Til hovedinnhold

Mobiltilbehør til nytte og fornøyelse

Med det rette tilbehøret kan du få langt mer glede av mobilen din. Utvalget er enormt.

Espen Irwing Swang, Tek.no

Mobiltilbehør

Vi skal ikke dra hele mobiltelefonens utviklingslinje, men nøyer oss med å si litt om retningen den peker i. Fra å være en ordinær telefon uten ledning, går mobilen mot å bli kontrollsenteret i tingenes Internett. Om mobiltelefonen ikke allerede er det viktigste du eier, så kommer den ganske snart til å bli det.

Med det rette tilbehøret kan mobilen din bli enda litt mer nyttig, eller kanskje bare litt mer underholdende, enn den allerede er. Alt fra biler til hus kan nå styres fra mobilen. Men selv om vi synes det blir litt drøyt å kalle en Tesla for et mobiltilbehør, så har vi mer enn nok av annet vi kan sette på listen.

Her er noe av tilbehøret vi har funnet glede i.

Beskyttende deksel

Samsungs nye Clear View Cover har frontdeksel med touch og transparent speil. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Et mobildeksel kan tjene flere formål. Først og fremst skal det ta vare på mobiltelefonen din. Men det finnes også de som mener dekselet er en så viktig statusmarkør, at de betaler mer for mobildekselet enn de gjør for telefonen sin. Noen deksler, som HTCs dot view og Samsungs Clear View Cover, har også spesielle egenskaper som lar deg betjene deler av funksjonene med dekselet lukket.

Pris: Noen kroner for de billigste i plast, litt mer for de med ekte diamanter på.

Finn deksler og priser på Prisguide

Trådløs lader

Trådløs lader. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Har du irritert deg over å måtte fikle for å få ladepluggen inn i telefonen? Apples løsning med en plugg som passer begge veier hjalp noe, og en ny USB-plugg med tilsvarende egenskaper er på vei. Men vi har mer tro på trådløs lading der du bare legger telefonen mot laderen, uten noe mere dikkedarier. Noen telefoner har det innebygget, andre trenger et nytt deksel for å kunne bruke teknologien.

Pris: Fra et par hundrelapper og oppover

Her finner du priser og tilbud på trådløst ladeutstyr

Håndfri

En håndfriløsning til mobilen er kjekk å ha. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Å betjene mobilen med hendene samtidig som du kjører bil er fy-fy. Om du ikke har eller ikke forstår håndfriløsningen i bilen din, finnes det enkle, rimelige og praktiske løsninger som ikke krever motering eller ingeniørutdannelse. Noen kan henge på solskjermen, andre putter du bare i øret. På bildet ser du Sennheiser Presence, en avansert øreplugg med god støydemping.

Pris: Grei kvalitet koster fra ca. 500 kroner. Avbildet modell koster ca. 1500 kroner.

Her finner du priser og tilbud på bluetooth øreplugger

Batteribank

En batteribank, også kalt nødbatteri‚ gir deg noen timer ekstra strøm til mobilen. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Hva gjør du når den viktigste dingsen i livet ditt går tom for strøm? Noen får panikk, andre kobler bare til den portable batteribanken. Moderne batteribanker er oppladbare, og du får dem i alt fra knøttsmå nødløsninger for noen minutter tale, til kraftigere modeller som kan lade både nettbrett og mobil fra null til hundre prosent, opp til flere ganger. Sjekk også ut dette nødbatteriet fra PK K'isauve som er både nødbatteri og ekstern lading og festes med sugekopper på telefonen din »

Pris: Ca. 100 til 600 kroner avhengig av størrelse. (2000 til 12000 mAh)

Her finner du priser og tilbud på nødbatterier til mobilen

Chromecast/Apple-TV/Wireless Display

Send bildet rett til TV-en med en av disse.

Dette er dingsene som sender bildet fra mobilen din trådløst til en mottaker med HDMI-inngang, for eksempel en TV eller en dataskjerm. Noen smarte TV-er har dette innbygget. Apples løsning – Apple TV – kan kjøre egne apper, mens Googles Chromecast er mest for trådløs avspilling av medieinnhold fra mobilen eller PC-en. Microsoft Wireless Display gjør TV-en til ekstraskjerm for PC, eller den speiler mobilen. Les om de ulike modellene på Tek.no.

Klikk for priser: Chomecast, Apple TV, Microsoft Wireless Display Adapter

Les testen av Microsoft Wireless Display Adapter »
Les testen av Google Chromecast »
Les testen av Apple TV »

USB on the go-adapter

Mye utstyr kan kobles til med denne lille kabelen. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Mange av dingsene du kan koble til en PC kan også kobles til en mobil. Mange er ikke klar over dette, men kjøper du en liten overgang kan du for eksempel koble USB-minne, harddisk, tastatur, mus, spillkontroller, DVD-spiller, eksternt lydkort (DAC), kamera og mye annet til mobilen. Før du kjøper overgangen må du passe på at mobilen din støtter USB on the go, også kalt USB Host.

