Til hovedinnhold

Nikon S9100

Nikon har sendt oss et ultrazoomkamera kamuflert som et lommekamera. Coolpix S9100 har hele 18x zoom, men ser ikke sånn ut.

18x zoom i lomme er spennende i seg selv.


Fysisk
Kamerahuset har en relativt tradisjonell design, men med sprettoppblits på toppen. Kameraet er ikke av de minste, men veier ikke spesielt mye. Med et lite grep på forsiden, ligger det godt i hånden og virker som det har god byggekvalitet.

S9100 veier 208g inkludert batteri og minnekort.

18x zoom i et så lite kamera er meget imponerende. Når lysstyrken også er helt akseptabel og det er innebygd bildestabilisator, bør dette være svært interessant for mange.

Batterikapasiteten er ganske gjennomsnittlig, og du må lade batteriet i kameraet via USB med spesialkabel.

Skjermen er på 7,6cm (3 tommer) og har svært høy oppløsning. Det gir en skarp og fin skjerm. Vi synes kanskje Nikon har vært litt restriktiv med informasjonen på skjermen.

Ikke nok med 12,5x zoom? Les testen av Canon SX30 IS med 35x zoom.

I bruk
Du finner ikke all verdens funksjoner i S9100, men den har velfungerende automatikk som gjør jobben bra. Panoramafunksonen er lett å bruke, men fungerer ikke alltid tilfredsstillende. Du kan leke deg med bildeeffekter for å få et spesielt utseende på bildene dine.

Du kan ta opp video i Full-HD, eller i inntil 240 bilder pr. sekund i lavere oppløsning. Makrofunksjonen er ikke imponerende, men lar deg fokusere ned til 3,5cm fra motivet.

Her er det lite som overrasker (eller skremmer).

Autofokusen er presis og rask og står ikke tilbake for noe annet vi har testet i det siste. Oppstartstiden er blant det beste vi har sett på kompaktkameraer og utløserforsinkelsen er bra. Seriebildefunkjsonen kunne vært bedre.

Brukervennligheten og ergonomien fungerer i stor grad. Noen ting er litt uvante, men ikke dårlige, når du venner deg til det. Irriterende at du ikke får gjort noe annet mens bildebufferen tømmes.

Les også: Test: Avanserte kompaktkameraer

Bildekvalitet
Nikon S9100 når ikke helt opp i toppen på bildekvalitet. Det skyldes blant annet den lange zoomen som er umulig å lage like god som en kortere zoom. Hjørneskarpheten er bra, bildekvalitet på høye ISO-verdier er bra, mens fargegjengivelse og fargefeilbrytning kunne vært bedre.

Trenger du høyere bildekvalitet? Les testen vår av hybridkameraer

Konklusjon
Nikon har laget et kamera som er beregnet på dem som vil ha et meget fleksibelt kamera, men som ikke ønsker å gå seg bort i mer eller mindre merkelige funksjoner. Til det fungerer kameraet bra. En så lang zoom i et så lite kamera er tiltalende for mange flere, og vi tror kameraet hadde hatt godt av å tilby mer til de litt avanserte brukerne også.

Finn beste pris på Nikon S9100 i Prissøk.

Les også testen av disse sammenlignbare kameraene:
Sony DSC-HX7V
Canon Ixus 310 HS
Casio EX-ZR100

Vil du vite mer?
Les den fullstendige testen av Nikon S9100 på Akam.no.

annonse