Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony SmartWatch 3

Er den smartere enn en femteklassing?

Sonys nyeste smartklokke hjelper deg å logge livet ditt. Vi har testet den.

Espen Irwing Swang, Tek.no

Sony SmartWatch 3 er selskapets fjerde forsøk på å skape en klokkeliknende dings som kan fungere som en forlengelse av mobiltelefonen din. Den første kom i 2010, og ble kalt LiveView. Siden har vi sett SmartWatch 1, 2 og 3. Det burde gi fartstid nok til å skape noe unikt. Men Sony har valgt å bruke operativsystemet Android Wear på SmartWatch 3. Dermed snakker vi på mange måter igjen om et førstegenerasjonsprodukt.

Dårlig utvalg

Det er for tiden bare to produsenter som tilbyr smartklokker på denne plattformen på det norske markedet, Sony og LG. I tillegg har Asus, Motorola og Samsung hver sin modell som ikke selges her til lands. Samsung har en serie av smartklokker som kjører selskapets eget operativsystem, Tizen. Det gir Samsung et større spillerom når det gjelder utvikling av egne funksjoner og grensesnitt.

Sony SmatWatch 3 er altså en Android Wear-enhet på godt og vondt. Godt er det at det er en standard som kan tiltrekke seg flere utviklere. Dessuten virker den med alle smartmobiler som kjører Android, og ikke bare de det står Sony på. Vondt er det at Android Wear 4.4W 2 er både rotete og lite effektivt.

Firkantet dings

Det transreflektive skjermen er lettere å lese jo lysere det er ute.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Mens LG har forsøkt å gjøre sin smartklokke G Watch R så lik en klokke som mulig, har Sony ikke gjort noe for å legge skjul på at dette er en skjerm for håndleddet. SmartWatch 3 er sort og rektangulær, med en kvadratisk skjerm. Rundt skjermen er det en sort ramme, og det hele er plassert i et armbånd i kraftig gummi. Dette armbåndet finnes i sort eller gult, men du skal enkelt kunne bytte det ut med gummibånd i andre farger. På gummibåndet sitter det en metallspenne som du enkelt kan regulere så den passer de fleste håndledd.

Skjermen er litt større enn på Gear 2 og G Watch R, men 1,6 tommer er ikke akkurat noe å se spillefilmer på. Det er samme skjermstørrelse som på Sony Ericssons K300 fra 2004. Den hadde riktig nok bare 128 x 128 punkter. Sony SmartWatch 3 har en atskillig skarpere skjerm, med fire ganger så mange bildepunkter på samme areal (320 x 320).

Klokkeremmen er en kjip spesielt tilpasset gummistrapp med med metallspenne. Den er lett å skifte.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Skjermen er for øvrig transrefleksiv. Det betyr at den har en bakside som reflekterer lyset, slik at skjermen kan leses så lenge det er lyst der du befinner deg. Når det blir mørkt får du hjelp av bakgrunnsbelysningen i skjermen, men så lenge du slipper å tenne denne bruker klokken bare minimalt med strøm. Det gjør også at du kan oppleve at du kan bruke klokken i 2-3 dager uten å lade den, bare du bruker den forsiktig. Bruker du den litt mer jevnlig, vil du ha strøm i en til to dager. Men du kan utmerket godt tappe batteriet helt ut på bare noen timer

Rask innmat, men lite minne

Klokken har en prosessor med fire kjerner, og 512 MB RAM. Den reagerer raskt på det meste du setter den til, men så er det heller ikke i klokken at den tyngste prosesseringen foregår.

Det første du bør gjøre er å laste ned en såkalt launcher. Denne gir deg rask tilgang til appene dine.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Klokken gir deg 4 GB minne til lagring av apper og filer, for eksempel om du vil bruke den som frittstående musikkspiller. Den har Bluetooth 4.0 som den bruker for å kommunisere med smartmobilen din, og den har sensorer som registrerer bevegelse (gyro, akselerometer og kompass), i tillegg til lysmåler og GPS. Lysmåler og GPS finnes ikke i LGs runde konkurrent, men den har til gjengjeld en pulsmåler som SmartWatch 3 ikke har.

