Til hovedinnhold

Slik tar du skarpe bilder

Vi har alle fått uskarpe bilder et utall ganger. Grunnen til at bildene blir uskarpe kan være mange, og det er ikke alltid like lett å vite hvorfor. Når bildet er tatt, kan det allerede være for seint, så det beste er å kjenne til problemene på forhånd, slik at du kan unngå dem.

Kompaktkamera

Dersom du bruker et kompaktkamera, er vanligvis det meste overlatt til kameraet, og det er ikke alltid så mye du kan gjøre for å unngå uskarpe bilder. På moderne kameraer er automatikken så god at de sjelden vil oppstå. Hvis du likevel får dem, er det et par ting du kan sjekke.

Når det er mørkt
Hvis det er mørkt ute, kan det bli uskarpt fordi kameraet må slippe inn lys i ganske lang tid. Hvis motivet eller fotografen beveger seg i løpet av denne tida, blir bildet uskarpt. Da har du følgende muligheter:

- Står motivet stille, forsøk å støtte kameraet mot noe, slik at det ikke beveger seg så lett. Eller enda bedre; bruk stativ. Dersom det er umulig, hold kameraet slik at det får best mulig støtte. Hold kameaet så nært ansiktet du kan, albuene tett inntil kroppen, og beina litt fra hverandre.

Len kameraet mot en vegg, eller hold kameraet stødigst mulig.

Les også:
Hva slags kamera skal jeg kjøpe?
Slik unngår du mørke bilder

- Er kameraet satt til en lav ISO-verdi (100-400), forsøk å sette denne høyere eller sett den til ”Auto”. Da klarer du deg med kortere lukkertid. Vær klar over at høyere ISO-verdi gir mer bildestøy. ISO-verdien stiller du vanligvis i kameraets hurtigmeny.

- Pass på å ikke ta bilder i dårlig lys av motiver som har raske bevegelser. Hvis du må gjøre det, sett ISO-verdien på kameraet høyt. Mange nye kameraer måler hastigheten på motivet selv, og setter ISO-verdien deretter, men ikke alle kameraer har AUTO-ISO som går like høyt som den manuelle, så du kan noen ganger overstyre automatikken for bedre resultat. Noen ganger er det fint med uskarpheter som viser bevegelse. Les mer om det på neste side.

Blitsen er for svak og lyser bare opp forgrunnen.

Det er sjelden nyttig å bruke den innebygde blitsen for å få skarpere bilder, da den har svært kort rekkevidde, og du ender opp med et bilde som også er for mørkt. Blitsen bruker du bare til å lyse opp motiver som er få meter unna.

Les også: Ti funksjoner vi elsker

Når det er lyst
Hvis det er lyst nok ute, og bildene blir uskarpe, har det antakelig med autofokusen å gjøre. Kameraet kan bare gjette hvor du vil fokusere, og gjetter noen ganger galt. Da kan følgende triks være hendige:

Hold kameraet slik at det du vil ha i fokus er i midten. Trykk utløseren halvveis ned og hold den der. Komponer bildet slik du vil ha det og trykk utløseren helt ned for å ta bildet. Når du halvtrykker utløseren låser du fokusen, så du øker sjansen for at kameraet forstår hva du vil fokusere på.

"Cola-flasken i hagen - ja, det må være hovedmotivet", tenker kameraet noen ganger.

Alle nyere kompaktkameraer har ansiktsgjenkjenning. Pass på at den er aktiv. Hvis det dukker opp firkanter rundt ansiktene i bildet, er den aktivert. Hvis ikke, finner du dette i kameraets meny. Når du fotograferer mennesker, vil kameraet gjenkjenne at det er ansikter i bildene, og fokusere på disse. Det vil også sette en del andre parametre ut fra dette, slik at ansiktene blir best mulig.

Hvis du skal ta bilder av sport eller dyr som løper, må fokusen kunne følge bevegelsene til motivet. Den beste måten å få til det på er å velge et motivprogram for sport. Da fokuserer kameraet kontinuerlig, slik at motivet er i fokus når du tar bildet. Ikke alle kameraer takler dette like bra, så du kan lett få litt uskarpe bilder hvis det er raske, kompliserte bevegelser.

Les også: Guide til sportsfotografering

Dersom du følger disse rådene, og fortsatt får uskarpe bilder, er det sannsynlig at det er noe galt med utstyret.

Hvis du bruker speilreflekskamera eller hybridkamera, er det en del mer du kan styre selv.

Lær å ta skarpe bilder med speilreflekskamera på Akam.no

annonse