Panasonic Lumix GH2 - Best i klassen
GH2 er Panasonics nye toppmodell og ble lansert høsten 2010. Det er en direkte erstatning for GH1 som kom omtrent et år tidligere. Utseendemessig er det små forskjeller mellom de to modellene. Kamerahuset er nesten identisk, men plassering av kontrollhjulet og noen knapper er endret. Den nye plasseringen ble introdusert på G2 som Akam testet sommeren 2010. G2 er en litt enklere modell og den vil fortsatt selges som et rimeligere alternativ til GH2. GH2 har også fått touch screen og det er en annen finesse som kom først på G2.
De største forskjellene mellom GH1 og GH2 er innmaten. GH1 hadde en multiformat sensor som gjør at bildene får flere piksler i bredden når kameraet stilles fra 4:3 til 3:2 eller 16:9-format. Denne muligheten finnes også på GH2, men sensoren er helt ny og oppløsningen er øket fra 12MP til 16MP (i 4:3-format). Den nye sensoren skal også bidra til raskere autofokus på grunn av høyere samplingfrekvens for videosignalet. Resten av elektronikken er oppdatert for å kunne behandle de større datamengdene flere piksler og raskere seriebildefunksjon gir. Panasonic hevder også at signalbehandlingen har blitt bedre, og videofunksjonen er oppgradert i forhold til GH1.
Ut fra spesifikasjonene er GH2 en vesentlig forbedring av GH1 og det mest avansert MFT-kameraet på markedet i dag. I den fulle testen på Akam.no ser vi på hvordan GH2 fungerer i praksis og i avsnittene under er det et sammendrag av testen.
Finn beste pris på Panasonic Lumix GH2 i Prissøk
Fysisk
GH2 er Panasonics nye toppmodell, men kamerahuset skiller seg minimalt fra forgjengeren GH1 og den litt enklere modellen G2. I størrelse og vekt ligger GH2 litt under de minste speilrefleksene. Vi bedømmer byggekvalitet som bra og ergonomien er også OK størrelsen tatt i betraktning. Knappene er vel små.
GH2 har en av de beste elektroniske søkerne på markedet og oppløsningen er øket litt i forhold til tidligere modeller. Den tre tommer store LCD-skjermen har noe dårligere oppløsning enn de beste konkurrentene, men fungerer greit. Touch screen teknologi og hengsling i siden trekker opp inntrykket.
Batterikapasiteten på 320 bilder holder sikkert bra for mange, men er dårlig sammenlignet med de fleste speilreflekser.
Les mer om skroget til Panasonic Lumix GH2 på Akam.no
I bruk
Panasonic har ikke gjort noe forsøk på å lage GH2 så liten som mulig, det er GF2 som skal ta den delen av markedet. GH2 er likevel mindre enn speilreflekser og kan appellere til potensielle speilreflekskjøpere som vil ha et kompakt systemkamera med innebygd søker. I bruk er det liten forskjell på GH2 og speilreflekser, men begge typer har noen fordeler og ulemper.
Fordelen med GH2 er at det i utgangspunktet bruker kompaktkamerateknologi som gir færre bevegelige deler, ikke noe speil som lager lyd og vibrasjoner og automatiske funksjoner som ansiktsgjengkjenning er tilgjengelig. Videofunksjonen er også bra, og ikke minst godt integrert. Søkeren kan brukes i videomodus, og autofokusen fungerer bra under opptak.
Ulempene med GH2 er også knyttet til forskjellen i teknologi. Bruk av samme autofokusteknologi som i kompaktkameraer gjør at GH2 ikke kan konkurrere med de mer avanserte speilrefleksene på følgefokus og søkeren er ikke like god som en optisk søker på oppfriskningshastighet.
Totalt sett oppfatter vi GH2 som like bra som speilreflekser i samme prisklasse og valget mellom speilløst og speilrefleks bør først og fremst gå på hvilke egenskaper den enkelte prioriterer.
Les mer om hvordan Panasonic Lumix GH2 er i bruk på Akam.no
Bildekvalitet
GH2 har ny 16MP sensor som gir forbedret oppløsningsevne i forhold til tidligere Micro Four Thirds kameraer med 12MP sensorer. Panasonic har også greid å forbedre egenskaper med høy Iso i forhold til den gamle sensoren som brukes i GF1, G2 og i mange Olympus modeller, mens forskjellen til forgjengeren GH1 (som bruket en egen sensor) er mindre.
Eksponering og farger var bra og alle bildeparametere (for JPG) kan selvsagt justeres individuelt eller via forhåndsprogrammerte profiler. Spesielt i RAW-modus gir GH2 beste bildekvalitet vi har sett fra noe MFT-kamera så langt. Sammenlignet med speilreflekser og andre speilløse kameraer er GH2 også bra, men ikke helt på høyde med for eksempel NEX-5 og de nyeste modellene fra Canon, Nikon, Pentax og Sony på høy Iso og dynamisk omfang.
Les mer om bildekvaliteten på Panasonic Lumix GH2 på Akam.no