort smartklokker fordi du synes de ser stygge og klumpete ut, kan Gear S2 kanskje få deg til å vurdere det på nytt.

Menysystemet er uhyre raskt og smidig. Systembrikken (SoC-en) er en Exynos Samsung selv har produsert, med to prosessorkjerner klokket til 1 GHz. Det gir alt du måtte trenge av kraft til å drive apper og funksjoner på denne klokken.

Pulsmåleren sitter på undersiden, og vår erfaring er at den fungerer godt. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

S Voice som ikke forstår norsk

På standardmodellen har samsung valgt en festemekanisme som gjør at du ikke kan bruke vanlige klokkeremmer. Å bytte rem går som en lek, og du kan få remmer i flere farger og med ulike mønster. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Det finnes en del smarte apper, og klokken har også fått S Voice. Men denne funksjonen, som lar deg kommandere klokken og telefonen med stemmen, skjønner ikke norsk. Snakker du engelsk, tysk, portugisisk eller ett av de andre språkene klokken forstår, virker tale til tekst-funksjonen godt. Her har Apple Watch et solid forsprang.

Når vi forsøker oss på engelsk og leser: «Weather report for Hønefoss», ser vi at klokken forstår spørsmålet, for teksten som dukker opp på skjermen er riktig stavet. Selv ø-en i Hønefoss er på plass. Men værvarselet som dukker opp er for Seattle ...

I det store og hele er Samsung Gear S2 etter vår oppfatning den mest elegante smartklokken på markedet. Men tilgangen til tizen-apper er en utfordring for Samsung, som nok ikke kan forvente at utviklerne går mann av huse for å skrive apper som også kan kjøre på denne klokka.

Tre varianter, men bare to kommer til Norge

Samsungs Gear S2 kommer i tre varianter, Gear S2, Gear S2 Classic, og Gear S2 3G. Klokken vi har fått til test er standardmodellen. Classic har en litt kraftigere bezel, mens 3G-modellen ser ut som standardmodellen, men har simkort så du kan ringe eller være på mobilt Internett med den. Men 3G-modellen benytter e-sim, og dette er de norske operatørene foreløpig ikke klare for.

Fra venstre til høyre: Huawei Watch, Samsung Gear S2, Apple Watch og LG Gwatch R. . Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Standardmodellen kommer med spesielle remmer i plast, mens Classic kan bruke vanlige klokkeremmer. Det finnes en rekke forskjellige farger og mønstre på remmene til standardmodellen, og du bytter dem raskt ved å klipse dem av eller på.

Et av våre viktigste ankepunkter mot smartklokker er den begrensede batterikapasiteten. Vi har ikke testet Gear S2 over så lang tid at vi kan si noe sikkert om hvor god batterikapasiteten er ved normal bruk. Når vi bruker klokken aktivt i forbindelse med testing varer batteriet ca. ett døgn. Men da har vi også overført og spilt musikk, kjørt apper og holdt klokken i sving langt mer enn det du normalt vil gjøre. Vi antar at det skal la seg gjøre å tøye batteritiden til et par døgn, og kanskje enda litt lenger ved normal bruk.

Klokken støtter trådløs lading, og kommer med en smart liten ladestasjon som du bare legger klokken mot.

Mangler en «killer»-funksjon

Med dagens begrensede app-utvalg mangler Gear S2 det lille ekstra som får denne klokken til å fremstå som mer funksjonsrik enn andre smartklokker. Vi har for eksempel ikke funnet noen app som lar deg bruke klokken som utløser for kameraet på mobilen, slik de fleste andre smartmobiler kan. Legg til at den mangler høyttaler og GPS, og at den heller ikke kan brukes som håndfri. Da står du igjen med en vanntett smartklokke med et smart brukergrensesnitt og en lekker design, i tillegg til litt bedre batterikapasitet.

Om det er nok til å forsvare en prislapp på 3700 kroner må du selv bedømme.

Alternativene

Om du ønsker en rund smartklokke som kan gjøre mye av det samme som Gear S2, har Huawei nylig lansert sin Huawei Watch, som du ser i bildet litt høyere opp på siden. Denne er litt dyrere, har litt større skjerm, og den har Android Wear OS. Det gjør Huawei Watch litt mer kronglete å bruke.

Om du ikke er like opptatt av at klokken skal være liten, er Samsung Gear S fremdeles den smarteste av alle smartmobiler når det dreier seg om funksjonalitet. Denne har en buet rektangulær skjerm, og du kan også sette simkort i den og bruke den som telefon.

Hva bør du velge; smartarmbånd eller smartklokke? >>

Samsung Gear S2
7
Bra

Samsung Gear S2

sitat"Samsung Gear S2 er både elegant og enkel å bruke. Men forgjengeren var smartere."
 • Krysse av
  Slank og lett
 • Krysse av
  Skarp og klar AMOLED-skjerm
 • Krysse av
  Smart bezel for enklere betjening
 • Krysse av
  Smart trådløs lader
 • Krysse av
  Batterikapasiteten er over gjennomsnittet for smartklokker
 • Krysse av
  Elegant design
 • Bytt
  Ingen høyttaler
 • Bytt
  Mangler GPS
 • Bytt
  Talefunksjoner virker ikke på norsk
 • Bytt
  Begrenset utvalg av apper
Les også
Dette er Samsungs nye smartklokke
Les også
Xplora / Gator 2: Vi tester to barneklokker du kan både spore og ringe til
Les også
Denne Samsung-klokken er verdens første med elektronisk SIM-kort
Les også
Lyst på en skikkelig eksklusiv smartklokke?
Les også
Nå skal Samsung gjøre smartklokkene mye bedre for treningsentusiastene
Les også
Huawei Watch: Klokkerent fra Huawei
Les også
Apple Watch: Slik erApple Watch i bruk
Les også
LG Watch Urbane: Slik er den første klokka med Android Wear 5.1
Les også
Smartarmbånd eller smartklokke?
Les også
Sony SmartWatch 3: Er den smartere enn en femteklassing?
annonse

Les også