Innmaten er ellers nokså lik i de to klokkene, som også kjører samme versjon av Android Wear, nemlig 4.4W 2. Denne versjonen støtter musikkavspilling fra filer lagret på smartklokken, slik at den kan brukes som en mp3-spiller.

Større batteri, men fremdeles kort batteritid

Ladeporten sitter under klokkehuset, og er dekket av et gummilokk. Du kan lade med en standard USB-kabel, men du kan ikke overføre filer via denne kabelen.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Sony har droppet ladekrybbe på sin smartklokke, og er den eneste smartklokken du kan lade bare med en standard mobillader. Ladingen går også raskt. Det er bra, for selv om klokken har noe større batteri enn sine konkurrenter, kan du ikke regne med å ha strøm på klokken i mer en dag eller to. Hvor lenge den rekker avhenger av bruksmønsteret ditt. Skrur du på GPS-funksjonen kan du regne med at batteriet er tomt på et blunk.

Sony har klart å gjøre sin Smartwatch 3 vanntett, selv med innebygget MicroUSB-kontakt. Det har de klart ved å plassere et lite gummilokk over USB-porten.

Porten er plassert på undersiden av klokkehuset. Det spiller ingen rolle om du lader om natten, men hadde porten sittet i siden ville det vært mulig å lade med en reiselader eller «power bank» uten å måtte ta klokken av.

Android Wear, app og OS

Dette er standard analog tidsvisning. Litt sprekere klokkeskiver kan lastes ned fra Google Play.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Når klokken jobber sammen med mobilen kan du sette på varsler, ta notater, styre musikk, lese e-post og tekstmeldinger, navigere, og se både innkommende og tapte anrop. Dessuten kan du gjøre talesøk på Google, sjekke trafikkinformasjon, værvarsel, og mye mer. Operativsystemet i klokken er Google Android Wear.

Med Android Wear er klokken mer eller mindre låst til mobiltelefonen. Du kan ikke bruke WiFi eller andre tilkoblinger for å laste ned apper rett til klokken. Appene kjører på mobilen klokken er paret med, og bytter du mobil må du laste ned appene på nytt.

Trykk og hold på klokkeskjermen, og du får tilgang til flere skjermoppsett du kan velge mellom.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Den sentrale appen du må ha på mobilen heter også Android Wear. Denne ligger ikke på mobilen som standard, men må lastes ned fra Google Play. Når du åpner appen på mobilen dukker det opp noen innstillinger du kan gjøre for å styre hva klokken skal varsle om. Nederst i menyen finner du en lenke til Android Wear-apper. Listen Google tilbyr gir lite oversikt, og du får minst like god oversikt om du bare søker på «Android Wear» i Google Play.

Søk etter et sted, og det vises et kart på klokka. Herfra kan du åpne for navigasjon på mobilen med piler som viser kjøreinstruksjoner på klokkeskjermen.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Klokke- og skrittellerfunksjoner virker uten telefonen, men du kan ikke bruke kartet sammen med GPS, selv om du har lastet ned appen «Here», som bruker kart for å vise hvor du er. Men skal du navigere vil du trenge telefonen som kompanjong. Om klokka mister kontakten med mobilen får du ikke startet appen «Here».

Talestyring, men ikke på norsk

Store deler av grensesnittet i Google Wear er bygget opp rundt talekommandoer. Du sier «OK Google», og leser inn kommandoen din. På denne måten kan du gjøre alt fra å spille musikk til å lese inn e-postmeldinger. Men her har vi nordboere et handicap. Google har nemlig ikke tatt seg bryet med å implementere støtte for norsk språk i Google Wear. Ønsker du få dette til å fungere sånn passelig, må du sette språkinnstillingene på både klokke og telefon til ett av språkene som støtes, for eksempel engelsk. Alternativt kan du prøve med fransk, spansk, italiensk, japansk, koreansk, russisk, eller portugisisk slik det snakkes i Brasil.

