Til hovedinnhold
SniktittLG Watch Urbane og Watch Urbane LTE

Vi prøvekjører LGs lekre smartklokker

Urbane-serien ser lekker ut, men det er store forskjeller på de to variantene.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Tek.no/Barcelona: LG har det med å tyvstarte de store dingsemessene. Årets Mobile World Congress i Barcelona er intet unntak. Allerede midt i februar sendte LG ut pressemeldinger om at Urbane-modellene var på vei, og i går fikk vi endelig se vidundrene på nært hold.

Så langt har ikke smartklokker riktig klart å gjøre vei i vellinga. Elektronikkprodusentene har bestemt seg for at sjangeren skal ta av, men kundene er og blir lunkne og vriene. Årsaken? Det handler om design, hvis vi skal tro en samlet teknobransje. Urbane-modellene er blant de lekreste smartklokkene vi har sett så langt, og passer dermed godt inn i utviklingen vi ser for tiden.

LG var tidlig ute med designfokus

Det meste handler om varslinger og fjernstyring av telefoner når vi snakker om Android Wear. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Fra et marked fullt av firkantete skjermer og bøtter av funksjoner, er vi på vei over i et marked der utseendet på disse dingsene får stadig mer av fokus. LG og Motorola startet gildet, med henholdsvis G Watch R og Moto 360. Felles for de to smartklokkene var at de var nokså alene på markedet om å ha rund «urskive». De ser rett og slett ut som orinære ur, inntil du ser litt nærmere på dem.

Siden har Apple lansert sin klokke, som har fått mye oppmerksomhet for designen. Sony har sluppet sin SmartWatch 3 i en egen metallversjon, og både Asus og Huawei har vist frem smartklokker der designen virkelig står i hovedfokus.

Så, tilbake til LG igjen. De to klokkene vi har fått se nærmere på heter henholdsvis Urbane og Urbane LTE.

Rund OLED-skjerm og stilren urkasse

Watch Urbane kjører Android Wear, og vi opplever den som litt lite intuitiv i bruk. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Begge klokkene har nokså lik design. En rund OLED-skjerm viser urskiven, og er omgitt av en stilren urkasse i metall. LG bruker ordinære klokkereimer på disse variantene, slik at du kan bytte ut reimen som følger med med en du har funnet hos din lokale urmaker.

Klokkene er litt voksne i størrelsen, og vi oppfattet dem kanskje som litt maskuline i stilen av den grunn. Det er likevel stor forskjell på disse variantene og de ekstra store herreurene som enkelte pryder håndleddet sitt med.

Sammenlikner vi direkte med LGs førte runde smartklokke, G Watch R, er uansett dette langt mer strømlinjeformede saker.

På skjermen er det Googles Android Wear som styrer showet. Dette er et operativsystem som er laget for å fungere i tandem med en mobiltelefon. Her handler det meste om varslinger fra telefonen, og i den grad du får apper for systemet er det veldig ofte snakk om apper som skal fjernstyre en fullverdig app på telefonen.

Vi synes tidvis det kan bli litt rotete, og selv om du får både egen funksjonalitet på klokkene, og i noen tilfeller fullverdige apper, opplever vi Android Wear-produkter som langt tydeligere tilbehør enn for eksempel Samsungs Tizen-klokker i Gear-serien. Sistnevnte er mer appfokusert, og fungerer omtrent slik vi kjenner dagens smarttelefoner. Dermed føles selv klokkene som ikke har egen tilkobling til mobilnettet mer selvstendige enn Android Wear-produktene.

Les testen av Samsung Gear S med 3G-tilkobling og operativsystemet Tizen her »

LG Urbane LTE er et helt annet dyr

Slik ser hurtiginnstillingene ut på Watch Urbane LTE. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

LG har imidlertid et ess i ermet. Det heter Urbane LTE. Det er et pussig navnevalg som er egnet til å forvirre. Det er svært få fellestrekk mellom det som foregår på skjermene til Urbane og Urbane LTE. Her er det et helt annet operativsystem, og haugevis av funksjoner.

Operativsystemet det er snakk om heter LG Wearable Platform. I bunnen ligger webOS, operativsystemet som LG kjøpte av HP for en tid tilbake, og nå finnes det både i smart-TV-ene fra selskapet og i den nyeste smartklokka.

Urbane LTE har integrert 4G, men akkurat som Samsungs Tizen føles grensesnittet appfokusert. Her blir du møtt av en fullverdig app- og funksjonsmeny bak «urskiven». Klokken har både tilkobling til datanett og ringemuligheter.

I utgaven vi fikk klå på var det ikke alt som gikk like raskt, men Urbane LTE er fortsatt et forholdsvis tidlig produkt. Vi vet ikke akkurat når de første av disse klokkene vil finne veien til markedet ennå, og det er nok rimelig å anta at programvaren vil være optimalisert før den tid kommer.

Kan lære deg bedre golfteknikk

Pulsmåler finner du under både Watch Urbane og Watch Urbane LTE. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Du kan ringe ut fra Watch Urbane LTE. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Akkurat som den vanlige Urbane-klokken har Urbane LTE innebygget pulsmåler. Men her får du også veldig mye mer på treningsfronten. Klokken skal kunne hjelpe deg å forbedre golfslagene dine, og ha en rekke andre treningsfunksjoner. Det var ikke alt dette vi fikk gått like detaljert gjennom under LGs visning.

Selv om det åpenbart er for tidlig å si så mye om hvordan Urbane LTE vil bli som ferdig produkt, er det ikke til å komme unna. Jeg er fryktelig spent på dette produktet. Penere design er vel og bra, og kanskje er det det som skal til for en del. Men Android Wear slik det fremstår i dag er ikke veldig intuitivt, og jeg snakker ikke uten videre (engelsk) til håndleddet mitt.

Urbane LTE ser svært lovende ut, men det gjenstår et par virkelig store spørsmål. Hvordan blir batteritiden, og hvor avhengig blir den egentlig av mobiltelefonen som den kobles til? Nytteverdien skal være forholdsvis stor for at man skal orke å lade en smartklokke veldig ofte. De mest krevende modellene i dag går tom et lite stykke ut på dagen med litt aktiv bruk. Med proprietære ladere er det slett ikke sikkert man har en enkel måte å få dem ladet på farten heller.

Sett opp et prisvarsel, så sender vi deg en e-post når pris og tilgjengelighet er kjent:
Sett opp varsel for LG Watch Urbane »
Sett opp varsel for LG Watch Urbane LTE »

Trenger du en aktivitetsklokke som bare varer og varer og varer?
Withings Activité Pop har en batteritid på åtte måneder »

Nordisk PR-sjef for LG, Susanne Persson, gir oss en gjennomgang av selskapets to nye smartklokker under MWC i Barcelona.

annonse