Pris avbildet modell: 79 kroner

Her finner du priser og tilbud på USB-adaptere

Mobiltilbehør - side 2

Selfiestang

En selfiestang kan være mer nyttig enn du kanskje tror. Foto: KitVision

Hvor lange armer har du? Når du over folkehavet? Vil du ha flere med på selfien din? En Selfie-stang gir deg ekstra lange armer i de situasjonene du måtte trenge det. Stengene finnes i ulike utførelser, med eller uten fjernkontroll for utløseren. Skal du først bruke selfiestang anbefaler vi en modell med Bluetooth-utløserknapp på håndtaket.

Pris: Fra ca. 200 kroner med bluetooth-fjernkontroll

Her finner du priser og tilbud på selfiestenger

Game Pad

Game Pad gir full kontroll når du spiller på mobilen. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Mobiltelefonen din er også en spillkonsoll. Men det er dårlig med kontrolltaster på moderne smartmobiler, og dermed blir ikke spillopplevelsen helt optimal. Med en Game Pad får du en spillkontroll som minner mer om de som følger med de vanlige spillkonsollene, og spillopplevelsen blir straks en helt annen. Avbildet er Samsungs modell EI-GP 20.

Pris: Ca. 500 kroner.

Her finner du priser og tilbud på spilltilbehør til mobilen

Les test: Denne spillkontrolleren fra SteelSeries gjør det mye morsommere å spille på iPhone og iPad »

Reisehøyttaler

UE Boom fra Logitech har overraskende kraftig lyd. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Mobiltelefonen har for lengst utkonkurrert andre MP3-spillere, kassettspillere, MiniDisk og hva det måtte være. Men høyttalerne som sitter i telefonen er lite egnet for den som vil spille fritt. Tek.no har testet flere av de hendige oppladbare reisehøyttalerne. En av favorittene er Logitech UE Boom, som tåler norsk vær, i tillegg til at den er stilig og spiller godt.

Pris: Ca. 1100 kroner

Her finner du priser og tilbud på reisehøyttalere

Les mer: UE Boom er stor lyd i liten pakke »

Få også med deg testen av den lille høyttaleren Libratone Zipp »

Trådløse hodetelefoner

Level Over har god lyd og god komfort. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Når du vil nyte musikken din i fred uten å plage andre, trenger du hodetelefoner. Det finnes knapt en elektronikkprodusent som ikke også har hodetelefoner i sortimentet. Velg et sett som støtter aptX, for best lydkvalitet, og med store klokker for best komfort og lydopplevelse. Samsungs Level Over kan brukes med alle mobilmerker. De har støydemping for flyturen og god lyd.

Pris: Ca. 2200 kroner

Her finner du priser og tilbud på trådløse hodetelefoner

Les testen av Samsung Level Over »
Bose QuietComfort 25 er også veldig gode støydempende hodetelefoner »

Smartklokke

Samsung Gear S. Foto: Espen Swang, Tek.no

En smartklokke er ikke noe du trenger, men den kan være artig likevel. De fleste av disse kan varsle deg om meldinger som kommer inn til telefonen, og de mest avanserte er faktisk selvstendige mobiltelefoner. Men husk at en smartklokke må lades ofte. Den mest avanserte smartklokken på markedet nå er Samsung Gear S.

Pris: Ca. 3000 kroner.

Her finner du priser og tilbud på smartklokker

Les testen av Samsung Gear S »

Treningsarmbånd

Fitbit Charge HR måler nesten alt. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Treningsarmbånd måler aktiviteten din både når du trener og når du er i ro. Noen kan også sjekke pulsen din, fortelle hvor dyp søvn du har hatt, og hvor mange kalorier du har svidd av. Et av de mest populære treningsarmbåndene er Fitbit Charge HR, som måler det meste samtidig som batteriet varer i opp til fem døgn mellom ladingene.

Pris: Ca. 1300 kroner (avbildet modell).

Her finner du priser og flere tilbud på treningsarmbånd

Les testen av Fitbit Charge HR »

Mobiltilbehør - side 3

Tastatur

One2Touch kan brettes sammen, og snakker med mobilen via NFC. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Kunne du tenkt deg å hatt en PC uten tastatur? Vel, det har du antakelig allerede. Mobiltelefonen er nemlig en grei datatmaskin med et krøkkete brukergrensesnitt. Vil du bruke mobilen til tekstbehandling, e-post eller liknende, vil et tastatur gjøre deg langt mer effektiv. Du får dem i mange størrelser og prisklasser. Velg ett med Bluetooth, og helst et som har snarveier tilpasset OS-et på mobilen din.