Dette dukket opp på skjermen når vi bare sa «Oslo».Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Vi føler oss unektelig litt ukomfortble med å snakke inn kommandoer på klokken, særlig om vi har folk rundt oss.

Om du bare skal gjøre søk på Google, er talekommandoen langt mer vellvillig. Da kan du gjerne snakke norsk til klokken din, som gjør sitt beste for å finne frem til svarene du har bedt om. Så lenge du søker med kjente ord og begreper er treffiskkerheten god. Søker du foreksempel med spørsmålet «Hvem er Vukicevic», så får får du ikke noe fornuftig svar.

Hvor relevante treff du får vil avhenge av hvor presis du er når du snakker med Google.

Mye å sette seg inn i

Musikkspilleren på telefonen kan styres med klokken. Da vises albumgrafikken på håndleddet ditt. Dn vises ikke når du spiller direkte fra klokka til Bluetooth-høyttaler eller -hodesett.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Kjøper du en smartklokke kan du ikke regne med å få fullt utbytte av den fra første stund. På samme måte som med smartmobiler har klokken flere apper. Her kan vi bare gjenta det vi har sagt når vi har testet andre Android Wear-klokker; Noen av appene er nyttige, mens andre slett ikke er det. Hvilke apper du bør ha og hvilke du bør styre unna er ikke noe tema for denne testen, med ett unntak; Du må ha «Wear Mini Launcher».

Ellers nøyer oss med å si at du finner alt fra fjernkontroll med søker til kameraet, til kontaktappen Tinder og Flappy Bird-liknende spill.

Du kan også laste ned en nettleser, men du kan jo spørre deg hvor smart det er å surfe på knøtteskjermen, når du uansett må ha en smartmobil med deg for at den skal virke. Det er mulig den kan fungere som en avansert jukselapp for skolelever med sløve eksamensvakter, men ellers?

Trykk og hold på klokkeskjermen, og du får tilgang til flere skjermoppsett du kan velge mellom.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

En gjenganger på Android Wear-mobiler er at klokkene har dårlig batterikapasitet, og et litt for kronglete navigasjonssystem. I utgangspunktet er applikasjonsmenyen gjemt bort i bunnen av listen over talekommandoer. En mer kronglete plassering skal du lete lenge etter. Nå legger Google opp til at du skal styre standardappene med stemmen, en løsning som er utviklet av en eller annen med mangelfult utviklet sosiale antenner.

Dette er også grunnen til at vi llitt tidligere i denne artikkeklen skrev at du må installere en tredjepartsapplikasjon som heter Wear Mini launcher. Denne appen gjør det mulig å hente frem en egen app-meny ved å stryke over urskiven øverst fra venstre mot høyre. Da dukker det opp en oversikt over alle appene du har på klokken, slik det burde vært fra starten av.

Betjenes med strøk

Du får informasjon på håndleddet om det meste smartmobilen foretar seg. .Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Vil du slukke skjermen kan du legge hånden over urskiven til det durer i klokken. Vil du tenne den kan du løfte klokken som for å se på den, berøre skjermen eller trykke på knappen på siden av uret. Siden skjermen på SmartWatch 3 er transrefleksiv, trenger du ikke å tenne den for å kunne lese klokken. Men skal du bruke appene vil skjermen uansett slå seg på.

Trekker du fra bunnen av skjermen og opp, får du frem kortene du har i «Google Nå» på mobilen. Her kan du bla deg gjennom værvarsler, reisetid til jobb eller hjem, fotballresultater, boardingkort og hva du ellers måtte ha satt opp av tjenester i Google Nå. Trekk til venstre for mer informasjon om et kort, eller motsatt vei for å lukke kortet.

Trekker du fra toppen av skjermen demper du alle varslingslyder, og trekker du bare halvveis ned, får du se hvor mye strøm som gjenstår på klokken.

Slik kan det se ut når du mottar en SMS. I teorien kan du lese inn et svar.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Du kan få varsel om mye annet også, som innkommet e-post, tekstmeldinger eller apper som har oppdatert seg på telefonen. Det hadde vært interessant å vite om noen virkelig er interessert i at klokken skal varsle hver gang en eller annen app blir oppdatert. Du kan riktig nok velge bort varsel for hver enkelt app.