Pris: Fra ca. 500 kroner

Her finner du priser og tilbud på bluetooth-tastaturer

Ekstra kameralinse

En smart klype som gir morsomme fisheye-bilder. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Synes du kameraet på mobilen din har litt for mange begrensninger? Da kan en ekstern linse kanskje avhjelpe noe. Denne modellen heter ClipEyz, og gir deg 180 grader såkalt fisheye på smartmobilen. Den festes med en klype og passer til alle mobiltelefoner. Dessuten er den rimelig og enkel å ta med seg.

Pris: Ca 250 kroner

Her finner du priser og tilbud på linser til mobiltelefonen

Forsterker til mobilen

Forsterkeren fra Fiio gir bedre lyd i hodetelefonene dine. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Er du kresen på lyd har du antakelig skaffet deg bedre hodetelefoner enn de som fulgte med mobiltelefonen din. Og vil du ha fullt utbytte av disse kan en ekstern hodetelefonforsterker med innbygget DAC løfte lydbildet, og ikke minst volumet. Fiio har produsert et utvalg slike, og vi falt for denne modellen, som også kan kobles til mobilens USB-port og fungere som eksternt lydkort.

Pris: Fra ca. 500 til 2200 kroner. Avbildet modell, Fiio E17: Ca. 1650 kroner

Her finner du priser og tilbud på flere hodetelefonforsterkere

Les testen av Fiio E11 »

Nøkkelfinner

Denne forteller mobilen din hvor den er, og om den kommer utenfor rekkevidden av Bluetooth. I tillegg måler den temperatur. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Ved å feste en liten brikke til nøklene dine eller til andre dingser du har lett for å forlegge, vil du kunne motta et varsel på mobilen om du skulle komme for langt unna dem. Dette er praktisk for deg som lett glemmer nøklene i døren når du skal ut, eller går fra bilen med nøklene i. Chipolo kan også måle temperatur, og vise siste kjente posisjon på et kart.

Pris: Ca 300 kroner

Her finner du pris og tilbud på flere nøkkelfinnere

Fotoskriver

Denne skriveren er ikke større enn at den får plass i hånden. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Om du tilhører generasjonen som liker å se bilder på papir, er denne skriveren fra Canon midt i blinken. Den virker sammen med mobiltelefonen din, slik at du kan skrive ut fotografier i høy kvalitet. Skriveren er enkel å bruke, og du slipper å tenke på blekk. Med Canon Selphy CP 910 får du holdbare bilder du kan bruke som postkort eller sette i et album.

Pris: Ca. 950 kroner

Her finner du pris og tilbud på fotoskrivere

Fjernutløser til kameraet

En fjernutløser kan være riktig så nyttig. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Om du vil ta bilder med mobilen plassert et stykke unna har du to alternativer. Du kan bruke selvutløser, eller du kan bruke fjernutløser. Med fjernutløser bestemmer du selv når bildet skal tas. Du slipper å få bilder av ryggen din der du haster tilbake til de andre, men kan i ro og mak finne tilbake til plassen din. Denne lille fjernutløseren bruker Bluetooth, og heter Shutterball.

Pris: Ca. 250 kroner.

Her finner du pris og tilbud på trådlås utløser

Les mer om Shutterball her »

Hurtiglader til bilen

Med denne i bilen kan du få mye strøm på mobilen, selv på korte turer. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Noen mobiltelefoner kan hurtiglades. Det betyr at du kan lade telefonen i 10 minutter, og få fire timer ekstra taletid. Men for at dette skal fungere trenger du en lader som støtter det, og som tilpasser seg mobilen den kobles til. Hvis ikke kan telefoner som ikke støtter hurtiglading bli ødelagt. Denne billaderen fra Samsung fikser nettopp dette.

Pris: 230 kroner

Her finner du pris på hurtiglader til mobilen

Minnepinne til MicroUSB

Mobiltelefoner har gjerne begrenset med minne, og det finnes også modeller som kommer uten støtte for minnekort. Det har gitt minneprodusenter som SanDisk tro på at det finnes et marked for USB-minne tilpasset den lille kontakten på mobiltelefonen. SanDisk Ultra Dual USB Drive har opp til 64 GB minne, og kommer med vanlig USB-kontakt i den ene enden, og MicroUSB i den andre. Det gjør det enkelt å overføre bilder og annet fra PC til mobil, eller omvendt.

Pris: Ca. 250 kroner (64 GB)

Her finner du priser og tilbud på minnepinner til mobilen

Les testen av SanDisk Ultra Dual USB Drive her »

Mer om
annonse