Mens G Watch R fra LG har rund skjerm, har Sony valgt en skjerm som er helt kvadratisk. Det gir litt mer areal å presentere informasjon på. Fremdeles er det svært begrenset hva du får av informasjon på skjermen. Enten du søker med Google eller leser e-postvarsel, får du bare opp noen få ord. Vil du lese mer må du trykke på symbolet som åpner appen på mobilskjermen.

Treningsarmbånd

Skritt-telleren er omtrent så nøyaktig som du kan forvente. Det betyr at den nok teller skrittene du går, men at den også legger til noen «falske» registreringer. Noen pulsmåler har klokken ikke.

Informasjonen klokken samler inn kan deles med mobilen via apen «Fit», eller du kan lese av registreringene i Sonys egen Lifelog-app.

Klokken registrerer ikke søvn, slik en del treningsarmbånd kan gjøre.

Dustete filoverføring

Klokka fungerer utmerket som fjernkontroll til musikkspilleren, også om du bruker Wimp eller Spotify.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Som nevnt har klokken et lagringsminne som er oppgitt til 4 GB. I virkeligheten vil systemprogrammer og de mest nødvendige appene raskt legge beslag på halvparten av denne plassen. Men om du vil fylle opp resten av plassen med musikk, kan du spille denne fra klokken.

Her har du faktisk to musikkspillere å velge mellom. Den ene er Googles egen, den andre er Sonys Walkman. Google Play krever at du har abonnement for å virke. Du kan nemlig ikke overføre din egen musikk til klokken via USB-kabelen, men må lagre kopier av musikk du laster ned til mobilen. Så overføres musikken trådløst, og kan spilles av uten bruk av mobilen.

Sonys egen Walkman er ikke så mye smartere. Heller ikke her kan du overføre musikk gjenom USB-kabelen, men du kan i det minste lage spillelister der du inkluderer din egen musikk, og overføre dette til klokka via Bluetooth. Du kommer neppe til å gidde å gjøre det så mange ganger, med mindre du er av den sorten som finner det underholdende å se på at maling tørker.

Klokken kan du koble til et hodesett eller en høyttaler via Bluetooth, og dermed har du en mp3-spiller på håndleddet.

Musikken kan du spille av helt uavhengig av telefonen. Dette er praktisk for eksempel om du vil spille musikk på en treningsøkt og ikke vil ha telefonen å dra på.

Konklusjon og alternativer

Her er Sony Smartwatch 4 og de tre hissigste konkurrentene. Øverst de to Samsungmodellene, nederst Sony SmartWatch 3 og LGs runde G Watch R.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Det største ankepunktet mot klokka er den dårlige batteritiden. Her må Sony i likhet med LG se seg grundig slått av Samsung, som bruker et annet og mer strømsparende OS på sine smartklokker. Vi synes også det er synd at talestyringen ikke virker på norsk.

Sonys Smartwatch 3 koster fra 1790 kroner. Til sammenligning koster LG G Watch R rundt 2300 kroner. Den har pulsmåler, men mangler GPS og lysmåler som du finner i Sonys variant.

Les testen av LG G Watch R her »

Samsung Gear 2 koster omtrent det samme som G Watch R, og har i tillegg kamera og bedre batteritid.

Men denne virker bare med Samsungs Galaxy-telefoner. Det samme gjelder Samsungs toppmodell, Gear S, som koster fra rundt 3000 kroner. Dette er imidlertid en komplett mobiltelefon med eget SIM-kort, i tillegg til å være smartklokke til din smartmobil fra Samsung.

Et rimeligere alternativ er Pebble, som virker med alle mobiltelefoner, har god batterikapasitet, men ellers er enklere enn LG, Sony og Samsungs smartklokker.

Sjekk den oppdaterte prisen på SmartWatch 3 i vår prisguide »

Her finner du tester av flere smartklokker »

annonse